Živicová škárovacia hmota na dlaždice - čo to je a kde ju použiť?

03.01.2023

Kladenie dlaždíc je stále jedným z najobľúbenejších spôsobov dokončovania interiérov, a to ako stien, tak aj podláh. Výber správnych dlaždíc je mimoriadne dôležitý, no rovnako dôležité je aj to, aká škárovacia hmota sa použije na vyplnenie škár.

Podstatná je farba spoja a typ spoja – správny výrobok bude nielen estetický, ale aj praktický. Medzi škárovacími hmotami je obzvlášť populárna živicová škárovacia hmota na keramické obklady. Táto jedinečná epoxidová škárovacia hmota je cenená pre svoju veľkú trvácnosť a odolnosť, ako aj pre jednoduché udržiavanie v čistote. Funguje obzvlášť dobre všade tam, kde je vysoká vlhkosť a vysoké teploty. Čoraz viac sa hovorí o epoxidovej škárovacej hmote.

V nasledujúcom článku sa vám pokúsime priblížiť výhody a nevýhody škárovacej hmoty a jej použitie.

 

Živicová škárovacia hmota na dlaždice

 


V tomto článku:

1. Čo je živicová škárovacia hmota na keramické dlaždice?

2. Aké vlastnosti má živicová škárovacia hmota na obklady a dlažby?

3. Kde bude najlepšie fungovať moderná epoxidová škárovacia hmota?

4. Aké farby škár sú k dispozícii?

5. Ako vyzerá použitie živicovej škárovacej hmoty?

6. Ako odstrániť škárovaciu hmotu vyrobenú z epoxidovej živice?



 

Čo je živicová škárovacia hmota na keramické dlaždice?

Epoxidová škárovacia hmota nie je nič iné ako zmes epoxidovej živice s príslušnými tvrdidlami. Niekedy obsahom tejto hmoty je aj kremenný piesok. Živicová škárovacia hmota svojim vzhľadom a konzistenciou pripomína štandardnú škárovaciu hmotu, je však oveľa trvácnejšia a praktickejšia.

Jedinou nevýhodou epoxidovej škárovacej hmoty je jej pomerne vysoká cena, ktorá môže byť niekoľkonásobne vyššia ako v prípade cementovej škárovacej hmoty. Investícia sa však môže veľmi vrátiť, ak chcete siahnuť po odolných epoxidových výrobkoch a nechcete sa toľko starať o časté čistenie škár.

Vzhľadom na rastúcu obľubu epoxidových spojov výrobcovia prezentujú tieto produkty v stále novších odtieňoch. Preto je jednoduché upraviť farbu škárovacej hmoty tak, aby škárovacia hmota krásne obopínala keramické dlaždice. Ide o skutočne unikátny spôsob spájania dlaždíc.

 

živicová škárovacia

 

Aké vlastnosti má živicová škárovacia hmota na obklady a dlažby?

Jedinečné zloženie epoxidovej škárovacej hmoty z nej robí mimoriadne odolný, trvácny a zároveň veľmi flexibilný produkt. Nedrolí sa ako cementová škárovacia hmota, nedeformuje sa pri pôsobení vody.Škárovacia hmota je tiež odolnejšia voči mechanickému poškodeniu ako tradičné cementové škárovacie hmoty.

Impozantná je určite veľká odolnosť živicovej hmoty voči vysokým teplotám a dokonca aj veľmi silným chemikáliám, čo z nej robí vynikajúce spojivo vo výrobných halách a na pracoviskách.

Bezpečná, hygienická a estetická epoxidová škárovacia hmota

Pozornosť si zaslúži ešte jedna unikátna vlastnosť epoxidovej škárovacej hmoty, a to jej odolnosť voči usadzovaniu nečistôt a špiny. Vďaka použitiu epoxidovej pasty sa v priestoroch medzi dlaždicami nebudú hromadiť nečistoty, takže čistenie týchto plôch bude oveľa rýchlejšie a jednoduchšie.

Použitie epoxidového spoja tiež výrazne zabraňuje rastu húb a plesní v priestoroch medzi dlaždicami, čo je obzvlášť dôležité tam, kde je hygiena a bezpečnosť obzvlášť dôležitá.

Škárovacia hmota pre špeciálne úlohy

Živicová škárovacia hmota na obklady a dlažbu sa vďaka svojim jedinečným vlastnostiam používa ako v priemyselných priestoroch, tak aj v súkromných domoch a bytoch.

Nevýhody epoxidovej škárovacej hmoty

Bohužiaľ, epoxidová škárovacia hmota má aj nevýhody. Prvým z nich bude určite vysoká cena – epoxidové škárovacie hmoty môžu byť niekoľkonásobne drahšie ako klasické cementové škárovacie hmoty. Pre svoje vlastnosti ich nemožno použiť v exteriéri, na balkónoch či terasách.

Jej mimoriadna odolnosť proti vlhkosti súvisí s nepriepustnosťou kvapalín, takže škárovacia hmota nie je schopná odvádzať vlhkosť zo zrážok a pri zmenách teplôt nebudú epoxidové škáry v exteriéri fungovať. Epoxidové škárovacie hmoty však majú rozhodne viac výhod ako nevýhod a ich kúpu sa oplatí zvážiť.

