Obývačka a spálňa v jednom – ako zariadiť takýto interiér?

19.02.2023

Moderné byty a módne domy často nemajú príliš veľa úžitkovej plochy - malé pozemky a vysoké ceny spôsobujú, že malá plocha sa objavuje čoraz častejšie ako v prípade bytov, tak aj rodinných domov. Majitelia takýchto priestorov sa musia vysporiadať s umiestnením všetkých potrebných miestností, čím sa čoraz väčšej obľube tešia multifunkčné miestnosti, teda miestnosti, ktoré spájajú dve a viac funkcií.

Jednou z najobľúbenejších kombinácií je určite spojenie spálne a obývačky. Obývacia izba so spálňou vám umožní ušetriť miesto na malej ploche a okrem toho vám umožní usporiadať estetický a funkčný obytný priestor a pohodlné miesto na spanie. V takomto priestorovom usporiadaní sa však bude hodiť vhodné zariadenie a zaujímavý nápad na usporiadanie obývačky so spálňou.

Ak chcete zariadiť obývaciu izbu praktickým a pohodlným spôsobom, určite použite naše užitočné tipy.


V tomto článku:

1. Ako zariadiť obývaciu izbu kombinovanú so spálňou?

2. Aká dôležitá je povrchová úprava multifunkčných interiérov?

3. Čo by malo byť v obývačke, ktorá v noci slúži ako spálňa?

4. Kde sú multifunkčné miestnosti ideálne?



Ako zariadiť obývaciu izbu kombinovanú so spálňou?

Ak chcete zariadiť obývaciu izbu so spálňou, nezabudnite ju správne vybaviť a usporiadať. Usporiadanie obývačky so spálňou by malo byť plné šikovných riešení a zaujímavých kombinácií. Vzhľadom na to, že ide o multifunkčnú miestnosť, oplatí sa do nej umiestniť multifunkčný nábytok. Tieto modely sú na to ako stvorené.

Jedna miestnosť - dve funkcie

Malá obývacia izba v malom byte môže byť použitá na prijímanie hostí počas dňa a v noci sa mení na spálňu pre domácnosť. V jednej miestnosti sa potom spájajú dve funkcie z dvoch samostatných miestností. Toto riešenie sa odporúča najmä do malých bytov alebo domov.

Ako dobre zariadiť spálňu s obývačkou? V prípade takéhoto riešenia bude dôležité zvoliť správnu výbavu – sedačku s funkciou spánku alebo výsuvnú posteľ.

Týmto spôsobom môžete prepojiť obývačku, keď je v dome či byte málo miesta, no toto riešenie má určité nevýhody. V čase prijatia hostí nebude rozkladaciu pohovku ani výsuvnú posteľ využívať nikto z domácnosti. Tiež môže byť náročné ustlať si posteľ každý deň pred a po spánku.

Veľká obývacia izba so spálňou - logické rozdelenie na dve zóny

Multifunkčné miestnosti sa môžu objaviť aj v bytoch open space či apartmánoch vo forme ateliérov. Na takýchto miestach nie je bežné nájsť rozdelenie priestoru, veľmi často jedna veľká miestnosť plní niekoľko funkcií. Ako je možné na takomto mieste zariadiť obývačku so spálňou?

Je dobré zvoliť deliacu stenu, ktorá logicky oddelí obývací priestor od priestoru spálne. Môžete sa rozhodnúť pre neobvyklé riešenia stien, napríklad stenu z políc alebo závesov. Príslušné časti miestnosti by však mali mať spoločné znaky, napríklad farby, interiérový dizajn alebo opakujúce sa doplnky.

Nábytok do obývačky dajte do obývačky a spálňový do spálne. Toto rozdelenie dodáva interiéru moderný a módny vzhľad a zároveň zabezpečuje súkromie, intimitu a funkčnosť. Veľmi módne sa stávajú aranžmány, v ktorých sa v obývačke oddelenej nábytkom alebo dekoráciami vytvorí spálňová časť. Na rozdelenie priestoru môžete použiť zariadenie alebo priečky, ale nezabudnite, že myšlienkou takýchto bytov je veľký otvorený priestor.

Zaujímavým nápadom bude určite využitie medziposchodia. Obývacia izba so spálňou, kde je posteľ umiestnená v medziposchodí, umožní zaujímavé využitie priestoru v interiéri a využitie logického členenia obývacej izby a spálne.

Aká dôležitá je povrchová úprava multifunkčných interiérov?

Multifunkčné miestnosti vznikli predovšetkým ako odpoveď na problém rozvoja malej plochy. Kombinácia spálne a obývacej izby je jednou z najobľúbenejších kombinácií, ktoré možno nájsť, keď hovoríme o multifunkčných miestnostiach. Vzhľadom na malé rozmery miestností je dobré ich navrhnúť od začiatku do konca tak, aby celok vyzeral atraktívne a bol to pohodlné miesto pre celú rodinu.

Svetlé farby

Bude dobré zaviesť do spálne svetlé pastelové farby. Svetlé farby, najmä biela, opticky zväčšujú priestor, a preto aj malá multifunkčná miestnosť bude pôsobiť o niečo väčšia a priestrannejšia.

Budú tu perfektné čalúnené ozdobné panely. Umiestnite ich za sedačku alebo pohovku, ktorá bude slúžiť ako posteľ pre domácnosť. Vďaka tomu vytvoríte zaujímavé čelo postele, a zároveň ochránite stenu pred zašpinením. Rovnako praktické, aj keď o niečo menej pohodlné, budú drevené lamely.

