Terasa v radovej výstavbe - ako ju funkčne zariadiť

28.08.2022

Domy v radovej výstavbe sa bežne vyskytujú v mestách, kde má každý kúsok zeme cenu zlata. Radová zástavba je veľmi obľúbená a s nadšením si ju vyberajú najmä mladé manželské páry, ktoré hľadajú kompromis medzi rodinným domom a bytom v paneláku. Byty - domy v radovej zástavbe sú len taká zlatá stredná cesta. Poskytujú pohodlie rodinného domu za oveľa nižšiu cenu.

Dom v radovej zástavbe spravidla nemá vlastnú veľkú záhradu. Najčastejšie majú len malú terasu, ktorá je jediným miestom na oddych vonku. Ale aj takáto malá zóna sa dá vhodne zariadiť a vytvoriť tam ideálne podmienky na chillout a trávenie času s najbližšími.

Ako zariadiť priestor na terase v radovej výstavbe? Aké prvky zariadenia a dekorácie použiť a napokon ako si vytvoriť vlastný súkromnú oddychovú zónu? Nižšie nájdete niekoľko tipov, ktoré vám pomôžu vyzdobiť malý priestor na terase.

 

Terasový nábytok- Merkury Market

 


V tomto článku:

1. Usporiadanie terasy - správne plánovanie priestoru

2. Ako odborne určiť miesto oddychu?

3. Pohodlný a ergonomický terasový nábytok

4. Stôl a kreslá do oddychovej zóny pod holým nebom

5. Nábytkové zostavy na terasu v radovej zástavbe

6. Terasy v radovej zástavbe- dekoratívne osvetlenie v radovej zástavbe

7. Záhrada v radovej výstavbe



 

Usporiadanie terasy - správne plánovanie priestoru

Terasa v radovej výstavbe - kde začať s jej usporiadaním? Ako zariadiť malú záhradku a terasu pri paneláku?

Riešení je veľa a často závisia od špecifickosti a veľkosti disponibilného priestoru prideleného budove. Usporiadanie záhrady, terasy alebo balkóna je založené na rovnakých kritériách.

Prvým a najdôležitejším je oddelenie a ochrana priestoru určeného na súkromie. V prípade terás v radovej výstavbe je to dôležité, pretože umožňuje oddeliť ďalšiu letnú miestnosť, izolovanú od susedov. Súkromie takéhoto miesta je veľmi dôležité, najmä ak radi odpočívate v pokoji a pohode.

 

Záhradné kreslá- Merkury Market

 

Ako odborne určiť miesto oddychu?

Použite dekoratívne paravany alebo neobvykle atmosférické drevené alebo kompozitné oplotenia. Konečný výsledok bude šialený. A určite vďaka nemu bude vaša terasa vyčnievať z davu. Plotové panely majú ešte jedno unikátne použitie. Hneď vedľa nich môžete umiestniť črepníky s popínavými rastlinami a nechať ich obtočiť okolo panelu. Takáto zelená stena krásne ozdobí priestor malej terasy.

 

Pohodlný a ergonomický terasový nábytok

Terasový nábytok je nepostrádateľným prvkom každej domácej oddychovej zóny. A nie je nad čím pochybovať, práve nábytok určuje komfort relaxu na čerstvom vzduchu a útulnosť celého stylingu.

Aký nábytok si máme vybrať pre malú terasu?

 

Stôl a kreslá do oddychovej zóny pod holým nebom

Terasa je plocha, kde si môžete vychutnať rannú kávu alebo večerný drink a na túto príležitosť sa budú skvele hodiť pohodlné kreslá a malý konferenčný stolík. Nábytok na terasu je špeciálna skupina s príslušnými vlastnosťami a tiež parametrami, teda odolnosťou proti vlhkosti, vetru či UV žiareniu.

 

Nábytkové zostavy na terasu v radovej zástavbe.

Ak to veľkosť terasy dovoľuje, môžete si na aranžovanie zvoliť hotovú terasovú nábytkovú zostavu, ktorá okrem stoličiek, kresiel a stola často obsahuje aj pohovku alebo rohovú sedačku. Výhodou veľkých zostáv je oveľa väčší počet miest na sedenie, čo môže byť výhodou pri večierkoch a spoločenských stretnutiach.

Hojdacie kreslo - horúci trend sezóny!

