Vaňa s prepadom alebo bez prepadu? Ktorú si vybrať?

03.04.2023

Vaňa s prepadom je stále jednoznačne najobľúbenejším riešením na trhu, no modely bez prepadu si v posledných rokoch získavajú čoraz väčšie uznanie. Ale čo je to prepad? Prečo sa ho oplatí mať vo vani a kedy riešenie prepadu nie je potrebné? Na tieto a mnohé ďalšie otázky odpovieme nižšie.

Rozmýšľate nad kúpou voľne stojacej vane alebo rohovej vane? Nezabudnite si pozrieť, ako prepad vyzerá a kedy sa môžete rozhodnúť pre voľbu bez neho, ako aj to, ako prítomnosť prepadu súvisí s inštaláciou vane, sifónu a odtoku. Tieto informácie budú užitočné pri výbere a pomôžu vám vybrať si ten správny model vane pre vás.

Vane a vaňové zásteny- Merkury Market


V tomto článku:

1. Čo je to prepad vane?

2. Ako vyzerá prepad vane?

3. Kedy nemôže mať vaňa prepad?

4. Aké riešenia sa používajú vo vaniach bez prepadu?

5. Vaňa s prepadom alebo bez prepadu - ktorý model je lepšie zvoliť?



Čo je to prepad vane?

Prepad nie je nič iné ako dodatočný otvor vo vani, ktorý umožňuje vytekanie vody z vane po dosiahnutí určitej hladiny v nej. Prepad teda chráni kúpeľňu pred zatopením, pretože sa umiestňuje pod úroveň okraja vane, aby tečúca voda nestihla pretiecť mimo vane. Vďaka prepadu nemusíte kontrolovať prietok vody.

Ako vyzerá prepad vane?

Prepad je zvyčajne ďalší otvor vo vani veľmi podobný odtoku. Tým, že sa v posledných rokoch dbá na estetiku všetkých prvkov v dome či byte, sú aj prepady atraktívnejšie, krajšie a často tvoria doplnkovú dekoráciu vane. Preto môžu mať rôzne podoby a v moderných voľne stojacich vaniach sú mimoriadne zaujímavé. Prepad je umiestnený niekoľko centimetrov pod úrovňou okraja vane. Prepad vyžaduje pripojenie na kanalizáciu.

Vane a vaňové zásteny- Merkury Market

Kedy nemôže mať vaňa prepad?

Často, hlavne z estetických dôvodov, sa do vane nemontujú prepady. Prepad je doplnkovým prvkom, preto môže pôsobiť nevkusne alebo rušiť pohľad do interiéru vane natoľko, že je niekedy vhodné ho vynechať. V prípade voľne stojacich vaní sa často prepady vynechávajú.

Voľne stojaca vaňa je výrobok, ktorý sa neopiera o steny, nemá ani plášť, ktorý ukrýva sifón alebo vodovodný systém. Pri takýchto výrobkoch sa často vynechávajú prepady, ku ktorým by bol odtok zvonku viditeľný a mohol by pôsobiť mimoriadne nevzhľadne.

Prepady sa často vynechávajú aj z hygienických dôvodov– na tomto mieste sa často hromadia nečistoty a vlhkosť v kúpeľni robí z prepadu skutočný útočisko mikróbov. Kryty na prepade, ktoré majú zvýšiť estetiku, môžu zase sťažiť čistenie prepadu.

Aké riešenia sa používajú vo vaniach bez prepadu?

Vaňa bez prepadu nemá prídavný odtok, takže za reguláciu hladiny vody a celkovú bezpečnosť zodpovedá jediný odtok umiestnený na dne vane. Z tohto dôvodu sa v takýchto vaniach často používa odtok s click-clack zátkou, ktorý umožňuje rýchle uzavretie a otvorenie odtoku, a teda jednoduchšie a plynulejšie ovládanie hladiny vody.

Vane a vaňové zásteny- Merkury Market

Vaňa s prepadom alebo bez prepadu - ktorý model je lepšie zvoliť?

Krásna kúpeľňa je miesto, kde sú umiestnené zodpovedajúce prvky. Výrobky, ako kúpeľňový nábytok, tak aj kúpeľňová keramika, by mali byť predovšetkým funkčné, no rovnako dôležitá je aj estetika – nikto nechce bývať v škaredom dome či byte, preto sa oplatí venovať pozornosť aj takýmto prvkom. Vzhľadom na estetiku a vlastné preferencie sa vyberajú rôzne modely vaní. Kvalitné voľne stojace vane sa tešia čoraz väčšej obľube, pretože zaujmú svojou formou a materiálmi, z ktorých sú vyrobené. V takýchto modeloch sa transfery často vynechávajú z estetických dôvodov. Pamätajte však, že prevod je prvok, ktorý bol navrhnutý s ohľadom na bezpečnosť. V prípade vaní bez prepadu vždy kontrolujte prietok vody a dbajte na to, aby bol kohútik v správnom čase vypnutý. Taktiež je dobré postarať sa o vhodné zátky a dodatočné ochrany, ak sa rozhodnete pre kúpu vane bez prepadu.


Inšpirujte sa!


Inštalácia vane krok za krokom. Načo dbať?


Aká vaňa do kúpeľne? Pomáhame vám pri správnom výbere


Čo s podlahami a stenami v kúpeľni namiesto dlaždíc? 7 zaujímavých usporiadaní


 

Späť