Ako si vybrať správny rám postele

23.02.2023

Používatelia postelí pri pomyslení na pohodlný spánok veľmi často zabúdajú, že okrem pohodlného matraca je veľmi dôležitý aj správne zvolený rošt. Výber matraca a roštu spolu úzko súvisia. Rošt zaisťuje správnu oporu matraca, ovplyvňuje jeho dlhšiu životnosť a váš komfort odpočinku na veľmi dlhú dobu. Oplatí sa preto vybrať ten správny, kvalitný rošt a matrac.

Na čo si dať pozor pri výbere postele, matraca a roštu? Aké sú ich typy a od čoho by mal závisieť výber? Poradíme!


V tomto článku:

1. Čo je rošt postele?

2. Prečo je nákup roštu taký dôležitý?

3. Materiály roštu postele

4. Typy roštov vzhľadom na konštrukciu

5. Správne zvolený rošt ovplyvňuje životnosť matraca

6. Klasický alebo nastaviteľný rošt?



Čo je rošt postele?

Rošt postele je jednoduchá drevená konštrukcia z lamiel rôznej šírky, hrúbky a dĺžky. Výber roštu závisí od typu matraca a ovplyvňuje jeho správnu oporu, dobrú polohu tela a komfort spánku. Ani veľmi pohodlný matrac bez poriadneho roštu vám nezaručí zdravý a bezpečný spánok.

Prečo je nákup roštu taký dôležitý?

Stojíte pred výberom roštu a pýtate sa, prečo je taký dôležitý? Prečo rošt na posteľ? Príslušný rošt poskytuje nielen pohodlie, ale aj správnu polohu tela počas odpočinku. Okrem toho by ste si mali vybrať rošt, ktorý zodpovedá matracu. Zvýši sa jeho odolnosť, predĺži sa jeho životnosť.

Lepšie prilieha k rámu postele a stabilizuje ho v ráme. Dosková konštrukcia je zodpovedná najmä za správnu cirkuláciu vzduchu pod posteľou aj v samotnej vložke matraca. Zabraňuje hromadeniu nadmernej vlhkosti vo vnútri. To je veľmi dôležité najmä pre alergikov.

Pamätajte, že matrac by ste nemali klásť priamo na zem.

Materiály roštu postele

Pri výbere typu roštu je veľmi dôležitý výrobný materiál . Rošt postele musí byť pevný a odolný, preto sa vyrábajú najmä z dreva, ktoré je estetické, pohodlné a ergonomické. Existuje veľa druhov roštov, ktoré môžete do rámu postele vložiť, no vyrábajú sa najmä z troch druhov dreva. Nie je drevo ako drevo, aké drevo teda použiť na rošt postele?

Rošt z borovicového dreva

Ide o najlacnejší a teda najmenej odporúčaný pevný rošt matraca. Má nízku odolnosť a životnosť, takže frekvencia jeho výmeny bude vyššia. Zvyšuje sa aj riziko deformácie matraca, takže ak váš rozpočet nie je obmedzený, oplatí sa zvoliť model vyššej kategórie.

Rošt z brezy

Vyznačuje sa dobrou odolnosťou, spracovaním a oveľa dlhšou životnosťou ako v prípade borovicových roštov. Tento model pri správnom používaní nedeformuje matrac a bude slúžiť roky. Brezový rošt vyrobený z pružných lamiel má často nastaviteľnú tvrdosť týchto lamiel v bedrovej časti.

Rošt z bukového dreva

Najlepší a najodolnejší typ roštu. Je to flexibilný a výnimočne odolný rošt. Nevyvíja veľký tlak na matrac a veľmi dobre ho podopiera. Výberom roštu z bukových lamiel získate pohodlné podmienky na spánok. Najlepšie modely majú dokonca možnosť meniť tvrdosť roštu.

Typy roštov vzhľadom na konštrukciu

Vzhľadom na konštrukciu existuje niekoľko druhov posteľných roštov.

Klasický rošt je vyrobený z drevených lamiel pripevnených k drevenému obloženiu, vďaka čomu je rošt tuhý. Ide o najstarší, najlacnejší a najmenej odolný typ roštu. Obľúbený je však vďaka nižšej cene.

