Záhrada v japonskom štýle - ako ju vytvoriť? Zistite!

16.03.2023

Štýlov a nápadov na úpravu záhrady je veľa, každý z nás má inú predstavu o úprave zelene. Záhrada môže byť upravená, minimalistická alebo s bujnou vegetáciou a mnohými kontrastnými doplnkami.

Jednou zo zaujímavých inšpirácií pre jej úpravu je záhrada v japonskom štýle. Japonsko si spájame so vzdialenou krajinou, komplikovanou architektúrou a neuchopiteľnými doplnkami v štandardných predajniach. Nič viac nie je mylnejšie!

Správne upravené japonské záhrady sa dajú urobiť lacno, rýchlo a vkusne. V našom článku sa pokúsime využiť cenné inšpirácie pre správnu úpravu záhrady v japonskom štýle. Ak snívate o nezvyčajnej úprave, ktorú vám bude závidieť nejeden sused, pozývame vás prečítať si náš článok.

Záhrada- Merkury Market


V tomto článku:

1. Základné symboly japonskej záhrady

2. Ako zariadiť japonskú záhradu?

3. Japonská záhrada - vegetácia

4. Vodné nádrže v japonskej záhrade

5. Záhradné vybavenie japonskej záhrady



Základné symboly japonskej záhrady

Pre Japoncov je príroda mimoriadne dôležitým prvkom. Obyvatelia tejto krajiny sú známi tým, že navrhujú malebné záhrady, aleje a spravujú zaujímavú vegetáciu v mestskom priestore. Štýl, ktorý vyvinuli, je určite odlíšiteľný od iných krajín. Záhradu v japonskom štýle si nezameníte so žiadnou inou kultúrou/inšpiráciou. Vyznačuje sa tromi základnými symbolmi, ktoré tvoria dekorácie záhrady:

Záhrada- Merkury Market

Voda – ako symbol života prináša do záhrady pohyb a dynamiku

Potoky, vodopády, bystriny symbolizujú silu muža, zatiaľ čo pomalé a tiché prúdy - ženu. Nádrže sa často navzájom spájajú v ústí, ústia do spoločného rybníka alebo jazierka. Vodu v záhrade je možné nahradiť svetlým štrkom symbolizujúcim tento typ živlu.

Kamene – sú symbolom večnosti, trvanlivosti, sily a nemennosti

Všetky kamene záhrady by mali byť vybrané v podobnom tvare. Siahnuť môžete po kameňoch v tvare oblúkov alebo polkruhov. Kamene by mali byť umiestnené v prirodzených, dokonca náhodných pozíciách. Záhrada by mala byť upravená tak, ako keby o umiestnení jednotlivých prvkov rozhodovala príroda.

Rastliny v japonskej záhrade - vegetácia dopĺňa usporiadanie japonských záhrad

Prevahu farieb by mala zachytiť zelená. Výrazné farby, ako je červená alebo ružová, by mali byť umiestnené v jednotlivých akcentoch. Na to sú ideálne pestré kríky a kvety s rozložitými listami. Vhodne vybraný záhradný nábytok je veľmi dôležitým prvkom japonskej záhrady. Takéto malé prvky, ako sú záhradné vankúše alebo záhradné slnečníky, môžu dokonale doplniť štýl.

Záhrada- Merkury Market

Ako zariadiť japonskú záhradu?

Na to, aby ste štýlovo odkazovali na Japonsko, nemusíte mať veľkú záhradu. Stačia vám znalosti o plánovaní jednotlivých dekoračných prvkov a zásadách tvorby japonských záhrad. Pamätajte, že inšpiráciou Japoncov bola krása prírody, jej harmónia a pokoj. Hlavným cieľom je zachovať jednoduchosť a princíp prirodzenosti.

V japonských záhradách by ľudské zásahy nemali byť badateľné. Dekoratívne prvky a usporiadanie rastlín by malo byť náhodné a v súlade s prírodnými zákonmi. Všetko, čo prináša chaos a excesy, by sa malo úplne odmietnuť. Japonská záhrada je čistá elegancia a prirodzenosť. Stavte na jednoduchosť!

