Interiéry v japonskom štýle – spojenie japonskej estetiky a škandinávskeho minimalizmu

25.10.2022

Interiéroví dizajnéri neustále hľadajú nové spôsoby, ako získať atraktívne izby. Nielenže siahate po špecifických štýloch, ale môžete dva štýly aj skombinovať a vytvoriť tak niečo nové a prekvapivé.

Jedným takým štýlom, ktorý vznikol z dvoch ďalších, je japonský štýl, ktorý spája funkčnosť škandinávskeho dizajnu s krásou japonského štýlu.

 

Pohovky- Merkury Market

 


V tomto článku:

1. Čo je japonský štýl?

2. Čím sa odlišuje japonský štýl v interiéri na rozdiel od iných?

3. Do akých interiérov sa japandi hodí?

4. Prečo sa oplatí vybrať si štýl krajiny vychádzajúceho slnka?

5. Ako zariadiť interiér v japonskom štýle?



 

Čo je japonský štýl?

Japonský štýl je moderný spôsob usporiadania interiéru. Vznikol ako výsledok hľadania funkčnosti a estetiky a zároveň ako zariadiť interiér prekvapivým a nevšedným spôsobom. Spája v sebe dva ďalšie štýly interiéru a ich vlastnosti – je zmesou funkčnosti škandinávskeho štýlu a krásy a exotiky inšpirovanej Japonskom.

Interiérový dizajn v japonskom štýle získal popularitu predovšetkým v Austrálii, ale rýchlo sa rozšíril po celom svete. Tento štýl bol vytvorený pre tých, ktorí oceňujú najmä interiéry plné funkčnosti. Praktické priestory sú obmedzené na minimálny počet prvkov vybavenia, podobne ako predpoklady škandinávskych úprav.

Japonský interiér je však plný orientálnej krásy a doplnkov, ktoré sa spájajú s Japonskom a exotikou Ďalekého východu. Vďaka tejto špeciálnej kombinácii sa budete v japonských interiéroch cítiť výnimočne.

Vysoká estetika, skvelá funkčnosť a originálne predpoklady spôsobujú, že japonský štýl si získava čoraz väčšiu obľubu a určite si zaslúži osobitnú pozornosť všetkých, ktorí hľadajú originálne, prekvapivé a zároveň praktické a pohodlné interiéry.

 

Postele- Merkury Market

 

Čím sa odlišuje japonský štýl v interiéri na rozdiel od iných?

Interiéry v japonskom štýle sú atraktívnou kombináciou japonského a škandinávskeho štýlu. Prvkov v japonskom štýle nie je veľa, izby sú vybavené presne tým, čo treba a nie je tam prebytok nábytku či doplnkov. Vďaka tomu sa v tomto prípade interiér môže zdať priestranný, oveľa väčší, než v skutočnosti je.

V japonskom štýle sa počítajú veľké plochy tmavých farieb a sprievodných svetlých farieb. Farby na palete popolavých šedých, bielej a béžovej rozžiaria miestnosti a tmavé akcenty výrazných farieb dodajú interiéru orientálny charakter.

Farby sú tlmené, lahodia oku a zútulňujú interiéry v japonskom štýle. V miestnosti interiéru v japonskom štýle sú oázou prírodných materiálov, ktoré zútulňujú interiér. Plastov tu nie je priveľa, vybavenie je najčastejšie z nábytkovej dosky (nutne vo farbe a vzore dreva) alebo z masívu. Okrem toho je potrebné aby čalúnený nábytok bol tlmený do svetlých odtieňov, materiál čalúnenia by mal byť jemný a príjemný na dotyk.

V interiéri zariadenom v japonskom štýle vládne minimalizmus, takže tí, ktorí radi vystavujú rôzne predmety na zdobenie miestnosti, by sa mali tohto štýlu vzdať. Japandi si nepotrpí na príliš veľa prvkov, takže bude fungovať nábytok, do ktorého môžete veci schovať. Potreba všetko skrývať zabezpečí poriadok a minimalizmus.

Úžitkové predmety je možné ukryť do veľkých vstavaných skríň, komôd, skríň uzavretých dvierkami alebo iného plného nábytku. Pri kúpe zariadenia si vyberajte nábytok, ktorý bude priestranný a zároveň vám umožní dokonale skryť všetky veci.

 

Do akých interiérov sa japandi hodí?

