Svetlý alebo tmavý interiér – ktorý si vybrať?

17.02.2023

Svetlý alebo tmavý interiér? Táto dilema sprevádza každého pri rekonštrukcii domu či bytu. Všetko závisí od veľkosti izieb, prístupu k prirodzenému svetlu a štylistických preferencií majiteľov.

Pre farbu miestnosti sa oplatí rozhodnúť už na začiatku rekonštrukcie a pri výbere farby stien zvoľte ladiace zariadenie. Dobre zvolená farba stien dokáže zmeniť interiér na nepoznanie. Dáva nový charakter a štýl.

Svetlé miestnosti sú spravidla opticky väčšie a vytvárajú dojem otvorenosti a priestrannosti. Tmavé farby zasa dodávajú útulnosť, pokojnú atmosféru, najčastejšie sa využívajú vo veľkom interiéri – obývačke či spálni.


V tomto článku:

1. Tmavé farby – ako zladiť farby stien k tmavému nábytku?

2. Atmosféra interiéru loft - priestranné, tmavé aranžmány

3. Svetlý nábytok v interiéri s tmavými stenami

4. Na čo si dať pozor pri výbere tmavého nábytku do interiéru so svetlými stenami?

5. Ako zladiť farbu stien k tmavému nábytku?

6. Interiér v jasných farbách

7. Ako skombinovať svetlý nábytok s tmavým?



Tmavé farby – ako zladiť farby stien k tmavému nábytku?

Tmavé steny vzbudzujú množstvo kontroverzií, no vyberá si ich čoraz viac ľudí. Aktuálne sú módne tmavé farby fľaškovozelená, čierna a sýta námornícka modrá. Stena vo farbe fľaškovozelená a čierna komoda so zlatými doplnkami je vkusnou kombináciou. Aranžmán dotvorí módny regál. Ostatné vybavenie zlaďte k celku: dvere, koberce a textílie.

Návrh je vhodný do priestranných a veľkých obývacích izieb, ale aj spální. Toto je usporiadanie pre ľudí, ktorí oceňujú extravaganciu a odvážne riešenia. Kombinácia tmavej steny a tmavého nábytku robí interiéry originálnymi a plnými života. Ak sa cítite dobre v tmavých aranžmánoch, tento návrh je pre vás. Pri takomto riešení však treba pamätať na dobré osvetlenie, umelé aj prirodzené.

Atmosféra interiéru loft - priestranné, tmavé aranžmány

Imitácia betónu na stene a tmavý nábytok budú ideálne pre ľudí, ktorí ocenia strohý, no elegantný interiér. Pre takéto zloženie stojí za výber drevená podlaha. Izby vďaka tomu získajú dôstojný a tajomný ráz. Tmavý nábytok nikdy nenudí a dobre ladí s mnohými farbami.

V slabo osvetlených miestnostiach by malo byť zabezpečené lepšie umelé osvetlenie. Teplá farba umelého svetla zvýrazní výhody kombinácie tmavých farieb na stene a nábytku. Správne svetlo v miestnostiach zohráva rovnako dôležitú úlohu ako správny výber farieb.

V prípade slabého prirodzeného svetla je dobrým riešením aj inštalácia zrkadla, ktoré bude odrážať lúče a dodatočne osvetlí miestnosť. Pamätajte tiež, že tmavé farby nie sú len zelená, tmavomodrá alebo čierna – môžete si vybrať hnedú, sivú a iné.

Svetlý nábytok v interiéri s tmavými stenami

Kedy zvoliť svetlý interiérový nábytok do interiéru v tmavých farbách? Tmavé steny často vyžadujú svetlý nábytok, najmä keď sa po vymaľovaní miestnosti ukáže, že je príliš tmavá a príliš ohromujúca. Ak miestnosť navyše nemá prístup k veľkému množstvu denného svetla, zvoľte v tomto prípade svetlý nábytok. Izbu rozžiaria a opticky zväčšia.

Nábytok vo vysokom lesku, svetlá podlaha uľahčia pocit preťaženia v prípade tmavého aranžmánu a tmavých farieb stien. Kontrast interiéru a nábytku zvýrazní miestnosť a vytvorí odvážny, elegantný a zaujímavý aranžmán. Dôležité sú tu dekorácie. Ich výber pomôže eliminovať ťažký charakter miestnosti so svetlým nábytkom.

