Spôsob na vŕzgajúce dvere

11.08.2022

Vŕzgajúce dvere sú veľmi častým problémom, ktorý sa týka vchodových dverí do bytov a domov, interiérových dverí v jednotlivých miestnostiach, balkónových dverí, nábytkových dverí, dokonca aj dverí chladničky.

Vŕzgajúce dvere vedia mimoriadne potrápiť najmä večer alebo ráno, keď ostatní členovia domácnosti vrátane detí spia. Existuje spôsob, na vŕzgajúce dvere? Samozrejme! V tomto článku vám povieme, čo robiť, a ako opraviť vŕzgajúce dvere a ako efektívne premazať pánty.

 

Spôsob na vŕzgajúce dvere

 


V tomto článku:

1. Prečo nám vŕzgajú dvere?

2. Spôsoby pre vŕzgajúce dvere - mazivá, vazelína a aerosólové spreje

3. Postupné mazanie pántov

4. Ako namazať dvere?

5. Regulácia vŕzgajúcich dverí

6. Vŕzganie posuvných dverí – ako na opravu?



 

Prečo nám vŕzgajú dvere?

Vŕzganie dverí najčastejšie nesúvisí s nekvalitou dverí, ale s ich každodenným používaním. Odkiaľ sa teda berú nepríjemné zvuky? Vŕzganie, ktoré počujete pri otváraní dverí, zvyčajne vychádza z pántov. Nové pánty boli pri montáži určite premazané, ale časom akékoľvek mazivo stráca svoje vlastnosti, začína sa opotrebovávať a na pántoch sa zvyšuje trenie. Vŕzganie pántov dverí v dôsledku spotrebovania maziva to nie je všetko.

Ďalšími faktormi, ktoré môžu zvýšiť vŕzganie dverí, sú vlhkosť a prach, ktoré sa ľahko dostanú aj do menších medzier pántov. Rovnako zvyšujú trenie na pántoch, ktoré počujete, vo forme nepríjemných zvukov pri otváraní a zatváraní dverí.

 

Spôsoby pre vŕzgajúce dvere - mazivá, vazelína a aerosólové spreje

 

Spôsoby pre vŕzgajúce dvere - mazivá, vazelína a aerosólové spreje

Najlepším a zároveň najodolnejším spôsobom vŕzgania pántov vnútorných a vonkajších dverí je premazanie pántov pomocou špecializovaných prípravkov na mazanie pántov. Bez problémov môžete používať obľúbené produkty dostupné na trhu. Prichádzajú vo forme maziva, kvapaliny alebo spreja. Najlepšie je vybrať si formu, ktorá vám bude najviac vyhovovať. Je dobré používať prípravky s dobrými penetračnými vlastnosťami.

Najšikovnejšie sú samozrejme prípravky, ktoré sú od výrobcu vybavené špeciálne profilovaným dávkovačom, ktorým môže byť napríklad tenká hadička, ktorá uľahčuje aplikáciu a umožňuje dosiahnuť na ťažko dostupné miesta závesného mechanizmu . Ide o obľúbené spreje. Niekedy je lepšie použiť mazivo na pánty dverí. Môže to byť napríklad technická vazelína alebo silikónový olej, ktorý účinne premaže pánty a ukončí problém vŕzgania pri otváraní dverí. Väčšinou ide o prípravky, ktoré sú veľmi pohodlné na použitie, v malých baleniach, ktoré sa nanášajú stláčaním.

Súčasťou balenia prípravku je zvyčajne návod na použitie. Nezabudnite, že sa neodporúča mazať pánty dverí bežným olejom. Túto metódu je možné použiť v prípade núdze, keď si nemôžete kúpiť mazivo na pánty na dvere. Domáce tuky ako maslo alebo margarín majú tendenciu veľmi rýchlo žltnúť a zároveň majú nepríjemný zápach – vyhýbajte sa im, pri hľadaní spôsobov na tento problém.

 

Postupné mazanie pántov

Pred namazaním pántov na dverách rozložte pod dvere kúsok fólie na ochranu podlahy. Tým, že sa vyhnete podloženiu fólie na ochranu podlahy, môžete spôsobiť zamastenie, pretože pri použití spreja alebo vytláčacieho maziva môže vytekať viac, ako je potrebné.

