Ako zariadiť moderný kaštieľsky štýl v spálni?

23.12.2024

Manor style je jednou z obľúbených estetík interiérového dizajnu, ktorá čerpá inšpiráciu z tradičnej architektúry vidieckych usadlostí a nábytku z minulosti. Tento jedinečný štýl sa vyznačuje teplým, útulným vzhľadom, ktorý dodáva interiéru jedinečné čaro. Ak zvažujete zariadiť si spálňu v tomto jedinečnom kaštielskom štýle, tento článok vám poskytne inšpiráciu a tipy, ako dosiahnuť želaný efekt.

Zariadiť si kaštieľsky štýl nie je ťažké a v modernej verzii vie naozaj potešiť. V spálni bude vyzerať obzvlášť očarujúco. Moderný variant kaštieľskeho štýlu vám umožní vytvoriť útulné a pohodlné miesto plné elegancie a funkčnosti.

Ako zariadiť moderný kaštieľsky štýl v spálni?


V tomto článku:

1. Ako vytvoriť atmosféru kaštieľa v interiéri pomocou farieb?

2. Aká povrchová úprava doplní interiér v kaštielskom štýle? Podlaha a steny do spálne v štýle kaštiela

3. Nábytok s dušou alebo čo vytvára autentický štýl kaštieľa?

4. Výzdoba interiéru v štýle kaštieľa – aké prvky si vybrať?

5. Interiéry a osvetlenie v štýle kaštieľa



Ako vytvoriť atmosféru kaštieľa v interiéri pomocou farieb?

Kľúčovým prvkom štýlu kaštieľa je teplá a príjemná farebná paleta. Vyberte si pastelové odtiene, ako je mätová, modrá, béžová alebo jemná ružová. Skvele poslúži aj sivobiela a nadčasová univerzálna šedá. Pridajte kontrast s tmavšími akcentmi, napríklad drevenými prvkami alebo olivovými alebo bordovými látkami.

Menšie miestnosti zariaďte vo svetlejších farbách, aby ste interiér presvetlili a opticky zväčšili. Veľké interiéry v štýle kaštieľa môžu mať viac tmavších akcentov.

Ako vytvoriť atmosféru kaštieľa v interiéri pomocou farieb?

Aká povrchová úprava doplní interiér v kaštielskom štýle? Podlaha a steny do spálne v štýle kaštiela

Ideálnou voľbou do spálne v štýle kaštieľa je drevená podlaha, najlepšie vo svetlej farbe. Môžete tiež pridať koberce z prírodných vlákien, ako je morská tráva alebo juta, aby ste zlepšili vidiecky pocit v miestnosti. Nezabudnite na koberce – určite si kupujte modely z prírodných materiálov.

Maľujte steny krémovou, béžovou alebo bielou. Dobre budú vyzerať aj tapety s kvetinovým jemným vzorom.

Aká povrchová úprava doplní interiér v kaštielskom štýle? Podlaha a steny do spálne v štýle kaštiela

Nábytok s dušou alebo čo vytvára autentický štýl kaštieľa?

Štýl kaštieľa odkazuje na šľachtické majetky a tu bolo bohaté zariadenie. Prvky boli vyrobené prevažne z dreva, hoci nechýbal ani prútený a ratanový nábytok. Preto je najlepšie, ak interiéry v štýle kaštieľa vybavíte takýmto nábytkom. Dokonale sa preto bude hodiť drevený nábytok do spálne, ale aj prútené či ratanové sedačky, kreslá a pohovky.

Pri zariaďovaní spálne v krásnom kaštielskom štýle sa oplatí zvoliť klasické spálňové komody a elegantné nočné stolíky. Modely by mali mať zaoblené tvary, nábytok s dodatočnými rezbami vyzerá v takýchto aranžmánoch skvele. Nezabúdajte však, že čím menšia miestnosť, tým menej dekorácií by mal mať nábytok. Vďaka menšiemu počtu dekorácií aranžmán „schudne” a bude vyzerať dobre aj na malom priestore.

Osobitnú pozornosť by ste mali venovať vzhľadu postele v spálni. Malo by ísť o kus nábytku z dreva, ktorý je typický pre kaštielsky štýl. V tomto usporiadaní budú perfektne fungovať aj postele s vysokým čelom. Bude dobré, ak bude mať opierka hlavy jemné zaoblené línie a bude vyrezávaná alebo aspoň jemne zdobená.

