Samolepiace dlaždice do kúpeľne - rýchly spôsob, na lifting interiéru

02.08.2022

Sú v každej domácnosti, zdobia podlahy a steny v kuchyniach, kúpeľniach a chodbách. Je ťažké si predstaviť interiér domu bez nich. Sú nielen elegantné a dizajnové, ale aj funkčné a veľmi praktické. O čom to hovoríme? O keramických obkladoch.

Žiaľ, tento obľúbený dokončovací materiál nie je nezničiteľný, časom stráca na kvalite, opotrebúva sa, poškriabe, niekedy praskne alebo sa odštiepi. Čo robiť so starými terakotovými dlaždicami? Ako obnoviť starú dlažbu a obklady? Máme na to zaujímavý, jednoduchý a lacný spôsob. Ste zvedaví aký?

Určite si prečítajte článok, ktorý sme pre vás pripravili. Možno vás to inšpiruje a motivuje k malému liftingu interiéru.

 

Dlažby- Merkury Market

 


V tomto článku:

1. Samolepiace dlaždice do kúpeľne - čo to je?

2. Dlaždice na lepidle - čo to je?

3. Montáž samolepiacich dlaždíc

4. Konštrukcia a aplikácia

5. Výhody samolepiacich dlaždíc

6. Samolepiace obklady a dlažby do kúpeľní a kuchýň



 

Samolepiace dlaždice do kúpeľne - čo to je?

Našou myšlienkou na osvieženie interiéru je použitie samolepiacich obkladov. Ide o techniku, ktorá vám umožní radikálne zmeniť výzdobu kúpeľne, kuchyne či predsiene bez toho, aby ste museli robiť zásadnú rekonštrukciu, odstraňovať staré obklady a inštalovať nové.

 

Dlaždice na lepidle - čo to je?

Je to produkt, ktorý vyzerá a štruktúra pripomina trochu podlahové linoleum. Kvôli spôsobu inštalácie a finálnemu vzhľadu si ich mnohí spájajú s tapetami. Pružný, hrubý, odolný materiál tvorí obklad, ktorý je rozrezaný na kusy, často tvarom a veľkosťou pripomínajúcou dlaždice.

Myšlienkou dekoratívnych samolepiacich obkladov je čo najlepšie imitovať klasické keramické dlaždice, gresové dlaždice, mozaiky, ale aj dekoračný kameň či betónový kameň.

Samolepiace dlaždice sú dostupné v plátoch, pripomínajú PVC podlahové krytiny, ktoré používame na podlahy. Majú tiež podobné vlastnosti. Sú vhodné na mnoho rôznych povrchov, vytvárajú na nich originálne vzory a štruktúry.

Môžu byť trochu spájané s rovnako účinnými vinylovými dlaždicami. Tieto dlaždice majú inovatívny náter, ktorý je kombináciou viacerých materiálov. Skladajú sa z dvoch vrstiev: ozdobného vrchu a samolepiaceho podkladu. Rozmery jedného listu sú zvyčajne 30 x 30 cm. Na inštaláciu samolepiacich vinylových dlaždíc nemusíte využívať služby špecialistov. Je to úloha, ktorú ľahko zvládne každý.

 

Dlažby- Merkury Market

 

Montáž samolepiacich dlaždíc

Ako už názov jasne napovedá, samolepiace dlaždice sú produktom, ktorého montáž je založená na technike lepenia na vybraný povrch – najčastejšie stenu alebo podlahu. Na povrchu každej dlaždice je lepidlo, ktoré ju fixuje k podkladu. Technika montáže je veľmi jednoduchá. Vyzerá to rovnako ako s nálepkami, ktoré pozná každý. Ak chcete dlaždicu uchytiť, musíte odstrániť papier chrániaci lepidlo a potom dlaždicu položiť na predtým zvolené miesto.

