Aká kuchynská doska do kuchyne, svetlá alebo tmavá? Poradíme, ako dokonale zladiť kuchynskú dosku s čelami

04.11.2022

Kuchyňa je nepochybne jedným z najdôležitejších interiérov v domácnosti. Funkčnosť je tu veľmi dôležitá, no vzhľad a farba určujú jej estetiku. Už dávno je známe, že zle zvolené farby dokážu pokaziť aj ten najlepší dizajn interiéru. Preto stojí za to zamerať sa nielen na jeho funkčnosť, ale aj na vytvorenie miestnosti, v ktorej budú všetky prvky dobre zložené.

Niekedy sa v kuchyni oplatí odchýliť sa od interiérového štandardu a zariskovať s výberom farieb nábytku a pracovnej dosky a niekedy stačí dodať interiéru charakter vhodnými doplnkami.

V prípade k vás zaujíma, akú svetlú alebo tmavú kuchynskú dosku do kuchyne, ktoré z nich sa budú hodiť k vášmu aranžmánu a vytvoria váš vysnívaný interiér prečítajte si náš článok. Poďme spolu nájsť to správne riešenie!

 

Kuchynské dosky a príslušenstvo- Merkury Market

 


V tomto článku:

1. Ktorá kuchynská pracovná doska bude najlepšia?

2. Myslite prakticky – štýlová alternatíva, ktorú hľadáte

3. Svetlá kuchynská doska - výhody a nevýhody

4. Tmavá pracovná doska do kuchyne - výhody a nevýhody

5. Svetlá alebo tmavá kuchynská doska?



 

Ktorá kuchynská pracovná doska bude najlepšia?

Je veľmi dôležité pripraviť predbežný návrh zobrazujúci vzhľad vašej budúcej kuchyne. Už v tejto fáze si treba dávať pozor na detaily. Výsledný efekt ovplyvní nábytok, ktorý si vyberiete a farby jeho čiel, farba stien, povrchová úprava v mate alebo lesku a vhodný typ kuchynskej dosky. Možností je veľa, no konečný výber závisí od vás a štýlu, v akom si chcete interiér zariadiť.

Moderné minimalistické kuchyne sa najčastejšie kombinujú so svetlým nábytkom so svetlými pracovnými doskami. Milovníci škandinávskeho štýlu radi skombinujú svetlošedú farbu stien a šedý kuchynský nábytok s drevenou pracovnou doskou. Svetlá kamenná kuchynská pracovná doska bude tiež dobre fungovať so sivým kuchynským nábytkom.

Ľuďom, ktorí sa cítia pohodlne v podkrovnej alebo industriálnej atmosfére, sa bude páčiť vízia miestnosti s lesklými čiernymi čelami skriniek a rovnakým špičkovým dizajnom. Stojí za zmienku, že biela kuchynská linka, šedá kuchyňa alebo akákoľvek iná kuchyňa vo svetlej farbe bude vyzerať dobre s doskou akejkoľvek farby. Pri tmavom nábytku bude výber vhodnej farby dosky obmedzenejší.

Aký druh pracovnej dosky by ste si teda mali vybrať na kuchynskú linku?

 

Kuchynská doska- Merkury Market

 

Myslite prakticky – štýlová alternatíva, ktorú hľadáte

Výber zvršku do značnej miery určuje aj materiál. Keďže vám kuchynská pracovná doska bude slúžiť roky, mala by byť odolná voči poškriabaniu, škvrnám a odolná voči vysokým teplotám. Jej životnosť je ovplyvnená pórovitosťou materiálu.

Laminátové kuchynské dosky môžu mať rôzne odtiene, farby a vzory, no nie sú práve najodolnejšie. Nemôžete na ne klásť horúce predmety a čo je na začiatok vhodné spomenúť, rezanie na ich povrchu sa neodporúča.

Mramorové a žulové pracovné dosky prinášajú do interiéru luxusný štýl. Majú praktické vlastnosti a vyzerajú skvele, najmä svetlé mramorové dosky. Za zmienku však stojí, že prírodné kamene dokážu pohlcovať nečistoty, takže najmä svetlý mramor si vyžaduje primerané vyleštenie alebo dokonca prekrytie špeciálnou ochrannou vrstvou. Medzi tmavými pracovnými doskami sú žulové dosky právom považované za čiernu perlu v kuchynských aranžmánoch. Je to spojenie nespochybniteľnej elegancie a funkčnosti.

Konglomeráty z brúsených kamienkov a zmesi živice sa vyznačujú vysokou odolnosťou a nižšou náchylnosťou na zmenu farby. Majú nízku pórovitosť, a tým aj nižšiu nasiakavosť a ľahšie sa z nich odstraňujú škvrny.

