Interiér v štýle boho – spoznajte najhorúcejší trend sezóny!

26.08.2022

Interiér v štýle Boho je jedným z najhorúcejších a najvyberanejších aranžmánových trendov posledných rokov. Vkradol sa do interiérov domov a získal si srdcia majiteľov. Z estetiky boho štýlu vyžaruje výnimočná ľahkosť, odkaz na prírodu a farby zeme.

Ceníme si ho pre nonšalanciu a pohodlie, ale aj pre neobmedzenú slobodu v kombinovaní vzorov, materiálov a štýlov. Boho nie je bez dôvodu, nazýva sa štýlom slobodných duší a je považovaný za model najzaujímavejšieho interiérového štýlu. V boho interiéroch je niečo magické, čo priťahuje a inšpiruje.

Ako zariadiť bývanie v boho štále? Čo v ňom nesmie chýbať a čo by sa v ňom určite nemalo objaviť? A nakoniec, ako šikovne využiť boho štýl pri usporiadaní jednotlivých miestností v dome? Na všetky tieto otázky nájdete odpoveď v článku.

 

Bytové dekorácie- Merkury Market

 


V tomto článku:

1. Krátka história boho štýlu

2. Hlavné črty v boho štýle

3. Boho štýl v interiéri

4. Zhrnutie - vneste boho štýl do interiéru vašich štyroch stien!



 

Krátka história boho štýlu

Boho štýl je často spájaný s revolúciou, ktorá sa odohrala na prelome 60. a 70. rokov 20. storočia, málokto si uvedomuje, že korene tohto štýlu siahajú oveľa hlbšie, až do 19. storočia. Skupina francúzskych umelcov – spisovateľov, maliarov, hudobníkov a hercov – ktorých životný štýl nezapadal do žiadneho z dobových rámcov a konvencií bola v tom čase definovaná ako bohémsky štýl - bohéma.

Umelecké cesty, tvorivé stretnutia, vernisáže a výstavy vypĺňali každú voľnú chvíľu umeleckej bohémy. Silne opité, bujaré hody v pesimistickej atmosfére dokonale vystihujú extrémnu, dvojakú povahu boho štýlu. Mračná sa tu spájajú s radosťou a svetlom, tvorivosť a kreativita s primitívnou nonšalantnosťou a rodinné a svojské s orientálom. Bohémsky štýl je farebná a nepredvídateľná zmes, ktorá sa perfektne hodí do interiérov.

V priebehu storočí sa klasický boho štýl menil a vyvíjal, pričom prevzal motívy iných štýlov, ktoré v tom čase dominovali. V súčasnosti teda môžeme hovoriť o rôznych typoch v boho štýle – od marockého a ľudového až po scandi.

 

Drevený nábytok- Merkury Market

 

Hlavné črty v boho štýle

Jednou z hlavných čŕt boho štýlu je voľnosť kombinovania farieb a vzorov, ktoré na prvý pohľad neladia. Očarujúci boho štýl popiera konvencie a pravidlá v interiérovom dizajne a – rovnako ako bohéma 19. storočia – udáva svoje vlastné cesty. Aj keď v tomto štýle je ťažké nájsť prísne pravidlá, je možné uviesť niekoľko opakujúcich sa motívov boho štýlu v interiéroch. Patrí k nim:

  • Prirodzené a jasné farby, odkazujúce na farby zeme,

  • Početné dekorácie z dreva, šnúrok, juty, prútia alebo medi,

  • Bohatstvo etnických vzorov, ozdôb a dekorácií,

  • Prírodné materiály ako drevo, prútie.

 

Boho štýl v interiéri

Interiér v štýle Boho poteší a inšpiruje. Stojí za to vedieť, ako vniesť do vybraného priestoru Boho atmosféru.

Uvádzame príklady aranžmánov rôznych interiérov v štýle Boho.

Obývacia izba v štýle boho

Štýl boho je priťahujúci a hypnotizujúci. A také by mali byť obývacie izby. Štýl boho v interiéri by mal byť premyslený a zároveň ležérny. Obývačku možno naplniť ľudovými vzormi a prírodnými farbami. Samozrejmosťou sú nástenné dekorácie v podobe fotografií či plagátov v drevených rámoch či zrkadielka v prútenom ráme. Dekorácie macrame, kvetinové záhony a koberce tu budú perfektné. Živé rastliny sú povinné! Boho obývacia izba môže byť ponechaná v jednoduchých farbách alebo môže obsahovať silnejšie farebné akcenty.

Obývacia izba v štýle boho pozostáva z pohodlného obývacieho nábytku čalúneného prírodnými materiálmi, vankúšov so strapcami a koberčekov, ktoré majú rôzne vzory a textúry. Klasický drevený nábytok je ideálny pre bohémsky aranžmán.

