Vychádzajú drevené podlahy z módy?

24.04.2024

Nadčasový charakter drevených podláh je nepopierateľný – výber drevenej podlahy ako povrchovej úpravy sa málokedy stretne s odporom či nevôľou. Klasické parkety sa objavujú aj vo veľmi moderných aranžmánoch a zdobia naše obývačky, spálne, haly, ale aj kúpeľne a kuchyne. Lakované, olejované či maľované drevené podlahy majú nepochybne obrovské množstvo priaznivcov, no sú naozaj stále v móde?

Drevené parkety sú v našich aranžmánoch prítomné už mnoho storočí, tak prečo nás neomrzia? Odpoveď asi nikoho neprekvapí – nie, výber drevenej podlahy je stále módnou možnosťou bez ohľadu na štýl interiéru a miestnosti. Klasické drevené parkety potešia a trvácnosť drevených podláh vás nabáda k výberu tejto povrchovej úpravy. Drevené dosky sú jedinečné možnosti podláh a o chvíľu zistíte prečo.

Vychádzajú drevené podlahy z módy?


V tomto článku:

1. Drevo v interiéri – aké praktické je toto riešenie?

2. Drevené podlahy do kúpeľní a kuchýň

3. Drevo na podlahové kúrenie – je to možné?

4. Univerzálna povrchová úprava pre rôzne štýly interiéru

5. Drevo a biela - elegantné interiéry v bielej farbe a dreve



Drevo v interiéri – aké praktické je toto riešenie?

Klasické parkety sú dosky vyrobené z prírodného dreva, ktoré sú vhodne usporiadané. Dosky môžu byť vyrobené z rôznych druhov dreva, od domácich po exotické, od svetlého po tmavé – možností je veľa. Povrchová úprava samotnej drevenej podlahy tiež nie je jednotná, keďže môžeme zvoliť lakované drevené podlahy, olejované drevené podlahy alebo malované (najmä biele) panely a podlahové dosky.

Vďaka nadčasovému charakteru drevených podláh sa klasické drevené parkety objavujú aj vo veľmi módnych, moderných aranžmánoch.

Svetlá drevená podlaha - drevo v móde

Najmódnejšie sú v posledných sezónach svetlé podlahové dosky, a to ako zo svetlého dreva, tak aj tie natreté svetlými farbami. Biele podlahové panely sú najobľúbenejšie medzi lakovanými podlahami. Stojí za to venovať im pozornosť, pretože sa môžu ukázať ako skutočný hit tejto sezóny.

Drevo v interiéri – aké praktické je toto riešenie?

Drevené podlahy do kúpeľní a kuchýň

Obzvlášť pozoruhodná je pri drevených podlahách odolnosť drevených podláh - je naozaj vysoká a navyše drevené podlahové dosky je možné z času na čas obnoviť, takže nie je potrebné podlahu vymieňať, ale iba renovovať to. Výrobcovia drevených podláh vždy uvádzajú hrúbku nášlapnej vrstvy a približne koľkokrát je možné podlahu renovovať.

Podlahové dosky vs. panely – čo si vybrať?

Odolnosť nie je jedinou výhodou drevených podláh. Lakované a olejované podlahy, ale aj maľované podlahy sú univerzálne produkty, ktoré možno použiť prakticky v každej miestnosti Hneď sa nám asi vybavia kúpeľňa a kuchyňa, ale drevu sa tu až tak nebude dariť, však? Vysoké teploty, vlhkosť, voda, neustále drhnutie – áno, to môže byť pre drevo istým spôsobom negatívne, no moderné technológie a spôsoby ochrany dreva na podlahe znamenajú, že na trhu dostanete aj vodeodolné drevené podlahy. Už sa nemusíte spoliehať len na vinylové dosky alebo dlaždice.

Odolnosť, všestrannosť a vysoká estetika sú nepopierateľné výhody drevených podláh. Lakovaná a naolejovaná podlaha, natretá bielou alebo inou farbou je jedinečný povrch, ktorý sa určite oplatí vybrať.

Zaujímavosťou je, že starostlivosť o drevené podlahy nie je taká náročná, ako sa môže zdať. Podlahy z prírodného dreva by sa mali pravidelne vysávať a umývať dobre vyžmýkaným mopom, čo nie je o nič náročnejšie ako starostlivosť o keramické dlaždice alebo laminované panely.

Drevené podlahy do kúpeľní a kuchýň

Drevo na podlahové kúrenie – je to možné?

Už vieme, že starostlivosť o drevené podlahy nie je náročná, ale čo ak chceme drevené podlahové dosky položiť na podlahové kúrenie? Je to vôbec možné? Ukazuje sa, že áno, ale podlahové kúrenie musí byť vodné, nie elektrické. Pomaly sa zahrievajúce drevené podlahy sú schopné odolať vyšším teplotám bez toho, aby bola ohrozená ich funkčnosť alebo estetika.

Ako vidíte, lakované, maľované a olejované drevené podlahy sú jedinečné produkty s veľmi univerzálnymi vlastnosťami.

Drevo na podlahové kúrenie – je to možné?

Univerzálna povrchová úprava pre rôzne štýly interiéru

Skvelé technické parametre nie sú všetko, čo nám skvelý návrat parkiet do interiérov môže ponúknuť – módne drevené podlahy sú predovšetkým krásnou, klasickou a jedinečnou povrchovou úpravou. Štýl drevených podláh tiež nie je jednotný, drevo v miestnostiach tak môže podčiarknuť štýl interiérového dizajnu a v aranžmáne vynikne to najlepšie. Stará drevená parketová podlaha nemusí pôsobiť nevkusne, skvele poslúži v boho, vintage, retro či japonskom štýle, vynovená podlaha je zase skvelým zázemím pre glamour či moderný aranžmán.

Štýl drevených podláh môže odkazovať na moderné aj klasické aranžmány. Dôležitá je farba dreva, vzor položených dosiek a vzor kresby.

Drevo v škandinávskom štýle

V škandinávskom štýle pripadá výber drevín predovšetkým na svetlé modely. Využitie dreva v domácnosti sa neobmedzuje len na spálňu a obývačku, svetlé podlahové dosky sa objavujú aj v kuchyni, kúpeľni a predsieni. Do týchto miestností je však dobré voliť vodeodolné typy podláh so zvýšenou oteruvzdornosťou. Dyhované podlahové panely budú fungovať dobre.

Drevo v modernom interiéri

V moderných interiéroch sú podlahové dosky alebo panely primárne svetlé, no existujú aj úpravy, kde sú na výber tmavšie modely. Tmavé podlahové dosky a panely sa vyrábajú hlavne z dubového alebo egodreva. Výrobcovia dosiek Barlinek ponúkajú aj tmavé podlahy.

Hodnota dreva v domácnosti môže byť neoceniteľná a určite ju ovplyvňuje aj výber farby podlahy, jej technické parametre a spôsob montáže. Vždy sa oplatí oceniť prirodzený odtieň dreva, krásu dreva v kúpeľni, spálni, kuchyni a obývačke, ako aj motív dreva v moderných aranžmánoch.

Univerzálna povrchová úprava pre rôzne štýly interiéru

Drevo a biela - elegantné interiéry v bielej farbe a dreve

Kombinácia dreva a bielej je moderným trendom v interiérovom dizajne. Nové drevodekory môžu mať bielu farbu a kresbu zrna, čo vytvára zaujímavý a estetický mix. Podlahové dosky alebo panely natreté bielou farbou sú tiež ideálnym pozadím pre módne aranžmány. Výber drevenej podlahy tu preto bude vynikajúcou možnosťou.

Späť