Záhradný ratanový nábytok - Alternatíva k záhradnému nábytku z umelého ratanu.

18.07.2022

Usporiadanie záhrady si vyžaduje použitie rôznych prvkov dekorácie a ozdôb. Nechýba medzi nimi ani záhradný nábytok, ktorý zohráva mimoriadne dôležitú úlohu v každej záhradnej úprave.

Aké by mali byť jednotlivé moduly vytvárajúce záhradnú oddychovú zónu? Odpoveď sa zdá byť jednoduchá – elegantná, pohodlná a funkčná. A taký je ratanový záhradný nábytok.

Odkiaľ pochádza ich popularita? V čom spočíva jedinečné čaro? Ak ste zvedaví, pozrite si článok. Naši špecialisti pripravili veľmi obsiahly prehľad ratanových produktov a vybrali tie, ktoré obzvlášť stoja za pozornosť.

 

Ratanový nábytok- Merkury Market

 


V tomto článku:

1. Čo je to ratan?

2. Populárne kategórie ratanového nábytku - Aký druh nábytku môže byť vyrobený z ratanu?

3. Ratanový záhradný nábytok starý ako svet?

4. Čím sa vyznačuje ratanový nábytok?

5. Ratan v záhrade - módny ratanový záhradný nábytok

6. Ratan - starostlivosť a impregnácia

7. Ako sa starať o ratanový nábytok?

8. Aké vlastnosti má ratanový nábytok?

9. Čo je projekt ratanového nábytku?



 

Čo je to ratan?

Ratan je prírodná surovina získavaná z rôznych druhov ratanových paliem rastúcich na Ďalekom východe, najmä v častiach juhovýchodnej Ázie. Získavajú sa z nich tenké vetvičky, ktoré sa po predúprave bežne používajú na pletenie.

Ratan má surový, prirodzený vzhľad a je mimoriadne hladký na dotyk. Má vysokú odolnosť proti UV žiareniu, vode a nepriaznivým poveternostným vplyvom. Má veľmi vysokú odolnosť proti slnečnému žiareniu, vode a nepriaznivým poveternostným podmienkam.

 

Ratanový nábytok- Merkury Market

 

Populárne kategórie ratanového nábytku - Aký druh nábytku môže byť vyrobený z ratanu?

V tomto smere vlastne neexistujú žiadne obmedzenia, hoci záhradný nábytok je najobľúbenejší. Môžu to byť ako kompletný ratanový záhradný nábytok ako sedacia súprava, tak aj jednotlivé prvky ako: záhradné stoličky, záhradné kreslá, záhradné ležadlá, záhradné sedacie súpravy a kúty, ako aj záhradné stoly a stolíky. Niekedy sa dokonca používa na výrobu záhradných kvetináčov pre rôznofarebné kvety alebo bylinky. Ratan je materiál, ktorý skvele funguje pri výrobe prvkov, ktoré slúžia na relax a oddych v záhrade, na terase aj na balkóne.

 

Ratanový záhradný nábytok starý ako svet?

Aj keď to možno niekoho prekvapí, ratanový nábytok sa spletal už v dávnych dobách. Prvé záznamy o ratanovom nábytku pochádzajú zo starovekého Egypta a Ríma. Ich prítomnosť v tejto oblasti nebola náhodná. Vyplynulo to z rozšírenej dostupnosti ratanu, z ktorého sa dal vyrobiť prvý jednoduchý nábytok.

Skutočná renesancia ratanového nábytku spadá do koloniálnych čias, teda začiatku 19. storočia. Anglickí cestovatelia a obchodníci využívajúci svoje indiánske kolónie čerpali z bohatstva tamojších zdrojov ratanu. Prírodný ratan sa dnes teší neutíchajúcej obľube medzi užívateľmi a nábytok z neho je považovaný za najelegantnejšie a najpohodlnejšie záhradné zostavy.

 

Dekorácie- Merkury Market

 

Čím sa vyznačuje ratanový nábytok?

Pozoruhodné je najmä to, že ide o ekologické výrobky, vyrobené z úplne prírodných surovín, opletené do zaujímavých, dekoratívnych vzorov. Ratanový výplet je pevný a odolá aj veľkej záťaži, pričom zaručuje pohodlie a komfort používania. Vysoká elasticita ratanu spôsobí, že sa nábytok pod váhou jemne prehne a prispôsobí sa tvaru tela užívateľa.