Skrine na mieru

V prípade takýchto usporiadaní sa oplatí rozhodnúť aj pre vstavaný nábytok, najmä posuvné skrine na mieru pre plné rozvinutie stien. Vďaka tomu môžete naplno využiť dostupný priestor - do priestrannej posuvnej skrine sa ľahko zmestí množstvo rôznych predmetov, oblečenia a doplnkov.

Posuvné skrine môžu byť vybavené zrkadlami - to je ideálne riešenie najmä pri malých miestnostiach, pretože obraz odrážajúci sa v zrkadlách umožňuje opticky zväčšiť interiér. V obývačke budú zaujímavou dekoráciou zrkadlá, preto dbajte na ich umiestnenie v aranžmáne.

Čo by malo byť v obývačke, ktorá v noci slúži ako spálňa?

Ak chcete obývačku so spálňou zariadiť logicky a prakticky, dbajte na to, aby ste mali správne vybavenie. V obývačke, ktorá má slúžiť aj ako spálňa, by nemalo chýbať zariadenie, ktoré sa hodí do obývačky aj spálne. Vďaka takýmto prvkom bude pre vás jednoduchšie spojiť obývačku so spálňou. Obývačku sa oplatí zariadiť funkčne so zameraním na vhodné modely nábytku v priestore.

Namiesto postele - sedačka, pohovka alebo rohová rozkladacia pohovka

Je ťažké hovoriť o tom, ako prakticky spojiť obývaciu izbu so spálňou, bez zmienky o sedacom nábytku s funkciou na spanie. Tieto jedinečné modely pohoviek, sedačiek a rohových pohoviek vám umožnia prijímať hostí a zároveň spať v komfortných podmienkach. Pri kúpe takéhoto kusu nábytku dbajte na to, aby bol predávaný ako model s funkciou každodenného spánku.

Potom budete mať istotu, že vám sedačka vydrží dlhé roky, nebude sa tak rýchlo ohýbať a zostane pohodlná na sedenie aj spanie po dlhú dobu. Modely na príležitostné spanie naopak dobre poslúžia, keď obývačka slúži hosťom ako spálňa a zvyšok nie je rozvrhnutý na spanie na každý deň.

Ideálnym riešením v prípade sedacieho nábytku na spanie je zároveň praktický úložný priestor na posteľnú bielizeň. Vďaka úložnému priestoru na posteľnú bielizeň vo vnútri sedačky, pohovky alebo rohovej sedačky schováte posteľnú bielizeň, vankúše, paplóny a prikrývky. To vám umožní rýchlo ustlať posteľ a určite ušetrí váš čas. Každodenné ukladanie posteľnej bielizne do takejto priehradky bude tiež oveľa jednoduchšie a ušetrí miesto v skriniach či komodách.

Do obývačky so spálňou môžete dať okrem oddychového nábytku aj výsuvnú posteľ. Modely výsuvných postelí majú v zloženom stave podobu napríklad skrine alebo písacieho stola. Dobre poslúži aj modulárny nábytok. Posteľ v tejto podobe je možnosťou pre tých, ktorí chcú vybaviť obývaciu izbu so spálňou viac na nočný odpočinok ako na prijímanie hostí.

Ideálne na uloženie drobných predmetov a oblečenia

Spojenie obývačky so spálňou často núti majiteľov odkladať si osobné veci do tohto multifunkčného priestoru. Kombinácia obývacej izby a spálne však bude veľmi estetická a praktická, keď bude nainštalovaný správny model zariadenia. V takejto miestnosti sa bude skvele hodiť praktická komoda, priestranná skriňa a vitrína či regál.

Zariadenie prispôsobte aktuálnym potrebám obyvateľov – modely by mali na jednej strane pojať všetko a na druhej strane by mali vyzerať zaujímavo. Pekné a priestranné zariadenie vám pomôže skryť všetky vaše osobné veci pred zrakmi hostí, najmä oblečenie, šperky alebo súkromné ​​drobnosti. Je to dôležité, ak chcete, aby bolo usporiadanie obývačky so spálňou zaujímavé, praktické, estetické a pohodlné.

Perfektné zariadenie do obývačky

Pekné modely nábytku do obývačky by sa mali zaradiť do priestoru multifunkčnej miestnosti. Aby ste si obývačku zariadili prakticky a pohodlne, určite vyberajte doplnkové vybavenie obývačky. S praktickým konferenčným stolíkom a pekným nadýchaným kobercom bude usporiadanie obývačky so spálňou vyzerať skvele.

Zladiť obývačku so spálňou nie je jednoduché, ale dá sa to. Zaujímavé riešenia a nevšedné aranžmány urobia z obývačky so spálňou nielen pekný vzhľad, ale stanú sa aj mimoriadne praktickým miestom.

Kde sú multifunkčné miestnosti ideálne?

Usporiadanie spálne v obývacej izbe je zaujímavým riešením, ktoré vám umožní ušetriť miesto a maximálne využiť dostupný priestor. Spálňa môže byť neoddeliteľnou súčasťou obývačky alebo obývačka a spálňa môžu byť vedľa seba, oddelené hranicou. Oba spôsoby usporiadania sú zaujímavé a dajú sa využiť aj na malom priestore.

 


 

Inšpirujte sa!


Aký nábytok do malej obývačky, alebo ako opticky zväčšiť interiér


Zariaďujeme obývaciu izbu v paneláku - sprievodca v 3 krokoch


Kam umiestniť router doma?


 

Späť