Aký materiál na rohovú sedačku? Ako vybrať ten najlepší? Poradíme!

21.08.2022

Čalúnený nábytok už desaťročia kraľuje interiérom domov, bytov, kancelárií a mnohých iných úžitkových priestorov. Jedným zo skutočných lídrov tejto skupiny sú rohové sedacie súpravy.

Pri výbere nového kusu nábytku sa často pýtame, aký by mal byť dobrý poťah?

Správny výber materiálu sedacích súprav totiž zaručuje funkčnosť a dlhú životnosť sedačky. Skôr ako si teda vyberieme konkrétny materiál, je veľmi dôležité zvážiť, či bude vhodný na každodenné použitie a bude fungovať v klasických životných situáciách, akými sú postriekanie, špina či naťahovanie.

Poťahové materiály na rohové sedačky sa výrazne líšia, preto sa oplatí pozrieť si ich bližšie a spoznať ich najdôležitejšie vlastnosti. Tie najlepšie poťahové látky zaručia, že nám nábytok bude slúžiť dlhé roky.

Pozývame vás, aby ste si prečítali článok, v ktorom vám povieme o typoch poťahových materiálov, ich vlastnostiach a účele. S týmito znalosťami ľahko nájdete perfektnú látku na čalúnenie sedačiek do obývačky.

 

Rohové sedacie súpravy- Merkury Market

 


V tomto článku:

1. Poťahové látky na rohovú sedačku – ktorá je najlepšia?

2. Aký poťahový materiál zvoliť?

3. Hydrofóbna látka - vodeodolná poťahová látka

4. Poťahový materiál na sedačku - Zhrnutie



 

Poťahové látky na rohovú sedačku – ktorá je najlepšia?

Poťahy sa od seba výrazne líšia. Každý materiál na čalúnenie rohovej sedačky, kresla či sedacej súpravy do obývačky má iné vlastnosti. Odolnosť proti oderu, odolnosť voči škvrnám, jednoduchosť čistenia a hydrofóbnosť sú najdôležitejšie parametre, ktoré ovplyvňujú životnosť a pevnosť povrchu nábytku.

Farba, textúra a vzor jednotlivých poťahových materiálov sedačiek sú nepochybne veľmi dôležité vlastnosti, ktoré by však v odolnosti a funkčnosti mali upadnúť do úzadia. Čo ak bude vankúš príjemný na dotyk, dizajnový a absolútne jedinečný, ak nebude odolný voči škvrnám a trvácny. Ani ten najkrajší materiál na sedacie súpravy nevykompenzuje také nedostatky ako hydrofóbnosť či odolnosť.

Lídrom je tu samozrejme kožená rohová sedačka (rohová sedačka z prírodnej kože). Koža je odolná a elegantná, bohužiaľ aj dosť drahá. Nie je to ani voľba pre vegánov a ľudí obmedzujúcich živočíšne produkty. Nadšencov kože môžu zaujať látky s aplikovanou textúrou kože. Dokonalým príkladom bude čalúnenie solar, ktoré na prvý pohľad pripomína kožu, no v praxi je to však velúr príjemný na dotyk.

 

Sedacie súpravy- Merkury Market

 

Aký poťahový materiál zvoliť?

Zvážte, ktorá štruktúra vám najviac vyhovuje, aký materiál sedačky je na výber k dizajnu interiéru. Ak máte konkrétny model, ktorý sa vám páči, opýtajte sa poradcu na cykly odierania, trvácnosť a odlupovanie látok. To sú vlastnosti, ktoré určujú životnosť a funkčnosť látky a kože.

Veľmi dôležitý je aj parameter trvácnosti farbiva v látke. Je to obzvlášť dôležité v prípade rohových sedacích súprav prémiovej triedy umiestnených v slnečných miestnostiach. Môže sa stať, že poťahová látka časom vybledne a odfarbí, a to by nechcel nikto.

Poťah musí byť kvalitný, inak časom stratí svoje vlastnosti a samotný kus nábytku, namiesto toho, aby bola pôsobivý svojím vzhľadom, vás môže začať strašiť. V prípade ak bude rohová sedacia súprava, sedačka alebo obľúbené kreslo intenzívne využívané, potom zvážte použitie ľahko čistiteľnej látky, najmä ak sú vo vašej domácnosti malé deti alebo domáci miláčikovia. Vďaka použitej inovatívnej technológii z nábytku ľahko odstránite väčšinu „odolných“ škvŕn, zvieracích chlpov a akýchkoľvek zvyškov detskej tvorivej práce, ako sú farby, pastelky či perá.

