Ako navrhnúť záhradu na pozemku s veľkým svahom?

15.07.2023

Krásne riešené záhrady sú pýchou majiteľa a miestom príjemného oddychu. V záhrade na dvore môžete relaxovať a stretávať sa s priateľmi, je to tiež miesto pre rodinnú zábavu a lenivý relax na plnom slnku. Každý by chcel mať zaujímavú a funkčne riešenú záhradu. Kým úprava záhrady na rovnej ploche nespôsobuje väčšinu problémov, umiestnenie domov na pozemkoch s veľkým sklonom robí zo záhrady skutočnú dizajnérsku výzvu.

Záhrady na svahoch môžu byť náročné na rozvoj, ale majú jedinečné čaro a ak sú správne upravené, potešia ako nič iné. Preto, ak máte záujem o výstavbu pozemku v oblasti s veľkým výškovým rozdielom, určite si pozrite náš článok a naše nápady na zaujímavé úpravy záhrad na svahoch.

Ako navrhnúť záhradu na pozemku s veľkým svahom?


V tomto článku:

1. Záhrada na svahu - problém s usporiadaním

2. Čo navrhnúť na svahu?

3. Skalka na svahu

4. Oporné múry a terasy plné vegetácie

5. Rybníky a kaskády na svahoch

6. Schody - prekonajte výškový rozdiel!

7. Využitie svahovitosti pozemku - krásne aranžmány, ktoré potešia každého!



Záhrada na svahu - problém s usporiadaním

Skôr než prejdeme k diskusii o konkrétnych predstavách, pozrime sa na to, s akými problémami s usporiadaním sa môžeme stretnúť v prípade záhrady na svahoch. Ide o náročnú oblasť na navrhnutie, takže stojí za to zistiť, čomu je najlepšie venovať pozornosť.

Pri navrhovaní záhrady vo svahu nezabúdajte, že ide o plochu, kde nič neumiestnite. Na šikmú plochu nemôžete umiestniť záhradný nábytok alebo prvky drobnej architektúry – pri naklonení budú úplne zbytočné. Ak chcete zráz využiť na úžitkové účely, bude potrebné pozemok správne vytvarovať, t.j. vytvoriť terasy.

Po zráze bude stekať aj dažďová voda, preto je dobré dbať na jej správny odtok z päty svahu, inak môže hromadiaca sa voda spôsobiť neskoršie problémy.

Čo navrhnúť na svahu?

Založenie záhrady vo svahu môže byť zaujímavou výzvou. Pamätajte, že tam, kde vidíte problémy vy, môže niekto iný vidieť potenciál a nové možnosti úpravy záhrady. V prípade svahu je prípad skutočne zaujímavý.

Aj keď je rovinatá záhrada jednoducho navrhovateľná, časom sa môže zdať nudná a nezaujímavá. Z tohto dôvodu profesionálni interiéroví dizajnéri do svojich projektov zavádzajú umelé svahy a násypy. Takže ak máte na svojom pozemku takéto rozdiely úrovní, použite ich!

Skalka na svahu

Najjednoduchší spôsob, ako upraviť záhradu na svahovitom teréne, bude založiť si tam skalku. Skalka je forma pozemkovej zástavby, v ktorej horniny a rastliny tvoria súvislý, zaujímavý celok. Skalka si preto bude vyžadovať veľké balvany a zaujímavé exempláre rastlín.

Záhrada na strmom svahu so skalkou je skvelým miestom na pestovanie nízkych ihličnatých kríkov (v takýchto aranžmánoch vedie momentálne v rôznych farbách zakrpatená borovica horská) a okrasných tráv, ale aj malých rastlín vysadených iba na skalkách (do tejto skupiny patria aj sukulenty). Okrem toho je to skvelé miesto pre kvety (bergénie, zbehovce, funkie) a krásne paprade.

Na svahovitom pozemku môžete mať problémy so správnym zavlažovaním plochy. Na veľkom svahu bude voda stekať dole, čím sa často vytvoria vhodné korytá pre malé toky. Berte to do úvahy, ak je svah rozsiahly a rozdiely úrovní sú veľké.

Oporné múry a terasy plné vegetácie

Oporné múry a terasy plné vegetácie

Ak chcete využiť svah, musíte na ňom vytvoriť rovné priestory, na ktoré môžete umiestniť záhradný nábytok alebo drobnú architektúru. Na svahu je to najjednoduchšie dosiahnuť pomocou oporných múrov a bariér, ako aj vytvorením terás, teda stupňovitých výškových rozdielov. Prirodzený sklon terénu je členený tak, aby vytvoril niečo ako schodisko s veľmi širokými stupňami.

Takéto usporiadanie si vyžaduje väčšie finančné výdavky, pretože správne vyrovnanie pozemku a vytvorenie terás môže vyžadovať použitie ťažkej techniky, najmä v prípade veľkých svahov. Zástavba však umožní úžitkové využitie priestoru.

Rybníky a kaskády na svahoch

Časť záhrady so svahom je možné upraviť pomocou vody v záhrade. Nič nevyzerá tak nádherne ako pekne navrhnuté jazierko s kaskádou. Svah na vytvorenie kaskády bude potrebný, takže stojí za to zvážiť túto možnosť rozvoja pôdy, keď sa záhrada nachádza na strmom svahu.

Vodná kaskáda bude nielen krásnym prvkom. Zvuk padajúcej vody bude pôsobiť výnimočne upokojujúco, čo ešte viac spríjemní relax v záhrade. Okrem toho je jazierko ideálnym miestom na chov rýb, vrátane obľúbených a krásnych koi rýb.

Schody - prekonajte výškový rozdiel!

Schody - prekonajte výškový rozdiel!

Záhrada v strmom svahu si vyžaduje kombináciu miest z rôznych výškových úrovní. Ideálnym nápadom na takéto usporiadanie budú schody. V záhradách sú schody očarujúce prvky. Môžu byť vyrobené z dreva, kameňa alebo betónových dosiek.

Schody budú nevyhnutnosťou tam, kde si pozemková úprava vyžaduje prepojenie dvoch úrovní. Schody sú skvelé do terasovitých záhrad.

Využitie svahovitosti pozemku - krásne aranžmány, ktoré potešia každého!

Nezvyčajný terén na pozemku môže byť základom pre vytvorenie niečoho zaujímavého a jedinečného. Vyrovnanie pozemku nebude vždy dobrým riešením. Zrázy, svahy, malé kopce a rozdiely v úrovniach sú skvelými príležitosťami na zaujímavé aranžmány.

Naše návrhy na zaujímavý rozvoj svahov sú len niektoré z nápadov, ktoré môžete zaviesť do vašej záhrady. Prezentované riešenia je možné kombinovať a vytvárať tak jedinečné a originálne aranžmány.


Inšpirujte sa!


Ako sa starať o záhradný nábytok? Naučte sa tri princípy ich správnej starostlivosti a údržby


Aký slnečník na terasu si vybrať?


Záhradná trampolína na zakopanie ako ju vyrobiť


 

Späť