Spálňa v štýle podkrovia - ako ju zariadiť?

18.12.2022

Loftové interiéry si získavajú čoraz väčšiu obľubu. Industriálny štýl sa vnáša do kuchyne, jedálne, obývačky, ale aj do spálne. Je cenený pre svoju jedinečnú, útulnú, aj keď surovú estetiku a skvelú funkčnosť. V industriálnom interiéri sa dá dobre relaxovať a pracovať. Tento štýl sa dá úspešne preniesť aj do spálne.

Pozrite sa, ako zariadiť túto mimoriadne intímnu miestnosť na oddych v modernom loftovom štýle.

 

Nočné stoliky

 


V tomto článku:

1. Aký povrch bude najlepší v štýle podkrovia?

2. Aký nábytok je najlepšie vybrať pre štýl podkrovia?

3. Aké doplnky budú fungovať v industriálnom štýle?

4. Prečo sa oplatí zvoliť industriálny štýl?

5. Kde bude podkrovná spálňa vyzerať najlepšie?



 

Aký povrch bude najlepší v štýle podkrovia?

Je potrebné začať s usporiadaním interiéru v podkroví s vhodnou povrchovou úpravou stien a podlahy. Vďaka tomu bude v spálni dokonale cítiť atmosféru podkrovia.

Prírodné drevené podlahy

Na podlahu je veľmi dobré položiť parkety z dosiek z prírodného dreva - dokonale odzrkadlia ducha tohto štýlu a pekne zdôraznia útulnú atmosféru interiéru. V prípade ak je pre vás takáto investícia príliš veľká, môžete prírodnú drevenú podlahu nahradiť laminátovými alebo vinylovými panelmi so vzorom a farbou prírodného dreva.

Steny usporiadané jedinečným spôsobom

Loftový štýl je spojený so strohosťou a minimalizmom, preto je v malej podkrovnej spálni dobré vymaľovať steny bielou alebo sivou farbou vďaka čomu sa miestnosť opticky zväčší. Takéto pozadie bude ideálne pre usporiadanie v industriálnom štýle.

Interiér podkrovia je možné dokončiť aj pohľadovým betónom a hrubou a mierne nedbale nanesenou omietkou. Architektonický betón alebo náter vo farbe a štruktúre betónu budú v industriálnej spálni vyzerať naozaj skvele.

Dobrým nápadom, najmä ak chcete zariadiť spálňu v podkroví v útulnom, teplom štýle, bude namontovať na stenu drevené lamely. Dajú sa nimi ozdobiť fragment steny pri zrkadle, šatníková skriňa či toaletný stolík, skvele poslúžia aj ako čelo postele.

Stena za posteľou je ideálnym miestom pre zaujímavé dokončenie. Posteľ je predsa najdôležitejší kus nábytku v spálni, preto si zaslúži poriadnu úpravu. Stena môže byť dokončená tehlovými alebo betónovými dlaždicami, spálňa v štýle loft je tiež dobrým miestom pre šesťhranné dlaždice so vzorom dreva.

 

Prírodné drevené podlahy

 

Materiály ideálne do podkrovnej miestnosti

Tehla a betón sú špeciálne materiály, ich napodobeniny môžu byť umiestnené na stene. Vďaka tomu bude interiér naozaj jedinečný. Po dreve a kove sú najčastejšie používanými materiálmi v podkrovných miestnostiach.

Takto dokončený obytný priestor bude ideálnym základom pre vytvorenie podkrovnej spálne. Takáto spálňa sa môže pre svoj univerzálny vzhľad stať v budúcnosti dobrým základom pre ďalšie aranžmány, vďaka čomu prípadná zmena štýlu nebude taká drahá.

 

Aký nábytok je najlepšie vybrať pre štýl podkrovia?

V štýle loft sa moderný minimalizmus stretáva s útulnosťou a funkčnosťou. Do interiérov v štýle podkrovia sa odporúčajú surové prírodné materiály, najmä drevo a kov. Malá podkrovná spálňa by preto mala byť vybavená nábytkom vyrobeným z týchto dvoch materiálov. Imitovanie tvrdosti vybavenia továrenského nábytku by nemalo chýbať ani tu!

Posteľ - najdôležitejší prvok, bez ktorého sa spálňa nezaobíde

Podkrovná spálňa, ako každá iná spálňa, sa nezaobíde bez postele. Malá podkrovná spálňa určite ocení našu ponuku drevených postelí. Vyberte si posteľ kde budú dominovať svetlé farby ale aj tmavšie – všetko závisí od vašich vlastných preferencií.

Obľúbené je tiež umiestniť do spálne namiesto tradičnej postele palety a položiť na ne matrac. V tejto verzii je posteľ často vybavená čalúneným čelom na stene. Podkrovná spálňa je priestor vytvorený na odpočinok, preto sa oplatí postarať sa o pohodlné miesto na spanie. V industriálnej spálni by ste sa mali cítiť výnimočne, preto by usporiadanie malo spĺňať všetky vaše požiadavky.

 

Posteľ

 

Iný nábytok do podkrovného interiéru

V spálni v štýle podkrovia stojí za to umiestniť skrinky vedľa postele. Praktickou a estetickou možnosťou budú nočné stolíky vedľa postele. Ak je loft posteľ veľká a je prístupná sprava aj zľava, oplatí sa umiestniť dva nočné stolíky symetricky na obe strany postele. Jedna nočná skrinka zase postačí tam, kde je posteľ umiestnená v rohu miestnosti.

