Aké kľučky zvoliť pre vnútorné a vonkajšie dvere?

22.12.2022

Dvere umožňujú vstup a výstup do jednotlivých miestností v interiéri a celého domu či bytu, ale aby boli plne funkčné, sú potrebné zodpovedajúce kľučky. Pri výbere kľučky veľa ľudí nevenuje zvláštnu pozornosť parametrom výrobku alebo estetike rôznych modelov a napriek tomu je krásna kľučka ozdobou dverí a všetkých interiérov.

Pozrite sa, ako si vybrať kľučku, aby vyzerala skvele a dobre slúžila obyvateľom aj hosťom.

 

Ako si vybrať kľučky dverí?

 


V tomto článku:

1. Ako si vybrať kľučky dverí?

2. Ktoré interiérové ​​kľučky dverí budú najlepšie?

3. Aké kľučky sú najlepšie pre vonkajšie dvere?

4. Kedy zvoliť hliníkové kľučky a kedy mosadzné?

5. Tradičná kľučka alebo guľa?

6. Farba dverí vs farba kľučky – záleží na tom?

7. Kde budú pasovať ozdobné kľučky dverí?



 

Ako si vybrať kľučky dverí?

Pri výbere kľučiek, vnútorných aj vonkajších, stojí za to venovať pozornosť predovšetkým funkčnosti výrobkov, ako aj ich estetike. Vďaka vhodnej konštrukcii bude otváranie dverí jednoduchšie, takže kľučky budú perfektne plniť svoju funkciu.

Pri akomkoľvek aranžovaní sú dôležité aj detaily a doplnky, preto sa oplatí vyberať kľučky na dvere, ktoré do miestnosti pekne zapadnú. Kľučky môžu byť vyrobené z rôznych materiálov a môžu mať aj rôzne tvary. Najobľúbenejšie sú tradičné vo forme úchytu a kľučky vo forme gule.

Často sú vyrobené z nehrdzavejúcej ocele alebo hliníka a iných kovových zliatin. Nekvalitnejšie, ale aj lacnejšie modely môžu byť vyrobené z plastu. Vzhľadom na rôznorodé potreby zákazníkov výrobcovia ponúkajú kľučky v rôznych farbách a tvaroch.

Pri kúpe kľučiek na dvere si všímajte aj štítové kovanie a rozetové kovanie. Existujú kľučky s dlhým štítom a tie, v ktorých je štít rozdelený - rozety. Štít môže byť okrúhly, ale obľúbené sú aj modely so štvorcovým štítom.

 

Kľučky na dvere

 

Ktoré interiérové ​​kľučky dverí budú najlepšie?

Kľučky môžu byť určené pre interiérové ​​alebo exteriérové ​​dvere. Prvé sú o niečo menej odolné voči nepriaznivým poveternostným vplyvom, no často bývajú výnimočne zdobené a ich používanie je mimoriadne pohodlné.

Ktorá interiérová kľučka na dvere bude najlepšia?

Je dobré venovať pozornosť nie samotnej kľučke, ale ku ktorým dverám by mala pasovať a v akej miestnosti bude umiestnená. Často sa používajú kľučky na zatváranie interiérových dverí, aj niekoľko desiatok krát denne, preto musia byť odolné voči intenzívnemu používaniu a mechanickému poškodeniu.

Špecifická by mala byť aj ich forma – dobre zvolené kľučky výrazne zvyšujú komfort otvárania a zatvárania dverí. Kľučka môže mať aj ďalšie zámky alebo západky, závory. Takéto modely sú užitočné najmä pri dverách kúpeľne, keď si chcú byť obyvatelia istí svojím súkromím a intimitou. Obe kľučky so zámkami, závorami a kľučky bez prídavných prvkov sa montujú na dvere miestnosti.

 

Aké kľučky sú najlepšie pre vonkajšie dvere?

Exteriérové kľučky musia spĺňať trochu iné požiadavky ako interiérové kľučky. Vzhľadom na to, že povrch vonkajších dverí je vystavený nepriaznivým poveternostným vplyvom, mal by byť mimoriadne odolný voči vlhkosti a meniacim sa teplotám. To isté platí pre kľučky dverí, tie musia odolať aj dažďu, snehu a vysokým aj nízkym teplotám. Z tohto dôvodu sa oplatí vyberať modely, ktoré sú vyrobené z vysoko kvalitných materiálov.

