Ako vystrašiť holuby z balkóna?

24.07.2022

Problém návštev holubov na balkónoch nastáva najmä vo veľkých mestách, kde sa vtáky rozmnožujú alarmujúcou rýchlosťou a stále si hľadajú nové hniezdiská. Nadmerná aktivita holubov na balkóne vedie k mnohým nepríjemnostiam, preto sa ich oplatí čo najskôr zbaviť.

 

Vtáci- Merkury Market

 


V tomto článku:

1. Odstrašenie holubov – prečo sa oplatí investovať do správnych riešení?

2. Odstránenie holubích hniezd

3. Vizuálne metódy - modely dravcov, šarkany a balkóny

4. Odstrašenie holubov pomocou hrotov

5. Ochranné siete a siete proti vtákom

6. Zvukové a ultrazvukové plašiče na holuby

7. Chemikálie, éterické oleje a voňavý odpudzovač holubov



 

Odstrašenie holubov – prečo sa oplatí investovať do správnych riešení?

Je dôležité odplašiť holuby kvôli nepríjemnostiam, ktoré môžu byť spojené s prítomnosťou týchto zvierat. Holuby prenášajú choroby vrátane asi šesťdesiatich infekčných chorôb (bude to okrem iného vtáčia chrípka, toxoplazmóza a helmintiáza, ako aj ďalšie nebezpečné choroby). Prenášajú aj parazity, z ktorých je mimoriadne nebezpečný kliešť, ktorý môže spôsobiť lymskú boreliózu a vírus kliešťovej encefalitídy.

Mestské holuby okrem toho, že ohrozujú zdravie, patria k tým nepozvaným hosťom, ktorí za sebou nechávajú veľa neporiadku. Veľké množstvo vtáčieho trusu a nečistôt z holubieho hniezda narúša estetiku balkóna a znemožňuje využitie tohto príjemného, ​​doplnkového priestoru.

Preto sa oplatí zbaviť sa zvieratiek čo najskôr, mať vždy čistý balkón a nebáť sa tak o svoje zdravie. Ochrana vlastného balkóna je dôležitá z estetických aj hygienických dôvodov, v každom dome či byte je dobré urobiť vhodné opatrenia.

 

Vtáci- Merkury Market

 

Odstránenie holubích hniezd

Stojí za to začať boj proti prítomnosti holubov odstránením všetkých stôp ich existencie. Balkón je preto potrebné vyčistiť od trusu, peria a úlomkov hniezd. So zvieratami je dobré začať bojovať čo najskôr – ešte skôr, ako sa holuby zahniezdia. Odstránenie hniezd môže spôsobiť určité problémy - nemožno ich vždy odstrániť.

V prvom rade by ste mali konať v súlade so zákonom - zákon o ochrane prírody zo 16. apríla 2006 upravuje lehotu na odstraňovanie vtáčích hniezd, teda aj hniezd holubov z balkóna. V zmysle tohto právneho úkonu je odstraňovanie hniezd možné od 16. októbra do konca februára. V zostávajúcom období to teda nebude možné. Hniezda radšej nedovoľte stavať, pretože vtáky nájdené na balkóne bude ťažšie odplašiť. Je potrebné preto sa zbaviť holubov na balkóne skôr, ako si postavia hniezdo a nakladú doň vajíčka.

 

Vizuálne metódy - modely dravcov, šarkany a balkóny

Ako sa zbaviť holubov - ako vystrašiť vtáky na balkóne?

Existuje veľa metód a niektoré sú účinnejšie ako iné. Holuby z balkóna sú vystrašené predovšetkým vizuálnymi metódami - to sú najjednoduchšie domáce metódy, pomerne lacné a mimoriadne efektívne.

Nechýbajú farebné vejáre, balóny či pohyblivé zvončeky, ktoré sa pohybujú a vydávajú zvuky. Detské veterné mlyny, šarkany a ďalšie prvky by sa mali pohybovať vo vetre, vďaka čomu budú účinnejšie pri odrádzaní holubov.

Populárnym sa stal spôsob ako vystrašiť vtáky na balkóne alebo terase - a to kupovanie modelov dravých vtákov, ktoré účinne odplašia aj holuby. Na odstrašenie holubov sú na zábradlia namontované postavy vrán, havranov alebo jastrabov. Holuby, dokonale oboznámené so siluetami týchto nebezpečných vtákov, sa zvyčajne nepribližujú. Dodatočné dekorácie môžu byť vždy skryté v balkónových boxoch.