V miestnosti v tomto štýle sú praktické stojace lampičky umiestnené na nočných stolíkoch. Svietidlá by mali svojou formou odkazovať na továrenské interiéry, obľúbené sú najmä modely s kovovými, polguľovými tienidlami a svietidlá v tvare továrenských svetlometov.

V spálni v štýle podkrovia sa oplatí umiestniť priestranný šatník na oblečenie. Okrem toho sa bude hodiť komoda na menšie predmety a spodnú bielizeň. Aranžmán je možné doplniť toaletným stolíkom a sedačkami. Prineste si taký nábytok, ktorý vám umožní relaxovať a vytvorí vám priestor v spálni.

Ak si chcete v podkrovnej spálni vytvoriť aj miesto na prácu, určite investujte do písacieho stola s drevenou doskou a čiernymi kovovými nohami. Vďaka takémuto kusu nábytku bude štýl podkrovia skutočne viditeľný.

 

Prečo sa oplatí zvoliť industriálny štýl?

 

Aké doplnky budú fungovať v industriálnom štýle?

Krásne podkrovné spálne sú minimalistickým interiérom, ale zároveň útulné, surové a ekonomické a zároveň teplé a priateľské. Takáto úprava bude užitočná v každom dome a byte a interiéry zariadené v tomto štýle umožnia príjemný relax a odpočinok.

Okrem postele, správnej povrchovej úpravy a ďalšieho vybavenia spálne sú v takomto interiéri mimoriadne dôležité aj doplnky. V industriálnych interiéroch sa dynamika vnáša najmä cez zeleň rastlín. Spálňa v štýle podkrovia by mala mať veľa črepníkových rastlín. Skvelé sú veľké exempláre s krásnymi širokými listami (napr. monstera) v hlinených alebo drevených kvetináčoch v kovovom ráme. Budú vyzerať naozaj nádherne v každej podkrovnej spálni

V podkrovnej spálni je tiež dôležité dobre využiť prirodzené svetlo. Okná by nemali byť zakryté, pretože interiéry podkrovia sú priestranné a dobre presvetlené. Na okná preto nevešajte závesy a prípadné záclony by mali byť ľahké a vzdušné. Prineste dovnútra mäkké tkaniny. Vankúše v šedej alebo fľaškovozelenej farbe a teplé hrubé prikrývky budú perfektné.

Posledným, dôležitým prvkom aranžmánu bude určite osvetlenie. Okrem už spomenutých nočných lámp stavte na zavedenie stropných svietidiel, svietnikov a stojacich lámp. Skvelé budú aj doplnky, ktoré odkazujú na suroviny ako tehla alebo betón.

Rozloženie osvetlenia sa oplatí naplánovať už v štádiu návrhu spálne – vďaka tomu bude oveľa jednoduchšie jednotlivé svietidlá dobre spájať. Interiér by mal byť dobre presvetlený, vďaka čomu bude skutočne atmosférický. Osvetlenie by malo byť navrhnuté tak, aby silne osvetľovalo priestor, prípadne osvetľovalo jednotlivé dôležité miesta.

 

Prečo sa oplatí zvoliť industriálny štýl?

Spálňa v štýle podkrovia je jedinečná miestnosť. Takéto spálne sú perfektným miestom na odpočinok, sú skvelé aj na prácu alebo rozvíjanie vlastných záujmov – stačí do spálne umiestniť písací stôl a pohodlné sedenie.

Loftový štýl zaujme svojou strohosťou, minimalizmom, útulnosťou a funkčnosťou. Posteľ v takejto spálni je dokonalým miestom na odpočinok a určite sa vám všetko oblečenie zmestí do loftového šatníka.

Nábytok z prírodného dreva alebo nábytková doska vo farbe prírodného dreva vnesú teplo a útulnosť, spálňa v loftovom štýle bude naozaj skvelým miestom. Takéto izby sú zamerané na ľudí, ktorí hľadajú moderné, pohodlné a funkčné priestory. Spálňa v štýle loft je tiež nenáročná na usporiadanie, takže vytvorenie nového aranžmánu doma nebude až taký problém.

 

Kde bude podkrovná spálňa vyzerať najlepšie?

 

Kde bude podkrovná spálňa vyzerať najlepšie?

Loftový štýl sa zrodil v Spojených štátoch v čase, keď postindustriálne budovy kupovali chudobnejší umelci. Sklady, továrne a pracoviská boli potom zariaďované ako obytné priestory. Pôvodne bol loftový štýl umiestnený vo vysokých interiéroch, priestranných a vybavených obrovskými oknami. Dnes je loft - podkrovný štýl usporiadaný prakticky všade, aj v podkroví. Spálňa v podkroví bude skutočne jedinečným miestom.

Zariadiť spálňu v podkroví je možné aj do o niečo menších miestností, pamätajte však na striedmosť a minimalizmus, aby miestnosť nepôsobila zapratane. V malej spálni je tiež dobré zvoliť svetlejšie farby. Nábytok by mal byť celý vyrobený zo svetlého dreva alebo svetlej nábytkovej dosky.

Loftový - podkrovný štýl je nepochybne nádherný. Oplatí sa vybrať si tieto aranžmány, pretože ide o jeden z najzaujímavejších a najpraktickejších štýlov interiéru.

 


 

Inšpirujte sa!

 

Moderná spálňa - poradíme, ako do nej vybrať moderný nočný stolík


Útulné a pohodlné - vyberáme spálňový nábytok


Spálňa v jesennom tóne. Ako útulne zariadiť interiér?

Späť