Jedáleň s doskou Barlinek na podlahe - cesta pre módny interiér!

09.05.2023

Drevo je už roky považované za jeden z najkrajších materiálov na konečnú úpravu interiéru. Podlahová krytina je príjemná na dotyk a navyše zahreje a zušľachťuje každú úpravu. Pozoruhodná je aj jej všestrannosť, pretože podlahová doska sa uplatní nielen v akomkoľvek interiéri, ale aj v akomkoľvek štýle. Bude fungovať v moderných aj klasických aranžmánoch. Až donedávna sa však verilo, že drevené podlahy by sa nemali používať v miestnostiach vystavených vode alebo na miestach, kde môže byť povrch vystavený kontaminácii potravín a nápojov. Správne vybraný produkt však dobre poslúži v kúpeľni, kuchyni či jedálni. Aké sú výhody podlahových dosiek Barlinek? Ako zariadiť jedáleň s doskou Barlinek na podlahe? Poradíme!

Jedáleň s doskou Barlinek na podlahe - cesta pre módny interiér!


V tomto článku:

1. Ako je vyrobená podlahová doska Barlinek?

2. Drevená podlaha v jedálni - aké sú jej výhody a nevýhody?

3. Nadčasová drevená podlaha

4. Aké drevo sa oplatí vybrať na podlahu v jedálni?

5. Oteruvzdorná podlahová doska v jedálni

6. Ako udržiavať podlahovú dosku Barlinek?



Ako je vyrobená podlahová doska Barlinek?

Doska Barlinek je vyrobená z troch vrstiev prírodného dreva, ktoré sú trvalo spojené ekologickým lepeným spojom. Spodná vrstva, ktorá je hrubá asi 3-5 mm, a stredná, ktorá je uložená priečne, hrubá asi 8 mm, je vyrobená z ihličnatého dreva. Vrchná dekoračná vrstva je obkladová s hrúbkou cca 3-5 mm. Je vyrobená zo vzácneho dreva, ktorým môže byť dub, javor, buk, jelša, jaseň, breza, akácia, orech, hrab, brest alebo exotické drevo. Prečo má doska Barlinek toľko vrstiev? Tým sa zvyšuje odolnosť proti deformácii, vysychaniu alebo napučaniu. V prípade dosky Barlinek je brúsená, takže nevyžaduje predúpravu pred položením na podlahu. Vrchná drevená vrstva je navyše chránená, podľa vášho vkusu – olejom, voskom alebo lakom vo viacerých vrstvách.

Drevená podlaha v jedálni - aké sú jej výhody a nevýhody?

Prírodné drevo je veľmi všestranný a nadčasový materiál. Hodí sa do interiérov akéhokoľvek štýlu, či už ide o moderný, tradičný, škandinávsky alebo loftový. Bude to však fungovať v každej miestnosti? Aj do kuchyne či jedálne? Samozrejme, doska na podlahe, ak je správne zabezpečená, impregnovaná a ošetrovaná, môže slúžiť v akejkoľvek miestnosti dlhé roky. Drevené podlahové panely pokryté olejom sú odolné voči škvrnám, vlhkosti a mechanickému poškodeniu spôsobenému sťahovaním nábytku, ako aj oderom. V prípade dosky Barlinek pokrytej napríklad matným lakom bude odolnejšia voči UV žiareniu, vlhkosti a oderu. Takáto lakovaná podlaha sa tiež ľahko čistí. Podklad z lakovaných podlahových dosiek Barlinek by sa mal po niekoľkých rokoch zrenovovať. Za zmienku stojí, že doska Barlinek je vďaka svojej hrúbke stabilnejšia ako laminované panely a HDF dosky. Nepriťahuje prach a možno ju použiť na podlahové kúrenie. Dobre funguje s vodným aj elektrickým podlahovým kúrením. Je dobré pamätať aj na zdraviu prospešné vlastnosti drevených dosiek, pretože majú schopnosť regulovať vlhkosť v miestnosti a sú šetrné k alergikom.

Drevená podlaha v jedálni - aké sú jej výhody a nevýhody?

Nadčasová drevená podlaha

Drevená podlaha je výrobok, ktorý slúži dlhé roky. Nikto nechce každú chvíľu vymieňať drevenú podlahu, pretože ide o typ povrchu, ktorý sa hodí do každého aranžmánu. Bude ladiť so všetkým nábytkom, farbami stien a doplnkami. Drevené panely budú fungovať predovšetkým v klasickom, rustikálnom a vintage štýle. Krásne sa bude vynímať v kameniciach a ušľachtilých kaštieľoch, ale skvele sa bude vynímať aj v byte zariadenom v modernom, boho a industriálnom štýle.