Výber nábytku do tohto štýlu nie je jednoduchý, najmä ak sa rozhodnete pre moderný variant štýlu. Tu sa určite zamerajte na skvelú funkčnosť nábytku a o niečo jednoduchšie, no elegantné formy.

Nábytok s dušou alebo čo vytvára autentický štýl kaštieľa?

Výzdoba interiéru v štýle kaštieľa – aké prvky si vybrať?

Interiéry v štýle kaštieľa sú vysoko estetické, takže dekorácie sú nevyhnutné. Mali by byť umiestnené aj v spálni. Interiér kaštielskej spálne by mal obsahovať vhodné textílie. Voľte materiály s kvetinovými vzormi, károvanými vzormi alebo malými prúžkami. Interiér v štýle kaštieľa bude tiež vyzerať skvele, ak ho ozdobíte ručne vyšívanými vankúšmi a prehozmi. Vzniká tak jedinečná, kaštieľska atmosféra plná útulnosti a elegancie.

Závesy na oknách by mali byť ťažké, dobre poslúžia ľanové a bavlnené závesy. V menších miestnostiach si môžete vybrať ľahšie modely. Dobre vyzerajú látky zdobené čipkou, jemne vyšívané alebo s kvetinovými vzormi.

Okrem textílií sa budú hodiť aj ďalšie doplnky. Nezabudnite na drobné dekorácie. Keramické vázy, fotorámčeky a dekoratívne zrkadlá v drevených alebo kovových rámoch sa k takýmto aranžmánom spálne budú skvele hodiť.

Klasické interiéry poľského kaštieľa zahŕňajú aj miestnosti zdobené živými kvetmi, rezanými aj pestovanými v kvetináčoch. Črepníkové kvety dodajú zeleň a oživia aranžmán a tiež pomôžu navodiť osviežujúcu atmosféru a prečistia vzduch. Vyberte si rustikálne kvetináče, keramické kryty alebo slamené, trstinové či prútené prikrývky, ktoré zdôraznia vidiecky charakter miestnosti. Pre moderný dizajn kaštielskej spálne zvoľte kamenné alebo keramické kvetináče.

Za zváženie stojí aj pridanie retro akcentov. V tomto prípade môžu byť dekoratívne staré kufre, drevené truhlice alebo starožitné zrkadlá.

Výzdoba interiéru v štýle kaštieľa – aké prvky si vybrať?

Interiéry a osvetlenie v štýle kaštieľa

V dizajne kaštieľa zohráva významnú úlohu osvetlenie, preto tejto problematike venujeme samostatnú kapitolu. Autentický štýl kaštieľa sa postaral o každý detail, takže osvetlenie bolo tiež dosť dôležité. Kaštielske lampy by mali byť dekoratívne a zaujímavé. V spálni môže osvetlenie pozostávať zo stropných svietidiel, nástenných svietidiel a podlahových svietidiel.

Stropné svietidlá by mali odrážať štýl kaštieľa v jeho celistvosti. Perfektne sa tu budú hodiť modely, ktorých odtiene imitujú kvetinové košíčky. Rám by mal byť vyrobený z mosadze alebo tepaného železa, tu budú perfektne fungovať starožitné modely.

Kaštielske lampy by mali byť veľmi estetické. Nástenné svietidlá sa oplatí zavesiť na stenu za posteľ alebo na stenu nad toaletný stolík. Stojacie podlahové lampy sú vysoké modely, ktoré by mali mať papierové alebo látkové tienidlá, najlepšie v zemitej farbe – hnedá, béžová. Menšie stojacie lampy umiestnite po oboch stranách postele na nočné stolíky. Tienidlá môžu mať aj kvetinové vzory alebo pruhy.

Pri vhodnom osvetlení je jednoduchšie zachovať v spálni štýl kaštieľa. Veľa pridávajú aj vhodné doplnky v tomto štýle. Nezabudnite kupovať žiarovky s príjemným teplým svetlom, ktoré zdôraznia útulnosť miestnosti a kaštielsku atmosféru v spálni.

Späť