Vaňa v kúpeľni v paneláku

31.12.2022

Malé kúpeľne v panelákoch sú miestami, kde treba venovať osobitnú pozornosť dizajnu priestoru. Každý prvok treba do interiéru doplniť po zvážení, inak sa kúpeľňa rýchlo nepríjemne zaplní a interiér sa stane nepraktickým.

Dá sa teda do takéhoto priestoru zaviesť vaňa? Áno, ale musíte byť opatrní pri výbere správnych modelov týchto produktov. Pozrite sa, čo bude fungovať v malej kúpeľni.

 

Voľne stojace vane - Merkury Market

 


V tomto článku:

1. Vaňa v malej kúpeľni – je to vôbec možné?

2. Akú vaňu si vybrať?

3. Obdĺžnikové vane alebo rohové vane kúpeľne v paneláku?

4. Vane alebo sprchy? A ako zariadiť obe možnosti naraz?



 

Vaňa v malej kúpeľni – je to vôbec možné?

V bytoch v paneláku je dôležitá úspora miesta. Kúpeľne, ktoré sa tam nachádzajú, sú na prvý pohľad väčšinou veľmi malé miestnosti, a predsa sa do nich musia zmestiť najdôležitejšie prvky: miesto na umývanie (praktický sprchový kút alebo pohodlná vaňa), toaleta, umývadlo, niekedy aj práčka a kúpeľňový nábytok. Preto je tu veľa vybavenia a nábytku, šikovné usporiadanie a nezvyčajné využitie priestoru preto vrelo odporúčame.

Stalo sa samozrejmosťou, že v malých kúpeľniach nie je miesto pre vane. Trh však splnil očakávania dizajnérov a majiteľov kúpeľní v paneláku, vďaka čomu sa dnes dajú umiestniť aj voľne stojace vane aj do malej kúpeľne.

Aké modely budú najlepším riešením? Ako ich usporiadať, aby správne využívali priestor a ako usporiadať priestor okolo? Z otázok sa vám môže zakrútiť hlava, no pokúsime sa na všetky odpovedať.

 

Vaňa v malej kúpeľni

 

Akú vaňu si vybrať?

Malé vane sú ideálne pre malé kúpeľne. Vaňa môže byť malá, čo však neznamená, že nebude praktická. Malá vaňa bude nielen miestom na kúpanie na udržanie hygieny, ale umožní vám aj relaxovať po náročnom pracovnom dni. Na trhu sú rôzne malé vane – predtým, než sa rozhodnete pre konkrétny model vane, určite si skontrolujte jej hĺbku a oboznámte sa aspoň s niekoľkými ponukami.

Krása voľne stojacej vane v malej kúpeľni

Voľne stojaca vaňa je model vane, ktorý nevyžaduje nástennú konštrukciu ani žiadny ďalší kryt. Voľne stojacu vaňu môžete umiestniť prakticky kamkoľvek a z každej strany bude vyzerať zaujímavo.

Malá kúpeľňa môže z inštalácie takéhoto produktu skutočne profitovať - ​​voľne stojace vane bez zabudovaných konštrukcií budú pôsobiť ľahko a opticky zaberú menej miesta, takže v priestore malej kúpeľne budú skvele fungovať.

Vďaka širokému výberu voľne stojacich vaní si môžete vybrať správnu veľkosť produktu. V prípade malých kúpeľní sa výborne hodia menšie voľne stojace vane. Voľne stojaca vaňa si vyžaduje vhodné batérie, preto pri kúpe voľne stojacej vane dbajte na výber praktickej armatúry.

Aranžmán s voľne stojacou vaňou v interiéri panelákových kúpeľní

V prípade voľne stojacich vaní je dobré dať do malých kúpeľní závesné police, ktoré sa dajú namontovať na stenu nad vaňou. Kúpeľni prospeje ďalší priestor na odkladanie kozmetiky či uterákov a stena nebude prázdna a nudná.

 

Obdĺžnikové vane alebo rohové vane kúpeľne v paneláku?

