Záhrada v talianskom štýle - ideálne miesto na relax na čerstvom vzduchu

19.07.2022

Prvá vec, ktorá vám napadne pri myšlienke záhrady v Taliansku, sú zelené olivové kríky, popínavé ruže a hrozno, tienistá rastlina so sviežim lístím poskytujúcim tieň, keramické nádoby plné voňavých bylín, fontány, jazierka a kaskády spájajúce kompozíciu záhrady do jedného súvislého celku.

Často si neuvedomujeme, že talianska záhrada je niečo viac. Je to predovšetkým poriadok, poriadok a geometria, ako aj tradícia a bohatá história siahajúca až do obdobia renesancie.

Ak sa pýtate, či je možné obnoviť atmosféru talianskych záhrad v pohodlí vašej domácej záhrady, zistite, čo navrhujú naši špecialisti!

 

Záhrada- Merkury Market

 


V tomto článku:

1. Začiatky talianskej záhrady

2. Talianska záhrada - symetrické štvrte

3. Záhradný nábytok v talianskom štýle

4. Pohodlné talianske záhrady

5. Rastliny pre záhradu v talianskom štýle

6. Ktorý druh bude fungovať najlepšie?

7. Voda - nepostrádateľný prvok, ktorý odlišuje talianske záhrady

8. Talianska záhrada v slovenských podmienkach



 

Začiatky talianskej záhrady

Taliansko je domovom renesancie. Práve v tomto období vznikol obrys záhrady, neskôr nazývanej záhrada v talianskom štýle, ktorú dnes nájdeme prakticky v celej Európe. Spočiatku ospevoval veľké majetky a vily najbohatších Rimanov.

Talianska záhrada bola obohnaná kamenným múrom a črepníky a sochy boli poprepletané bohatou vegetáciou, vodnými jazierkami a fontánami. Jeho jednotlivé časti boli od seba oddelené rovnomerne strihanými živými plotmi z krušpánu a tehlovými stenami. Ďalším lákadlom takto komponovanej zelene boli topiáry.

 

Záhrada- Merkury Market

 

Talianska záhrada - symetrické štvrte

Celá plocha talianskej záhrady bola rozdelená na štvorcové časti oddelené rovnými cestami alebo cestami, ktoré sa navzájom križujú v pravom uhle. Tento princíp nazývame „ad quadratum“.

Počet a usporiadanie parciel záviselo od veľkosti a tvaru pozemku so záhradou, ako aj od polohy bytového domu, ktorá určovala základné členenie záhrady a smerovanie kompozície. Do záhrady sústreďujte skôr tvrdé vždyzelené kríky a stredomorské bylinky než na kvety – tie pôsobia len ako dekoratívny akcent. Jeho charakteristickým znakom sú symetrické rastlinné štvrte obklopené krušpánovým ornamentom.

 

Záhradný nábytok v talianskom štýle

Aký záhradný nábytok kraľuje talianskym záhradám? Ide najmä o záhradné lavičky.

Drevené alebo betónové, umiestnené pozdĺž uličiek, pri fontánach a jazierkach, poskytujú miesto pre príjemný relax a spojenie s prírodou. Pohodlný odpočinok v záhrade môže trvať celé hodiny, čo dá za pravdu každému, kto aspoň raz zažil čaro kontaktu s prírodou.

Talianska záhrada je skvelým miestom práve na takýto relax. Ak radi trávite celé dni vonku, musíte zvážiť integráciu pohodlnej sedačky alebo záhradnej rohovej sedačky do interiéru vašej záhrady. Vyberte si prelamovaný model z prírodného ratanu alebo polyratanu, ktorý sa vyznačuje nielen moderným dizajnom, ale aj funkčnosťou.

 

Pohodlné talianske záhrady

Relaxačný priestor doplňte záhradnými kreslami, pohodlnými záhradnými stoličkami a malým konferenčným stolíkom. Do tieňa môžete umiestniť aj altánok alebo záhradný pavilón, niekoľko lehátok alebo pohodlných pohoviek vystlaných mäkkými záhradnými vankúšmi. Takáto zostava bude neoceniteľná pri mnohých záhradných párty alebo stretnutiach s priateľmi. Správne navrhnuté a vybavené záhrady v talianskom štýle sa môžu ľahko stať miestom blaženého oddychu. A to nielen kvôli upokojujúcemu zelenému okoliu.

 

Záhradná architektúra- Merkury Market

 

Rastliny pre záhradu v talianskom štýle

Talianske záhrady krásy, harmónie a symetrie. Atmosféra minulej éry sa prelínala so súčasnosťou. Rastliny v talianskej záhrade nemôžu byť náhodné a ich usporiadanie nemožno premyslieť. Všetko tu musí vytvárať symetrický poriadok a evokovať taliansku atmosféru.

Farby kvetov by mali byť ohnivé, presne ako taliansky temperament – ​​plné teplých, slnečných farieb. Máme tu množstvo trvaliek - žlté rudbekie a krasnoočky, oranžové a červené helénium a samozrejme ... slnečnice.

