Ako čistiť a ošetrovať sklo v krbe?

09.02.2023

Teplý krb je nepochybne jednou z najpríjemnejších vecí počas dlhých mrazivých zimných večerov. Teplo plameňov ohrieva miestnosť a robí ju mimoriadne útulnou. Obývacia izba alebo spálňa s krbom získajú jedinečnú atmosféru. Aby ste si však naplno užili krásu plameňov a teplo krbu, oplatí sa postarať sa o estetiku.

Počas používania krbových kachlí sa na krbovom skle často tvoria nepekné nečistoty. Stojí za to sa ich zbaviť, aby sa nielen zvýšila krása usporiadania, ale aj aby sa zvýšila účinnosť inštalácie krbu.

Pozrite sa, ako vyčistiť krbové sklo aj pomocou profesionálnych prostriedkov.


V tomto článku:

1. Prečo je čistenie krbového skla také dôležité?

2. Aké domáce prostriedky budú dobré na špinavé krbové sklo?

3. Domáci prostriedok na krbové sklo

4. Kedy je lepšie siahnuť po špecializovanej kvapaline na čistenie krbových skiel?

5.  Ako sa krbové sklo zašpiní?

6. Ako zabrániť zafarbeniu krbového skla?



Prečo je čistenie krbového skla také dôležité?

Čisté krbové sklo znamená estetiku usporiadania a vysokú účinnosť samotného krbu. Správne vyčistené sklo pôsobí esteticky a plamene tancujúce za ním lahodia oku. Čisté sklo tiež lepšie vedie teplo, preto čistenie krbového skla má zabezpečiť lepšiu účinnosť krbu.

O krbové sklo ako aj komín a celú krbovú inštaláciu sa oplatí postarať. Dobrá údržba zariadenia a starostlivosť o dobrý technický stav krbu zabezpečí dlhú životnosť a bezproblémovú prevádzku. Atraktívny a praktický krb je čistý a dobre fungujúci krb. Čistenie krbového skla je preto mimoriadne dôležité.

Aké domáce prostriedky budú dobré na špinavé krbové sklo?

Na údržbu krbového skla môžete použiť profesionálne prostriedky aj domáce metódy. Sklo krbu je potrebné čistiť opatrne, aby nedošlo k náhodnému poškriabaniu alebo zmatoveniu čisteného povrchu. Snažte sa preto nepoužívať drôtené kefy ani kovové žinky. Umývanie sa najlepšie vykonáva mäkkou handričkou alebo špongiou.

Populárne domáce hacky nemusia byť neúčinné alebo zlé. Pozrite sa, aké domáce prostriedky alebo metódy budú najlepšie fungovať na čistenie krbového skla.

Domáci prostriedok na krbové sklo

Na čistenie skla krbu domácim spôsobom je dobré pripraviť si príslušný prípravok. Najlepšie je ihneď pripraviť vo fľaši s difuzérom (skvele funguje umytý a vysušený obal z prostriedku na umývanie okien). Do nádoby nalejte asi pol litra vody. Pridajte lyžicu amoniaku a ďalšiu lyžičku octu. Potom to všetko premiešajte. Takto pripravenou tekutinou teraz môžete vyčistiť krbové sklo.

Čistenie krbového skla - domáce prostriedky ako vyčistiť sklo vášho krbu

Vami pripraveným prípravkom nastriekajte celý povrch skla. Počkajte niekoľko minút - počas tejto doby budú zlúčeniny obsiahnuté v pripravenej kvapaline reagovať so sadzami, čo umožní ich rýchlejšie odstránenie. Po chvíli utrite sklo jemne vlhkou handričkou. Opakujte kroky, kým nebude sklo čisté. Za normálnych okolností by sa mal proces čistenia krbového skla opakovať trikrát alebo štyrikrát, ale nezabudnite, že čím je sklo špinavšie, tým dlhšie bude trvať jeho čistenie - všetko závisí od toho, ako je znečistené.

V prípade ak aj po niekoľkonásobnom čistení krbového skla sú na jeho povrchu stále viditeľné nečistoty, ponorte vlhkú handričku do popola a utrite stopy. Po chvíli by mala zažratá špina zmiznúť. Vyčistené sklo opäť utrite vlhkou handričkou a osušte papierovou utierkou.

Ak chcete, môžete sklo vyčistiť od šmúh pomocou prostriedku na umývanie riadu alebo prípravku na sklo.

