Spôsob, ako si dať relaxačný kúpeľ – ktorá vaňa je najlepšia na kúpanie?

17.08.2024

Relaxačný kúpeľ je jednou z najpríjemnejších foriem relaxu po dlhom dni plnom stresu a povinností. Výber správnej vane pre váš kúpeľ môže výrazne ovplyvniť kvalitu zážitku. Existuje mnoho typov vaní, z ktorých každá má svoje jedinečné vlastnosti a výhody. Stojí za to vedieť, na čo si dať pozor, aby ste si vybrali vaňu, ktorá splní vaše očakávania a poskytne skutočne relaxačný kúpeľ.

V prvom rade je kľúčovým krokom určenie vašich individuálnych preferencií a potrieb. Oceňujete hlboké ponorenie do vody, alebo dávate prednosť sprchovaniu? Možno vám záleží na hydromasážnych funkciách alebo minimalistickom dizajne vane? Toto je len niekoľko otázok, ktoré by ste si mali položiť pred začatím hľadania.

Spôsob, ako si dať relaxačný kúpeľ – ktorá vaňa je najlepšia na kúpanie?


V tomto článku:

1. Relaxačný kúpeľ v správnych podmienkach

2. Ideálna vaňa pre relaxáciu - materiály podporujúce relaxáciu

3. Technické aspekty vaní, t.j. príjemný kúpeľ vo vani s príslušnými funkciami

4. Recepty na relaxačný kúpeľ



Relaxačný kúpeľ v správnych podmienkach

Výber vane do kúpeľne je dôležitý. Samozrejme, mali by ste sa zamerať predovšetkým na to, aká veľkosť sa zmestí do vašej kúpeľne a aký model sa bude najlepšie hodiť k štýlu interiéru kúpeľne. Tieto dva aspekty zrejme výber zúžia, no predpokladáme, že možností bude stále veľa – ponuka vaní je naozaj široká. Stojí za zváženie, ktorý model bude najlepší na prípravu relaxačného kúpeľa.

Klasická obdĺžniková vaňa bez doplnkových funkcií je najčastejšou voľbou našich zákazníkov. Je to ideálna voľba pre ľudí, ktorí oceňujú jednoduchosť a tradičný vzhľad. Mnoho ľudí stále oceňuje relaxačný účinok teplého kúpeľa v bežnej vani. Relaxačný kúpeľ vo vani jednoduchého tvaru môže byť so správnymi doplnkami úžasným zážitkom – ale o tom si napíšeme trochu nižšie.

Voľne stojace vane sú naopak elegantným a štýlovým riešením, ktoré sa môže stať ústredným bodom vašej kúpeľne. Sú dostupné v rôznych tvaroch a veľkostiach, čo vám umožňuje prispôsobiť ich vašim estetickým preferenciám. Voľne stojaca vaňa, ideálna na relaxáciu, je skutočným synonymom luxusu a často sa vyberá do kúpeľní v štýle SPA alebo glamour kúpeľní.

Ak snívate o relaxačnom kúpeli, ktorý tiež pomôže uvoľniť svalové napätie, vynikajúcou voľbou môže byť vírivka. Vďaka vodným tryskám, masážnym prúdom vzduchu a programom nastaveným na rôzne druhy masáží dokáže takáto vaňa poskytnúť skutočný relax.

Aké ďalšie ponuky sú k dispozícii? Rohové vane sú ako stvorené pre ľudí, ktorí chcú ušetriť miesto v kúpeľni, no zároveň si chcú užiť príjemný kúpeľ. Toto riešenie spája funkčnosť s elegantným dizajnom.

Dôležitý je nielen tvar vane, ale aj rozmery vane pri jej zaobstaraní. Akú veľkosť vane si mám vybrať? V prvom rade sa pri výbere vane oplatí venovať pozornosť tomu, koľko miesta v kúpeľni máte a vaňu potom vyberajte podľa výšky členov vašej domácnosti. Aby bola vaňa pohodlná, je tiež dobré zvoliť nielen dĺžku vane, ale aj vaňu s príslušnou hĺbkou.

Relaxačný kúpeľ v správnych podmienkach

Ideálna vaňa pre relaxáciu - materiály podporujúce relaxáciu

Výber materiálu vane je dôležitý z hľadiska estetiky aj životnosti. Akrylátové vane sú ľahké, nenáročné na údržbu a dostupné v rôznych tvaroch. Oceľové vane sú trvácne a odolné voči poškodeniu, liatinové vane sú ťažké, no poskytujú vynikajúcu tepelnú izoláciu.

Relaxačný kúpeľ je možný v ktorejkoľvek z týchto vaní, no treba dbať na to, že akrylátové vane sa rýchlejšie zohrejú, no voda v nich aj rýchlejšie vychladne. Akryl je tiež najteplejším materiálom na dotyk. Liatinové vane sa môžu na prvý pohľad zdať studené, no dlhý kúpeľ v takejto vani si nevyžaduje pridávanie horúcej vody. O cene často rozhoduje aj materiál – akrylátové vane budú oveľa lacnejšie ako oceľové či liatinové.

Ak hľadáte vaňu s trochu inou estetikou, možno budete chcieť zvážiť bielu tehlovú alebo drevenú vaňu. Takéto materiály dodávajú kúpeľni prírodný, rustikálny charakter a sú ideálne pre dizajny v ekologickom štýle.

