Kam umiestniť router doma?

02.01.2023

V dnešnej dobe je ťažké si predstaviť domácnosť bez prístupu na internet. Sieť spája ľudí, ukazuje nové príležitosti a umožňuje vám zostať v kontakte s blízkymi a príjemne tráviť čas.

Dobré internetové pripojenie zabezpečuje router – malé zariadenie, ktoré umožňuje pripojiť sa k sieti cez ethernetový kábel a využívať bezdrôtovú sieť, teda obľúbenú wi-fi sieť. Vhodné nastavenie routera vám umožní využívať zariadenie v čo najväčšej miere.

Ako správne nastaviť router doma? Záleží na umiestnení routera v byte? Ako dobre namontovať router, aby slúžil každému členovi domácnosti? Pozri!

 

Kam umiestniť router doma?

 


V tomto článku:

1. Aký je najlepší spôsob, ako umiestniť router doma?

2. Čomu sa vyvarovať pri umiestnení routeru doma?

3. Kam umiestniť router v dome a kam v byte?

4. Ako nasmerovať antény wifi routera, aby bol signál čo najsilnejší?

5. Aký vysoko by mal byť umiestnený wifi router?

6. Môžete router zavesiť na stenu?



 

Aký je najlepší spôsob, ako umiestniť router doma?

Mnohí sa pýtajú, kam umiestniť router v dome. Predtým, ako odpovieme na túto otázku, je dobré oboznámiť sa so všeobecnou konštrukciou tohto zariadenia a princípom jeho fungovania.

Router umožňuje ISP (Internet Service Provider, poskytovateľ internetových služieb) prenášať signál, vďaka čomu je možné sa pripojiť k bezdrôtovému aj káblovému internetu. Signál smerovača sa môže líšiť a šíriace sa elektromagnetické vlny môžu byť blokované stenami a zariadeniami. Preto je také dôležité umiestniť router na správne miesto a kúpiť také vybavenie, ktoré bude v danom dome či byte fungovať.

Je dobré, aby bol router umiestnený v centrálnom bode bytu alebo domu. Vďaka tomu sa bude sila signálu ľahko šíriť po celej ploche. Výrobcovia smerovačov vždy v špecifikáciách zariadenia uvádzajú, aký je minimálny a maximálny dosah zariadenia, no majte na pamäti, že to nemusí fungovať ideálne pre celý dom – na rozdiel od otvoreného priestoru sú v dome hrubé steny a zariadenia, ktoré môžu blokovať signál.

 

router v dome

 

Čomu sa vyvarovať pri umiestnení routeru doma?

Pamätajte, že smerovač je elektrické zariadenie a mal by byť chránený pred prehriatím. Zariadenie preto neumiestňujte do tesnej blízkosti iných zariadení (kvôli vytváranému teplu a možnosti rušenia wifi signálu). Taktiež sa vyhýbajte uzatváraniu smerovača do stiesnených skriniek alebo pod stôl. Rovnako bude zlý nápad umiestniť router na parapet, kde môže slnko zohriať zariadenie a snažte sa neumiestňovať router medzi hrubé steny, ktoré budú určite rušiť wi fi signál.

Ak často využívate internet v obývačke, je dobré, ak práve tam bude router umiestnený. Bežné je aj nastavenie zariadenia v domácej kancelárii tak, aby ste sa mohli pripojiť k sieti pomocou kratšieho ethernetového kábla.

Vďaka dobre navrhnutej wi-fi sieti bude používanie internetového pripojenia jednoduchšie aj vtedy, keď notebook alebo smartfón nebude na rovnakom poschodí ako router. Pred kúpou správneho zariadenia si určite prečítajte špecifikácie výrobcu, pretože rôzne smerovače môžu mať rôznu silu wi fi signálu.

 

Kam umiestniť router v dome a kam v byte?