Jedinou nevýhodou takýchto riešení je vizuálna stránka, keďže nie každému sa páčia dodatočné dekorácie. Trh je však natoľko pripravený na rozmary zákazníkov, že si to svoje nájde takmer každý. Figúrky a pohyblivé dekoratívne prvky chránia parapet, balkón a zabraňujú zvieratám sedieť na balustráde. To je veľmi dobrý spôsob, ako vystrašiť holuby z balkóna, ale aj iné vtáky, ak ich prítomnosť nie je žiaduca.

 

Dekorácie- Merkury Market

 

Odstrašenie holubov pomocou hrotov

Jedným z najpopulárnejších spôsobov, ako sa zbaviť holubov na balkóne, je nasadenie hrotov na zábradlie. Hroty nie sú účinnou metódou iba ochrany budov, často sa tiež montujú na pamiatky a verejné budovy. Hustota tŕňov a ich rozmiestnenie sa môže líšiť, keďže holuby sú veľké vtáky, tŕne nemusia byť husto usporiadané.

Hroty by sa nemali montovať skryté, aby vyčnievali smerom nadol, ani by sa nemali montovať na bočné steny. Ide o účinný spôsob, ktorý sa však na malých balkónoch môže ukázať ako nepríjemný a život náročný spôsob boja proti vtákom.

Ak máte obavy o zdravie vtákov, je lepšie použiť hroty so silikónovými krytmi, ktoré holuba nezrania a účinne odradia vtáky od sedenia na zábradlí alebo na parapete.

 

Ochranné siete a siete proti vtákom

Rovnako účinné sú aj balkónové clony a balkónové siete. S dobre namontovanými krytmi a sieťkami sa holubom nepodarí pristáť na balkóne, odpadá tak problém ich neželanej prítomnosti, prespávania a predovšetkým hniezdenia.

Inštalácia siete zvyčajne nie je náročná, príslušenstvo k sieťam určite pomôže. Užitočné napínače, drôty, svorky a spony zabránia skĺznutiu siete. Nie je to dobré riešenie len z tohoto hladiska, ale aj pri chovaní mačiek v byte – domáce zvieratá neutekajú a nespadnú pri návšteve balkóna. Na zakrytie balkóna môžete použiť bežné siete na oplotenie, ale môžete si kúpiť aj špeciálne siete na balkón.

Dobre môžu fungovať aj treláže – takéto mriežky pripomínajú tradičné drevené ploty. Ak sú očká v treláži príliš veľké, oplatí sa vysadiť a vyšľachtiť vinič, ktorý zabráni holubom dostať sa na balkón a navyše zvýši estetickú hodnotu celej úpravy.

 

Zvukové a ultrazvukové plašiče na holuby

 

Zvukové a ultrazvukové plašiče na holuby

Čoraz častejšie sa používajú spôsoby ako sú zvukové a ultrazvukové plašiče. Nevýhodou zvukových odpudzovačov môže byť ich vysoká hlasitosť prístrojov, preto je možnosť ich vlastniť v husto obývaných priestoroch nie taká ideálna. Používajú sa najmä na otvorených priestranstvách, letiskách, parkoch či sadoch.

Na zbavenie sa holubov z balkóna je v mestách lepšie investovať do ultrazvukových plašičov, ktoré produkujú nízkofrekvenčné zvuky. Aj keď akéto zvuky sú pre človeka nepočuteľné, pre holuby sú natoľko rušivé, že vtáky ktoré sú v blízkosti, nechcú sedieť na zábradlí balkóna. Väčšina zariadení tohto typu má smerovaný tok, takže je možné zvoliť len malý rozsah ochrany balkóna.

 

Chemikálie, éterické oleje a voňavý odpudzovač holubov

Holuby môžete odplašiť aj vôňami. Je to pomerne krehká, ale účinná metóda. Na trhu sú prostriedky, ktoré účinne odplašia holuby. Ich zloženie je pre človeka netoxické a zvyčajne pozostáva z prírodných prvkov - zlúčeniny obsiahnuté v prírodných siliciach vtáky účinne odrádzajú. Špeciálne prípravky môžu byť vo forme tekutiny, prášku, granúl alebo kociek.

Tieto účinné metódy pre vtáky a holuby sa však musia používať systematicky, pretože pach často rýchlo zmizne a mali by ste pamätať na pravidelné rozdeľovanie prostriedkov, najmä keď vtáky hľadajú miesto na založenie hniezd.

 


 

Inšpirujte sa!

 

Ako si vyrobiť záhradný stôl a lavice?


Pripravte terasu na párty


Ako chrániť záhradný nábytok pred dažďom a mrazom?

Späť