Drevené soklové lišty často priťahujú pozornosť. Sú nevyhnutné, pretože zakrývajú medzery tzv dilatačné škáry, ponechané, aby podlaha mohla pracovať. Zlepšujú estetiku a zabraňujú hromadeniu nečistôt v medzerách. Lišty môžete zladiť k farbe doskovej podlahy Barlinek alebo sa rozhodnúť pre biele lišty, ktoré vytvoria efektný drevený rám podlahy.

Nadčasová drevená podlaha

Aké drevo sa oplatí vybrať na podlahu v jedálni?

Premýšľate, aký druh dreva si vybrať na podlahu v jedálni? Dubová podlaha bude vždy vyzerať krásne. Dub je jedinečný materiál, ktorý časom získava krásnu farbu a noblesu. Stojí za zmienku, že dubové dosky sa vyznačujú tvrdosťou. Dosky Barlinek sa preto výborne hodia na podlahy, aj tie vystavené zvýšenému zaťaženiu, pretože takýto povrch sa ťažšie poškriabe. Na podlahe jedálne dobre poslúžia aj drevené podlahové panely z jaseňa a rôznych exotických druhov ako merbau alebo mahagón.

Doskové podlahy Barlinek sú ideálnou voľbou do jedálne nielen pre jednoduchú montáž, ale predovšetkým kvalitný a elegantný vzhľad. Odolná doska Barlinek na podlahe bude základom pre vytvorenie akéhokoľvek aranžmánu a poteší všetkých hostí, ktorí vás navštívia.

Panely Barlinek sa oplatí zvoliť aj do jedálne, ak sa spája s ďalšou miestnosťou, čím vytvára celok s podlahou, napríklad v obývačke, alebo so vstupným priestorom. Takáto jednotná drevená podlaha urobí z úpravy bytu či domu ucelený celok, a tým sa priestor opticky zväčší.

Aké drevo sa oplatí vybrať na podlahu v jedálni?

Oteruvzdorná podlahová doska v jedálni

Drevená podlaha je prírodná surovina a to znamená, že sa opotrebuje. Stáva sa to rýchlejšie na miestach, kde je vystavená väčšiemu využívaniu. Preto je životnosť podlahy veľmi dôležitá. Dôležitá je tu odolnosť voči poškriabaniu, preliačinám a celková životnosť. Trvácnosť podkladu závisí vo veľkej miere od druhu dreva zvoleného pre podlahu a od spôsobu, akým bolo zabezpečené. Stojí za to poznať tvrdosť rôznych druhov dreva:

  • mäkké drevo pochádza z brezy, jedle, jelše, borovice alebo smreka a je najlepšie ho zvoliť do menej frekventovaných miestností ako je kancelária, spálňa, hosťovská izba či šatník;
  • stredne tvrdé drevo pochádza zo stromov ako dub, wenge, jaseň, akácia, buk, hruška, javor a hrab, ktoré úspešne využijete v detskej izbe alebo v obývačke;
  • veľmi tvrdé drevo pochádza zo stromov badi, orech, padouka, merbau a bude najvhodnejším druhom do miest s vysokou premávkou, ako je chodba, jedáleň, kuchyňa.

Výber druhu a farby dreva závisí najmä od vašich osobných preferencií. Spôsob, akým sú dosky dokončené, tiež ovplyvňuje životnosť. Nemá to vplyv na tvrdnutie podlahy, ale či už zvolíte lakovanie, olejovanie alebo voskovanie, ochráni ju pred oderom a nečistotami spôsobom špecifickým pre daný typ ochrany.

Oteruvzdorná podlahová doska v jedálni

Ako udržiavať podlahovú dosku Barlinek?

Drevená podlaha si vyžaduje náležitú starostlivosť, aby sa mohla dlho tešiť zo svojho dokonalého vzhľadu. O dosky sa oplatí správne starať pomocou čistiacich prostriedkov určených práve na starostlivosť o tento typ podlahy. Pre lakovanú drevenú podlahu je potrebných najmenej úprav. Povrch dosky je dobré z času na čas rovnomerne pokryť lesklou alebo impregnačnou vrstvou. Drevené dosky pokryté voskom alebo voskovým olejom vyžadujú pravidelnú starostlivosť. Ich frekvencia závisí od intenzity využívania miestnosti. Pre jedáleň má zmysel robiť to každý rok alebo dva.


Inšpirujte sa!


Panely ako parkety


Drevené lamely na stenu do obývačky


Módna podlaha do obývacej izby


 

Späť