Aké zrkadlo si vybrať do obývačky a ako ho zaaranžovať?

28.03.2023

Krásne zrkadlá už dlho tešia svojim vzhľadom. Na jednej strane sú to jednoduché dekoratívne prvky a na druhej strane dokážu vniesť z interiéru nevšedný charakter vďaka nezvyčajným tvarom, rámom a odrazu svetla.

V interiérovom dizajne ich ochotne využívajú ako profesionálni architekti, tak aj majitelia, ktorí si sami vyskúšajú zariaďovanie izieb. Zrkadlá sa čoraz častejšie umiestňujú nielen do kúpeľní či predsiení, ale aj do spální, obývačiek či dokonca kuchýň. Pozrite sa, ako bude zrkadlo fungovať v obývačke, aké modely zvoliť a kde je najlepšie ich umiestniť.

Kreslá- Merkury Market


V tomto článku:

1. Prečo sa oplatí vybrať zrkadlo do obývačky?

2. Čo si vybrať - malé alebo veľké zrkadlo, okrúhle alebo obdĺžnikové zrkadlo?

3. Ako zariadiť zrkadlo v obývacej izbe?



Prečo sa oplatí vybrať zrkadlo do obývačky?

V kúpeľni či predsieni si zrkadlo našlo svoje miesto už dávno. V súčasnosti sa módne zrkadlá stávajú čoraz obľúbenejšou možnosťou zdobenia miestností, a preto sa často objavujú aj v obývačke. Tieto jedinečné prvky umožňujú dodať interiéru jedinečný charakter a tiež plniť dôležité architektonické funkcie.

Presvetlenie a optické zväčšenie interiéru

Zrkadlo je plocha, ktorá odráža svetlo od svojho povrchu. Vďaka tejto vlastnosti pomáhajú zrkadlá do obývačky opticky zväčšiť interiér, čo bude obzvlášť dôležité v malých obývačkách. V malej miestnosti umiestnenie zrkadla spôsobí, že obývacia izba bude vyzerať väčšia, priestrannejšia a svetlejšia.

Zrkadlo nielen opticky zväčší priestor, ale aj dokonale presvetlí miestnosť, pričom od svojho povrchu odráža prirodzené aj umelé svetlo. Vďaka zrkadlovej ploche krásne presvetlíte interiér a zaujímavo zariadite malé či tmavé obývačky.

Zrkadlo ako praktický prvok v interiéri

Zrkadlo sa do miestností umiestňuje aj kvôli svojej funkčnosti. V zrkadle sa môžete vidieť, skontrolovať svoj vzhľad a tak vždy zostať upravení a pekne vyzerajúci. Módne zrkadlá budú teda nielen ozdobou, ale aj praktickým prvkom.

Jedinečná dekorácia interiéru - zrkadlo

V každej domácnosti nesmie chýbať zrkadlo a tieto prvky sa čoraz častejšie objavujú aj v obývačke. Umožňujú nielen odrážať lúče svetla, ale môžu slúžiť aj ako jedinečná dekorácia. Z tohto dôvodu sa oplatí zavesiť do obývačky mimoriadne pekné modely zrkadiel.

Malé či veľké zrkadlo môže výrazne zmeniť charakter aranžmánu, preto zrkadlo vyberajte tak, aby pekne zapadlo do interiéru. Pri kúpe zrkadla dbajte na jeho veľkosť, rám zrkadla do obývačky a tvar výrobku. V usporiadaní obývacej izby bude fungovať ako zavesené zrkadlo na stene, tak stojace modely. Ak chcete vybrať ten správny model, skontrolujte štýl obývačky.

Kreslá- Merkury Market

Čo si vybrať - malé alebo veľké zrkadlo, okrúhle alebo obdĺžnikové zrkadlo?

Zrkadlo bude fungovať prakticky v každej obývačke. Môže zaberať malý priestor alebo dokonca vyplniť celú stenu - všetko závisí od usporiadania, v ktorom sa tento dekoratívny prvok nachádza. Nezabúdajte, že zrkadlo okrem toho, že je dekoratívne, má často aj úžitkovú funkciu, preto by malo byť relatívne ľahko dostupné. Správne vybrané prvky ozdobia interiér.

