Toaletný stolík do spálne - ako ho vybrať a zariadiť?

24.09.2022

Toaletné stolíky sú v našich domácnostiach čoraz populárnejšie. Hoci sú na prvý pohľad spojené s luxusom a klasickým dizajnom, hodia sa prakticky do každého interiéru. Hodia sa do klasických, vintage, glamour aj moderných interiérov.

Malé toaletné stolíky môžu byť ozdobou predsiene, obývačky,do detskej izby ale dobre poslúžia aj v spálni. Veľa závisí od usporiadania danej miestnosti. Jedno je isté - moderné toaletné stolíky určite spestria interiér, vyplnia prázdny priestor veľkých i malých miestností, ale môžu poslúžiť aj ako praktická funkcia stolíka či originálneho nočného stolíka.

Bude toaletný stolík fungovať vo vašej spálni? Ako ho zariadiť? Poradíme!

 

Toaletné stolíky - Merkury Market

 


V tomto článku:

1. Čo je to toaletný stolík a odkiaľ pochádza

2. Toaletný stolík a jeho užitočné funkcie

3. Moderný toaletný stolík do spálne - ako ho zariadiť?

4. Moderný toaletný stolík do spálne?

5. V akomkoľvek štýle interiéru

6. Všestranný kus nábytku - bude fungovať v predsieni, obývačke aj jedálni



 

Čo je to toaletný stolík a odkiaľ pochádza

Toaletný stolík je úzky malý stolík, podopretý na dvoch alebo štyroch nohách, umiestnený pri stene, zvyčajne pod zrkadlom. Obľúbenosť tohto nábytku siaha až do epoch baroka a rokoka. Prvýkrát sa objavil za vlády Ľudovíta XV., v 18. storočí. V interiéroch bol obľúbený klasický štýl, ktorý tvoril základ pre pútavý zdobený nábytok.

Hľadali sa nielen funkčné predmety, ale aj také, ktoré zaujali detailmi. Prvé toaletné stolíky sa vyznačovali mramorovou kamennou doskou. Mali pravouhlé alebo polkruhové vrchy a bohato zdobené, charakteristicky zakrivené nohy z pozlátenia alebo masívneho dreva. Toaletné stolíky si opäť získali obľubu v medzivojnovom období, kedy bol v interiéroch prítomný štýl art deco.

Miestnosti boli v tom čase menšie ako vily z 18. storočia, preto boli vtedajšie konzoly zvyčajne malé. Ocenil sa však ich veľký potenciál v interiérovom dizajne a dekorácii.

 

Toaletný stolík a jeho užitočné funkcie

Takéto stolíky v spálni môžu byť veľmi funkčné kusy nábytku. Výhodou je, že sa dajú sa s úspechom použiť ako stolík na knihy, rodinné fotenie, kvety, TV a dokonca aj ako konferenčný stolík. Je veľmi módne zaobchádzať so stolíkom ako s dámskym stolíkom. Na to aby ste získali v miestnosti iný rozmer, postačí na stenu osadiť a upevniť veľké zrkadlo nad stolík. Bude to nielen praktické, ale aj, najmä v prípade malých miestností, bude interiér pôsobiť väčší.

Stolík umiestnený pri stene v spálni dodá tejto miestnosti luxus. Spálňa je ideálnym miestom pre umiestnenie toaletného stolíka. Svojou funkčnosťou úspešne využijete stolíky v spálni ako praktické stolíky, ktoré nahradia nočné stolíky, na ktoré umiestnite nočné lampy.

Toaletný stolík v tomto interiéri dobre poslúži aj ako pracovný kútik. Najmä model s úložným priestorom - so zásuvkami, ako je komoda, ktorá vám umožní skryť šikovné pracovné nástroje. Toaletný stolík namiesto písacieho stola v spálni bude tiež pôsobiť štýlovejšie a bude sa dobre hodiť k spálňovému nábytku.

 

Moderný toaletný stolík do spálne - ako ho zariadiť?

Toaletný stolík sa hodí všade tam, kde prostredie pôsobí dojmom nedokončeného, ​​prázdneho či dokonca zabudnutého priestoru. Ideálne miesto pre neho je pri stene, kde nie je žiadny nábytok ani ozdoby. Stolík krásne vyplní takúto časť vašej spálne a vytvorí dokonalý kútik na odkladanie dekorácií, fotografií alebo dôležitých rodinných suvenírov.

