Aké dvere si vybrať do sprchového kútu?

16.09.2022

Sprchový kút je častou voľbou pri zariaďovaní kúpeľne. Umožňuje rýchlu sprchu a v kúpeľni zaberie oveľa menej miesta ako vaňa. Kabíny sú umiestnené v malých aj veľkých kúpeľniach. Rôzne modely kabín sa môžu líšiť veľkosťou a vzhľadom. Inštalujú sa modely bez sprchy a vaničky a jedným z najdôležitejších prvkov sprchového kúta budú určite dvere sprchového kúta.

Ako si vybrať tie správne? Aká je najlepšia voľba? Poradíme!

 

Sprchovacie dvere, priečky - Merkury Market

 


V tomto článku:

1. Výber dverí do sprchovej kabíny - na čom by mal závisieť?

2. Kedy budú krídlové klasické sprchové dvere do sprchového kúta vhodné?

3. V akých situáciách budú posuvné dvere lepšie?

4. Ktorý vstup do sprchového kúta sa dá ešte zvoliť?

5. Sprchové kúty do malých a veľkých kúpeľní - ako vybrať tie správne modely?

6. Ako by mal vyzerať vhodný sprchovací kút a prístup pre telesne postihnutých?

7. Ako vybrať sprchové dvere do kúpeľne?



 

Sprchovacie dvere, priečky- Merkury Market

 

Výber dverí do sprchovej kabíny - na čom by mal závisieť?

Správne sprchové dvere sú prvkom, ktorý uľahčí vstup do sprchy, poskytne dobrú bariéru proti striekajúcej vode a poskytne primeranú úroveň súkromia a intimity.

V našom internetovom obchode Merkury Market nájdete zaujímavé modely dverí, posuvných aj krídlových. Správne dvere, inštalované v sprchovom kúte, spríjemnia a spohodlnia používanie sprchy.

Výber sprchového kúta a sprchových dverí do neho by malo diktovať viacero vecí. V prvom rade stojí za to prispôsobiť ich veľkosti miestnosti - veľkosť kúpeľne a množstvo priestoru, ktorý je určený pre sprchový kút, do značnej miery určia, aké dvere by ste si mali kúpiť.

Veľa bude závisieť aj od tvaru sprchových kútov. Pri kúpe sa oplatí venovať pozornosť aj spôsobu otvárania dverí a spôsobu montáže. Tiež nezabudnite na konzistenciu aranžmánu! Výrobcovia sprchových kútov predstavujú mnoho rôznych modelov, aby sa sprchový kút a sprchové dvere bez problémov zladili so zvyškom miestnosti.

Priestor určený pre sprchový kút by mal byť správne usporiadaný. Výber správnych sprchových dverí určite pomôže. Vhodná sprcha a sprchové dvere zdôraznia krásu miestnosti a urobia interiér funkčným.

 

Kedy budú krídlové klasické sprchové dvere do sprchového kúta vhodné?

Moderné sprchové kúty môžu byť vybavené krídlovými alebo váhadlovými dverami. Tradične otvárané dvere sú častou voľbou najmä do kúpeľní, ktoré sú zariadené v klasickejšom štýle. Krídlové sprchové dvere môžu poskytnúť široký vstup a umožnia vám pohodlný vstup a výstup zo sprchy.

Výklopné krídlové sprchové dvere sú dobrou voľbou pre väčšie nástenné kabíny, avšak krídlové dvere vyžadujú viac miesta ako posuvné dvere. Preto je lepšie inštalovať výklopné sprchové dvere len do kúpeľní s väčšou plochou. Pre malé kúpeľne sa závesné sprchové dvere jednoducho nezmestia.

 

V akých situáciách budú posuvné dvere lepšie?

Najčastejšie sa inštaluje sprchovací kút s posuvnými dverami. Posuvné dvere zaisťujú pohodlie otvárania a zatvárania, zaberajú málo miesta, preto sa toto kúpeľňové vybavenie odporúča do malej kúpeľne. Posuvný systém je rozhodne nenáročný na miesto, no v tomto prípade bohužiaľ, vstup do kabíny býva užší ako v prípade podobnej veľkosti kabíny s výklopnými dverami.

Zaujímavou možnosťou posuvných dverí do sprchového kúta budú určite zalamovacie dvere. Skladacie dvere harmonikové otváraním dovnútra a von zaberajú oveľa menej miesta ako iné modely posuvných dverí, vďaka čomu sa takéto skladacie dvere osvedčia najmä tam, kde je vstup do kabíny úzky.

