Spálňa v americkom štýle

24.09.2023

Hľadáte moderný spôsob, ako vytvoriť jedinečné usporiadanie spálne? Hľadáte niečo, čo vás prekvapí a zároveň ukáže funkčnosť a pohodlie? Inšpirujete sa americkým snom a chcete niečo zariadené v americkom štýle? Spálňa v americkom štýle bude preto pre vás perfektným nápadom!

Spálňa v americkom štýle


V tomto článku:

1. Ako zariadiť americkú spálňu?

2. Príslušná úprava stien a podláh v americkom štýle

3. Posteľ - kráľovná usporiadania spálne

4. Aký nábytok možno zaradiť do typického amerického štýlu?

5. Americký dizajn spálne a doplnky - ako si vybrať tie správne dekorácie?

6. Vhodné osvetlenie v americkom štýle, vďaka ktorým lampám bude spálňa atraktívna?

7. Čo sa ešte hodí k typickému americkému štýlu?

8. Ako vyzerá newyorský štýl?

9. Aký je americký country štýl?

10. Čo ešte stojí za to vedieť o americkom štýle?



Ako zariadiť americkú spálňu?

Americká spálňa je takzvaná master bedroom, teda hlavná spálňa, najdôležitejšia, najväčšia a najkrajšia v celom dome. Hlavnú úlohu tu bude hrať masívna posteľ. Ostatné prvky sú zladené s posteľou a vyznačujú sa nenútenou eleganciou, komfortom používania a skvelou funkčnosťou.
Dôležité sú aj farby a doplnky. Pozrite sa, ako vyzerá americká spálňa a ako zaviesť tento štýl do vášho domova či bytu.

Príslušná úprava stien a podláh v americkom štýle

Dôležité je, ako sú dokončené steny a podlahy. Je dobré zaviesť neutrálne farby, ako je béžová, hnedá, krémová a sivá. V modernej a mimoriadne módnej verzii amerického štýlu sú na stene za posteľou umiestnené veľké fototapety alebo výrazné farebné akcenty, ale aj tapety so zaujímavým vzorom. Akcenty by mali byť sýto tmavomodré, červené alebo dokonca čierne.
V amerických spálňach sú steny natreté farbami a tapetami, ako aj obklady stien, najmä drevené obklady.
V americkom štýle nie je núdza o priestor na zútulnenie, predsa len v každej spálni by mal byť kúsok tepla. Izbu ľahko zateplíte výberom drevených podláh alebo povrchovej úpravy, ktorá imituje vzor a farbu prírodného dreva – laminátové a vinylové panely sú na túto úlohu ako stvorené. Menej obľúbený je koberec v béžových odtieňoch.

Príslušná úprava stien a podláh v americkom štýle

Posteľ - kráľovná usporiadania spálne

Hlavná spálňa v každom americkom dome sa môže pochváliť masívnou veľkou posteľou. V americkom štýle záleží na tom, akú posteľ si vyberiete – veď je to najdôležitejší prvok spálne.
Je dobré sa rozhodnúť pre veľkú a pohodlnú posteľ s vysokým čelom. V mimoriadne luxusných verziách amerického štýlu sú v spálni umiestnené aj postele s baldachýnom. Najobľúbenejšie sú kontinentálne postele, ktoré sa svojou výškou a veľkosťou hodia k americkému štýlu. Spálne sú navyše vybavené posteľami so štýlovým dreveným rámom.
Postele v americkej spálni by mali byť hlavným prvkom zariadenia spálne a najdôležitejším prvkom aranžmánu, ba aj najdôležitejšou ozdobou spálne, preto by ostatné prvky amerického štýlu zariadenia mali mať jednoduchšiu formu a menej pôsobivé veľkosti.

Aký nábytok možno zaradiť do typického amerického štýlu?

