Usporiadanie televíznej steny. Zistite, ako umiestniť televízor v obývacej izbe?

03.12.2022

Prakticky v každej obývačke je televízor. Toto zariadenie môže byť značne veľké a v prípade extrémne veľkej uhlopriečky obrazovky je schopné zabrať aj polovicu steny! Otázka usporiadania steny s televízorom bude teda naozaj dôležitá – televízor bude jedným z dominantných prvkov v miestnosti, preto sa oplatí dbať na to, aby jeho okolie bolo jednoducho estetické.

Pri riešení otázky rozmiestnenia televízora na stenu sa väčšinou kladie dôraz na to, aká vhodná by mala byť povrchová úprava povrchu steny a šikovne vybraný nábytok. Vďaka nábytku a povrchovej úprave bude TV stena estetická a zároveň funkčná.

Praktická inštalácia TV steny je možná! Pozrite sa s nami, ako na to.

 

TV stolíky- Merkury Market

 


V tomto článku:

1. Ako zariadiť televíznu stenu?

2. Ako sa postarať o povrch za televízorom?

3. Ako šikovne využiť nábytok pri aranžovaní steny s televízorom?

4. TV skrinky - nábytok vytvorený špeciálne pre TV prijímače

5. Vitrína, polica a regál - stojace a závesné modely

6. Praktická obývacia stena do obývačky

7. Aký nábytok bude najlepší k stojacemu televízoru a aký k závesnému?

8. Oplatí sa myslieť na dodatočné miesto pre periférne zariadenia na televíznej stene?



 

Ako zariadiť televíznu stenu?

Neviete ako postaviť, zavesiť televízor do obývačky, nemáte nápad na zaujímavý aranžmán a neviete, kde hľadať inšpiráciu? Potom ste prišli na perfektný článok.

Navrhujeme, na čo si dať pozor pri zariaďovaní TV steny - s nami určite potešíte svoju domácnosť i hostí.

Sledovanie televízie je obľúbená zábava. Televízor umiestnený v obývačke vám umožní vytvoriť si domáce kino a príjemne stráviť čas s rodinou a priateľmi. Pekný aranžmán zvýrazní krásu miestnosti a spríjemní prezeranie. Pri usporiadaní steny s televízorom je potrebné dbať na konečnú úpravu povrchu steny a nábytku, ktorý je v blízkosti televízora.

Televízna stena môže byť neoddeliteľnou súčasťou deliacej steny. Ide o odvážny a zvyčajne pohodlný krok pri aranžovaní, v budúcnosti však môže byť ťažké zmeniť štýl. Jednoduchším spôsobom by malo byť usporiadanie steny pomocou individuálneho nábytku a šikovného výberu vhodnej povrchovej úpravy. Krásna zostava nábytku zvyčajne rieši otázku usporiadania televízora jednoduchým a estetickým spôsobom.

 

Nábytok do obývačky- Merkury Market

 

Ako sa postarať o povrch za televízorom?

Usporiadanie steny s televízorom by malo začať výberom správnej povrchovej úpravy. Stena za televízorom by nemala byť príliš svetlá, ani by nemala mať príliš komplikovaný a pútavý vzor – v prípade takýchto stien sa všetka pozornosť divákov sústredí nie na televízor, ale na samotnú stenu.

Je dobré zvoliť neutrálny podklad a tlmené farby (lámanú bielu, sivú či béžovú). Architektonický betón skvele poslúži v moderných interiéroch, najmä ak má aranžmán odkazovať na podkrovný štýl alebo moderný minimalizmus.

 

Ako šikovne využiť nábytok pri aranžovaní steny s televízorom?

Dobre urobené usporiadanie steny s televízorom znamená aj výber správneho nábytku. Zariadenie RTV je možné zavesiť na stenu, ale bez nábytku sa povrch bude zdať prázdny a nudný. Pri zariaďovaní si môžete vybrať rôzne modely nábytku do obývačky. Na stenu s TV sa bude skvele hodiť TV skrinka, vitrína, polica, regál alebo praktické zostavy tohto nábytku, teda moderných obývacích stien.

 

TV skrinky - nábytok vytvorený špeciálne pre TV prijímače

TV stoliky je zvyčajne nízky, ale dlhý kus nábytku. Na skrinku RTV môžete umiestniť stojaci televízor alebo nad skrinku zavesiť televízor - na držiak . V súčasnosti si už len ťažko predstaviť televíznu stenu bez RTV skrinky - tento kus nábytku sa už stal súčasťou štandardného vybavenia obývačky. Atraktívnu TV skrinku je možné predávať ako stojaci model alebo čoraz obľúbenejší ako závesný model.