Na rozdiel od zdania nie je výber správneho zrkadla do obývačky náročný, preto sa oplatí zaplniť prázdny priestor týmto predmetom. Zrkadlo sa bude určite dobre vynímať v moderných interiéroch aj v klasickejšie zariadených obývačkách. Zrkadlo je dobré zvoliť tak, aby ladilo so štýlom interiéru.

Pozrite sa, aké sú najobľúbenejšie štýly a aké tabule vytvoria najatraktívnejšiu zrkadlovú kompozíciu v daných obývačkách.

Zrkadlo v štýle glamour

Nič nie je tak spojené so zrkadlami ako výnimočne dekoratívny glamour štýl. Glamour aranžmány majú žiariť a potešiť - tento efekt sa dá dokonale vyniknúť vďaka zrkadlám. V glamour obývačke je vhodné zrkadlo zavesiť, perfektné budú zrkadlá bez rámu alebo modely s bielym rámom. Preto výber zrkadla nebude ťažký. Najlepšie je rozhodnúť sa pre veľký model a ozdobiť ním prázdnu stenu.

Zrkadlo v škandinávskom štýle

Mimoriadne obľúbený škandinávsky štýl vyniká pestrými farbami a jednoduchosťou aranžovania. V každej miestnosti, zariadenej v tomto štýle, sa kladie dôraz na funkčnosť. Dobre tu budú vyzerať obdĺžnikové aj okrúhle zrkadlá. Zrkadlo môžete zavesiť na stenu nad krbom alebo na voľný fragment steny nad komodu.

Zrkadlo v štýle vintage a retro

Zrkadlá našli svoje miesto aj v klasickejších štýloch. Modely, ktorých rámy sa predávajú s efektom starnutia, budú ideálne pre vintage a retro štýly. Skvele budú vyzerať aj modely v drevenom ráme alebo zavesené na koženom opasku, ale aj veľké stojace zrkadlá. V interiéri môžete umiestniť veľa malých zrkadiel a vytvoriť zaujímavú kompozíciu. Pohrajte sa nielen s usporiadaním, ale aj veľkosťou a formou malých zrkadielok.

Zrkadlo v boho štýle

Zrkadlo v obývacej izbe v štýle boho sú často malými prvkami v zaujímavom ráme. Na výrobu rámov sa používajú prírodné materiály - drevo, trstina, slama alebo vetvičky. Zaujímavo vyzerajú modely v tvare slnka. Takéto zrkadlo je jedinečné a dokonale zapadne do boho obývačky. V takýchto aranžmánoch je dobré použiť veľa malých zrkadielok, ktoré budú umiestnené blízko seba.

Komody- Merkury Market

Ako zariadiť zrkadlo v obývacej izbe?

Zrkadlo v obývačke môže mať rôzne tvary a veľkosti. V prípade zrkadiel stojí za zváženie aj vzhľad rámu a to, kde bude prvok jednoducho visieť alebo stáť.

Zrkadlá v obývacej izbe by mali byť zavesené na stene nad krbom. Je to zaujímavé miesto, ktoré ozdobí túto časť miestnosti a vďaka čomu sa žiara bude krásne odrážať na povrchu. Dobrým miestom na zavesenie zrkadla bude aj priestor nad komodou a pohovkou alebo voľná stena vedľa skrine, vitríny či regálu.

Stojace zrkadlá budú vyžadovať viac miesta, preto im prideľte dostatok miesta. S veľkým stojacim zrkadlom môže byť miestnosť naozaj zaujímavá, preto stojí za zváženie aj takéto riešenie.

 


 

Inšpirujte sa!


Zariaďujeme obývaciu izbu v paneláku - sprievodca v 3 krokoch


Predsieň v parížskom štýle


Jedáleň v obývacej izbe – ako vybrať stôl a stoličky?


 

Späť