Posuvné sprchové dvere zvyčajne využívajú polkruhové sprchové kúty. Tieto unikátne modely sprchových kútov je ťažké vybaviť inými verziami dverí, preto sú tu posuvné modely ako stvorené.

 

Ktorý vstup do sprchového kúta sa dá ešte zvoliť?

Sprchové kúty nemusia byť vždy vybavené dverami do sprchového kúta. Mimoriadne často, najmä v moderných usporiadaniach, sa vyskytujú kabínky s minimalistickým presklením oddeľujúcim mokrú zónu. Tradičné dvere tu však nie sú. Takéto kabíny sa nazývajú kabíny walk-in.

Toto riešenie bude lepšie fungovať v kúpeľniach, ktoré musia byť prispôsobené starším alebo zdravotne postihnutým osobám. Chýbajúca vanička a prahy veľmi uľahčujú vstup a výstup zo sprchy. Vo vnútri kabínky je tiež dostatok miesta, aby pri sprchovaní mohla asistovať opatrovateľka alebo iná osoba, aby sa kúpajúca osoba cítila bezpečne. V takýchto riešeniach sú sprchové dvere zbytočné a správne usporiadaný výklenok v stene sa môže stať sprchovou kabínou.

 

Sprchové kúty- Merkury Market

 

Sprchové kúty do malých a veľkých kúpeľní - ako vybrať tie správne modely?

Veľkosť kúpeľňovej miestnosti je veľmi dôležitá pri výbere vybavenia. Keramika a nábytok by nemali zaberať príliš veľa miesta, mali by ste sa postarať o voľný priestor, aby ste mali voľný prístup ku každému kusu zariadenia.

Veľké kúpeľne sú interiéry, kde si môžete dovoliť viac. Tu si nemusíte robiť veľké starosti s nákupom tých správnych sprchových dverí. Kúpeľňový dizajn môže byť vykonaný s určitou voľnosťou. Sprchy sa v takýchto kúpeľniach umiestňujú jednak do rohu, do výklenkov, jednak sa presúvajú len na jednu stenu kúpeľne.

Väčším problémom je určite usporiadanie priestoru v malej kúpeľni. Sprchové kúty v takomto priestore nemôžu byť príliš veľké, zvyčajne sa tiež umiestňujú do rohu kúpeľne, aby sa ušetrilo miesto.

Pri výbere dverí do malej kúpeľne sa zameriavame na spôsob otvárania - posuvné modely - to sú najobľúbenejšie typy dverí, ktoré nezaberajú veľa voľného miesta a pri otváraní a zatváraní sa zastavia v kabíne bez toho, aby z nej vyšli.

 

Ako by mal vyzerať vhodný sprchovací kút a prístup pre telesne postihnutých?

Starší a zdravotne postihnutí ľudia majú často problém samostatne používať kúpeľňu. Ťažko sa dostanú do vane, ako to často býva pri sprchovacích kabínach so sprchovými vaničkami a vysokými prahmi. Na takých miestach, ktoré sú pre starších a zdravotne postihnutých ľudí ťažko dostupné, už kúpanie nie je zábavné a je spojené s ďalšími ťažkosťami. Preto je lepšie vsadiť na vhodné riešenia, ktoré týmto ľuďom uľahčia používanie kúpeľne.

Inštalácia sprchovacieho kúta walk in je skvelý nápad. Sprchový priestor je oddelený od zvyšku interiéru sprchovou zástenou. Hrúbka tvrdeného skla môže byť rôzna, rovnako ako stupeň priehľadnosti sklenenej tabule. Dôležité však je, že walk in kabínka nemá prahy a vaničku, ktorá by sťažovala vstup – vďaka tomu je používanie tejto formy kúpeľne bezpečnejšie a jednoduchšie.

 

Ako vybrať sprchové dvere do kúpeľne?

Pri kúpe sprchových dverí sa oplatí zamerať nielen na aspekty pohodlia a funkčnosti. Dvere je dobré zvoliť podľa prevládajúceho usporiadania. Od vzhľadu sprchových dverí môže veľa závisieť!

 


 

Inšpirujte sa!!!

 

Ako odstrániť silikón z vane


Glazúra - najobľúbenejší typ keramických dlaždíc


Ako položiť dlažbu v malej kúpeľni

Späť