Stačí vytvoriť priestor na umiestnenie malého bieleho toaletného stolíka s mramorovou doskou a spálňa získa jedinečný charakter. Spálňové stolíky sú veľmi všestranné a môžete si ich usporiadať akokoľvek chcete. Vyberte si klasický model z dreva alebo moderný z kovu a aj tak si užijete efekt, ktorý dosiahnete.

 

Moderný toaletný stolík do spálne?

Stolík a toaletný stolík sú si navzájom veľmi podobné. Oba majú ľahkú štruktúru, malé rozmery a dekoratívny charakter. Majú aj funkčný vrch, ktorý sa dá využiť na rôzne spôsoby. Stolík so zrkadlom ako toaletný stolík je perfektným doplnkom do spálne. Je to veľmi praktické riešenie, ktoré vám môže slúžiť každý deň. Bude nielen ozdobou, ale aj miestom, kde si môžete naniesť make-up alebo urobiť potrebné korekcie pred odchodom von.

Toaletný stolík by mal byť skvelým miestom na uloženie príslušenstva pre starostlivosť a tak aj pre make-up. Aj v malej spálni nájdete miesto pre stolík v podobe toaletného stolíka.

Veľký výber tohto typu produktov na trhu pre Vás znamená, že ľahko nájdete ten správny model pre seba. Môže to byť jednoduchý nábytok pozostávajúci iba z vrchnej časti a nôh, ale môže mať aj ďalší úložný priestor a dokonca aj zásuvky.

 

V akomkoľvek štýle interiéru

Kedysi sa predpokladalo, že toaletný stolík sa hodí do klasických a dokonca aj staromódnych interiérov. Pravdou však je, že tento kus nábytku sa bude hodiť ku každému štýlu. Jednoduchý nábytok bez dekorácií v kombinácii skla, kovu alebo dreva sa bude skvele hodiť do moderných klasických, moderných či minimalistických interiérov.

Opticky ľahký, biely drevený stolík ozdobí spálňu v škandinávskom štýle. Úzky kus nábytku so zrkadlovými prvkami, chrómovými nožičkami, bohatým zdobením, krištáľovými gombíkmi a originálnymi tvarmi, bude pôsobiť v glamour štýle. V klasických, vintage a retro izbách ozdobia priestor a zároveň vyplnia prázdnotu stolíky z prírodného dreva, často v tmavých farbách, napríklad mahagón.

Nábytok v podobe skríň krásne zvýrazní a dodá autentickosť vášmu interiéru. Stolík bude skvelý aj ak máte zariadený domov v industriálnom štýle. V tomto štýle je najobľúbenejšia kombinácia dreva a kovu. Takýto nábytok bude vyzerať krásne na pozadí tehlových alebo betónových stien. V industriálnych miestnostiach je veľmi často viditeľný nedokončený priestor, ktorý bude ideálnym miestom pre naše stolíky. Interiér nezahltia, nezaplnia ale vyplnia prázdnotu pri stene.

 

Všestranný kus nábytku - bude fungovať v predsieni, obývačke aj jedálni

Toaletný stolík bude fungovať v rôznych miestnostiach, nielen v spálni, ale aj v obývačke alebo hale. V jedálni môže stolík s policou pôsobiť ako bar a krásne zobrazovať karafy a sklo. Ďalším zaujímavým riešením je použitie stolíka ako skrinky pod umývadlo v kúpeľni.

Predsieň je ideálnym miestom pre úzky toaletný stolík. Tu ide o mimoriadne praktické riešenie. Nielenže zaberie málo miesta, ale umožní vám odložiť aj kľúče, šikovné drobnosti alebo kabelku. Navyše, vybavený zásuvkami, vám umožní skryť malé drobnosti. Ak sa rozhodnete zavesiť zrkadlo nad stolík v predsieni, opticky zväčší interiér a navyše umožní finálny dotyk pred odchodom.

V obývačke je toaletný stolík tiež veľmi praktický a má veľa funkcií. Môžete ho postaviť k stene a postaviť naň vázu alebo dekorácie. Pri výbere treba zohladniť veľkosť stolíka. Nízky stolík pri pohovke môže byť úzky konferenčný stolík. Väčší model môže oddeliť zóny, oddeľujúce obývaciu izbu od jedálne alebo kuchyne. To vám umožní usporiadať priestor a získať zaujímavý dizajn interiéru v obývacej izbe.

 


 

Inšpirujte sa!!!

 

Skriňa ako šatníková skriňa


Kontinentálne postele


Aká šírka postele pre dve osoby

Späť