 

Kde bude najlepšie fungovať moderná epoxidová škárovacia hmota?

Cementová škárovacia hmota sa vďaka svojim jedinečným vlastnostiam používa všade tam, kde sa počíta s bezpečnosťou, vysokou úrovňou hygieny, estetiky a životnosti. Epoxidové spoje sú odolné voči vyšším teplotám, preto sú ideálne do kuchyne, kde sa pri rúre či sporáku nedrolia a nekazia.

Epoxidové hmoty na škárovanie ideálne do kúpeľní

Vďaka vysokej odolnosti proti vlhkosti sa epoxidová škárovacia hmota ochotne používa všade tam, kde je zvýšená vlhkosť. Epoxidová škárovacia hmota funguje skvele nielen v kuchynskej časti pri umývadle, ale možno ju použiť aj v kúpeľni. Obzvlášť ochotne sa používa v sprchovacích kabínach.

V kúpeľniach sa používajú nielen kvôli vodeodolnosti, ale aj kvôli odolnosti voči silným čistiacim prostriedkom - umývanie živicovej škárovacej hmoty silnými chemikáliami jej veľmi neublíži, takže je jednoduchšie zabezpečiť vysokú úroveň čistoty a hygieny .

Epoxidová škárovacia hmota pre garáže a haly

Oblasti, ktoré sú obzvlášť náchylné na znečistenie, budú ťažiť z jedinečných vlastností epoxidového lepidla a epoxidovej škárovacej hmoty. Epoxidová škárovacia hmota je veľmi vhodná na použitie v halách a garážach, pretože jednoduché čistenie vám pomôže udržať v miestnostiach nepoškvrnený poriadok.

Dobrý nápad, vzhľadom na odolnosť škárovacej hmoty voči vysokým teplotám, bude jej použitie v kotolni. Škárovacia hmota si aj v malej vzdialenosti od vykúrených kachlí alebo kotla zachová svoje vlastnosti a svoj jedinečný vzhľad.

 

Aké farby škár sú k dispozícii?

Epoxidové škárovacie hmoty sú čoraz populárnejšie, preto sú na trhu dostupné novšie produkty. Správne zvolená škárovacia hmota sa teda bude vyznačovať nielen pevnosťou a odolnosťou, ale aj vysokou estetikou. To je dôležité najmä pri zariaďovaní kuchyne a kúpeľne, teda miestností, ktoré navštevujú členovia domácnosti aj hostia.

Krása živicových spojov môže jednoducho zdôrazniť estetiku dlaždíc. Odolná a estetická škárovacia hmota vydrží dlhšie ako cementová malta. Vďaka tomu, že živicové spoje sú dostupné v mnohých farbách, je jednoduchšie vybrať farby škárovacej hmoty, ktorá bude v danom aranžmáne perfektne fungovať.

 

živicová škárovacia

 

Ako vyzerá použitie živicovej škárovacej hmoty?

Živicová škárovacia hmota na dlaždice sa výrazne líši od cementovej škárovacej hmoty. Rozdielny je okrem iného aj spôsob prípravy malty a jej nanášanie. Najdôležitejšie je zmiešať živicovú pastu s príslušným tužidlom.

Pri týchto prácach je potrebné sa riaiť pokynmi výrobcu – len tak si môžete byť istí, že škárovacia hmota bude mať výnimočné vlastnosti a dlho vydrží. Významná je aj rýchlosť vytvrdzovania škárovacej hmoty, ktorá je v prípade epoxidových produktov naozaj krátka. Po nanesení pasty máte asi 30 minút na dokončenie práce. Po tejto dobe sa môže ukázať, že výrobok je príliš tvrdý na to, aby sa dala ľahko odstrániť epoxidová škárovacia hmota. Pracujte preto rýchlo a efektívne.

Jedinečná štruktúra epoxidovej škárovacej hmoty sa získa spojením živicovej pasty a tvrdidla. Skôr ako začnete pracovať s hmotou, pozorne si prečítajte informácie od výrobcu, aby ste si mohli prácu správne naplánovať a správne vykonať.

Epoxidové škárovacie hmoty sú produkty, ktoré samy zahusťujú a nevyžadujú časovo náročné miešanie a premiešavanie. Na ich nanesenie stačí tvrdá gumená stierka, na zmytie tvrdá hubka. Vysoká odolnosť voči chemickým prípravkom a vode (a pare) sťažuje odstraňovanie zvyškov epoxidovej živice, preto pri práci pamätajte na rýchly čas schnutia a škárovanie dlho neodkladajte.

 

Ako odstrániť škárovaciu hmotu vyrobenú z epoxidovej živice?

Odstránenie živicových spojov môže byť problematické, jedným z najrýchlejších a najmenej pracovne náročných spôsobov je použitie elektrickej teplovzdušnej pištole. Vplyvom vyššej teploty sa škárovacia hmota stáva tekutejšou, takže sa ľahšie odstraňuje a zároveň dlažba nie je vystavená mechanickému poškodeniu.

 


 

Inšpirujte sa!

 

Rozbíjanie dlaždíc - ako na to? Tipy a triky


Dlaždice imitujúce mramor do kúpeľne


Aké dlaždice na podlahu v kúpeľni

Späť