Drevené lamely na stenu do obývačky

10.07.2022

Až donedávna sa drevené lamely zriedkavo nachádzali v interiérovej výzdobe, ktorá zaujímala len málo ľudí. V súčasnosti sa tešia čoraz väčšej obľube a čoraz častejšie sa využívajú aj v moderných interiéroch.

Vďaka nízkej cene a zároveň výbornému vzhľadu sú lamely z kvalitnej MDF a dreva veľmi ochotne používané v minimalistických, podkrovných interiéroch a dokonca aj v obývacích izbách v retro štýle. Nástenné lamely s nadšením využívajú architekti, ktorí sa špecializujú na modernistický dizajn, čím dodávajú interiéru jedinečný vzhľad.

V tomto článku vám povieme, ako používať vertikálne lamely a ako ich nainštalovať!

 

Lamely na stenu - Merkury Market

 


V tomto článku:

1. Čo sú vertikálne lamely?

2. Vertikálne drevené lamely - materiály a farby

3. Bambusové lamely v interiéri

4. Nástenné lamely - zaujímavé riešenia

5. Drevené lamely - ako sa pripraviť na montáž?

6. Drevené lamely - montáž



 

Drevené lamely na stenu do obývačky - Merkury Market

 

Čo sú vertikálne lamely?

Vertikálne lamely sú dekoratívne drevené obklady na stenu, ktoré najčastejšie zdobia steny v podobe cca 275 cm dlhých, vertikálne usporiadaných líšt. S ich pomocou môžete vytvárať módne dekorácie stien a stropov a dokonca aj prelamované steny. Bez ohľadu na to, ako budú použité, určite urobia efekt elektrizujúci a neuniknú pozornosti vašich návštevníkov!

 

Vertikálne lamely - Merkury Market

 

Vertikálne drevené lamely - materiály a farby

Nástenné lamely sa najčastejšie vyrábajú z prírodného dreva, kvalitných lepených laminátov, dýh alebo MDF dosiek. Dýhované lamely dostupné na predaj vytvárajú dubovú dyhu v rôznych farbách. Najčastejšie sú v troch farbách – bielený dub, tmavý dub alebo prírodný dub. Posledná kategória je mimoriadne dôležitá, pretože nástenné panely plnia predovšetkým estetické funkcie.

V závislosti od druhu dreva sa budeme môcť pokochať charakteristickým vzorom kresby, ktorý miestnostiam dodá jedinečný vzhľad. Medzi lamely je možné použiť čiernu, bielu, dub wotan alebo dubovú dyhu.

Jednou zo základných vlastností drevených lamiel na stenu je druh dreva, z ktorého sú vyrobené. Lamely, ktorých surovinou je prírodný dub, pomôžu vytvoriť surový a minimalistický interiér.

Jaseň naopak horšie znáša poveternostné podmienky, najmä vlhkosť, preto je možné drevené jaseňové lamely inštalovať len v suchých miestnostiach. Ideálne pre podkrovné a industriálne obývačky.

Orech na lamelách a jeho teplá farba vám umožní vytvoriť jedinečné, teplé usporiadanie obývačky alebo jedálne.

Bukové lamely budú vyzerať nádherne na svetlom aj tmavom pozadí, vďaka čomu získate veľkú voľnosť pri každom zariaďovaní interiéru.

Borovica má nízku hmotnosť a vysokú flexibilitu, vďaka čomu je ideálna na montáž na strop. Jej ďalšou výhodou je textúra, drevo odkazuje na minimalistický a škandinávsky štýl. Veľmi dobre vplývajú aj na akustiku interiéru. S tehlou a betónom vytvoria veľmi oku lahodiace spojenia.

Pozrite si produkty z ponuky v predajni Merkury Market!

 

Vertikálne drevené lamely - Merkury Market

 

Bambusové lamely v interiéri

Bambus je vďaka svojej vysokej pružnosti a tvrdosti výborným materiálom na výrobu lamiel. Pohybuje sa v odtieňoch od slamovožltej po tmavohnedú a prítomnosť charakteristických bodiek a škvŕn jej dodáva jedinečný charakter. Použitie bambusu bude ideálnym riešením pre interiér inšpirovaný ázijskými vplyvmi.

