Aké stromy zasadiť pozdĺž plotu?

12.04.2023

Krásne ploty zdobia pozemky, chránia obyvateľov a zaisťujú ich bezpečnosť a súkromie. Panelové ploty alebo drevené ploty môžu vyzerať veľmi atraktívne, no jedinečný charakter a dynamiku vnášajú do záhrad práve živé rastliny. Rastliny sa v záhradách oplatí vysádzať aj vtedy, keď nemáte jedinečný záhradnícky vkus. Pestrofarebné kvety, krásne voňavé okrasné kríky či majestátne stromy sú exempláre, ktoré záhradu oživia a spríjemnia pobyt v nej. Zaujímavé druhy sa môžu objaviť aj pri plote. Pozrite sa, aké stromy by mali byť vysadené pozdĺž plotu, aké ďalšie rastliny by mali byť vysadené pozdĺž plotu a na čo si dať obzvlášť pozor.

Ploty- Merkury Market


V tomto článku:

1. Prečo sa oplatí vysadiť rastliny pozdĺž plotu?

2. Klasické živé ploty – namiesto alebo s plotom?

3. Ihličnaté stromy na živé ploty

4. Listnaté stromy na živé ploty

5. Ktoré druhy sú vhodné na výsadbu pozdĺž plotu?

6. Aké druhy stromov vysadiť pri plote a ktorým sa radšej vyhnúť?

7. Aké ďalšie rastliny by mali byť vysadené pozdĺž plotu?



Prečo sa oplatí vysadiť rastliny pozdĺž plotu?

Atraktívne ploty sú bariérou proti votrelcom, zvyšujú úroveň bezpečnosti a intimity obyvateľov, ako aj zvyšujú estetiku. Ploty sú zvyčajne prelamované, takže ak sa vyžaduje väčšia úroveň súkromia, oplatí sa pri plote vysadiť rastliny. Zaujímavo budú vyzerať stromy aj kríky pri plote. Pozdĺž plotu môžete zasadiť aj kvety. Dostatočne vysoké rastliny zakryjú výhľad z ulice, takže ľudia, ktorí tadiaľ prechádzajú, nebudú mať výhľad do záhrady a ľudí v nej ubytovaných. Toto je obzvlášť dôležité, keď máte na záhrade bazén alebo vírivku a vyžadujete špeciálne súkromie.

Klasické živé ploty – namiesto alebo s plotom?

Rastliny pri plote sa často objavujú vo forme atraktívnych živých plotov, formovaných aj neformovaných, voľných. Živé ploty tvoria najmä okrasné kríky, no túto úlohu môžu plniť aj atraktívne stromy. Stromy sú vysoké druhy, ktoré majú zvyčajne rozľahlé koruny, no pri správnom obhospodarovaní môžu mať aj podobu kompaktných kríkov.

Ihličnaté stromy na živé ploty

Pozdĺž plotu môžete vysadiť ihličnaté stromy. V tejto úlohe budú tuje a kanadské jedľovce dokonalé. Tieto rastliny môžu byť usporiadané ako formované živé ploty a voľné výsadby s dynamickejším vzhľadom. Starostlivosť o rastliny pozdĺž plotu môže byť problematická, preto dbajte na to, aby ste živé ploty vysádzali v správnej vzdialenosti od plotu. Živé ploty vysadené v blízkosti plotu môžu spôsobiť problémy so starostlivosťou.

Listnaté stromy na živé ploty

 O niečo menej obľúbené sú listnaté stromy ako živé ploty, to však neznamená, že pre milovníkov takýchto riešení neexistujú žiadne návrhy. Brestovce sú listnaté stromy, ktoré sú ideálne na živé ploty. Atraktívne odrody môžu mať zaujímavé sfarbenie listov, takže je možné vytvárať farebné živé ploty. Bresty možno pestovať ako formované živé ploty. Živý plot pozdĺž plotu môže byť umiestnený hneď vedľa samotného plotu, pokiaľ nespôsobuje problémy so starostlivosťou o rastliny. Typicky sa v takomto riešení rastliny počas formovania odrežú v jednej rovine s líniou plotu zo strany plota.

