Ako vypočítať kubík dreva

06.04.2023

Uvažujete o kúpe palivového dreva, no máte problémy s výpočtom potrebného množstva? Nebojte sa! Vďaka našej pomoci si budete vedieť spočítať, koľko dreva vám zostáva, či je čas priložiť nové palivo, alebo či vám to, čo máte, bude stačiť do konca vykurovacej sezóny. Množstvo – alebo skôr objem – dreva sa udáva v kubíkoch. Čo je to vlastne kubík a ako vypočítate kupbík dreva? Pozrite sa s nami!

Drevo a brikety pre krby- Merkury Market


V tomto článku:

1. Čo je kubík palivového dreva?

2. Ako vypočítať kubík palivového dreva?

3. Čo je kubický meter a čo je priestorový meter?

4. Aký je rozdiel medzi nasypaným kubickým metrom a kubickým metrom naskladaného dreva?



Čo je kubík palivového dreva?

Kubík nie je nič iné ako ľudovo používaný názov pre meter kubický. V lesníctve sa týmto pojmom zisťuje len množstvo dreva, no ľudovo sa kubíkmi dá merať napríklad aj objem vody. Kubík je množstvo, teda objem dreva – tak palivového, ako aj krbového dreva, ako aj dosiek určených na stolárske alebo stavebné drevo. Preto, ak máte kachle alebo krb, vedieť, ako vypočítať kubické metre dreva, bude pre vás veľmi užitočné.

Palivové drevo- Merkury Market

Ako vypočítať kubík palivového dreva?

Ako teda jednoducho vypočítať meter kubický dreva? Najprv si vypočítajte, koľko kubických metrov dreva máte. Je to veľmi jednoduché! Stačí znásobiť dĺžku, šírku a hĺbku. Pri výpočtoch nezabudnite použiť rovnakú jednotku dĺžky, ktorou sú metre. Vzor môže byť reprezentovaný nasledovne:

Ob = a * b * c

kde Ob je objem, a je dĺžka, b je šírka a c je hĺbka.

Po výpočte metrov kubických ich musíte previesť na metre priestorové. Je zvykom predpokladať, že jeden meter kubický dreva s prázdnymi priestormi medzi blokmi (1 m3) je 0,65 kubíka

Palivové drevo- Merkury Market

Čo je kubický meter a čo je priestorový meter?

Pri výpočte kubíkov, ako aj pri nákupe dreva sa môžete stretnúť s pojmami: kubický meter a priestorový meter dreva. Tieto dva pojmy sa zdajú byť podobné, ale znamenajú niečo iné. Stojí za to vedieť, aký je rozdiel, pretože pri nákupe vás môže ušetriť od nepríjemností a ušetriť nejaké peniaze. Kubický meter dreva nie je nič iné ako skutočný objem dreva. V prípade prírodného dreva nie je možné jednotlivé kusy usporiadať tak, aby k sebe dokonale priľnuli - prázdne miesta medzi blokmi alebo doskami sú vyplnené vzduchom a táto hodnota - dosky a vzduch - sa označuje ako tzv. priestorový meter. Počet metrov dreva priestorových teda nebude rovnaký ako počet metrov kubických dreva, aj keď hmotnosť alebo objem dreva budú rovnaké. Dá sa to porovnať s brutto a netto hodnotou, kde kubický meter je čistá hodnota a priestorový meter dreva je brutto hodnota.

Palivové drevo- Merkury Market

Aký je rozdiel medzi nasypaným kubickým metrom a kubickým metrom naskladaného dreva?

Podobné rozdiely sa môžu objaviť v prípade nasypaného a položeného dreva. Toto je obzvlášť dôležité pri nákupe, pretože kubický meter sypaného dreva zvyčajne obsahuje viac vzduchu ako kubický meter naukladaného dreva, takže prvá možnosť by mala byť lacnejšia. Precízne usporiadanie blokov znamená, že medzi kusmi dreva je menej vzduchu, čo sa následne premieta do toho, že na jeden priestorový meter bude viac dreva. Pri nákupe si na to dávajte obzvlášť pozor, pretože často sa sypaný meter kubický predáva za zdanlivo nižšiu cenu skladaného dreva a nakoniec sa ukáže, že dostanete menšie množstvo produktov. Naskladaný meter kubický bude obsahovať najviac dreva, pretože vzduchové priestory v naskladanom dreve sú oveľa menšie. Preto, ak môžete, vždy sa rozhodnite pre priestorový meter naskladaného dreva. Pri nákupe si nezabudnite skontrolovať, z akých druhov dreva sú kocky vyrobené. Na krbové drevo a palivové drevo je možné použiť rôzne druhy. Dôležitá bude výhrevnosť krbového dreva alebo palivového dreva.

Teraz viete, na čo sa zamerať pri nákupe dreva a ako vypočítať množstvo krbového dreva alebo palivového dreva, ktoré potrebujete. Vďaka tomu budú prípravy na ďalšiu vykurovaciu sezónu oveľa jednoduchšie!


Inšpirujte sa!


Ako čistiť a ošetrovať sklo v krbe?


Aké kúrenie do domu


Prečo sa v krbe dymí?


 

Späť