Granátová v interiéroch - s čím a ako ju kombinovať?

16.01.2023

Granátová modrá je odvážna a výrazná farba, ktorá sa môže stať jedinečným akcentom alebo mimoriadnou dominantou v aranžmáne. Kombinácia farieb s námorníckou a materiálmi môže byť pre jej silný charakter náročná, najmä pre tých, ktorí si návrh izieb len skúšajú na vlastnú päsť. Granátová modrá však dokáže potešiť a oplatí sa hľadať inšpiráciu, ako ju dobre skombinovať s inými odtieňmi, materiálmi a textúrami.

 

Granátová v interiéroch

 


V tomto článku:

1. Aké farby sa najlepšie kombinújú s tmavomodrou námorníckou?

2. Prečo sa oplatí zvoliť tmavomodrú?

3. Kde budú tmavomodré steny vyzerať atraktívne?

4. Ako bude v interiéri fungovať tmavomodrý nábytok?



 

Aké farby sa najlepšie kombinújú s tmavomodrou námorníckou?

Farby do interiéru ako námornícka modrá a jej odtiene sa objavujú na mnoho spôsobov. Do aranžmánu sa dostáva námornícky modrý nábytok, steny v odtieňoch námorníckej modrej či estetické, no drobné akcenty v podobe námorníckych modrých dekorácií. Námornícka modrá farba v interiéroch teda môže byť viac či menej výrazná.

Ako by sa mali kombinovať farby s námorníckou modrou, aby bol aranžmán zaujímavý? Existuje veľa možností a niektoré nápady vás môžu skutočne prekvapiť!

Svetlé farby inšpirované prírodou

Námornícka modrá farba je vhodná do miestnosti v kombinácii s rôznymi odtieňmi svetlého dreva v interiéri. Prírodná farba a kresba dreva vždy oživí a zútulní každý aranžmán a námornícka modrá farba, ktorá ho sprevádza, dodá interiéru zaujímavý vzhľad. Námornícka modrá farba dobre ladí s drevom. Tmavý odtieň námorníckej modrej príťažlivo tlmí svetlé drevo.

Kombinácia námorníckej modrej a dreva sa výnimočne hodí do klasických aj modernejších interiérov. Okrem farieb prírodného dreva existuje niekoľko ďalších návrhov, ktoré vám napovedia, s čím v interiéroch kombinovať námornícku modrú.

Dobrým nápadom bude fľaškovozelená, v tomto prípade však pamätajte na dotvorenie aranžmánu vo svetlých, bielych alebo šedých farbách, inak sa môže zdať celok príliš tmavý. Rovnako zaujímavá bude aj smaragdová zelená a limetkovo zelená vnesie do interiéru zaujímavý, elektrizujúci akcent.

Farby, ktoré sú inšpirované prírodou je najjednoduchšie zaviesť do interiéru s doplnkami. V tejto úlohe sa hodia textílie, dekoračné vankúše, vázy, kvetináče alebo rámy na obrazy.

 

Granátová modrá

 

Výrazné farby pre odvážnych

Námornícka modrá je farba, ktorá bude pekne ladiť s ostatnými, rovnako výraznými farbami. Vzhľadom na to, že ide o studené farby, je vhodné aranžmán oživiť niečím teplejším. Na tmavomodrú stenu sa preto oplatí pridať alebo zavesiť grafiku so žltou alebo s oranžovou či s červenou farbou.

Nábytok v námorníckej modrej bude vyzerať dobre, keď naň umiestnite figúrky alebo dekorácie v týchto slnečných farbách. Rovnako zaujímavé budú textílie v pekných teplých farbách, ktoré ozdobia módnu pohovku alebo pohodlné kreslo do obývačky v námorníckej modrej.

Zaujímavou možnosťou bude aj púdrová ružová. Áno, to nie je vtip! Námornícka modrá farba pekne ladí s púdrovou ružovou a vnáša do interiéru jedinečnú, romantickú a nostalgickú atmosféru. Táto možnosť je obzvlášť dobrá pre spálňu, pretože dokonale upokojuje a umožňuje príjemný odpočinok.

