Ako vybrať osvetlenie do spálne?

05.11.2022

Spálňa - tu odpočívate, relaxujete a upokojujete sa. Aj tu sa sníva, číta a romantizuje. Je to miestnosť, ktorá je nepochybne veľmi dôležitá v živote každého z nás, a preto stojí za zváženie, ktoré osvetlenie bude v spálni fungovať najlepšie. Musí to byť praktické a zároveň vytvoriť vo vašej spálni atmosférickú atmosféru, ktorá upokojí a prinesie pekné chvíle.

Na čo sa zamerať pri výbere osvetlenia spálne? Ako si vybrať správne typy svietidiel? Poradíme!

 

Lustre do spálne - Merkury Market

 


V tomto článku:

1. Na čo sa zamerať pri výbere osvetlenia do spálne?

2. Stropné svietidlá ako hlavné osvetlenie spálne

3. Lustre do spálne

4. Stropnice ako osvetlenie spálne

5. Nástenné lampy a svietniky do spálne

6. Závesné lampy namiesto nástenných a nočných lámp

7. Nočné lampy a lampičky na čítanie v spálni

8. Alebo možno stojacie lampy?

9. Dekoratívne osvetlenie do spálne



 

Na čo sa zamerať pri výbere osvetlenia do spálne?

Pri výbere centrálneho osvetlenia spálne sa oplatí vybrať modely, ktoré dávajú rozptýlené svetlo odrazené od stropu, nasmerované tak, aby nevytvárali tiene a nedávali obklopujúcu žiaru. Teplé svetlo vám pomôže v spálni relaxovať.

Pri výbere osvetlenia treba brať do úvahy aj štýl interiéru, ktorý do značnej miery určuje, aké svietidlo sa k nemu bude hodiť. A tak v spálni v klasickom alebo provensálskom štýle nebude typická podkrovná lampa so surovou štruktúrou vyzerať dobre.

Pri rozhodovaní o veľkosti použitých svietidiel treba brať do úvahy aj veľkosť samotnej spálne. Je mimoriadne dôležité dodržať správne proporcie, aby obrovské svetlo do spálne na strope nezahltilo svojimi rozmermi celú miestnosť.

 

Stropné svietidlá- Merkury Market

 

Stropné svietidlá ako hlavné osvetlenie spálne

Základným osvetlením spálne je stropné svietidlo, ktoré v tejto miestnosti funguje ako hlavné osvetlenie. Aj keď sa nepoužíva príliš často, stojí za to vybrať si do vašej spálne správne stropné osvetlenie, ktoré ladí s dekorom. Pri zvažovaní, aké stropné svietidlo do spálne zvoliť, sa zamerajte predovšetkým na štýl, v akom bude interiér dokončený.

Krištáľové lustre alebo lampy s guľovitými tienidlami z opálového skla budú fungovať pre glamour usporiadanie. V industriálnom štýle budú pôsobiť svietidlá namontované tesne pod stropom, ktoré pripomínajú štúdiové osvetlenie.

V minimalistickom interiéri budú dobrou voľbou svietidlá vo forme halogénových žiaroviek na koľajničkách alebo LED pásikov, ktoré možno nasmerovať na strop, čím vytvárajú intímnu atmosféru. Pre škandinávsku alebo rustikálnu spálňu je najlepšou voľbou drevený luster a tienidlá potiahnuté látkou. V moderných spálňach sa najčastejšie používajú na osvetlenie veľké stropnice a kovové lustre.

 

Lustre do spálne

Pri zvažovaní, ako vybrať svetlo do spálne, stojí za zváženie namiesto stropného svietidla módny luster do spálne. Takéto svietidlo do spálne dodá celému aranžmánu charakter a luxusný vzhľad. Veľké lustre však nebudú fungovať v malých spálňach, je lepšie ich vybrať do veľkých a vysokých miestností, ktoré takýto model osvetlenia nezahltí.

Lustre môžu poskytovať smerové alebo rozptýlené svetlo. Ak si chcete vychutnať útulnú žiaru, je lepšie zvoliť druhú možnosť, ktorá rovnomerne osvetlí interiér. Nezabudnite si vybrať správnu žiarovku, pretože, ako už bolo spomenuté, v spálni je teplá farba svetla, čo vám umožní relaxovať.

Ak má byť vaša spálňa zariadená v glamour štýle, vyberte si lustre s trblietavými kryštálmi. Do interiérov v škandinávskom štýle zvoľte lustre s klasickými tienidlami a do industriálnych a moderných aranžmánov zvoľte tento typ svietidiel so surovou formou a kovovou konštrukciou.

