Ako vyčistiť chladničku aby ste odstránili nepríjemný zápach

15.07.2022

Nikto nemá rád nepríjemný zápach vychádzajúci z chladničky. Často sa vám na to nechce ani pozrieť alebo stratíte chuť do jedla. Najmä po sviatkoch má každá chladnička zmes vôní, ktoré nie sú príjemné na nos.

Ako osviežiť chladničku? Ako sa zbaviť zápachu v chladničke? V tomto článku vám povieme, akým spôsobom a ako odstrániť zápach v chladničke a ako ju čistiť!

 

Kuchynké linky- Merkury Market

 


V tomto článku:

1. Čistota je nevyhnutná, aby ste sa vyhli nepríjemným zápachom z chladničky

2. Použitie chemikálií

3. Skladovanie ako spôsob eliminácie nepríjemných pachov

4. Ako odstrániť zápach z chladničky domácimi prostriedkami

5. Voda s octom

6. Káva

7. Zemiak

8. Jablko a klinčeky

9. Citrón

10. Škorica

11. Sóda bikarbóna

12. Prášok do pečiva

13. Aktívne uhlie

14. Podstielka

15. Pohlcovač zápachu



 

Čistota je nevyhnutná, aby ste sa vyhli nepríjemným zápachom z chladničky

Je veľmi dôležité pravidelne čistiť chladničku. Ak sa chcete vždy tešiť z čistej a hygienickej chladničky, musíte ju udržiavať čistú. Z času na čas je potrebné urobiť kontrolu výrobkov. V koši by sa mali nachádzať všetky produkty po expirácii, zatuchnuté údeniny, mäso a syry, pretože môžu byť v prvom rade zdrojom nepríjemných pachov.

Je dobré otvoriť poháre, skontrolovať plesne a zbaviť sa všetkých pokazených produktov. Do koša by malo ísť aj staré ovocie alebo zelenina, ktoré nie sú vhodné na konzumáciu, pretože aj ich uchovávanie môže mať za následok nepríjemný zápach.

Zaujíma vás, ako často by ste mali čistiť chladničku?

Novú chladničku treba vždy pred použitím umyť. Na jej osvieženie postačí každých pár dní namočená handrička s octom, alebo v prípade chladničiek s antibakteriálnym náterom voda s jemným prostriedkom na umývanie riadu. Pozornosť si vyžadujú predovšetkým zásuvky a police, kde je potrebné odstrániť zvyšky potravín, ktoré sa môžu hromadiť v zákutiach. Dôkladné čistenie pomocou čistiacich doplnkov je povinné aspoň raz za mesiac.

 

Upratovanie- Merkury Market

 

Použitie chemikálií

Ak chcete odstrániť nepríjemný zápach, je nepravdepodobné, že budete umývať chladničku iba vodou. Samotná voda nebude bojovať proti choroboplodným zárodkom. Pri silnom znečistení nie vždy pomôže roztok vody s prídavkom tekutiny alebo umývanie chladničky octom.

Ako vyčistiť chladničku, aby bola dôkladne vyčistená?

Môžete použiť chemikálie, ktoré súčasne pôsobia antibakteriálne. Pamätajte však, že čistiace prostriedky na chladničky musia byť určené produkty, ktoré nereagujú s potravinami. Tieto opatrenia by si mali poradiť so zaschnutou starou nečistotou. Možno budete potrebovať pracovné a ochranné rukavice na umývanie.

 

Skladovanie ako spôsob eliminácie nepríjemných pachov

Je veľmi dôležité správne skladovať potraviny, aby ste sa vyhli problémom so zápachom. Skvelým riešením je vkladať potravinárske výrobky do sklenených nádob a schválených plastov určených na styk s potravinami.

Použitie takýchto vzduchotesných obalov na potraviny znamená, že ich pachy sa v našej chladničke nebudú navzájom miešať. Pamätajte, že výrobky v plastových vreckách sa rýchlejšie kazia a nepríjemnému zápachu vychádzajúceho z chladničky sa nevyhnete.

 

Ako odstrániť zápach z chladničky domácimi prostriedkami

Produkty, ktoré má každý vo svojom dome, budú užitočné pri pohlcovaní nepríjemných pachov, ktoré často prevládajú vo vnútri chladničky, a to aj napriek jej častému umývaniu a správnemu skladovaniu. Domáce prostriedky na odstránenie zápachu sú veľmi účinné.

