V akom vzore by mala byť dlažba položená na podlahu?

10.12.2022

Najdôležitejšou úlohou pred položením dlaždíc musí byť naplánovanie si priestoru, premyslieť si, aké obklady či dlažby sa vám páčia a aké vzory ich kladenia vytvoria vizuálny efekt, ktorý chcete dosiahnuť. Nie je to len kvalita keramickej dlažby, čo je tu dôležitá ale samozrejme aj správne vybrané lepidlo na dlaždice a šírka škáry.

Samotné pokladanie je tiež nepochybne umením. Navyše moderné, často originálne spôsoby pokládky, dlažby v rôznych variantoch a často nepravidelných tvarov vyžadujú od realizátora zákazky veľa zručnosti a vysokej precíznosti. Preto ak je potrebné, odporučte montáž dlaždíc osvedčenému odborníkovi.

Pri pokládke dlažby máte na výber z mnohých možných kombinácií. Spôsob ich usporiadania závisí predovšetkým od veľkosti priestoru, ktorý máte, a zamýšľaného efektu usporiadania.

Aké sú najobľúbenejšie spôsoby kladenia dlaždíc a ako by ste mali položiť podlahu a obklad? Dozviete sa v článku nižšie!

 

Obklady a dlažby- Merkury Market

 


V tomto článku:

1. Vzor uloženia dlaždíc voľte s prihliadnutím na výsledný efekt celého aranžmánu

2. Pokladanie tónových dlaždíc - ako položiť dlažbu imitujúcu drevo

3. Štvorcové keramické dlaždice - spôsoby pri kladení

4. Obdĺžnikové dlaždice a spôsob ako ich usporiadať

5. Pokladanie dlaždíc v tvare rovnobežníka



 

Vzor uloženia dlaždíc voľte s prihliadnutím na výsledný efekt celého aranžmánu

Kde začať pri výbere správneho vzoru na kladenie dlaždíc na podlahu? Najdôležitejší je efekt, ktorý chcete dosiahnuť a veľkosť miestnosti, ktorú zariaďujete. Na malej ploche, napríklad v kúpeľni, ako aj na toalete alebo v úzkych chodbách, sa oplatí zvoliť vzor, ​​ktorý interiér opticky zväčší. Tu môžu pomôcť triky ako kombinovanie veľkoformátovej dlažby s menšou škárou a výber neutrálneho vzoru.

Treba pamätať na to, že dlažba na podlahe so svetlým odtieňom v malej miestnosti opticky zväčší priestor. Navyše, akúkoľvek hru so vzormi treba používať s mierou. Vo veľkých miestnostiach na veľkých plochách máte úplnú voľnosť vo výbere farieb, vzorov a formátov pre usporiadanie interiéru.

Pri výbere glazúry s jednotným povrchom môžete voľne experimentovať so vzormi kladenia dlaždíc. Ak chcete vyberať dlaždice so vzormi, ktoré upútajú pozornosť, na to aby nespôsobili chaos, je vhodné ich poukladať jednoduchým spôsobom.

Pozoruhodné sú aj módne patchworkové dlaždice, ktoré často zdobia interiéry. V ich prípade je miešanie farieb zámerným postupom. Veľmi často výrobcovia dodávajú k tomuto typu modelov špeciálne šablóny, podľa ktorých je najlepšie položiť dlaždice. Samozrejmosťou je úplná voľnosť v aranžmáne a zákazníci si môžu vytvárať vlastné kompozície.

 

Obklady a dlažby- Merkury Market

 

Pokladanie tónových dlaždíc - ako položiť dlažbu imitujúcu drevo

Dlaždice podobné drevu sú najbežnejším modelom glazúry používaným na podlahy, preto sa oplatí zostať pri nich dlhšie. Podlahu s dreveným efektom je dobré pred inštaláciou položiť „na sucho“, aby sa skontroloval dosiahnutý efekt.

Pamätajte, že dlaždice z rôznych balení sa môžu líšiť farbou, aj keď pochádzajú z rovnakej kolekcie, preto je dôležité si vybrať z rôznych balení. Vďaka tomu budú dlaždice podobné drevu vyzerať ako prírodné drevo.

Pri kladení podlahy imitujúcej drevo alebo imitujúcej prírodný kameň začnite vždy s celými dlaždicami, aby miesta s odrezanými úlomkami boli čo najmenej viditeľné. Montáž tohto typu dlaždíc sa najčastejšie realizuje pomocou efektu posunutia až o 1/3 dĺžky susednej dlaždice. Balenie často obsahuje informáciu, s akým maximálnym posunom ich umiestniť.

