Detská izba v štýle boho - ako ju zariadiť?

21.01.2023

Boho štýl, často označovaný aj ako bohémský štýl, si získava obľubu nielen v spôsobe obliekania, ale aj v interiérovom dizajne. Štýl využíva svetlé, neutrálne farby a prírodné materiály.

Ak hľadáte inšpiráciu do detskej izby, tak nápad zariadiť malú boho detskú izbu určite výjde. V izbe v štýle boho ľahko skombinujete klimatické doplnky s modernosťou. Aj keď sa to môže zdať ako riskantná kombinácia, sme presvedčení, že klasické doplnky so súčasnými módnymi doplnkami dodajú interiéru svojský charakter.

Pre rodičov je zariaďovanie izbičky pre dieťa, predškoláka alebo aj staršie dieťa obrovskou výzvou. Zariadiť detskú izbu s exotickým nádychom a tlmenými farbami je veľmi zaujímavý nápad. Nesmierne dôležitá je samozrejme funkčnosť detskej izby, ktorá bude využívaná každý deň.

Ako zariadiť detskú izbu v boho štýle sa dozviete v našom článku!

 

Detská izba v štýle boho

 


V tomto článku:

1. Pôvod boho štýlu v interiéri

2. Detská izba v boho štýle – ako ju zariadiť?

3. Nábytok pre deti v boho štýle

4. Boho detská izba – doplnky sú dôležité

5. Detská izba v štýle boho - textil

6. Osvetlenie a boho štýl



 

Pôvod boho štýlu v interiéri

Boho štýl je inšpirovaný návratom k prírode a slobode a mimoriadne charakteristickým boho motívom je boho ratanový nábytok a prútené dekorácie, často v tvare listov. Spôsob zariaďovania boho interiérov aj pre batoľatá a staršie deti, chytí za srdcia dizajnérov, ktorí majú radi originálne riešenia.

Názov štýlu pochádza zo slova la bohème, ktoré pochádza z Francúzska. Definuje parížsky bohémsky štýl 19. storočia. Umelci patriaci k tomuto hnutiu čerpali zo života naplno, vychádzajúc zo zavedených vzorov. Fascinovali ich dlhé cesty, absolútna sloboda, sloboda myslenia a vytvárali si vlastné pravidlá. Vynikajúci maliari, básnici a herci žijúci podľa myšlienky slobody myslenia a návratu do sveta prírody iniciovali boho trend. Spočiatku pokrýval kultúru, módu a umenie, no postupom času prešiel aj k interiérovému dizajnu.

Na začiatku bol štýl založený na tónoch vychádzajúcich z farieb zeme a prírody, vytváral fantazijné kombinácie farieb a etnických vzorov. Dominovala im zelená, červená, žltá a modrá. V súčasnosti je boho detská izba spojením starého boho štýlu so škandinávskym štýlom. Ide o subtílne interiéry, kde sa objavujú nadčasové prírodné farby.

Detská izba v štýle boho je dizajnovo aj farebne vyvážená. Takéto farby a boho dekorácie si môžete umiestniť bez problémov do detskej izby bez ohľadu na to, či ide o dievčenskú alebo chlapčenskú izbu.

 

Pôvod boho štýlu v interiéri

 

Detská izba v boho štýle – ako ju zariadiť?

Izba pre dieťa v tomto boho štýle by mala byť založená na prírodných farbách a jemnom dizajne. Ak chcete vytvoriť usporiadanie detskej izby v tomto štýle, je dobré použiť drevené, ratanové a prútené vybavenie a nábytok. Oplatí sa tu vybrať útulné látky a nadčasové prírodné materiály ako vlna, ľan a bavlna.

Originálne boho dekorácie budú v detskej izbe mimoriadne efektné. Výborne tu pôsobia drevené postavičky afrických zvierat, ako sú zebry, opice či žirafy. Detskú izbu v boho štýle môžete doplniť aj o dekorácie z mušlí a koralov. Boho interiér môže byť zdobený tapetou odkazujúcou na tému. Môže to byť jedna stena s grafikou zobrazujúcou farebné vtáky, alebo napríklad rastlinné motívy - listy a kvety.

