Priechodná spálňa – ako ju zariadiť?

06.12.2022

Veľmi často nemáme vplyv na usporiadanie jednotlivých miestností alebo tvar bytu. Často, najmä v prípade historických nájomných domov, je prechodná miestnosť. Prechodná miestnosť často vzbudzuje nevôľu a zdá sa viac ako problematická v usporiadaní.

Predtým, než sa pustíte do zariaďovania jednotlivých miestností, stojí za to si dobre premyslieť ich účel a možnosť ich logického a praktického kombinovania.

Ako zariadiť spálňu, ktorá je prechodnou miestnosťou? Aké sú funkčné riešenia na jej oddelenie od zvyšku bytu? Poradíme!

 

Postele- Merkury Market

 


V tomto článku:

1. Čo je to priechodná miestnosť?

2. Praktické spôsoby, ako oddeliť priechodnú miestnosť od ostatných miestností

3. Priechodné izby - spálňa

4. Priestor v priechodnej miestnosti

5. Cez spálňu do kúpeľne

6. Cez spálňu do šatníka



 

Čo je to priechodná miestnosť?

Priechodná miestnosť je miestnosť, ktorá nie je ani typickou miestnosťou, ani chodbou. Ide o priestor v dome, ktorý je kompletne zariadený a musíte ním prejsť, aby ste mali prístup k izbe alebo časti bytu za ním.

V prípade nehnuteľností prenajímaných spoločne viacerými osobami to môže byť veľmi problematická miestnosť, ktorá neposkytuje požadované súkromie. Keď je však byt s priechodnou miestnosťou obývaný rodinou, pri správnom zariadení interiéru by to nemal byť problém, ba môže ísť aj o mimoriadne zaujímavé a originálne riešenie.

 

Nábytok do spálne- Merkury Market

 

Praktické spôsoby, ako oddeliť priechodnú miestnosť od ostatných miestností

Pri zariaďovaní priechodnej miestnosti veľa závisí od jej funkčnosti. Nejde predsa o predsieň, ale o miestnosť v byte, ktorú by ste tiež prakticky využívali. Preto je určite jednoduchšie kombinovať miestnosti, ktoré plnia podobné úlohy. Nie je problém, ak je jedáleň prechodnou miestnosťou medzi kuchyňou a obývačkou. Skvelou kombináciou môže byť aj obývačka so spálňou, prípadne kombinácia obývačky s jedálňou.

Ak potrebujete oddeliť priestory na rôzne účely, veľmi dobrý nápad je aj použitie posuvných dverí. Posuvné dvere sa dokonca môžu stať prvkom vylepšujúcim charakter interiéru danej miestnosti. Dokážu oddeliť vstupnú miestnosť od viac využívaných priestorov vo vašej domácnosti a poskytnúť priestor navyše a dokonca aj trochu súkromia. Posuvné dvere môžu byť kovové, sklenené, alebo v súčasnosti veľmi obľúbené drevené dvere na ťažkých kovových vodidlách.

V závislosti od osvetlenia v danej miestnosti je možné medzi miestnosťami umiestniť dvere s presklením na presvetlenie interiéru. Okrem toho nezabudnite, že ak má priechodná miestnosť na prvý pohľad málo prirodzeného osvetlenia, je potrebné ju vymaľovať svetlými farbami, ktoré interiér opticky zväčšia a rozžiaria. Napríklad na bielo, béžovo, ale dobre budú fungovať aj svetlošedé steny.

 

Priechodné izby - spálňa

Usporiadanie spálne v priechodnej miestnosti nie je bežným riešením, ale ani obľúbeným. Ide o ideálne riešenie najmä vtedy, keď je v poslednej izbe šatník, alebo keď ju ukončíte samostatnou kúpeľňou.

 

Priestor v priechodnej miestnosti

V prípade šatníkových skríň, jedální, spální a pracovísk je veľmi dôležité zabezpečiť dobrú komunikáciu v byte, tak aby ste si zabezpečili voľný pohyb medzi miestnosťami a tiež prechod z jednej do druhej. V spálni bude najdôležitejšia samozrejme pohodlná posteľ, ktorá poskytne oddych počas spánku. Zmestí sa sem aj kus nábytku v podobe skrine alebo obývacej steny so skrinkami či nočné stolíky.

V prípade, že spálňa spája miestnosti, ktoré budú navštevovať len jej majitelia, nie sú problémy so zariadením interiéru. Ak naopak budú mať do spálne prístup tretie osoby, v spálni by mala byť použitá deliaca stena, ktorá poskytne intimitu, zakryje posteľ pred nežiaducim pohľadom a budete cítiť pocit bezpečia a požadované súkromie.

Môže to byť prelamovaná stena, vyrobená z mliečneho skla, obľúbené lamely, ktoré nezaberajú veľa miesta. Všetko závisí od plochy bytov.

Pri zariaďovaní spálne ako prechodovej miestnosti nezabúdajte, že nasledujúce miestnosti by mali byť udržiavané v rovnakom alebo podobnom štýle, čím by sa vytvoril súvislý celok.

 

Nábytok do spálne- Merkury Market

 

Cez spálňu do kúpeľne

Zaujímavým nápadom na využitie prechodnej miestnosti ako spálne je využitie poslednej izby ako druhej, osobnej kúpeľne. Je mimoriadne výhodné, keď po večernom kúpeli môžete okamžite ísť do spálne. Usporiadanie bytu týmto spôsobom poskytuje aj požadovanú intimitu, pretože cez spálňu nikto ďalší neprejde. Vo svojej kúpeľni vedľa spálne je dobré vytvoriť kúpeľnú zónu. Mať takú kúpeľňu bude luxus.

 

Cez spálňu do šatníka

Veľmi obľúbeným riešením spálne využívanej ako priechodná je, ak máte poslednú miestnosť určenú ako šatník. Stačí do nej umiestniť vhodný nábytok na oblečenie, aby táto miestnosť mohla plniť svoje funkcie.

Využitie blízkych miestností pre šatník alebo kúpeľňu zabezpečí, že nebudú navštevované tretími osobami a zaručí vám pokojný spánok.

 


 

Inšpirujte sa!

 

Moderná spálňa - poradíme, ako do nej vybrať moderný nočný stolík


Moderná spáľňa – ako ju zariadiť?


Antidekubitné matrace - ako ich používať?

Späť