 

Štvorcové keramické dlaždice - spôsoby pri kladení

Štvorcové dlaždice sa najčastejšie používajú v interiéroch bez ohľadu na ich veľkosť a účel. Tradičné dlaždice do štvorca dávajú veľa možností usporiadania. Vyrábajú sa v rôznych veľkostiach a aj v rôznych farbách.

Rozlišujeme rôzne vzory kladenia štvorcových dlaždíc, ako je: rovný, na striedačku, karo, zmiešaný. Môžu byť použité bez ohľadu na veľkosť glazúry. Pamätajte, že čím je vzor zložitejší, tým by mali byť farby jemnejšie. Najbežnejšie je jednoduché a šachovnicové rozloženie.

Jednoduché usporiadanie

Toto je veľmi obľúbený vzor dlaždíc. Sú umiestnené pod sebou v párnych radoch na rovnakom povrchu. Škárové línie tvoria pri tomto spôsobe kladenia symetrickú, pravidelnú sieť. Ideálne tu budete potrebovať dištančné krížiky.

Dlaždice položené v šachovnicovom vzore

Šachovnica je jednoduchý spôsob aranžovania, kde hlavnú úlohu hrá hra s farbou. Často sa tu používajú kontrasty, čo pôsobí mimoriadne elegantne. Dlaždice s karo vzorom by mali mať mriežku spojov pod uhlom 45 stupňov k stenám. V tomto usporiadaní sú najčastejšie čierne a biele dlaždice. Čoraz častejšie sa však používajú jemnejšie farby, napríklad kombinácia bielej a sivej, alebo rôzne odtiene tej istej farby. Takto usporiadaná podlaha je ideálna do väčších miestností.

 

Obklady- Merkury Market

 

Obdĺžnikové dlaždice a spôsob ako ich usporiadať

Obdĺžnikové dlaždice vďaka rôznym proporciám strán umožňujú ešte viac možností usporiadania, čo sa osvedčí najmä ak máte pokryť malé plochy, pretože krásne usporiadate nielen podlahy, ale aj steny. Existujú nasledujúce spôsoby kladenia dlaždíc s rôznymi pomermi strán: klasické, vertikálne, tehlové, ako aj rybie kosti, diagonálne a striedavé.

Klasický vzor

Spôsob pokládky vyzerá rovnako ako v prípade rovných a štvorcových dlaždíc, ale vzhľadom na tvar dlaždíc v tomto prípade vyzerá celkom inak. Dlažbu v prvom rade musíte položiť jednu pod druhú v horizontálnych radoch a potom vznikne pravidelná mriežka z obdĺžnikov.

Vertikálny vzor

V tomto usporiadaní je možné položiť dlažbu ako pri klasickom spôsobe, len vo zvislom usporiadaní podlahy, prípadne aj s posunom. Dlaždice môžu byť posunuté o 1/3 dĺžky, čím sa vytvorí zvislá tehla alebo 1/2 dĺžky, čím sa vytvorí anglický vzor.

Dlaždice položené ako tehla

Tehla je jedným z najklasickejších spôsobov kladenia dlaždíc. Spočíva v jemnom pohybe dlaždíc voči sebe. Dlaždice v tvare tehál dodajú šarm každému aranžmánu.

Dlaždice v tvare rybej kosti

Toto usporiadanie dlaždíc dáva vždy jedinečný efekt na podlahe, hoci dobre poslúži aj ako dekorácia na stenu v kuchyni a kúpeľni. Aj keď sa rybia kosť spája najmä s ukladaním dosiek, parkiet či panelov, tento spôsob sa čoraz častejšie využíva pri ukladaní dlaždíc. Najčastejšie sa používa na dlažbu podobnej drevu.

Diagonálne rozloženie

Ide o spôsob kladenia dlaždíc inak známy ako diagonálny. Dlaždice na stene alebo na podlahe sú položené diagonálne. Takýto vzor vyzerá krásne najmä v kuchyni, opticky zväčšuje priestor.

 

Pokladanie dlaždíc v tvare rovnobežníka

Dlaždice v tvare rovnobežníka je možné položiť na povrch podlahy rôznymi spôsobmi. Môžu vytvárať napríklad kocky alebo hviezdičky. Rôzne farby dlaždíc dodajú krásny efekt v moderných interiéroch - v kuchyni, chodbe, kúpeľni. Pri použití vybraného vzoru má veľký význam štýl miestnosti a zamýšľaný výsledný efekt.

 


 

Inšpirujte sa!

 

Dlaždice imitujúce mramor do kúpeľne


Ako namaľovať alebo renovovať obklady do kúpeľne? Osvedčené tipy


Aká škárovacia hmota do kúpeľne kuchyne a na terasu?

Späť