Pamätajte, že čím je drevo prirodzenejšie a nedokonalejšie s viditeľnými prstencami, uzlami a malými prasklinami, tým je efekt zaujímavejší.

Oplatí sa staviť na nábytok zdobený mosadznými alebo medenými akcentmi. Tým pravým budú aj kreslá, taburetky a malé pohovky z prútia alebo tkaného ratanu. Takýto nábytok je nielen rozprávkovo pohodlný, ale aj ľahký a štýlový.

 


Špecialista radí!

Interiér obývacej izby v štýle boho sa vyznačuje ľahkosťou a mobilitou, čo dáva takmer neobmedzené možnosti usporiadania. Nábytok v obývačke nie je nikdy pevný, dá sa voľne presúvať z miesta na miesto, čím vznikajú nové štýly. Namiesto ťažkého a masívneho nábytku zvoľte do obývačky boho pohovku na drevených nohách, ratanové kreslo s dekoračným vankúšom alebo aj napríklad pohodlné taburetky z tkaného prútia. Skvelou voľbou bude aj nábytok inšpirovaný záhradou. Nezabúdajte, že boho štýl je sloboda a ľahkosť, interiéry zariadené v tejto atmosfére nemôžu zahltiť, práve naopak, mali by pôsobiť útulne, štýlovo.


 

Štýl boho v jedálni a kuchyni

Jedáleň vyzerá veľmi zaujímavo, pokiaľ ide o boho estetiku. Klasikou tohto typu interiéru je veľký drevený stôl s pohodlnými stoličkami s tkanými sedadlami. Nad stolovou doskou by mala byť pletená lampa priamo z Bali a vo váze sušená pampová tráva alebo ozdobné listy, napríklad monstera.

Kuchyňa, v ktorej kraľuje boho, musí mať ležérny charakter a ľahký štýl. Pri zariaďovaní interiéru sa ťažko dopustíte nejakého „faux pas“, keďže interiérový dizajn v štýle boho nemá pevné štandardy a hranice. Niekedy sa môže zdať, že v takomto interiéri nič k sebe nepasuje. To je však len zdanie a po chvíli môžete vidieť túto mimoriadnu konzistenciu.

Biely nábytok s doskou z prírodného dreva sa v tejto klíme dokonale hodí do kuchyne. Najlepšou dekoráciou do takejto boho kuchyne budú patchworkové dlaždice - ktoré vytvoria medzi nábytkom farebný vzor

Spálňa v štýle boho

Interiér spálne v štýle Boho vyžaruje pokoj a dokonca podporuje blažený relax. Tlmené farby a prírodné materiály napomáhajú relaxácii cez deň aj v noci. Medzi prvkami zariadenia a dekorácií v boho spálni nesmie chýbať lapač snov, ktorý zavesený v okne či dverách podľa indiánskych povier nevpustí do interiéru nočné mory. Pri výbere rastlín pre spálňu boho stojí za to venovať osobitnú pozornosť tým, ktoré čistia vzduch, ako je trvalka alebo fikus.

Pohodlná spálňa je veľká posteľ vyrobená z prírodných materiálov, ako je drevo, zdobená vankúšmi a prikrývkou s etnickými vzormi. Pohodlný nočný stolík na vaše obľúbené knihy a štýlová nočná lampa s tkaným tienidlom.

Kúpeľňa v štýle boho

Kúpeľňa v útulnej etnickej atmosfére je miestom, kde si môžete oddýchnuť. Všadeprítomné prírodné materiály, príjemná vôňa vonných sviečok, rastliny a bavlnené uteráky príjemné na dotyk – to sú najdôležitejšie prvky zariadenia tejto izby.

Priestor je organizovaný dreveným nábytkom a prútenými košíkmi na drobnosti a špinavú bielizeň. Ak máte v kúpeľni práčku, určite ju schovajte, napríklad za bambusovú roletu. Boho kúpeľňa by mala byť teplá a útulná, ale aj funkčná – ideálne vhodná na oddych.

 

Nábytok do kúpeľne- Merkury Market

 

Zhrnutie - vneste boho štýl do interiéru vašich štyroch stien!

Ležérny a nonšalantný boho štýl je neutíchajúcim trendom nielen v móde, ale aj v interiérovom dizajne. Nenáročné farebné kombinácie, kombinácia moderného a vintage, útulné, prírodné farby a materiály, ale aj etnické dekorácie - boho v interiéroch je okúzľujúca, radostná žiara farieb a vzorov, ktorá domácich vždy dobre naladí.

 


 

Inšpirujte sa!

 

Pohodlné kreslá do obývačky v módnych farbách - zoznámte sa s našimi pozoruhodnými návrhmi!


Patchworkové dlaždice - pre ktoré interiéry?


Výhody a nevýhody drevenej podlahy

Späť