Ako zariadiť interiéry vo fínskom štýle?

15.12.2024

Interiérový dizajn vo fínskom štýle je plný harmónie, prirodzenosti a minimalizmu, ktorý dokonale odráža pokojnú a na prírodu orientovanú filozofiu života Fínov. Tento štýl je nielen estetický, ale aj funkčný, čo z neho robí ideálnu voľbu pre ľudí, ktorí oceňujú jednoduchosť, ako aj pre tých, ktorí chcú žiť v trvalo udržateľnom a ekologickom prostredí.

Fínsky štýl je jednou z odrôd škandinávskeho štýlu. Okrem neho sa rozlišuje aj nórsky a švédsky štýl. Takéto dizajnové interiéry sú už niekoľko rokov najobľúbenejšími štýlmi interiéru, preto sa určite oplatí pozrieť sa na ne.

Pri interiérovom dizajne vo fínskom štýle sú kľúčové čisté línie, prírodné materiály, svetlé farby a zmysel pre detail. Tento štýl je variáciou škandinávskeho štýlu, takže veľa prvkov sa tu bude prekrývať. Škandinávsky fínsky štýl je však jedinečný a rozhodne stojí za to si ho pozrieť bližšie. Aké sú vlastnosti fínskeho štýlu? Ako zariadiť interiéry vo fínskom štýle? Pozrite sa s nami, čomu je najlepšie venovať pozornosť.

Ako zariadiť interiéry vo fínskom štýle?


V tomto článku:

1. Svetlé farby vo fínskych interiéroch

2. Prírodné materiály, ktoré sú charakteristickým znakom fínskeho štýlu

3. Minimalistický dizajn a podstata fínskeho štýlu

4. Prírodný charakter priestoru s príslušnými doplnkami



Svetlé farby vo fínskych interiéroch

Fínsky štýl interiéru je predovšetkým o pestrých farbách. Interiéry na severe nemajú veľa prirodzeného svetla, a preto je mimoriadne cenné a exponované v každom fínskom interiéri. Na stenách, podlahe a nábytku dominujú svetlé odtiene bielej, béžovej, svetlošedej a jemných pastelov. Tieto farby odrážajú svetlo a robia priestor väčším a prívetivejším. V interiéroch jednoznačne dominuje biela.

Interiéry s veľkými oknami sú ideálne na vytvorenie fínskeho štýlu. Fínske počasie vie byť vrtošivé, nie je veľa slnečného svetla, preto sa ocenia veľké okná. Vieme však, že nie vždy je možné okná vymeniť, no oplatí sa snažiť vpustiť do interiéru čo najviac prirodzeného svetla. Pomáhajú tomu svetlé farby, ale je dobré vzdať sa aj ťažkých závesov a roliet a zvoliť radšej vzdušné závesy.

Keď hovoríme o tlmených farbách, máme na mysli ako farby stien, tak aj farby čalúneného nábytku a doplnkov. Fínsky štýl má rád svetlé farby, preto sa ich oplatí použiť vo viacerých prvkoch.

Okrem bielej, šedej a pastelových farieb sú použité aj prírodné farby a vzory – v tomto smere rozhodne dominuje svetlé drevo. Svetlé tóny, neutrálne farby a prírodné doplnky sú jednoznačne kvintesenciou fínskeho štýlu.

Svetlé farby vo fínskych interiéroch

Prírodné materiály, ktoré sú charakteristickým znakom fínskeho štýlu

Interiérový dizajn vo fínskom štýle využíva predovšetkým prírodné materiály. Do tejto skupiny patria materiály ako drevo, kameň, sklo a bavlna.

Drevo vo fínskom štýle je spojené s prírodou

Prírodné drevo je obzvlášť dôležité - možno ho nájsť v drevených podlahách, nábytku a dekoratívnych akcentoch. Dub, borovica a breza sú obľúbené dreviny vo fínskom dizajne. Škandinávski fíni milujú nábytok zo svetlého prírodného dreva, preto by ste pri zariaďovaní interiérov vo fínskom štýle mali myslieť aj na takéto prvky.

Kráľovná škandinávskeho štýlu

Drevo sa objavuje v rôznych prvkoch. Nepopierateľnou kráľovnou škandinávskeho štýlu je pohovka s vysokými drevenými nohami. Podobné prvky sa môžu objaviť aj vo fínskom štýle. Paleta farieb bude tlmená a textúry budú riedke.

