Zero waste pravidlá – čo sú a ako ich implementovať?

17.01.2023

Starostlivosť o vlastnú planétu sa dá spojiť s logickým uvažovaním a túžbou šetriť. Pre tých, ktorí hľadajú také riešenia, ktoré umožňujú proekologické aktivity a zároveň sa starajú o vlastný rozpočet, vzniklo hnutie zero waste a less waste. S myšlienkou zero waste sa stretávame čoraz častejšie, preto sa oplatí vedieť, o čom toto hnutie je.

Zero waste je špeciálna zmena v každodennom živote, ktorú sa však oplatí predstaviť. K úsporám bude okrem ochrany prírodného prostredia hovoriť aj dodržiavanie zásad zero waste.

 

zero waste

 


V tomto článku:

1. Aká je myšlienka zero waste?

2. Ako zaviesť zero waste?

3. Ako neplytvať jedlom?

4. Prečo sa oplatí implementovať princípy zero waste?



 

Aká je myšlienka zero waste?

Zero waste a o niečo miernejšia verzia less waste sú hnutia, ktoré sú navrhnuté tak, aby šetrili prírodné prostredie vďaka malým, no významným zmenám v každodennom živote každého človeka. Hnutie vzniklo ako reakcia na zvýšenú produkciu odpadkov a nadmerného plytvania potravinami.

Koncept zero waste si získava čoraz väčšiu obľubu a často less waste pravidlá zavádzajú úrady, štáty či susedské združenia. Pravidlá nulového odpadu sú primárne navrhnuté tak, aby znížili produkciu odpadu a znížili príliš veľa potravinového odpadu. Obľúbené je nielen uplatňovanie všeobecne známych princípov zero waste, ale aj doplnkových aktivít, ako napríklad dekorovanie domácnosti v duchu zero waste či zero waste darčeky.

Vďaka zero waste aktivitám vzniká menej odpadu, niektoré odpadky dostávajú druhý život, znižuje sa aj plytvanie potravinami, a tým je chránené prírodné prostredie.

 

Zero waste pravidlá

 

Ako zaviesť zero waste?

Zero waste aktivity nie je ťažké zaviesť do vášho každodenného života. Myšlienka zero waste sa však vyznačuje pravidelnosťou a svedomitosťou, preto stojí za to byť trpezlivý a nenechať sa odradiť ťažkosťami na začiatku či chybami.

Myšlienka zero waste na začiatku môže byť ťažko realizovateľná, v takejto situácii je dobré začať s princípmi menej odpadu (less waste), teda o niečo miernejšou formou zero waste.

Jednoduché pravidlá pre každého

Opatrenia zamerané na zníženie množstva vyprodukovaného odpadu a zníženie potravinového odpadu predstavujú niekoľko jednoduchých pravidiel, ktoré by sa mali dodržiavať každý deň. Viac o zero waste aktivitách sa dozviete na stránke skupín venujúcich sa tomuto hnutiu (napr. Poľské združenie Zero Waste).

Projekt miestnosti

V poslednej dobe je obzvlášť populárny projekt, ktorý uprednostňuje zero waste. Bezodpadová kuchyňa môže byť spracovaná špeciálnym spôsobom, kde je jedlo využité až do konca a je zabezpečená správna separácia odpadu. Dôležité sú návyky, ktoré sa oplatí dodržiavať, aby sa znížilo množstvo vyprodukovaného odpadu.

Znova používajte a žite múdro

Medzi produktmi, ktoré sa kupujú, sú aj také, ktoré sú balené v rôznych obaloch. Obal netreba hneď vyhadzovať, často sa dá doma znova použiť. Aj v obchodoch oplatí vyberať obaly rozumne – nepoužívajte na balenie zeleniny jednorazové plastové vrecká, ale prikloňte sa radšej k opakovane použiteľným obalom.

Okrem toho sa oplatí využívať verejnú dopravu, obmedziť plastové nádoby a používanie plastových slamiek, zabezpečiť, aby bolo oblečenie po použití správne spracované a nepoužívať prostriedky, ktoré ohrozujú životné prostredie.