Ďalším typom je rošt na pružných úchytoch upevnených na pohyblivom páse. Inak sa nazýva „rebríkový rošt na matrac“. Rošty Flex sa vyznačujú oveľa vyššou kvalitou a odolnosťou. Sú vhodné pri zaťažení, unesú váhu matraca a prispôsobia sa užívateľovi. Predpokladá sa, že čím viac lamiel majú, tým sú lepšie. Toto je najčastejšie volené riešenie postele.

Novinkou na trhu je „tanierový“ rošt, v ktorom sú namiesto lamiel použité špeciálne tanierové podložky. Posledným z opísaných typov sú rošty zdvíhajúce posteľ. Najčastejšie sa používajú na manželské postele s úložným priestorom na posteľnú bielizeň. Takýto rošt do postele má plynové zdviháky, ktoré vám umožňujú rýchlejšie a pohodlnejšie zdvihnúť matrac z rámu roštu.

Správne zvolený rošt ovplyvňuje životnosť matraca

V prípade obľúbených matracov Bonnell nie je potrebné použiť špeciálny rošt na posteľ. Tu sa dajú použiť aj obyčajné dosky pod matrac. Matrace Bonnell a matrace s kokosovou vložkou môžu mať lamely pripevnené k rámu roštu vo vzdialenosti maximálne 6,5 cm. Takýto matrac je možné vybrať pre polohovateľné rošty alebo ak máte záujem o elektrické rošty s diaľkovým ovládaním.

Moderné matrace, ako je latexový matrac, taštičkové matrace, termoelastické matrace a aj v prípade penového matraca treba použiť vhodne zvolený rošt matraca. Najlepšie sú v tomto prípade pružinové lamelové rošty, často so strednou lamelou, ktoré poslúžia ľuďom s vyššou hmotnosťou. Vzdialenosť medzi týmito lamelami by nemala byť väčšia ako 4 cm. Pri kúpe matraca sa tiež oplatí zistiť, aký rošt postele v jeho prípade zvoliť.

Klasický alebo nastaviteľný rošt?

Pre správny komfort spánku a správnu oporu matraca je dôležité vybrať si správny rošt postele. Súčasťou predaja sú klasické rošty a nastaviteľné rošty. Ktorý si vyberiete, závisí najmä od vašich preferencií a individuálnych potrieb.

Klasické rošty

Vždy sú najobľúbenejšie. Dajú sa prispôsobiť prakticky všetkým matracom, penovým aj pružinovým. Sú skvelou oporou aj pod vysokými matracmi. Klasické nenastaviteľné rošty budú dobrou voľbou pre každého.

Nastaviteľné rošty - nastaviteľná tvrdosť matraca

Tieto typy roštov môžu výrazne zlepšiť komfort spánku. Jeho konštrukcia je obohatená o špeciálne plastové pásiky, vďaka ktorým si tvrdosť roštu prispôsobíte svojim potrebám. Tieto pásy sú spojené alebo oddelené. Po ich usadení do stredu roštu bude mäkší a po posunutí do strán tvrdý.

Nastavenie opierky hlavy

Pri výbere roštu postele zvážte, či chcete manuálne alebo elektrické nastavenie opierky nôh a hlavy. Je ideálnym riešením pre pacientov, ktorí vyžadujú dlhodobé ležanie a pre starších ľudí. Takáto úprava výrazne zlepšuje komfort používania a komfort počas odpočinku.

Je dôležité vybrať rošt pre správny model matraca. Polohovateľný rám postele by mal byť kombinovaný s penovými a latexovými matracmi. Matrace vysoké, teda nad 30 cm hrubé, ako aj taštičkové matrace nebudú pre tento typ roštu dobrou voľbou. Elektricky nastaviteľné rošty sú veľmi pohodlné na použitie. Matrac sa nastavuje pomocou priloženého praktického diaľkového ovládača.

 


 

Inšpirujte sa!


Priechodná spálňa – ako ju zariadiť?


Moderná spáľňa – ako ju zariadiť?


Malá hosťovská izba - ako ju zariadiť? Navrhujeme, čo by malo byť v hosťovskej izbe


 

Späť