Zlato, striebro a meď

Tmavomodré steny a zlaté doplnky? Samozrejme! Zlatá, strieborná a medená farba dokonale ladí s námorníckou modrou. Táto kombinácia je ideálna najmä do moderných, minimalistických interiérov. Zlatý, strieborný alebo medený doplnok k námorníckej modrej stene alebo tmavomodrému kusu nábytku bude vyzerať naozaj výnimočne. Vďaka tejto kombinácii sa miestnosť stane skutočne mimoriadnou, rozkošnou svojou bohatosťou a eleganciou.

 

Granátová v interiéroch

 

Prečo sa oplatí zvoliť tmavomodrú?

Námornícka modrá bude skvelá ako leitmotív podobne ako atraktívny jemný doplnok interiéru. Obľúbené sú tak odtiene modrej na stenách, ako aj tmavomodrý nábytok a tmavomodré doplnky.

Námornícka modrá farba je veľmi výrazná a dokonale vám pomôže zdôrazniť jedinečný, moderný charakter každého aranžmánu. V správnej kombinácii dokáže v interiéroch upokojiť, alebo naopak dodať energiu. Odtiene modrej sú však tmavé farby a, preto sa ich oplatí skombinovať so svetlejšími motívmi a farbami, najmä keď miestnosti nie sú veľké.

Do malých interiérov je lepšie zaviesť doplnky v námorníckej modrej, ako maľovať steny v námorníckej modrej - tu sa osvedčia steny s bielou alebo krémovou farbou a doplnky v rôznych odtieňoch námorníckej modrej. Veľké, tmavomodré plochy sa opticky zmenšia, takže malá miestnosť sa ešte zmenší.

S tmavomodrou stenou alebo tmavomodrým nábytkom bude miestnosť naozaj zaujímavá. Túto tmavú farbu je možné zaviesť aj do rôznych aranžmánov, ktoré budú zdobené v rôznych štýloch interiéru. Námorný, škandinávsky, moderný, minimalistický, glamour a iné štýly budú profitovať najmä z krásy námorníckej modrej farby v interiéri.

 

Kde budú tmavomodré steny vyzerať atraktívne?

Ak sa pýtate, aké farebné kombinácie budú ideálne, oplatí sa pozrieť, kde presne sa v miestnosti nachádza námornícka modrá. Veľká tmavomodrá stena je nepopierateľne výrazným, mocným akcentom interiéru, ktorý určite poteší. Ide o perfektný variant najmä do spálne, kde námornícka modrá v kombinácii s ružovou či s bielou, sivou či svetlými farbami dreva vytvorí aranžmán plný pohody a pokoja.

Námornícka modrá stena je veľmi výrazným akcentom, preto je potrebné si dať pozor, aby táto farba úplne nedominovala aranžmánu. Najlepšie je natrieť tmavomodrou farbou jednu stenu alebo len jej časť. Jediná tmavomodrá stena vytvorí zaujímavé pozadie pre nábytok a ďalšie prvky aranžmánu.

Rovnako silným akcentom v priestore miestnosti bude tmavomodrý koberec alebo tmavomodré závesy. Nezabúdajte však, že ak je v obývačke už tmavomodrá stena, mali by ste sa vzdať doplnkov a vybavenia v tejto farbe – prebytok námorníckej modrej môže interiér prehlušiť a priestor v obývačke by mal byť priestranný a svetlý.

 

Granátová v interiéroch

 

Ako bude v interiéri fungovať tmavomodrý nábytok?

Námornícka modrá farba sa tiež môže objaviť ako vedúca farba vo výbave. Obľúbené sú nielen už spomínané pohovky a kreslá, ale aj nábytok v námorníckej modrej. Ak sa vám teda nepáči predstava tmavomodrých stien, a chceli by ste mať túto farbu doma, rozhodnite sa pre námornícku modrú obývačku zariadenú tmavomodrým nábytkom.

Šikovne predstavená tmavomodrá farba bude vyzerať skvele s mnohými ďalšími farbami. Na spojenie sa používajú aj prírodné materiály. Pri zariaďovaní nezabúdajte na prístup prirodzeného svetla a umelého svetla. Vhodné osvetlenie dodá miestnostiam žiaru a každý sa vo vnútri bude cítiť útulne.

 


 

Inšpirujte sa!

 

Ako vyčistiť gauč? Populárne triky


Ako vyčistiť čalúnenie pohovky? 5 spôsobov


Bývanie v odtieňoch sivej

Späť