Japonská záhrada - vegetácia

Japonský štýl vychádza z prírody – vegetácia v ňom hrá najvyššiu rolu. Japonská záhrada je charakteristická prítomnosťou: čerešní, magnólií, palmových javorov, fikusov a malých črepníkových bonsajov. Tieto druhy sú typické pre Japonsko a ich vzhľad nadchne nejedného diváka. Pred kúpou rastlín však pamätajte na teplotný rozdiel – klíma v Poľsku je určite chladnejšia ako v Japonsku, preto sa snažte nájsť odrody, ktoré sú odolné voči nízkym teplotám, aby vám stromy v chladných mesiacoch neumierali.

Charakteristický pre japonské záhrady je nepárny počet dekoratívnych prvkov. Pri výsadbe rastlín zvoľte asymetrické rozloženie. Okrem toho stoja za pozornosť zaujímavé formy stromov a kríkov, upravené do originálneho tvaru.

Rastliny ako: borovice drobnokveté, fikusy, borovice japonské možno tvarovať do rôznych tvarov. Ak chcete večer vystaviť rastliny, postarajte sa o vonkajšie osvetlenie a lampy – ktoré večer pri jasnom svetle zvýraznia to najkrajšie v zákutiach vašej záhrady. Najlepšou voľbou budú kamenné lucerny. Osvetlenie môže byť umiestnené vedľa liatinových zvonov, charakteristických pre japonskú kultúru.

Záhrada- Merkury Market

Vodné nádrže v japonskej záhrade

Voda je neoddeliteľnou ozdobou japonskej záhrady. Jej forma odkazuje na harmóniu prírody. Vodné nádrže sú navrhnuté podľa princípu pokoja - takže najlepšou formou vodného útvaru bude stály prúd alebo malá kaskáda s tichým, hučiacim vodopádom. Jeho špeciálnym prvkom je kameň zdobiaci interiér kaskády.

Krása záhrad v japonskom štýle spočíva v elegancii a detailoch. Vodné nádrže by mali ladiť s kvetmi, preto japonské rastliny vysádzajte v blízkosti kaskád. Doplnkovou ozdobou záhrad môžu byť koi kapry umiestnené v navrhnutej nádrži. Sú to farebné, malé rybky s trblietavými šupinami. Dokonale ovplyvňujú interiér malých nádrží, prenikajú do pozornosti diváka a približujú ho k prírode. A práve príroda a jej praveká krása robí japonské záhrady takými výnimočnými.

Ak vaša záhrada nie je prispôsobená na budovanie potokov alebo kaskád, nahraďte vodu ľahkým štrkom. Nasypte štrk vo forme potoka, napríklad paralelne s hlavnou záhradnou cestou. Vytvorením svetelných ohybov napodobníte svetelný prúd vody.

Záhradné vybavenie japonskej záhrady

Japonské záhrady, ako každá iná, by mali mať pohodlné kreslá alebo záhradné lehátka. Pri prenášaní nábytku do záhrady stavte na jeho jednoduchosť a minimalizmus. Záhradné stoly vyberte farebne tak, aby boli najbližšie k odtieňu štrku alebo zeminy. Vsaďte na čistotu a malý zásah do prírody.

Ak máte takúto možnosť - použite kameň. Zostavy záhradného nábytku a dekoračné prvky z tohto materiálu budú dokonale ladiť so zvyškom záhrady. Dúfame, že s našimi tipmi si ľahko zariadite svoju vysnívanú záhradu v japonskom štýle.

Pamätajte, že najdôležitejšie je riadiť sa jednoduchosťou, eleganciou a blízkosťou k prírode. Niekedy je menej viac – a v tomto prípade sa toto pravidlo ukáže ako nespochybniteľné.

 


 

Inšpirujte sa!


Ako vyrobiť záhradný stôl z paliet?


Ratanový záhradný nábytok


Ako si vyrobiť vankúše na nábytok z paliet


 

Späť