Ploty a brány- Merkury Market

Ktoré druhy sú vhodné na výsadbu pozdĺž plotu?

V prípade plotu sa nie vždy oplatí vysádzať rastliny vo forme živého plota – niekedy lepšie poslúžia voľnejšie samostatné výsadby ako celý rad vysokých stromov. Stromy môžete vysadiť pozdĺž plotu každých pár metrov. Vďaka tomu vytvoríte zvnútra záhrady zaujímavé pozadie pre výsadby a zároveň obmedzíte pohľad z ulice do samotnej záhrady. Väčšina druhov, listnatých aj ihličnatých, je vhodná na jednotlivé výsadby. Výber druhov a odrôd je veľký, takže sa v tejto veci môžete naozaj vyblázniť. Stromčeky je možné vysádzať viac či menej nahusto pozdĺž plota, ale nezabudnite pred výsadbou skontrolovať maximálnu veľkosť stromčeka, aby rastúci exemplár nerušil vášho spoločníka alebo nepoškodil plot. Jednotlivé výsadby stromov alebo solitéry (t.j. jednotlivé stromy vysadené bez ďalšej spoločnosti iných rastlín) sú zaujímavým spôsobom úpravy záhrady, ktorý čiastočne zakryje výhľad a zároveň zvýši estetiku záhrady a zvýši jej dynamiku. Kompozície pozdĺž plota môžu mať aj rôznu výšku - väčšinou sa najvyššie výsadby používajú v rohoch záhrady a nižšie pri plote v jej strede tak, aby opticky zväčšili priestor a zároveň pekne označili jeho hranicu.

Aké druhy stromov vysadiť pri plote a ktorým sa radšej vyhnúť?

Existuje veľa druhov, ktoré sú vhodné na výsadbu pozdĺž plotu. Pred výsadbou stromov pozdĺž plota si však skontrolujte potrebné maximálne veľkosti, ktoré rastlina môže dosiahnuť. Niektoré druhy, ako napríklad duby, sú majestátne, rozložité rastliny, ktoré pre seba potrebujú veľa miesta, takže ich husto zasadiť k plotu v pomerne krátkom čase sa ukáže ako zlý nápad. Pri výsadbe stromčekov pri plote nezabúdajte na mierny odstup od plota, aby mal rastúci strom pre seba dostatok miesta a korene rastliny nepoškodili plot a jeho základy. Je lepšie sa rozhodnúť pre druhy a odrody, ktoré sú o niečo kratšie, ale nerastú silno a nevytvárajú extrémne rozsiahly koreňový systém.

Ploty a brány- Merkury Market

Aké ďalšie rastliny by mali byť vysadené pozdĺž plotu?

Stromy sa často používajú na výsadbu plotov, ale nie sú jedinou možnosťou, ktorú si môžete vybrať. Okrasné kry sme sa rozhodli vysádzať pri plote oveľa častejšie - zvyčajne sa ľahšie udržiavajú a formujú, nerastú príliš dohora a ich koreňový systém nie je taký rozsiahly, takže sa nemusíte báť poškodenia plotu a základov. Je to tiež trvalé riešenie. Kvety pozdĺž plotu často zohrávajú dekoratívnu úlohu. V blízkosti plotu sú vysadené nízke aj stredné alebo vysoké exempláre. Používajú sa viacročné a jednoročné rastliny a existuje veľa možností usporiadania. Vysoké kvety budú nielen atraktívnym doplnkom záhrady, ale poskytnú aj súkromie obyvateľom.


Inšpirujte sa!


Moderné panelové oplotenie - čo to je a ako si vybrať to správne pre štýl domu?


Koľko stojí panelové oplotenie?


Panelové ploty - montáž. Pokyny krok za krokom


 

Späť