Prirodzené a v súlade s prírodou, esencia fínskeho štýlu

Prírodné materiály sú nevyhnutné na vytvorenie fínskeho štýlu a objavujú sa v mnohých verziách. Fínske domy sa vyhýbajú umelosti, preto by sa mali vymeniť všetky plastové prvky. V súčasnosti módny fínsky štýl nie je možné dosiahnuť pridaním plastu do interiéru, preto vyberajte zariadenie aj doplnky obzvlášť starostlivo.

Byt vo fínskom štýle plný prírodných materiálov je nielen príjemnou a estetickou úpravou, ale aj ekologickým prístupom k zariaďovaniu interiéru. Všetci tí, ktorí hľadajú ekologické a udržateľné riešenia pre seba a svoje rodiny, nájdu inšpiráciu v aktuálne módnom fínskom štýle.

Fínsky štýl má rád kontakt s prírodou, preto fínsky štýl nesmie obsahovať prírodné materiály. Zaujímavosťou je, že nemusia byť len typické drevo, ľan, kameň či bavlna. Zaujímavou možnosťou je pridať do interiéru mach. Áno, to nie je vtip! Machové obrazy sa stali mimoriadne obľúbenými a v súčasnosti sú znakom moderny. Vo fínskych domácnostiach sa stávajú čoraz bežnejšími a stali sa obľúbenými aj v modernom interiérovom dizajne. Sú nielen zaujímavou dekoráciou, ale pomáhajú aj udržiavať primeranú vlhkosť vzduchu.

Prírodné materiály, ktoré sú charakteristickým znakom fínskeho štýlu

Minimalistický dizajn a podstata fínskeho štýlu

Fínsky štýl je jedinečnou estetikou minimalizmu, kde menej je viac. Interiér vo fínskom štýle je spojený s priestrannosťou a funkčnosťou. Voľte preto nábytok a doplnky, ktoré sú funkčné a vo forme mimoriadne jednoduché. Vyhnite sa prílišnému zdobeniu a preplneniu priestoru. Nechajte prvky priestoru dýchať, čo priaznivo ovplyvní celkovú atmosféru interiéru.

Vo fínskych interiéroch dominuje minimalistický dizajn. Minimalizmus interiérového dizajnu je viditeľný ako vo finálnej úprave, tak aj vo vybavení a doplnkoch. Škandinávske interiéry vo fínskom štýle sú variantom minimalistického štýlu, preto bude najvhodnejšia zdržanlivosť pri výbere farieb, vzorov a doplnkov.

Funkčnosť, ktorá dokáže spojiť škandinávsky a fínsky štýl

Fíni sa vo svojich interiéroch zameriavajú na funkčnosť. Nábytok by mal byť praktický a priestor dobre naplánovaný. Uistite sa, že máte dostatok úložných priestorov, aby ste mali vo všetkom poriadok. Zariadenie má byť funkčné, preto je zvolená praktická kuchyňa v škandinávskom štýle a do obývačky v škandinávskom štýle patria funkčné obývacie steny a pohodlné rohové sedacie súpravy.

Fínsky štýl je minimalistický dizajn, no nechýbajú vzory a farby. Odtiene béžovej, šedej a bielej sa snúbia s pastelovými farbami. Čo sa týka vzorov, dominujú prírodné textúry a geometrické formy. Takýto minimalistický dizajn je výsledkom drsnej klímy a životného štýlu obyvateľov severu.

Minimalistický dizajn a podstata fínskeho štýlu

Prírodný charakter priestoru s príslušnými doplnkami

Textil hrá vo fínskom štýle dôležitú úlohu. Uistite sa, že si vyberiete prírodné látky, ako je ľan, bavlna a vlna, ktoré dodajú interiéru teplo a jemnosť. Doplnky by mali byť minimalistické, tvarovo jednoduché a farebne pokojné – odtiene sivej a pastelové farby pôsobia dobre.

Textílie nie sú jedinými doplnkami, ktoré dodajú škandinávskemu štýlu primeraný, fínsky charakter. Črepníkové rastliny, drevené doplnky a kamene sú prvky, ktoré odkazujú na krásu fínskej prírody. Ich pridaním do interiéru vytvoríte pokojnú a harmonickú atmosféru.

Späť