Kedy je lepšie siahnuť po špecializovanej kvapaline na čistenie krbových skiel?

Nie vždy čistenie krbového skla domácimi metódami poskytne správny efekt. Ak je nečistota odolná, môže byť údržba krbu náročnejšia. Ako v tomto prípade vyčistiť sklo krbu?Najlepšie je použiť profesionálnu chémiu.

Profesionálna chémia na čistenie krbového skla

Dobre poslúžia tekutiny na čistenie keramických platní a čističe rúry. Dobre funguje aj kvapalina rozpúšťajúca tuk. Oplatí sa však siahnuť po prostriedkoch určených na čistenie skla a krbov – vtedy budete mať istotu, že sklo krbu bude dokonale čisté.

Dokonalá čistota krbového skla

Sklo krbu čistite presne tak, ako je uvedené na informačnom štítku produktu. Potom budete mať istotu, že čistenie je vykonané dobre a krbové sklo nič nepoškodí.

Čistý krb s čírym krbovým sklom

Aby ste predišli poškriabaniu skla krbu alebo zmatoveniu skla, používajte na čistenie iba mäkké handričky alebo špongie. Špecializované produkty tento údaj väčšinou uvádzajú aj na svojom štítku, preto nezabúdajte na používanie týchto čistiacich prostriedkov.

Ako sa krbové sklo zašpiní?

Problémy so špinavým krbovým sklom sa vyskytujú častejšie, keď krb nie je správne zapálený a používa sa nesprávne palivo. Znečistené krbové sklo je zvyčajne výsledkom usadzovania sadzí, teda produktu spaľovania dreva. Viac sadzí vzniká pri spaľovaní vlhkého, zle vysušeného alebo vlhkého dreva. Takto vzniknuté sadze zašpinia nielen sklo krbu, ale aj celý krb, plochu nasávania vzduchu, komín a pohyblivé prvky (napr. zámky a blokády dverí).

Bezpečnosť čistého krbu

Čistenie krbového skla a celého krbu je mimoriadne dôležité. Sadze usadené na brehoch a kreozot, teda horľavé zložky drevného dechtu, sa vyznačujú tým, že sa môžu vznietiť. Zapálenie týchto komponentov môže spôsobiť vážne poškodenie krbu a komína a dokonca aj požiar budovy. Narastajúca vrstva dechtu navyše vedie ku korózii kovových častí v krbe, kachliach či krbovej vložke a môže zhoršiť aj stav tesnení.

Dôležité teda bude nielen pravidelné čistenie krbového skla, samotného krbu a komína, ale aj správne používanie ohniska a používanie suchého dreva. Pred zapálením krbu vo vykurovacej sezóne sa uistite, že je dôkladne vyčistený a skontrolovaný v technickom stave. Po skončení sezóny treba čistenie zopakovať a krb zabezpečiť na ďalšie vykurovacie obdobie.

Ako zabrániť zafarbeniu krbového skla?

Špinavé sklo v krbe rýchlejšie získate, ak ohnisko nebudete správne používať a budete v ňom spaľovať nekvalitné palivo. Pri zlom používaní budete musieť sklo čistiť častejšie, preto sa oplatí dbať na to, aby bolo zariadenie používané podľa určenia a tak, aby bola zabezpečená jeho dlhá životnosť, bezporuchová prevádzka, estetický vzhľad a bezpečnosť.

Uistite sa, že používate dobre vysušené drevo. Mokré palivo vytvára viac sadzí, preto v krbe nikdy nespaľujte mokré drevo – inak sa na skle rýchlo vytvorí mastná usadenina. Dbajte aj na vysokú teplotu spaľovania a dostatočné vetranie. Popol vyberajte každý deň, a ak je ho veľa, aj niekoľkokrát denne.

Krb, krbová vložka či kachle vám vďaka dobrým zvykom poslúžia dlhšie a nebudú vyžadovať tak časté čistenie. Nezabudnite tiež z času na čas dôkladne vyčistiť krb, ako aj dbať na priechodnosť komínových prieduchov. To zaistí bezpečnosť a potešenie z používania ohniska počas zimných večerov.

 


 

Inšpirujte sa!


Precíťte atmosféru Vianoc, pripravte si vianočnú výzdobu na krb


Ako zariadiť obývačku s krbom?


Prečo sa v krbe dymí?


 

Späť