 

Upratovanie- Merkury Market

 

Voda s octom

Ocot je účinný prostriedok, ktorý účinne dezinfikuje domáce spotrebiče. Pol pohára octu pridaného do litra teplej vody skvele poslúži na umývanie chladničky, zvnútra aj zvonka, a odstraňuje z nej nepríjemný zápach. Ak potrebujete menšie množstvo roztoku, zmiešajte dve šálky teplej vody a dve polievkové lyžice octu.

Pamätajte však, že je zakázané používať ocot na chladničky so špeciálnym antibakteriálnym povlakom.

 

Káva

Mletá káva je skvelým pohlcovačom akýchkoľvek nepríjemných pachov. Do malej misky dáme štyri polievkové lyžice mletej kávy a vložte do chladničky a zápach sa do 24 hodín neutralizuje. Káva sa zbavuje nepríjemného zápachu pomerne rýchlo, preto aby vnútro chladničky vydržalo dlho, vymeňte obsah misky aspoň raz za dva týždne. Kávové zrná môžete zapichnúť aj do polovice jablka.

 

Zemiak

Ďalším produktom, ktorý máte doma a ktorý je účinný pri pohlcovaní pachov, je zemiak. Odložte ho na poličku do chladničky a dôkladne si poradí s nepríjemnou arómou. Vymeňte ho každé 2-3 dni.

 

Jablko a klinčeky

Dobrým spôsobom, ako sa zbaviť nežiaducich pachov v chladničke, je použiť jablká a klinčeky. Klinčeky absorbujú vlhkosť a nepríjemné pachy. Napichnite ich na jablko a odložte na poličku do chladničky, po otvorení vás neprekvapí nepríjemný zápach. Jablko je potrebné z času na čas vymeniť, pretože samo môže po čase spôsobiť nepríjemný zápach z chladničky.

 

Citrón

Citrón je obľúbeným prostriedkom na odstránenie zápachu v chladničke. Stačí citrón prekrojiť na polovicu a položiť na poličku. Môžete ho tiež nakrájať na hrubé plátky a položiť na rôzne úrovne. Do takého citróna môžete dať aj klinčeky, ktoré sú zároveň pohlcovačom pachov. Ovocie vymeňte každých pár dní. Môžete použiť aj pomaranče.

 

Škorica

Škorica má antibakteriálne vlastnosti a veľmi dobre odstraňuje nepríjemné pachy. Stačí položiť škoricovú tyčinku na poličku v chladničke, aby ste videli, aké výhody prinesie.

 

Upratovanie- Merkury Market

 

Sóda bikarbóna

Sóda doma má mnoho využití: pomáha čistiť domáce spotrebiče, odpcháva potrubia, odstraňuje vodný kameň a odstraňuje nepríjemný zápach z chladničky. Ak chcete zariadenie umyť jedlou sódou, zmiešajte ju s vodou, aby ste vytvorili hustú pastu. Ak sa chcete zbaviť zápachu z chladničky, jednoducho nasypte sódu bikarbónu do misky a položte ju na policu.

 

Prášok do pečiva

Ak nemáte jedlú sódu, použite prášok do pečiva, ktorý pomôže znížiť zápach v chladničke. Tento domáci pohlcovač pachov sa oplatí vyskúšať.

 

Aktívne uhlie

Ďalším prípravkom, ktorý vám pomôže zbaviť sa zápachu v chladničke, je liečivé uhlie. Nasekané uhlie stačí nasypať na tanier a potom odložiť na policu do chladničky. Rovnako aj brikety je možné použiť aj ako pohlcovač pachov. Zabaľte kocku alebo dve do novín a položte ich na zadnú časť chladničky, aby ste odstránili nepríjemné pachy.

 

Podstielka

Podstielka pre mačky absorbuje vlhkosť a pomáha zbaviť sa nepríjemných pachov v chladničke. Vďaka svojim absorpčným vlastnostiam odstraňuje z chladničky aj intenzívne pachy. Zistite jej účinnosť tak, že na misku nasypete niekoľko lyžičiek a dáte do chladničky. Uvidíte, ako rýchlo vyčistíte vnútro chladničky od zápachu.

 

Káva- Merkury Market

 

Pohlcovač zápachu

Pohlcovače pachov majú uhlíkový filter, ktorý čistí vzduch. Niektoré z nich majú aj antibakteriálne vlastnosti, čo tiež pomôže zabezpečiť kvalitu potravín.

Pravidelným čistením pomocou domácich prostriedkov, kontrolou vhodnosti potravín a používaním pohlcovačov pachov zabezpečíte, že vaša chladnička bude čistá na najvyššej úrovni.

 


 

Inšpirujte sa!

 

Ako si vybrať kuchynskú batériu


Spôsob na malú kuchyňu. Praktické rady, ktoré robia zázraky


Správne osvetlenie príbytku

Späť