Skvele fungujú kľučky z nehrdzavejúcej ocele alebo mosadze. V prípade exteriérových kľučiek sa oplatí dbať aj na ich estetiku a zladiť ich s dverami a fasádou domu. Vchodové dvere by mali nabádať hostí, aby vošli dovnútra, mali by aj krásne vyzerať a práve kľučka dverí je často povestnou „bodkou nad i“ takéhoto vzhľadu.

Môžete si vybrať tradičné kľučky alebo moderné kľučky na vchodové dvere s jednoduchými alebo efektnými tvarmi. Čierne kľučky dverí sú mimoriadne obľúbené pre vonkajšie dvere, najmä ak sa majú montovať na moderné dvere. Starožitným dreveným dverám zasa prospejú čierne modely, keď majú dekoratívne, floristické tvary a sú vyrobené z kovu.

 

Kľučky na dvere - Merkury Market

 

Kedy zvoliť hliníkové kľučky a kedy mosadzné?

Umiestnenie dverného krídla tiež určuje, ktorá kľučka by mala byť inštalovaná vo dverách. Kľučky vyrobené z hliníka sú dobrou voľbou pre interiérové ​​dvere, ktoré nemusia znášať nepriaznivé poveternostné podmienky. Pri vonkajších dverách sa oplatí zvoliť kľučku, ktorá je obzvlášť odolná voči vlhkosti a výkyvom teplôt – dobre fungujú modely z kvalitného kovu, nehrdzavejúcej ocele a mosadze.

Rôzne typy kľučiek sú navrhnuté pre rôzne úlohy. Pre tých, ktorí hľadajú lacný typ kľučky, je pripravená ponuka plastových výrobkov. Toto je dobrá voľba pre dvere, ktoré sa nepoužívajú príliš často. Väčšinou nie sú vhodné do každej miestnosti, pretože nie sú odolné voči intenzívnemu používaniu. Vzhľadom na dopyt trhu sú kľučky bez ohľadu na materiál dostupné v rôznych formách a farbách. Preto je jednoduchšie vybrať si tvar kľučiek dverí a farbu výrobkov na dvere.

 

Tradičná kľučka alebo guľa?

Pri výbere kľučiek sa často môžete stretnúť so zástancami tradičnej kľučky s rúčkou a tými, ktorí uprednostňujú kľučku- guľu. Na trhu sú ľahko dostupné rôzne druhy kľučiek na dvere, môžete sa rozhodnúť, ktorú si kúpite a ktorá bude pre vás a vašu domácnosť lepšia. Pre väčšiu obľubu obyčajnej kľučky sa tieto modely objavujú na trhu najčastejšie.

 

Farba dverí vs farba kľučky – záleží na tom?

Kľučky dverí by mali ladiť so samotným krídlom dverí. Pri jednofarebných dverách je dobré zvoliť kľučku, ktorá bude aspoň trochu vystupovať z povrchu dverí. Vďaka tomu bude kľučka viditeľná a bude môcť plniť svoju funkciu. Módne kľučky dverí môžu byť aj v rôznych farbách. Ktorý model si vyberiete, závisí od konkrétneho usporiadania a vašich potrieb.

 

Kľučky na dvere - Merkury Market

 

Kde budú pasovať ozdobné kľučky dverí?

Kľučky by mali zdôrazňovať krásu dverí. Z našej ponuky si ľahko vyberiete tú správnu kľučku - máme jednoduché, minimalistické modely aj dekoratívne, zaujímavé produkty.

Kľučka je dôležitým detailom dverí a často sa používajú ozdobné modely kľučiek na zdôraznenie dôležitosti konkrétneho vchodu. Takéto kľučky dverí sú namontované na exteriérových dverách. Sú o niečo drahšie, ale dokonale odrážajú ducha aranžmánu. Jednoduchšie je s nimi zariadiť loftový štýl alebo interiér v retro, vintage či inom štýle. Dávajte pozor na ich orientáciu, pretože na konkrétna kľučka môže pasovať iba pravú alebo ľavú stranu dverí.

 


 

Inšpirujte sa!

 

Spôsob na vŕzgajúce dvere


Ako obnoviť staré dvere?


Rozmery dverí interiérových a exteriérových

Späť