Interiérový dizajn japonského štýlu je moderné usporiadanie priestoru, ktoré vám umožňuje vytvárať módne a atraktívne interiéry. Malý kúsok voľného priestoru tu však nestačí – japandi je podobné tomu, čo nájdeme v interiéroch v škandinávskom štýle, vyžaduje si dosť veľký alebo aspoň stredný priestor.

V štýle japandi môžete vyzdobiť takmer každú izbu. Japandi sa skvele hodí do spálne, kúpeľne či kuchyne, skvele vyzerá aj v módnej obývačke. Dekoratívnosť izieb je založená na vytvorení usporiadaného a funkčného priestoru, a preto sa japandi skvele hodí aj do domácej pracovne, predsiene či izby pre mládež.

 

Kuchynské linky- Merkury Market

 

Prečo sa oplatí vybrať si štýl krajiny vychádzajúceho slnka?

Nedostatok krikľavých farieb a prebytok vecí v otvorených poličkách sa často veľmi líši od myšlienky materializmu a honby za všetkým, a preto Japoncov oceňujú najmä tí, ktorých životná filozofia je založená na mieri a japonský štýl sa rozhodne odlišuje od chaosu súčasnosti.

Japandi nie sú len krásne zariadené interiéry, ale aj zdrojom inšpirácie pre tých, ktorí hľadajú svoju životnú filozofiu. Každý deň bude japandi rozkošné, umožní vám tiež upokojiť sa a oddýchnuť si od zhonu. Obrovská funkčnosť vám zase uľahčí prácu alebo bývanie vo vašich bytoch v japonskom štýle a v japonských domoch.

 

Ako zariadiť interiér v japonskom štýle?

Spojenie interiérov v japonskom a škandinávskom štýle znamená predovšetkým tie správne farby, nábytok a striedmosť. Je dobré vsadiť na podlahy vyrobené z prírodných materiálov, ktoré zdôraznia blízkosť s prírodou. Vo vybavení by sa mali objaviť aj prírodné materiály, dokonalý bude tiež nábytok v dreve.

Interiérový dizajn v miestnosti krajiny vychádzajúceho slnka je dôležité aby bol svetlý, steny by mali byť vymaľované vo svetlých zemitých tónoch, béžovej a hnedej, vítaná bude aj sivá. Tmavohnedé by mali kontrastovať s bielou farbou stien, ale čierna sa v aranžmáne nepoužíva. Na dekoráciu stien sa používajú rovné línie, skvele poslúžia dekoratívne prvky ako drevené lamely, ktoré potešia pôsobivou formou a krása prírodného dreva.

Obývacia izba by mala byť vybavená: sedacím nábytkom (pohovka, rohová sedačka), konferenčným stolíkom a komodami, skrinkami alebo skriňami, nevyhnutne so zatvorenými dverami (napr. interierové posuvné dvere) .Japonský štýl zvýrazňujú atraktívne doplnky: vysoké zdobené vázy, veľké vejáre a sušená tráva. Je dobré vsadiť na materiály ktoré sú v súlade s prírodou: z dreva, prútia, trstiny, z bambusu, trávy.

Drevo kraľuje aj v japonskom interiéri spálne. Posteľ by mala byť vyrobená z prírodného dreva, nemala by byť príliš dekoratívna a dekorácie by mali byť obmedzené na minimum. Interiér so vstavanou skriňou bude vyzerať obzvlášť atraktívne - vďaka tomu bude skrytý aj fakt, že v takomto interiéri je nábytok.

To isté platí pre kúpeľňu a kuchyňu. Na nábytku by nemalo byť príliš veľa vecí, všetky kuchynské spotrebiče a kozmetiku je potrebné ukryť v skrinkách uzavretých dvierkami. Skvele poslúžia aj zásuvky. Je to dokonalé miesto pre všetky nepotrebné veci, ktoré nie sú potrebné mať vždy po ruke.

Inšpirácie, ako si zariadiť spálňu a ďalšie izby, či dokonca celý byt v japandi štýle, nájdete jednoducho na internete. Vlastný projekt a potom priestor vytvorený podľa neho určite uspokojí.

 


 

Inšpirujte sa!!!

 

Interiéry v štýle podkrovia. Nadčasový architektonický hit - interiér v štýle podkrovia


Obývacia izba s kolekciou nábytku Solletico


Interiéry v rustikálnom štýle - klasická krása, ktorá nikdy nezmizne

Späť