V nadchádzajúcej sezóne sú mimoriadne módne závesné kreslá uchytené na pevnom ráme. Hoci potrebujú veľa priestoru, oplatí sa s nimi zariadiť terasu a získať tak pohodlné miesto na popoludňajší odpočinok. Hojdacie kreslá milujú dospelí aj deti, takýto kus nábytku sa rýchlo stane obľúbeným prvkom výzdoby a určite bude najviac využívaný. Ak má terasa v radovej výstavbe o niečo väčšie rozmery, môžete kokónové kreslo nahradiť hojdačkou v plnej veľkosti.

Praktické úložné boxy

Na terase sa oplatí použiť multifunkčné záhradné boxy. V ich interiéri po použití naaranžujete praktické drobnosti a doplnky. Je to ideálny priestor na uloženie záhradných vankúšov, koberčekov alebo podložiek pod šálky a podšálky. Truhlica či box na terasu môže slúžiť ako doplnkové sedadlo alebo stolík. Toto široké uplatnenie z neho robí jeden z najviac odporúčaných dizajnových prvkov pre malú záhradu, terasu alebo balkón.

 


Špecialista radí!

Usporiadanie záhrady alebo terasy je založené na princípe ergonómie, čo v praxi znamená, že nábytok by mal byť dokonale integrovaný do priestoru a prispôsobený veľkosti záhrady alebo terasy. Pri ich výbere dbajte na doplnkové funkcie, ktoré vám uľahčia každodenné používanie. Jednou z najpraktickejších je funkcia skladania pre jednoduché skladovanie.

Pamätajte! Dobre zvolený záhradný nábytok je zárukou pohodlia a funkčnosti.


 

 

Dekorácie a textílie, ktoré prinesú príjemnú atmosféru na terasu

Malý priestor na odpočinok akým je terasa alebo v malá záhrada by mal byť správne vyzdobený. Nezabúdajte, že práve doplnky, dekorácie a textílie dodajú jedinečný charakter každému dizajnu, teda aj tomu outdoorovému.

Vo veľkých aj malých záhradách s nimi môžete vykúzliť rozprávkovú, magickú krajinu, ktorú si zamilujú všetci členovia domácnosti. Táto komfortná zóna v lete úspešne nahradí ďalší priestor - izbu. K štýlovému aranžmánu poslúžia vankúše na stoličky a lehátka, koberčeky a ozdobné tapisérie či makramé na stenách.

Čerešničkou na torte celého stylingu bude atmosférické nasvietenie, ale o tom až o chvíľu. Pri výbere doplnkov a dekorácií sa držte jedného štýlu – to je osvedčený recept na konzistenciu dekoru terasy.

A pamätajte, že menej je niekedy viac! Prílišný prepych v interiéri malej záhrady alebo terasy môže byť zdrvujúci.

 

Terasy v radovej zástavbe- dekoratívne osvetlenie v radovej zástavbe

Na malej terase v radovom dome musí byť k dispozícii dostatočné osvetlenie. Dobrým riešením budú určite fasádne svietidlá, ktoré nezaberú veľa miesta a dokonale osvetlia celú terasu. Ďalším zaujímavým riešením, ktoré stojí za zváženie, sú malé LED lampy alebo závesné lampy typu cotton balls.

Dobre zvolené osvetlenie sa stane ozdobou útulnej terasy.

 

Záhrada- Merkury Market

 

Záhrada v radovej výstavbe

Na malej terase v radovej zástavbe by mali byť črepníkové kvety. Môžete si vybrať zelené kríky, popínavé alebo okrasné trávy, ktoré nevyžadujú veľa pozornosti ani záhradkárskych zručností a zároveň si v malej záhradke vytvoríte súkromie a útulný kútik na oddych. Druh kvetov a rastlín treba ladiť k samotnej terase, zvolenému štýlu aranžmánu a individuálnym preferenciám.

Terasa je plocha, kde si môžete vytvoriť malú záhradku plnú kvetov, kríkov a voňavých byliniek. Terasa so zábavnými zónami je riešená trochu inak. Potom venujte väčšiu pozornosť funkcii miesta predstavením pohodlného záhradného nábytku vrátane praktických súprav záhradného nábytku, ktoré znižujú počet rastlín.

 


 

Inšpirujte sa!

 

Vankúše na palety - ako si ich vyrobiť


Ako obnoviť záhradný domček - Ako vymaľovať drevený domček v záhrade


Renovácia záhradného nábytku z dreva - ako na to správne?

Späť