Americký štýl by mal byť funkčný a všetky prvky by mali byť pohodlné na používanie. Z tohto dôvodu si vyberte masívny nábytok s čistými líniami a ekonomickými povrchovými úpravami. Nočné stolíky, komody, šatníkové skrine a toaletné stolíky by mali byť k sebe zladené a nemali by zapĺňať miestnosť.
Dobre poslúži ako drevený nábytok, tak aj ten z nábytkovej dosky. V najtradičnejšej verzii amerického štýlu dominuje farba a vzor prírodného dreva, zatiaľ čo moderné, minimalistické variácie tohto štýlu predstavujú biely nábytok. Nebojte sa do amerického štýlu zaviesť drevený nábytok a prvky, ktoré sa k sebe zdanlivo nehodia. Vhodná variácia usporiadania v americkom štýle umožňuje zariadiť minimalistický a moderný interiér alebo tradičnejší a útulnejší interiér.

Americký dizajn spálne a doplnky - ako si vybrať tie správne dekorácie?

Doplnky dodajú interiéru ten správny charakter. V americkom štýle dobre poslúžia doplnky, ktoré prinášajú pocit útulnosti a tepla. Preto bude najdôležitejší textil. V amerických návrhoch spální sa objavujú hrubé kárované závesy, dekoračné vankúše a prehozy. Textil môže mať žiarivé farby a vzory, najmä keď chcete svoju spálňu trochu oživiť. Ak chcete aj vy dodať stenám americký štýl, vyberte si tie správne doplnky. Dobre poslúžia obrázky v drevených rámoch a fotografie. Skvelým nápadom by bola galéria rodinných fotografií.

Vhodné osvetlenie v americkom štýle, vďaka ktorým lampám bude spálňa atraktívna?

Ak chcete dodať interiérom americký štýl, vďaka vhodnému osvetleniu jednoducho zvýrazníte jedinečnosť takéhoto aranžmánu. Zvyčajne americký štýl používa klasické stolové a podlahové lampy. Ak stenám v americkom štýle chýba lesk, často sa na ne umiestňujú nástenné lampy. Stropné svetlo je prítomné, ale má oveľa menšiu funkciu ako v iných usporiadaniach.
Stolné a stojacie lampy by mali mať kovové podstavce a klasické tienidlá vyrobené z prírodných materiálov – bavlny alebo ľanu. Najlepšie je, ak lampy vyžarujú svetlo s teplou farbou.

Vhodné osvetlenie v americkom štýle, vďaka ktorým lampám bude spálňa atraktívna?

Čo sa ešte hodí k typickému americkému štýlu?

Ak je spálňa dostatočne veľká na to, aby do nej bolo možné dodatočne umiestniť ďalšie prvky, stojí za zváženie doplniť ju o pohodlné kreslo a stolík s lampou na čítanie. Takýto kútik na čítanie vám umožní relaxovať a upokojiť sa. Koniec koncov, interiér v americkom štýle sa vyznačuje jednoduchosťou používania a funkčnosťou a americká spálňa otvára nové možnosti.

Ako vyzerá newyorský štýl?

Špecifickou variáciou amerického štýlu je štýl New York. Tento štýl vytvára interiéry spální, ktoré sú nielen plné funkčnosti a pohodlia, ale vyznačujú sa aj eleganciou a nevšedným dizajnom. Je dôležité, aby steny amerického štýlu v newyorskej odrode dostali často výraznejšiu úlohu, napríklad vymaľovaním steny za posteľou v tmavšej farbe alebo tapetou s intenzívnymi vzormi.
Vládne tu minimalizmus a elegancia.

Aký je americký country štýl?

Úplne odlišný od newyorského štýlu je vidiecky štýl. Tento štýl amerických aranžmánov odkazuje na ranče, a tak tu kraľujú prírodné materiály. Povinný bude drevený nábytok a bavlnené alebo ľanové textílie. V takýchto amerických interiéroch nechýbajú ani prvky, ktoré sú známe z nášho rustikálneho a vidieckeho štýlu: kvety vo vázach, prútené košíky a naturalistické dekorácie.
V takomto americkom dome je najdôležitejšia funkčnosť a útulnosť. Americký vidiecky štýl by mal osloviť najmä tých, ktorí hľadajú tradičnejšie riešenia.

Čo ešte stojí za to vedieť o americkom štýle?

Pamätajte, že americký štýl sa môže líšiť v závislosti od odrody a individuálnych preferencií. Je dôležité prispôsobiť si ho vlastným vkusom a potrebám a vytvoriť tak útulné a funkčné miesto na spanie a oddych. Dajte si teda do spálne to, čo skutočne potrebujete a v čom sa cítite dobre.

Späť