 

Nástenné lamely - Merkury Market

 

Nástenné lamely - zaujímavé riešenia

Nástenné lamely sú dekoratívne výrobky, ktoré možno úspešne použiť v obývacej izbe, hale, spálni, kuchyni, ale aj v kancelárii alebo reštaurácii. Lamely okrem použitia na steny, ako sú stenové panely a ukončovacie lišty na stenové panely alebo na strop, poskytuje aj mnoho ďalších možností použitia.

Lišty na stenu z dreva alebo dyhy sa môžu stať krásnou ozdobou schodov, pretože sú mimoriadne zaujímavou alternatívou k tradične používaným balustrádam. Za zmienku stojí, že z dekoratívnych lamiel možno jednoducho postaviť deliace steny medzi časťami miestnosti s rôznou funkčnosťou. Na tento účel môžete použiť štandardné vertikálne drevené lamely alebo vás môže zlákať namontovať na ne police.

 

Drevené lamely - ako sa pripraviť na montáž?

Drevené lamely na stenu sa veľmi ľahko inštalujú. Nevyžadujú si využitie služieb spoločnosti, dokonca ani nákup špecializovaného vybavenia či vŕtanie do steny, pokiaľ sa nerozhodnete použiť skrutky. Pred začatím montáže sa musíte postarať o správnu prípravu stien a potrebných prvkov. Najvyššiu účinnosť lepenia dosiahnete len vtedy, keď je celý povrch očistený od nečistôt, prachu a mastných škvŕn, bez dier a nežiaducich prvkov. Môžete umyť celú stenu a počkať, kým uschne.

Je veľmi dôležité starostlivo určiť miesto inštalácie. Vertikálne lamely, bez ohľadu na to, či ich inštalujete na stenu, strop alebo MDF dosku, musia byť položené rovnomerne. Mierna odchýlka od označenej vertikály alebo úrovne, spôsobená veľkosťou lamiel a ich usporiadaním vo vzťahu k podlahe alebo stropu, bude viditeľná a môže viesť k nie veľmi peknému konečnému výsledku, ktorý znetvorí miestnosť.

Pred začatím práce skontrolujte, či sú vaše vertikálne lamely narezané na požadovanú dĺžku. V prípade ak prvky neboli objednané na konkrétny rozmer, musíte ich narezať pílou. Na montáž potrebujete vhodné lepidlo alebo montážnu pásku, prípadne vŕtačku a vhodné skrutky a hmoždinky. Na rovnomerné osadenie lamiel na stene potrebujete dištančnú lištu zvolenej šírky. Užitočný bude aj meter a ceruzka.

 

Drevené lamely - Merkury Market

 

Drevené lamely - montáž

V závislosti od toho, aký typ zvislých lamiel ste si zakúpili, existujú tri spôsoby ich upevnenia. Montáž líšt priamo na stenu Pri tomto spôsobe nalepíte montážnu lištu do pripraveného výrezu lamely. Na zvislé lamely nanesiete lepidlo alebo použijete pripravenú pásku a pripevníte na stenu. Ak máte lamely na stenové lamely, prilepíte ich vedľa lamely.

Týmto spôsobom môžete nainštalovať ďalší panel s istotou, že bude rovnobežný s predchádzajúcim prvkom. Ak nechcete alebo nemáte ukončovaciu lištu, je dobré použiť dištančnú lištu, aby bola ďalšia lišta rovná.

 

Montáž lamiel na lištu

Priskrutkujte montážnu lištu na stenu a potom pomocou pomocnej dištančnej lišty označte miesto inštalácie všetkých zvyšných líšt. Vnútornú stranu lamely v mieste frézovania nanesieme lepidlom a pripevníme na pripravenú latu. Ak máte ukončovaciu lištu, prilepte ju medzi lamely.

 

Montáž lamiel na dosku

Ak máte pripevnenú dosku s uchytenými lištami, vaša úloha je jednoduchšia, ak nie, priskrutkujte lišty k laminovanej doske pomocou pomocnej lišty. Označte miesto montáže dosky, aby ste vytvorili potrebné otvory pre hmoždinky. Dosku s lamelami pripevnite k stene skrutkami. Použitím lamiel vytvoríte zaujímavú dekoráciu, ktorá sa hodí ku každému interiéru bez ohľadu na jej štýl a atmosféru! Ako namontujete vertikálne lamely, je len na vás!

 


 

Inšpirujte sa!

 

Prečo sa oplatí vyberať na podlahu dlaždice imitujúce drevo?


Podlahová doska - borovica, dub, jaseň. Vyberáme správnu podlahu


Ako si vybrať funkčnú pohovku do obývacej izby?

Späť