Skrinka krásne zdôrazňuje, že televízor je ústredným bodom obývačky. Dobre poslúži aj vtedy, keď potrebujete k televízoru uložiť ďalšie vybavenie – konzoly, ozvučenie či prehrávače. So skrinkou ľahšie skryjete zásuvky a káble od RTV zariadení, vďaka čomu sa tento obľúbený kus nábytku dokonale postará o poriadok a estetiku obývačky.

 

Nábytok do obývačky- Merkury Market

 

Vitrína, polica a regál - stojace a závesné modely

Voľné miesta na TV stene je možné doplniť ďalším nábytkom. V tejto úlohe skvele poslúži všetok obývací nábytok - krásna vitrína alebo praktický regál pekne vyplní priestor a navyše bude aj funkčnými prvkami zariadenia.

Pamätajte však, že by to nemal byť príliš veľký nábytok. Veď majú byť doplnkom k samotnému televízoru a nie svojou formou či veľkosťou zatieniť obraz z obrazovky. Rámy s fotografiami alebo trofejami je možné umiestniť na police a vitríny. Je to tiež miesto pre rodinné pamiatky. V minimalistických aranžmánoch však dbajte na to, aby vychytávok nebolo priveľa.

 

Praktická obývacia stena do obývačky

Ak chcete obmedziť množstvo nábytku v miestnosti, oplatí sa zvoliť praktické obývacie steny. Moderné modely obývacích stien vám umožnia vytvoriť krásny aranžmán a dokonale vyplniť priestor TV steny. Pri kúpe obývacej steny sa tiež nemusíte báť, že prebije televízor v obývačke - moderné modely obývacích stien sú navrhnuté tak, aby boli praktickým a krásnym spoločníkom k obrazovke.

TV kútik s obývacou stenou sa bude skvele vynímať nielen v klasických obývačkách. Toto zaujímavé, posledné riešenie volí stále viac ľudí, ktorí si vo svojom dome či byte zariaďujú moderné priestory - obývacie steny môžu byť naozaj atraktívne, moderné formy a minimalizmus tohto nábytku predurčia jej usporiadanie do glamour, minimalistických či iných moderných štýlov obývacích izieb.

Nábytok môže mať rôzne tvary a môže byť vyrobený z rôznych materiálov. Obľúbené je prírodné drevo, MDF doska alebo elegantné presklenie. Je dobré, ak majú jednotnú farbu a málo dekoratívnych prvkov.

 

Aký nábytok bude najlepší k stojacemu televízoru a aký k závesnému?

Masívny MDF nábytok je možnosťou pre trvácne a odolné vybavenie. S takýmto nábytkom bude televízor v obývačke nielen pekne vyzerať, ale bude aj stabilný a správne zabezpečený. V prípade ťažkých stojacich televízorov je to obzvlášť dôležité. Takýto televízor by mal byť umiestnený na stojacej skrinke.

Závesné modely zas budú vyzerať dobre nad závesnými televíznymi skrinkami v obývačke. V takejto kombinácii je dôležité zabezpečiť nielen to, aby stena bola dobrým pozadím, ale aj to, aby podlaha vyzerala zaujímavo. Pre obývaciu izbu veľa ľudí volí teplú drevenú podlahu, no nechýba inšpirácia, v ktorej kraľuje dlažba či koberce.

 

Nábytok do obývačky- Merkury Market

 

Oplatí sa myslieť na dodatočné miesto pre periférne zariadenia na televíznej stene ?

Pri sledovaní filmov či hraní hier často využívate nielen samotný televízor, ale aj doplnkovú výbavu. Ozvučenie, konzoly a prehrávače sú prepojené s televízorom a svoje miesto by mali mať aj v obývačke. TV skrinka a ďalší doplnkový nábytok pomôžu skryť nevzhľadné káble a poskytnú stabilnú oporu pre TV a ďalšie vybavenie.

Zaujímavým riešením bude nábytok, ktorý má vzadu dosky riadne pripravené pre RTV zariadenia (tzv. zadná časť nábytku). Vďaka tomu, otvory v nich vyrezané vám umožnia posunúť káble tak, aby boli takmer neviditeľné. S takýmto prvkom, vytvoreným špeciálne pre interiéry obývačiek, bude každá obývacia izba vyzerať skvele!

Televízor na stene bude pekne vystavený, miestnosť bude estetická a celý interiér bude veľmi praktický. Pekne upravená televízna stena vás povzbudí k pozeraniu filmov s rodinou a stane sa nevšednou dekoráciou v interiéri. Vyššie uvedené nápady budú fungovať v obývacej izbe aj v mládežníckej izbe, spálni alebo domácej kancelárii.

 


 

Inšpirujte sa!

 

Nábytok do obývacej izby - moderné interiéry ideálne na relaxáciu. Inšpirácie


Vzdialenosť televízora od pohovky


Aký nábytok do obývacej izby v škandinávskom štýle? Perly škandinávskeho štýlu

Späť