 

Ako zaviesť zero waste?

 

Ako znížiť produkciu odpadu?

Dobrým spôsobom, ako znížiť produkciu odpadu, bude určite správne triedenie odpadu. Ekologické riešenia vám umožnia správne triediť odpad v domácnosti tak, aby ste ho čo najviac neskôr zhodnotili, ako aj aby ste mohli znovu využiť užitočný odpad vo svojom dome či byte.

Aby sme vyprodukovali čo najmenej odpadu, mali by sme nakupovať, baliť a prepravovať produkty zodpovedne. Preto by sme sa mali vyhnúť jednorazovým vrecúškam – nahraďte ich opakovane použiteľnými vreckami alebo použite igelitové vrecká viackrát. Pri výbere produktov v obchode sa vyhnite tým, ktoré na výrobu obalu použili plast.

Je dobré, ak veci, ktoré kupujete, budú zabalené v skle alebo papieri, teda v materiáloch, ktoré sa dajú ľahko recyklovať. Segregácia odpadu je jedinečným bodom smerníc o nulovom odpade. Dobrá separácia vám umožní zhodnotiť odpad, ktorý je vhodný na recykláciu, takže celkové množstvo odpadu výrazne klesne.

Samostatne preto likvidujte obaly z prírodných materiálov a oddelene plastové slamky a plastové obaly, ktoré nemôžete opätovne použiť. Niektoré plastové obaly sa dajú doma znovu použiť, napríklad ako organizéry alebo črepníky na bylinky - je to veľmi ekologické riešenie, ktoré dokonale zapadá do smerníc zero waste na ochranu životného prostredia.

 

Ako neplytvať jedlom?

 

Ako neplytvať jedlom?

Životné prostredie môže byť znečistené nielen nadmernou produkciou odpadkov, ale aj plytvaním potravinami. Potraviny, ktoré sa kupujú a potom vyhodia, sú ďalšou produkciou odpadu vo fáze výroby samotného jedla. Vďaka tomu sa Veľká pacifická odpadová škvrna rozširuje rovnako ako zmena klímy.

Z tohto dôvodu sa snažte najmä jedlom nijako neplytvať. Nezabudnite skontrolovať dátumy spotreby a priradiť ich k tomu, aký jedálny lístok máte pripravený na najbližšie dni. Nekupujte produkty, o ktorých viete, že ich časom nespotrebujete. Výrobky s krátkou trvanlivosťou sú často lacnejšie ako rovnaké výrobky s dlhšou trvanlivosťou.

Nezabúdajte však na ich rýchle využitie, vďaka čomu sa postaráte nielen o svoju peňaženku, ale znížite aj množstvo vyprodukovaného odpadu sami, predajňami a výrobcami.

 

Prečo sa oplatí implementovať princípy zero waste?

 

Prečo sa oplatí implementovať princípy zero waste?

Prečo toľko ľudí zavádza do svojho života princípy zero waste myšlienky? Ukazuje sa, že výhod je veľa a zmenený životný štýl ovplyvňuje nielen zlepšenie prírodného prostredia, ale aj bohatstva členov domácnosti.

Čo je zero waste pre domáci rozpočet?

Znížené množstvo vyprodukovaných odpadov znamená nižšie poplatky za ich likvidáciu. Ide o šetrenie s nulovým odpadom, ktoré je možné aj vtedy, ak dbáte aj na to, aby ste neplytvali potravinami a tiež tým, že zbierate obaly na opätovné použitie.

Odpadky, namiesto toho, aby ležali na skládkach, by mali byť znovu použité doma. Myšlienka zero waste začína malými krokmi. Oplatí sa postarať sa o segregáciu, opätovné využitie odpadu a neplytvanie jedlom. Vďaka tomu sa Nám bude dariť postarať sa nie len o životné prostredie, ale aj o vlastnú peňaženku.

Späť