Ľahkosť celej kompozícii dodajú drobné hviezdicovité kvietky pleskáča a pestrofarebné listy koleusa, ako aj množstvo u nás obľúbených jednoročných rastlín ako napríklad aksamitka, gazánia či šalvia lesklá. Talianska záhrada sa nezaobíde bez byliniek a zeleniny.

Keďže Taliani majú radi jednoduchú, aromatickú kuchyňu, musíte mať na dosah čerstvú bazalku a paradajky do šalátov a cuketu, ktorá je pre Talianov nielen zdrojom chutného ovocia, ale aj kvetov, ktoré plnia akýmkoľvek talianskym syrom a vyprážajú v palacinkovom cestíčku.

Intenzívne farby kvetov, zeleniny a byliniek možno doladiť rastlinami so striebristými listami - slamienka talianska, tiež známa ako "curry" a artičoky. Posledne menovaná je v Poľsku málo známa zelenina, ktorú možno použiť ako okrasnú rastlinu vďaka svojim nádherným striebristým listom a krásnym kvetenstvám. S púčikmi artičokov sa v obchodoch stretávame sezónne, pretože jedlou časťou tejto rastliny je kvetný spodok, upravovaný ako zeleninová pochúťka.

Artičoky nie vždy zimujú v podmienkach poľského podnebia, ale stojí za to ich obdivovať aspoň jednu sezónu. Do záhrad, kde by vietor a slnko mohli poškodiť menej odolné rastliny, vyberajte tie najtvrdšie, ktoré zvládnu počasie. Existuje dôvod, prečo sú záhrady na južnom pobreží Talianska popretkávané kvitnúcimi kríkmi rozmarínu, cistami a myrty. Všetky sú prispôsobené tak, aby odolali tým najnáročnejším poveternostným podmienkam.

 

Záhradná architektúra- Merkury Market

 

Ktorý druh bude fungovať najlepšie?

Pri zariaďovaní talianskej záhrady môžete využiť množstvo atraktívnych rastlín, ktoré každému z vašich hostí predstavia stredomorskú klímu Talianska. Najcharakteristickejšie sú:

  • Trúbkovec - vinič s oranžovými, ohnivými, rúrkovitými trúbkami alebo oleandrový ker s rôznofarebnými kvetmi a lesklými listami;

  • Vinič s bujným olistením, ktoré poskytuje tieň, ktorý v lete poskytne príjemný tieň a ochranu pred horúcim slnkom a začiatkom jesene vám poskytne strapce hrozna;

  • Voňavá borievka (borievka skalná) s úzkym a vzletným tvarom;

  • Krušpán - rezané symetricky, tvoriace pravidelné štvrte alebo obklopujúce záhradné uličky.

Vybraté rastliny?

Teraz obohaťte svoj záhradný dizajn v talianskom štýle o dekoratívne prvky, ako sú fontány, kvetináče a sochy. Je dôležité, aby prvky, ktoré si vyberiete, odkazovali na štýl renesancie.

Kam ich dať?

Umiestnite fontánu na centrálne miesto - so vzorom z dávno minulej éry. Sochy a stĺpy budú vyzerať skvele aj uprostred záhrady. Črepníky umiestnite pri vchode do zelene alebo vo vnútri štvrtí. Hoci záhrada v talianskom štýle pôsobí na veľkej ploche efektne, vytvoríte ju aj na malom priestore.

Ako?

Zamyslite sa nad usporiadaním štyroch štvrtí v rohoch záhrady alebo dvoch v jednej priamke. Pri aranžovaní sa zamerajte hlavne na krušpán a pár stromov alebo len trávu.

 

Voda - nepostrádateľný prvok, ktorý odlišuje talianske záhrady

Voda bola mimoriadne dôležitá pri navrhovaní záhrad počas renesancie kvôli jej prirodzenej schopnosti vytvárať očarujúcu, tajomnú náladu. Rybníky a jazierka plné rôznych druhov rýb poskytovali relaxačnú atmosféru, zatiaľ čo záhradné fontány zobrazujúce klasické scény a postavy dodali záhradnej scenérii dramatickosť.

 

Záhradné lavičky- Merkury Market

 

Talianska záhrada v slovenských podmienkach

Ak si chcete znovu vytvoriť atmosféru neobyčajnej talianskej záhrady, nemôžete zabudnúť na vodu. Môžete využiť rybníky, jazierka s kamennými kaskádami alebo majestátne fontány, ktoré sú zakončené kamennými postavami. Dokonalým doplnkom tohto vodného aranžmánu budú kamenné nádoby s červenými pelargóniami alebo voňavými bylinkami.

 


 

Inšpirujte sa!

 

Ako funguje záhradná fontána?


Exteriérová dlažba - cena a výber materiálov


Koľko stojí panelové oplotenie?

Späť