Drevené pracovné dosky sú veľmi často vyberané pri usporiadaní jedného z najdôležitejších interiérov v dome. Ich farebnosť je taká bohatá, že tu nájdete svetlé drevené kuchynské dosky, ako je brezu alebo buk, ale aj tmavé, ako je mahagón alebo wenge.

 

Svetlá kuchynská doska - výhody a nevýhody

Svetlá pracovná doska opticky zväčší a rozžiari malé kuchyne. V kombinácii so svetlým nábytkom s lakovaným povrchom dodá aj tej najmenšej miestnosti priestrannosť. Ak sa pýtate, akú pracovnú dosku zvoliť, rozmery miestnosti môžu prevážiť na úkor svetlej, najmä preto, že pôsobí dojmom čistoty a sterility.

Univerzálna a neutrálna pracovná doska je vo svetlej, napríklad bielej, béžovej alebo sivej farbe. Zladiť ju môžete s akoukoľvek farbou čiel a doplnkov. Svetlé kuchynské dosky zapadnú do každého štýlu, či už klasického, moderného, ​​ale aj glamour či vintage.

Svetlá pracovná doska je riešením, ktoré možno spájať s nie príliš útulnou kuchyňou. Interiér však ľahko zútulníte farebnými či drevenými doplnkami a živými rastlinami. Pre niekoho môže byť nevýhodou aj viditeľnosť nečistôt na svetlom pozadí, no na druhej strane hneď uvidíte, kde ešte treba utrieť.

 

Tmavá pracovná doska do kuchyne - výhody a nevýhody

Pri zariaďovaní modernej kuchyne, napríklad so sivým nábytkom, môže byť čierna pracovná doska skvelým nápadom, pretože do bielej alebo šedej kuchyne vnesie elegantný minimalizmus. Bude to výrazný prvok, ktorý dodá interiéru štýl a jedinečnosť.

Tmavá pracovná doska do kuchyne je dobrou voľbou predovšetkým do priestranných interiérov alebo interiérov prepojených s obývačkou. Vytvoria útulné miesto najmä s primeraným osvetlením a nájdu sa v mnohých štýloch. Najčastejšie sa vyberajú do interiéru klasického, podkrovného a industriálneho štýlu, no do škandinávskeho štýlu skvele zapadne aj biely, drevený alebo sivý kuchynský nábytok v kombinácii s tmavou pracovnou doskou.

Čierna pracovná doska do kuchyne v kombinácii s fľaškovozelenou alebo čiernou, obohatená o prvky navodzujúce kúsok luxusu v zlatej alebo medenej farbe - krásne odzrkadlí glamour štýl.

Pamätajte, že tmavé pracovné dosky budú v malých a tmavých kuchyniach pôsobiť nepriaznivo, pretože ich môžu prehlušiť. Tu treba vždy dôkladne zvážiť výber čiel kuchynskej linky, pretože s tmavou doskou nebude všetko vyzerať pekne. Okrem toho môžu byť na tmavej pracovnej doske viditeľné odtlačky prstov a škrabance.

 

Kuchynská doska- Merkury Market

 

Svetlá alebo tmavá kuchynská doska?

Výber pracovnej dosky závisí predovšetkým od efektu, ktorý chcete dosiahnuť. Svetlá doska so svetlým nábytkom sa opticky spojí a vytvorí efekt väčšieho priestoru. Okrem toho takéto neutrálne farby v kuchyni zvyšujú jej funkčnosť. K takémuto aranžmánu si ľahko vyberiete stoličky, stôl, obklady a potrebné doplnky. Dôležitý je aj spôsob, akým dokončíme steny kuchyne a štýl, akým kuchyňu zariaďujeme.

Ak si zariadite modernú kuchyňu, napríklad sivým nábytkom, dobrým riešením môže byť biela aj čierna pracovná doska. V sivej kuchyni kombinácia šedých čiel s čiernymi povrchmi pracovnej dosky dodá interiéru efekt módnej strohosti. Sivá kuchyňa a výber prvkov, ktoré k nej ladia, je založený na cite pre estetiku a dobrý vkus. Sivá farba je navyše dostupná v mnohých odtieňoch, ktoré umožňujú veľkú voľnosť v dizajne interiéru, ktorý dodá celku výsledný výraz.

Pri tmavých pracovných doskách pamätajte na kombináciu farieb s ostatnými prvkami v kuchyni, ako sú čelá nábytku, podlahy alebo steny. Bolo by dobré, keby bola kuchyňa slnečná. Ak v nej máte veľké okná, tmavá pracovná doska môže dodať vašej kuchyni jedinečné a výnimočné čaro.

 


 

Inšpirujte sa!

 

Ako čistiť zažltnutý biely nábytok? Zistite, ktoré produkty budú vhodné


Kuchynské skrinky - ako vysoko nad pracovnú dosku by mali byť umiestnené?


Ako zariadiť kuchyne zdobené v rôznych štýloch?

Späť