 

Hydrofóbna látka - vodeodolná poťahová látka

Hydrofóbna látka je skutočnou revolúciou, ktorá zasiahla obývacie izby a nie je ani pomyslenie na to, aby z nich zmizla! Jej vrchná vrstva je pokrytá špeciálnym povlakom, ktorý zhromažďuje kvapalinu do kvapiek na povrchu materiálu. Nedovolí tekutine preniknúť dovnútra sedačky a vytvoriť na nej nepeknú škvrnu. Umožňuje vám ľahko zbierať tekutiny pomocou handričky alebo papierovej utierky.

Stojí za to pripomenúť, že tkanina s veľmi vysokými parametrami nie je náhradou zdravého rozumu. Intenzívne a časté čistenie týchto typov látok môže oslabiť ochranný povlak. V dôsledku toho môže materiál stratiť svoje vodoodpudivé vlastnosti. Žiaľ, treba poznamenať, že tkaniny odpudzujúce tekutiny sa čistia dosť ťažko. Ale aj toto sa dá s trochou vedomostí a praxe zvládnuť.

 

Najodolnejšie poťahové látky - Na rohovú sedačku a pohovku vyberáme najlepší poťahový materiál

  • plátno - zaujímavá, prirodzená, ale nie príliš odolná odpoveď na otázku, akú poťahovú látku si vybrať;

  • plyš - mäkký, trvácny, odolný voči nečistotám, ale môže sa roztiahnuť; ľahko sa čistí chemikáliami;

  • mikrovlákno - moderný a odolný, antistatický a mäkký materiál na pokrytie pohovky;

  • ženilka - trvácna a odolná voči nečistotám vďaka dvojitým vláknam, no ľahko sa naťahuje;

  • velúr - materiál príjemný na dotyk a veľmi praktický, s vysokou odolnosťou;

  • žakár - vzorovaný a odolný, nenáročný na údržbu, vhodný do moderných interiérov.

Jedným z kritérií pri výbere látok je ich cena. V tejto veci je najlepšie poradiť sa s poradcom, špecialistom na materiály či čalúnenie, ktorého znalosti o vlastnostiach jednotlivých látok na nábytok sú naozaj rozsiahle.

Keď si vyberiete perfektnú látku, ktorá 100% vyhovuje vašim potrebám, môžete prejsť k výberu farby, vzoru a textúry. Pri výbere poťahu treba brať do úvahy štýl, ktorý už máte doma vytvorený alebo čo chcete nakoniec dosiahnuť. Vyberte si farbu látky do interiéru k stenám, podlahe, ostatným doplnkom a príslušenstvu.

 

Sedačky- Merkury Market

 

Poťahový materiál na sedačku - Zhrnutie

V každom dome sa nachádza čalúnený nábytok. Má veľký vplyv na interiér a spôsob jeho využitia.

Aký poťahový materiál použiť na výrobu nábytku?

Na túto otázku možno odpovedať rôznymi spôsobmi. Poťahový materiál na sedačku je možné použiť aj na taburetky, kreslá a efektné vankúše. Stojí za to vybrať niečo, čo je odolné a univerzálne. Existuje veľa možností, ktoré nestarnú.

Najlepšie poťahové látky budú módne a štýlové po mnoho rokov. Je dôležité zvážiť celkový dizajn interiéru, ako aj vzhľad látky. Látky na pohovky v retro štýle nebudú fungovať v moderných, minimalistických interiéroch. Treba však pripomenúť, že v tejto veci máme posledné slovo. To nám umožní vybrať si správnu látku pre našu pohovku.

V prípade ak vaše obľúbené kreslo alebo rohovú sedačku budete často používať, najmä ak máte malé deti alebo domáce zvieratá, je potrebné použitie látky, ktorá sa ľahko čistí. Inovatívna technológia umožňuje jednoducho odstrániť tie „najodolnejšie“ škvrny, chlpy domácich miláčikov a akékoľvek zvyšky detskej kreativity, ako sú pastelky, farby či fixky.

 


 

Inšpirujte sa!

 

Ako odpočívať


Ako vyčistiť čalúnenie pohovky? 5 spôsobov


Aké sú najlepšie drevené podlahy

Späť