Stojí za to pamätať, že detská izba boho môže byť usporiadaná pomocou iných štýlov usporiadania. Krásne sa kombinuje so škandinávskymi, vintage a rustikálnymi vplyvmi.

 

Nábytok pre deti v boho štýle

Nábytok je pri zariaďovaní základným prvkom detskej izby. Boho interiér pre dieťa bude milovať nábytok vyrobený z prírodného dreva. Najdôležitejším kusom nábytku v izbe dieťaťa, či už dievčaťa alebo chlapca, bude posteľ. Posteľ sa môže vyznačovať pevným dreveným rámom, ale môže to byť aj ratanový kus nábytku.

Ďalším mimoriadne dôležitým prvkom vybavenia izby bude detský regál, ktorá umožní vystaviť hračky a dekorácie v štýle boho, v detskom kráľovstve. Jedinečnú atmosféru boho štýlu vynesú tkané stoličky a taburetky zavesené na hrubých šnúrkach. Izbičku obohatí drevená truhlica na odkladanie hračiek a police na stenu rôznych veľkostí, na ktoré môžete poukladať knihy s rozprávkami a drevenými figúrkami.

Boho usporiadanie interiéru doplní závesné kreslo z prírodných materiálov v ecru farbe. Takáto hojdačka ako je napríklad bocianie hniezdo do detskej izby, dodá jedinečnú atmosféru a bude aj miestom zábavy pre dieťa. Zaujímavým prvkom v boho izbe je aj teepee stan.

 

Nábytok pre deti v boho štýle

 

Boho detská izba – doplnky sú dôležité

Bohémsky štýl je v detskej izbe dobré doplniť tkanými košíkmi. Môžu byť umiestnené na zemi alebo v otvorených poličkách regálov. Vhodné sú aj doplnky ako obrázky na stenách, lepené drevené modely áut a lietadiel v chlapčenskej izbe, látkové kvety v dievčenskej, girlandy s vlajkami, zrkadlá s prútenými rámami. Mimoriadne dôležité dekorácie v štýle boho sú dekoratívne lampy a makramé.

Boho atmosféru budú odrážať jemne žiariace bavlnené guličky, ktoré dodávajú hrejivú a idylickú atmosféru. Všetky makramé lapače snov, ktoré sú zavesené nad posteľou, budú privolávať blažené a pokojné sny.

Boho bavlnený koberec je tiež veľmi dôležitý v chlapčenskej a dievčenskej izbe, pretože bude zábavným miestom a atraktívnou dekoráciou. Ochráni aj pred studenou podlahou a bolestivým pádom na tvrdý povrch.

 

Detská izba v štýle boho - textil

Textílie v interiéroch v boho štýle sú mimoriadne dôležité. Dodatok prírodných tkanín s etnickými vzormi alebo odtieňmi bielej, béžovej a ecru interiér zahreje a dodá mu charakteristickú atmosféru. Jedinečným akcentom bude deka alebo pléd prehodený cez rám postele, prehodený cez detskú postieľku alebo kreslo.

Nezabudnite na vankúše, ktoré sa dajú použiť aj ako ďalšie sedadlo na podlahe. Obliečky by boli mäkké a zároveň príjemné na dotyk. Vyberte si hnedé, béžové, kvety a dokonca aj motívy z rozprávok v tlmených farbách. detská izba v boho štýle sa stane útulnejšou, ak zavesíte závesy s listami alebo kvetmi v prírodných farbách.

 

Detská izba v štýle boho

 

Osvetlenie a boho štýl

Správne osvetlenie je v detskej izbe mimoriadne dôležité. Tu dobre poslúžia lampy s prútenými tienidlami. Neodmysliteľným prvkom v detskej izbe sú aj nočné lampy. Dobre poslúžia starším deťom, zavádzajú klimatické osvetlenie, ktoré uľahčuje zaspávanie a rodičom dojčiat uľahčí večernú starostlivosť o bábätko.

 


 

Inšpirujte sa!

 

Spálňa v štýle boho – zistite aký nábytok sa k nej hodí!


Interiér v štýle boho – spoznajte najhorúcejší trend sezóny!


Záhrada v etnickom štýle

Späť