Obľúbenou voľbou pre vane do malých kúpeľní sú samozrejme tradičné obdĺžnikové vane. Obdĺžniková vaňa v malej kúpeľni môže zaberať o niečo viac miesta ako voľne stojaca vaňa, ale vstavaná vaňa pomôže udržať ju úhľadnú a minimalistickú. Veľký výber rozmerov vane vám umožní vybrať si tie správne produkty prakticky do každej kúpeľne.

Do malej kúpeľne je lepšie rozhodnúť sa pre obdĺžnikové vane ako veľké rohové vane. V rohu kúpeľne je viac miesta, no rohová vaňa je väčšinou veľký model, ktorý v malej kúpeľni zaberie priveľa miesta.

Malá kúpeľňa s vaňou by mala byť starostlivo a premyslene navrhnutá. Je dobré, ak sa rozhodnete pre modely krátkych vaní. V tomto prípade si budete môcť užívať komfort kúpania a zároveň dobre využiť dostupný priestor.

Obdĺžnikové modely vane a usporiadanie

Rovnako ako v prípade voľne stojacej vane, aj pri vstavaných modeloch sa oplatí inštalovať police na steny. Ich funkčnosť je naozaj skvelá, poskytnú pohodlie aj pri kúpeli, pretože predmety v nich umiestnené budú počas kúpeľa na dosah.

Vaňa so sprchou - zaujímavá a praktická kombinácia

Ako v prípade voľne stojacej vane, tak aj vstavanej vane je možné pri zariaďovaní interiéru v kúpeľni navrhnúť priestor tak, aby ste si užili ako relaxačný kúpeľ, tak aj možnosť rýchlej a osviežujúcej sprchy. Navrhnite si vaňu so sprchou do priestoru vašej kúpeľne.

 

Vaňa v kúpeľni v paneláku

 

Vane alebo sprchy? A ako zariadiť obe možnosti naraz?

K vani stačí doplniť príslušnú sprchovú armatúru – sprchovú batériu alebo sprchový panel. Mokrá zóna sa dá ľahko oddeliť od zvyšku kúpeľne pomocou sprchových zásten alebo sprchových závesov. Zabránite tak aj nadmernému špliechaniu vody počas kúpania.

Sprchová batéria pri vani - funkčná kúpeľňa pre každého

Sprchovú batériu môžete nainštalovať k voľne stojacej vani alebo k vstavanej vani - v oboch prípadoch bude určite perfektne plniť svoju funkciu a umožní vám šikovne hospodáriť s priestorom. Toto riešenie je ideálne aj vtedy, keď majú členovia domácnosti rôzne preferencie; ak niektorí obyvatelia uprednostňujú vane a niektorí sprchové kúty, takto riešená kúpeľňa s vaňou so sprchovacím kútom splní očakávania každého.

Šikovné riešenia na malom priestore

Malé vane v malej kúpeľni dokážu vyriešiť veľa problémov, no treba si uvedomiť, či sa šikovné a praktické riešenia rátajú nielen v prípade samotných vaní, ale aj v prípade ostatných prvkov miestnosti. Vďaka dobrej organizácii priestoru si malú kúpeľňu vybavíte naozaj prakticky.

Kúpeľňový nábytok do malého bytu

V prípade malých kúpeľní je dobré umiestniť do kúpeľne police a závesné police. Vďaka nim môžete ušetriť miesto použitím stien namiesto podláh. Dobrým riešením bude aj inštalácia veľkého zrkadla, ktoré dokáže priestor opticky zväčšiť.

Okrem zrkadiel bude dôležité aj dobré osvetlenie. Tmavá miestnosť sa môže zdať oveľa menšia, veľa svetla zväčšuje kúpeľňu, rovnako ako svetlé alebo biele farby stien a podláh a nábytku.

Dobré je staviť aj na model závesného umývadla. Používa sa veľmi pohodlne a navyše vnáša do interiéru pocit ľahkosti.

 


 

Inšpirujte sa!

 

Oceľová alebo akrylátová vaňa


Aká vaňa do kúpeľne? Pomáhame vám pri správnom výbere


Výhody a nevýhody voľne stojacej vane

Späť