 

Ratan v záhrade - módny ratanový záhradný nábytok

Ratan je materiál, ktorý zaručuje prirodzený, elegantný vzhľad a výnimočný komfort, preto sa tak často používa pri výrobe záhradných zostáv. Je ťažké nesúhlasiť s tvrdením, že tam, kde sa ratan objaví v záhrade, vytvára s ním jedinečnú útulnú atmosféru. Záhradné ratanové sety sú určené do záhrad, na terasu aj balkón usporiadaných v rôznych štýloch. Dokonale zapadnú do rustikálnej, boho alebo provensálskej záhrady.

Naši zákazníci sa často pýtajú, či je ratan vhodný do moderných, minimalistických glamour záhrad?

A tu chceme dôrazne povedať – áno! Ratanový nábytok je natoľko univerzálny, že sa osvedčí prakticky v akomkoľvek štýle a určite bude veľmi obľúbený po mnoho sezón.

 

Ratan - starostlivosť a impregnácia

Záhradný ratanový nábytok je nielen elegantný, ale aj odolný voči poškodeniu a poveternostným vplyvom. To všetko vďaka tomu, že prstene exotickej palmy rastú vertikálne, a tým zaručujú výnimočnú plasticitu a odolnosť. Každý záhradný ratanový nábytok vyrobený z prírodných materiálov, správne ošetrovaný, bude slúžiť dlhé roky.

 

Ratanový nábytok- Merkury Market

 

Ako sa starať o ratanový nábytok?

Prírodný materiál ratan vyžaduje starostlivosť a primeranú ochranu pred škodlivými účinkami slnka a vody. Na každodennú starostlivosť vám postačí mäkká handrička a trocha vody s jemnou tekutinou. Za zmienku stojí, že záhradný stôl alebo aj pletené ratanové kreslo sa dá úspešne vyčistiť, ak ho prelejete vodou zo záhradnej hadice. Pre väčšiu ochranu sa po použití vonku oplatí voľnočasovú súpravu zakryť špeciálnymi krytmi na otočný nábytok.

Záhradná zostava z umelého ratanu nie je veľmi mrazuvzdorná, preto by sa nemala nechávať na zimu na záhrade. Nábytok by sa nemal nechávať na záhrade počas zimy, pretože môže vyblednúť alebo zošednúť. Správne zabezpečené sedacie súpravy budú slúžiť dlhé roky a potešia oči jedinečným vzhľadom.

 

Aké vlastnosti má ratanový nábytok?

Ratanový nábytok je mimoriadne efektný a atmosférický. Ratanový vrkoč má rôzne neobvyklé formy. Výplety dokážu vytvárať rôzne vzory, vďaka ktorým sa zostavy záhradného nábytku ľahko hodia do rôznych aranžmánov – od klasických a retro až po moderné.

Záhrada s ratanovým nábytkom je klasika, ktorá je vždy v móde. Ak máte len malý balkón, môžete si vybrať niektorú z menších zostáv, ktorá bude skvelou alternatívou k veľkému sedaciemu kompletu. Prirodzená farba ratanu je podobná známemu prútiu, vďaka čomu je ideálny na zateplenie priestoru a dokonale sa hodí do zeleného okolia záhrady.

Ratanový záhradný nábytok – do akých aranžmánov sa hodí?Sú ratanové záhradné stoličky len dobrou voľbou do bežného domova?

Nápady nájdené v dekoratívnych časopisoch nepodporujú tento názor; umožňuje ultra moderný ratanový nábytok, ktorý sa nepodobá tradičnému nábytku do záhrad či terás. Ratan je cenný materiál, bez ktorého si mnohé záhrady ani nevieme predstaviť.

 

Ratanový nábytok- Merkury Market

 

Čo je projekt ratanového nábytku?

Moderné a staré aranžmány ukazujú, aké pekné sú tieto zostavy a jednotlivé prvky. Moderný ratanový nábytok je vytvorený s použitím prírodného ratanu v kombinácii s kovom a sklom, čo mu dodáva inovatívne vlastnosti. Pri hľadaní dokonalej súpravy sa oplatí zoznámiť sa s najnovšími trendmi v rôznych farbách. V širokej ponuke našej predajne nájdete dokonalý nábytok do vašej záhrady.

Nábytok vyrobený z ratanu je určite investíciou na roky.

Oplatí sa ich vyberať? Podľa nášho názoru áno!

 


 

Inšpirujte sa!

 

 

Usporiadanie malej záhrady


Akú podlahu by ste si mali vybrať na terasu? Dlažbu, drevo alebo betón?


Čo hľadať pri výbere vonkajších dverí do domu?

Späť