Je dobré si pripraviť papierovú utierku, ktorá vám umožní rýchlo zotrieť prípadné nečistoty na ráme, prípadne rýchlo zotrieť prebytočnú mastnotu kvapkajúcu z dvierok či z rúk.

Najpohodlnejšie a najlepšie je namazať pánty na odstránených dverách. Niekedy to však môže byť problematické, pretože vchodové dvere či izbové dvere bývajú ťažké. Navyše nie každý dokáže dvere z pántov odstrániť sám. Túto metódu použite, ak ste si istí, že viete, ako na to. Aby dvere nevŕzgali, je možné ich efektívne premazať aj bez ich vyberania.

Pri zdvíhaní dverí buďte opatrní, pri prílišnom trhnutí smerom nahor môžu nebezpečne vypadnúť z pántov. Samotné opätovné pripevnenie dverného krídla bude problematické, pretože aplikácia dolného a horného závesu by sa mala vykonávať súčasne, čo nie je jednoduché. Niekedy si môžete pomôcť ľahkým zatlačením dvierok na spodný pánt, aby ste dobre viedli horný pánt.

Pred premazaním pántov je dobré ich predtým dôkladne vyčistiť, najmä v miestach, kde sa môže dostať prach a vlhkosť, napríklad vo dverách vedúcich do kúpeľne. Utrite ich napríklad handričkou navlhčenou vo vode a jemným prostriedkom na umývanie riadu.

 

Ako namazať dvere?

Len mazanie pántov zaberie najmenej času. Najmä pomoc druhej osoby tento proces zlepšuje a uľahčuje, pretože s pomocou môžeme ľahko vstreknúť mazivo. Pred začatím práce urobte skúšobné stlačenie prípravku na boku, aby ste vedeli, akým tlakom sa vypustí.

Najprv musíte namazať horné pánty dverí a potom spodné pánty. Mazivom by sa nemalo šetriť. Určite je lepšie použiť viac a potom prebytočnú mastnotu zotrieť papierovou utierkou. Ak sa použije príliš málo, účinok môže byť neuspokojivý. Po nanesení maziva niekoľkokrát otvorte a zatvorte dvierka, aby sa mastnota rozprestrela vo vnútri celého pántu. Vŕzganie by malo na dlhú dobu zmiznúť.

 

Regulácia vŕzgajúcich dverí

 

Regulácia vŕzgajúcich dverí

Nepríjemné zvuky v podobe vŕzgania dverí môžu byť tiež dôsledkom slabého tlaku na krídlo dverí alebo naopak padania. Jediným riešením v tomto prípade bude úprava dverí. Najprv pomocou vodováhy skontrolujte, či je krídlo dverí v rovine. Ak vidíte, že nie je vodorovné, upravíte ho buď pomocou špeciálnych podložiek, alebo odskrutkovaním pántov.

Keď vchodové dvere do bytu či izby nielen vŕzgajú, ale sa aj silno hýbu, pretože ich roh zachytáva podlahu, musíte horný pánt zaskrutkovať hlbšie do krídla, čím sa priblíži k rámu.

Čo ak premastenie a nastavenie pántov nepomohlo a stále počujete vŕzgať dvere?

Niekedy môže byť potrebné vymeniť pánty za nové, aby vám dvere pri každom pohybe nevŕzgali.

 

Vŕzganie posuvných dverí – ako na opravu?

Čo by ste mali robiť, keď máte doma vŕzgajúce posuvné dvere? Posuvné dvere je potrebné najskôr vybrať z vodidiel a potom ich, ako v prípade krídlových dverí, dôkladne utrieť handričkou od prachu a iných nečistôt. Vodidlá musíte dôkladne vyčistiť, pretože ich vŕzganie môže byť spôsobené nečistotami, ktoré sa na tomto mieste hromadia. Nečistoty môžu tiež spôsobiť ťažšie posúvanie dverí.

Ďalším krokom bude kontrola, či v prípade nesprávneho používania nedošlo k poškodeniu bežiacich prvkov. V tomto momente môžete pristúpiť k nanášaniu maziva po celej dĺžke vedenia, čo pri vŕzgajúcich dverách určite pomôže. Nasaďte dvere na vodidlá a niekoľkokrát ich posuňte, aby sa mazivo dobre rozložilo.

 


 

Inšpirujte sa!

 

Rozmery dverí interiérových a exteriérových


Ako obnoviť staré dvere?


Exteriérové ​​dvere - vizitka každého domu

Späť