Ako si vybrať najlepšiu vaňu? Určite by ste mali venovať pozornosť svojim potrebám a vlastnostiam rôznych modelov vaní. Ak máte radi dlhé kúpele, skvelým nápadom bude liatinová vaňa. Akú vaňu si vybrať pre soľný kúpeľ? Bežne takéto kúpele trvajú 20 - 30 minút, takže postačí akrylátová vaňa. Správna kúpa znamená príjemný relax vo vani, preto bude výber pohodlnej vane dôležitý.

Ideálna vaňa pre relaxáciu - materiály podporujúce relaxáciu

Technické aspekty vaní, t.j. príjemný kúpeľ vo vani s príslušnými funkciami

Pre dodatočnú atmosféru pri kúpaní si môžete vybrať vaňu s LED podsvietením. Ide o efektívne riešenie, ktoré vám umožní vytvoriť v kúpeľni jedinečnú atmosféru.

Za zmienku stojí aj technické aspekty, akými sú kapacita vane, montáž a dostupnosť vaňovej batérie. Pri výbere vírivky sa oplatí venovať pozornosť počtu trysiek a typu dostupných programov.

Ak je vaňa v jedinej kúpeľni v dome, je možné, že bude slúžiť aj ako sprchovací kút. V takom prípade sa oplatí zvoliť model vane, ku ktorému je jednoduchšie namontovať sprchový záves alebo zástenu.

Technické aspekty vaní, t.j. príjemný kúpeľ vo vani s príslušnými funkciami

Recepty na relaxačný kúpeľ

Dobrá voľne stojaca vaňa, ako stvorená na relax, alebo možno jednoduchá vaňa, v ktorej sa dá pohodlne relaxovať? Výber je na tebe! Náš obchod vám okrem samotných vaní môže ponúknuť aj zopár šikovných nápadov na relaxačný kúpeľ. Pozrite sa, čo sme pripravili a obdarujte sa – vďaka týmto tipom môže byť kúpanie vo vani naozaj čarovné.

Doplnky do vane

Relaxačný kúpeľ sa môže stať úžasným zážitkom, keď do vody pridáte tie správne prísady. V tejto úlohe najlepšie poslúžia éterické oleje, kúpeľové soli, ale aj mlieko a med. Pridajte do vody pár kvapiek vášho obľúbeného esenciálneho kúpeľového oleja – vodu nádherne prevonia a okrem kúpania si užijete aj jedinečnú aromaterapiu. Kúpeľové soli vrátane morskej či himalájskej zasa pomáhajú uvoľniť svalstvo a čistia pokožku, pre zdravie sa odporúča kúpanie so soľami.

Spomenuli sme aj mlieko a med. Nie, to nie je vtip! S týmito ingredienciami si môžete vyrobiť prírodný kúpeľový balzam, ktorý pokožku dokonale hydratuje.

Nezabudnite na svoje obľúbené tekutiny do kúpeľa. Ak ich pridáte do vody pri napúšťaní vane, budete si môcť urobiť jedinečný kúpeľ s bublinkami a penou.

Relaxačný kúpeľ s hudbou

Pustite si pokojnú hudbu alebo zvuky prírody, ako je zvuk vĺn, spev vtákov alebo zvuk dažďa. Vytvoríte tak príjemné zvukové pozadie. Používajte aj aplikácie s relaxačnou hudbou alebo meditáciami, ktoré vám pomôžu upokojiť myseľ.

Máte radšej inú hudbu? Neváhajte si ju pustiť aj pri kúpaní! Relax vo vani by vám mal byť príjemný, vytvorte si preto dokonalé podmienky.

Kúpanie je najlepšie pri správnom osvetlení

Pri kúpaní je dôležité osvetlenie. Vyberte si nielen umelé svetlo z lámp, nástenných svietidiel a stolových lámp, ale aj prirodzené svetlo zo sviečok. Vonné sviečky vytvárajú príjemnú atmosféru a dodávajú jemnú vôňu - vôňa je dôležitá pri kúpaní. Vyberte si svoju obľúbenú vôňu, napríklad levanduľu alebo jazmín.

Vhodné osvetlenie môže vytvoriť atmosféru pokoja. Vypnite jasné svetlo a zvoľte teplé, tlmené farby.

Relaxačné dychové cvičenia a meditácie

Využite svoj kúpeľ ako príležitosť na meditáciu. Sústreďte sa na dýchanie a snažte sa upokojiť svoju myseľ. Robte tiež relaxačné dychové cvičenia, ako sú hlboké nádychy a výdychy, aby ste znížili hladinu stresu.

Vďaka cvičeniam môžete aj obyčajný kúpeľ premeniť na niečo veľmi relaxačné. Pri dychových cvičeniach a meditácii poslúži pohodlný tvar vane a primeraná dĺžka vane k výške užívateľa. Typ vane však nie je až taký dôležitý, na cvičenie stačí jednoduchá, no pohodlná vaňa.

Kúpeľ s čajom, horúcou čokoládou alebo knihou

Pripravte si šálku obľúbeného čaju alebo horúcej čokolády. Je to perfektný doplnok do kúpeľa. Relax vo vani bude potom príjemnejší. Teplý alebo horúci kúpeľ je predovšetkým o oddychu a relaxe, preto sa zamerajte na chute čaju či čokolády, ktoré máte najradšej a najlepšie sa vám s nimi spájajú.

Okrem nápojov si pri kúpaní môžete prečítať aj knihu. Toto je váš čas, preto si vyberte aktivity, ktoré vás uvoľnia.

Späť