Na čo si dať pozor pri výbere tmavého nábytku do interiéru so svetlými stenami?

Ak ste majiteľom interiéruso svetlými stenami na stenách, potom tu bude dobre fungovať tmavý nábytok. Svetlé steny dobývajú farbu tmavého nábytku. Steny sú často natreté bielou farbou, v odtieňoch bielej alebo svetlošedej. Tmavé, sýte farby nábytku takéto miestnosti zútulnia.

Doplnkovými dekoráciami sa všetko skvele doplní a vytvorí zaujímavý ucelený celok. Nezabudnite si nevyberať tmavý nábytok do nízkeho a malého interiéru so slabým osvetlením. Nevýhodou tmavého nábytku je jeho ťažší charakter.

Venujte pozornosť aj textúre nábytku. Príliš intenzívne vzory môžu narušiť atmosféru v miestnosti. Tmavý nábytok sa navyše ťažšie udržuje v čistote – väčšinou na jeho povrchu vidieť prípadné nečistoty. Napriek týmto vlastnostiam ide o zaujímavé bytové zariadenie. Uplatnia sa napríklad pri zariaďovaní spálne, oplatí sa o nich uvažovať aj v obývačke.

Ako zladiť farbu stien k tmavému nábytku?

Čoraz viac ľudí rozmýšľa nad tmavým nábytkom a kombinuje ho s odtieňom stien. Zlaďte farby s nábytkom, aby ste vytvorili koherentný pocit v miestnosti. Pri výbere tmavého nábytku sa oplatí venovať pozornosť veľkosti zrekonštruovanej obývačky či izby. Tmavé farby dodajú interiéru eleganciu a zároveň ho zahrejú. Nesprávna kombinácia intenzívnych farieb spôsobí, že byt bude ponurý a nudný alebo príliš pestrý a gýčovitý.

Interiér v jasných farbách

Môže sa zdať, že kombinácia pestrých farieb je nudná. Pastelové farby sú však univerzálnou a bezpečnou kombináciou. Spojením svetlého nábytku a svetlých stien získate glamour štýl. Doplnky v zlatej a striebornej farbe vám umožnia dosiahnuť uspokojivý výsledný efekt interiéru. Biela a šedá sú perfektným pozadím pre drevený alebo kovový nábytok. Veľa ľudí v tomto prípade volí škandinávsky štýl, ktorý vytvára originálnu atmosféru. Tento štýl kombinuje drevo a svetlé farby.

Svetlé farby a svetlé odtiene sa tiež dokonale kombinujú s prírodnými materiálmi (napríklad kameňom) a vegetáciou. Dávajte si však pozor, pretože môžu pôsobiť a vzbudzovať dojem sterilného laboratória. Rýchle znečistenie svetlých stien a nábytku je hlavnou nevýhodou takéhoto dekoru. Po dlhšom používaní takéhoto interiéru môžu svetlé steny a dosky zožltnúť. Preto sa oplatí vyberať si kvalitné výrobky, ktoré zostanú dlhšie estetické.

Na rozdiel od tmavého nábytku sa na svetlom nábytku nehromadí prach, čo uľahčuje jeho udržiavanie v čistote. Oplatí sa vybaviť interiér vo svetlých farbách tmavým nábytkom, no nie nevyhnutne zvoliť sýto čierny masív. Dobre bude vyzerať hnedá, prírodné odtiene tmavého dreva alebo aj fľašková zelená.

Ako skombinovať svetlý nábytok s tmavým?

Pamätajte, že vždy môžete kombinovať tmavý nábytok so svetlým. Nie každý chce mať jednotný nábytok. Existujú dva spôsoby usporiadania takýchto interiérov. V tomto prípade sa vyberajú dvojfarebné súpravy nábytku alebo samostatné kusy nábytku rôznych farieb. Nezabudnite ich však držať v jednom štýle. Nábytok, ktorý do seba zapadá, by mal mať minimálne rovnakú podobu.

 


 

Inšpirujte sa!


Ako doma vyobraziť fotografie - navrhujeme najzaujímavejšie riešenia!


Zariaďujeme obývaciu izbu v paneláku - sprievodca v 3 krokoch


Obývacie steny nielen do obývačky


 

Späť