 

Lustre do spálne - Merkury Market

 

Stropnice ako osvetlenie spálne

Ak ste majiteľom malej spálne, kde nebudú fungovať lustre do spálne, pozrite sa bližšie na ponuku plafondov alebo stropníc, pretože sú ako stvorené na miesta s malou plochou. Krásne budú vyzerať aj vo väčších interiéroch, no môžu byť potrebné na dostatok svetla ďalšie svetelné zdroje. Stropnice v moderných spálňach krásne doplnia nástenné lampy, lampy na nočnom stolíku alebo stojace lampy.

 

Nástenné lampy a svietniky do spálne

Ďalším spôsobom, ako osvetliť spálňu, sú nástenné svietidlá, t.j. svietniky namontované na stenách. Umožňujú vám dokončiť interiér estetickým spôsobom a ušetriť miesto. Dokážu úžasne vybudovať intímnu atmosféru, sú štýlovou, malou a decentnou dekoráciou v interiéri.

S nástennými svietidlami nasmerovanými nahor miestnosť opticky prevýšite, naopak nástennými svietidlami nasmerovanými nadol opticky znížia strop a dodajú interiéru romantickú atmosféru. Okrem toho nástenné svietidlá nasmerované nadol môžu nahradiť tradičné nočné lampy. Je to dobré riešenie najmä v malých interiéroch, kde nemáte priestor na umiestnenie nočných stolíkov po oboch stranách postele. Nástenné svietniky, najmä tie s premenlivou intenzitou svetla, môžu byť ideálnym riešením pri čítaní. Nástenné svietidlá majú funkčnú a dekoratívnu funkciu ako svietidlá do spálne.

 

Závesné lampy namiesto nástenných a nočných lámp

V poslednej dobe sú veľmi módnou alternatívou k stropným svietidlám a nástenným svietidlám svietidlá visiace na oboch stranách postele ako zdroj svetla. Ak neviete, aké závesné svietidlo si dať, takéto svietidlo do spálne určite zmodernizuje interiér a ušetrí miesto v spálni. Tento typ závesnej lampy môže mať tienidlá z opálového skla alebo sa dodáva vo forme modelov s tienidlami z ľahkej tkaniny.

 

Nočné lampy a lampičky na čítanie v spálni

Nočné lampy s teplým svetlom sú najčastejšie zvolenou možnosťou do spálne. Takáto farba svetla a osvetlenia pre nočné stolíky vybrané pre aranžmán vytvoria v miestnosti jedinečnú atmosféru. Sú tiež veľmi pohodlné, pretože svetlo môžete kedykoľvek vypnúť.

Najčastejšie sa na získanie konzistentného usporiadania používajú dva rovnaké modely svietidiel na oboch stranách postele. Pamätajte, že pri použití tohto typu svietidla v spálni by mal byť spodný okraj tienidla vo výške, z ktorej vás nebudú bolieť oči, napríklad asi 50 cm od úrovne matraca.

Nočná lampa úspešne poslúži ako lampa na čítanie. Je dobré vybrať si model, ktorý vám umožní ovládať svetelný lúč. Ako taká nočná lampa sa výborne hodia nástenné lampy s pohyblivým tienidlom a výsuvnými ramenami alebo nočné lampy s možnosťou ovládania tienidla alebo skla.

 

Alebo možno stojacie lampy?

Výberom stropných svietidiel si môžete vybrať vhodné podlahové svietidlá pre vašu spálňu. Stojacie lampy sú zaujímavou alternatívou k nočným lampám a stolným lampám. Stojacia lampa bude zdrojom svetla, ktoré dobre poslúži v spálni ako šikovné osvetlenie alebo v čitateľskom kútiku s kreslom.

 

Stojacie lampy- Merkury Market

 

Dekoratívne osvetlenie do spálne

Interiérový dizajn môže byť doplnený dekoratívnymi lampami. V spálni najlepšie poslúžia LED pásiky, girlandy a cottonball-y na ozdobenie postele alebo závesov. Pri zariaďovaní spální v podkrovnom alebo industriálnom štýle zvoľte súpravu závesných svietidiel s teplými Edisonovými žiarovkami.

 


 

Inšpirujte sa!

 

Obývacia izba, kuchyňa, kúpeľňa - ako prispôsobiť lampu miestnosti?


Pohodlná kontinentálna posteľ – ktorú si vybrať?


Ako doma naplánovať osvetlenie. Zistite, čo radia naši špecialisti!

Späť