V prípade malých bytov či domov sa zdá byť záležitosť nekomplikovaná – wi fi router je umiestnený v centrálnom bode, aby sa signál šíril rovnomerne do všetkých strán. Ak je váš dom viacposchodový, je dobré umiestniť smerovač tak, aby bol na strednom poschodí alebo na poschodí, kde je dôležité a najčastejšie používané vaše internetové pripojenie. Záležitosť sa skomplikuje, keď je byt veľký alebo dom má veľkú plochu.

Ak sa Wi-Fi signál nedostane do každej miestnosti rovnomerne, je dobré si zakúpiť zosilňovač wi-fi signálu, ktorý zabezpečí dobré pokrytie siete. V špeciálnych prípadoch sa môžete rozhodnúť pre druhý smerovač alebo zosilňovače signálu v počítači alebo notebooku.

Dosah bezdrôtového internetu alebo wifi siete sa zvyčajne rovná dosahu smerovača. Na druhej strane zvýšiť ho môžete aj pripojením k ethernetovému káblu – toto je dobré riešenie najmä vtedy, keď chceme stabilné a silné pripojenie a keď potrebujeme prístup na internet do jedného bodu (počítača alebo TV), ktorý je ďaleko od wifi siete.

 

Ako nasmerovať antény wifi routera, aby bol signál čo najsilnejší?

Dôležité je nielen umiestnenie routeru v dome, ale aj umiestnenie antén wi fi routeru. Optimálne nastavenie antén routera je také, vďaka ktorému sa domáca wifi sieť dostane do každej miestnosti a ku každému užívateľovi. Umiestnenie wifi smerovača do značnej miery určí, aká by mala byť poloha antén.

Rôzne modely smerovačov môžu mať rôzny počet antén. Dostupné sú modely, ktoré majú jednu, dve, tri alebo štyri antény. V jednoposchodovej budove alebo v byte sú antény umiestnené vertikálne. Vertikálne umiestnená anténa bude mať najlepší signál a umožní vám predĺžiť dosah vašej bezdrôtovej Wi-Fi siete.

Vo viacpodlažnej budove by mala byť polovica antén umiestnená vertikálne, zvyšné antény by mali byť umiestnené horizontálne. Vďaka tomu wi fi signál pokryje aj poschodie pod a nad, šíri sa do ďalších poschodí.

 

wifi router

 

Aký vysoko by mal byť umiestnený wifi router?

Pre túto hodnotu nie je stanovené žiadne pravidlo. Je dôležité, aby v signálovej ceste bolo čo najmenej zariadení. Router môžete umiestniť na podlahu aj na zavesený strop. Často sú zariadenia umiestnené na stoloch alebo skrinkách.

Dobrým miestom pre router bude nepochybne komoda v obývačke. Obývačka je často ústredným bodom každej domácnosti, takže možnosť využitia signálu bude naozaj veľká.

 

Môžete router zavesiť na stenu?

Pri plánovaní domácej wi-fi siete je dobré vopred si naplánovať umiestnenie routera. Ak sa vám nepáči myšlienka umiestniť ho na nízku skrinku alebo komodu, môžete router zavesiť na stenu. Router na stenu je často spojený s ľahkým prístupom k zariadeniu a možnosťou skryť káble v stene alebo v soklových lištách.

Je to tiež dobré riešenie pre výkonné smerovače. Zavesenie smerovača nezhorší ani nezlepší výkon vašej siete WiFi. Usporiadanie antén sa tiež výrazne nelíši od usporiadania wifi routera umiestneného na skrini. Závesený wifi router však uprednostňuje mnoho používateľov, pretože k nemu ľahšie pripojíte ďalšie zariadenia alebo skryjete nevzhľadné káble.

 


 

Inšpirujte sa!

 

Ako vymaľovať skriňu na bielo


Nábytok do obývacej izby - moderné interiéry ideálne na relaxáciu. Inšpirácie


Aký nábytok do obývacej izby v škandinávskom štýle? Perly škandinávskeho štýlu

Späť