 

Konštrukcia a aplikácia

Vzhľadom na to, že lepidlo je už na obkladačkách, nie je potrebné ho rozotierať po povrchu. Musíte však zabezpečiť, aby bol substrát správne pripravený. PVC dlaždice musia byť položené na čistý, ploský, rovný, hladký, tvrdý a suchý povrch. Ďalším prvkom, ktorý odlišuje vinylové dlaždice, je ich vrstvená konštrukcia, vďaka ktorej sú dlaždice odolné a ich celková hrúbka (asi 1,2 mm) umožňuje flexibilitu. Malá hrúbka tiež znamená, že pri renovácii nebudete musieť rezať dvere v renovovanej miestnosti.

Dekoratívne dlaždice nevyžadujú veľké zručnosti a profesionálne vybavenie na obklady. Ponúkajú však skvelú možnosť osviežiť interiér bez odstraňovania starého obkladu. Samolepiace dlaždice je možné lepiť priamo na staré dlaždice, terakotové alebo gresové dlaždice.

Takto osviežené steny pôsobia, akoby na nich boli úplne nové keramické obklady. Konečný výsledok môže byť naozaj úžasný a môže byť skutočným prekvapením. Široký výber vzorov, farieb, textúr a štruktúr znamená, že každý nájde produkt, ktorý dokonale ladí s dizajnom interiéru.

 

Výhody samolepiacich dlaždíc

Samolepiace dlaždice boli navrhnuté pre povrchy, na ktorých predtým boli klasické dlaždice. Čiže v kúpeľni, v kuchyni aj v predsieni. Keďže majú nahradiť keramické obklady musia mať podobné technické parametre a vlastnosti.

Čo charakterizuje samolepiace dlaždice? Aké sú ich najväčšie výhody? Tu sú niektoré z najzaujímavejších príkladov.

Odolné voči vlhkosti

Vzhľadom na účel samolepiacich dlaždíc je hlavnou výhodou vysoká odolnosť proti vlhkosti. Kúpeľňa aj kuchyňa sú miestnosti, kde je vlhkosť bežným javom. Stenové a podlahové krytiny používané v týchto interiéroch musia mať vysokú odolnosť proti vlhkosti. A také sú samolepiace dlaždice.

Perfektné ako prvok na povrchovú úpravu stien vedľa umývadla, vane alebo drezu. Skutočným dizajnovým hitom je použitie obkladov na obloženie vane alebo s ich pomocou oddeliť viacero zón v rámci jednej miestnosti. Za zmienku stojí, že kvalitné dlaždice sú odolné aj proti poškriabaniu, ľahko ich využijete na dekoráciu rôznych povrchov vo vašej domácnosti.

Jednoduchá údržba

Samolepiace dlaždice používané na usporiadanie domu sú mimoriadne funkčným a praktickým materiálom. Na ich čistenie a osvieženie vám postačí navlhčená handrička alebo špongia s čistiacou kvapalinou. Dlaždice sú pomerne odolné voči oderu a mechanickému poškodeniu. A čo viac, nevyžadujú žiadnu impregnáciu a pravidelnú ochranu. Nenáročnosť na údržbu a jednoduchá montáž sú vlastnosti, ktoré určujú čoraz častejší vzhľad lepených obkladov a dlažieb v interiéri domácností.

Jednoduchá montáž a demontáž

Ďalšou výhodou obkladu imitujúceho keramickú dlažbu je jednoduchá montáž a demontáž. Ako sme už spomenuli, na ich usporiadanie nepotrebujete špecializované znalosti ani sofistikované nástroje. Túto prácu bez problémov zvládne každý. Podobne je to aj s demontážou. Ak nám daný výrobok po čase omrzí, vieme ho rýchlo a efektívne vymeniť za iný.

Estetické a elegantné

Dekorácie zo samolepiacich obkladačiek potešia mnohých. Aranžmány vytvorené s ich pomocou premenia šedý, nenápadný dom na štýlový moderný interiér. Každý, kto ich aspoň raz použije v kúpeľni alebo kuchyni, sa s nimi už nebude chcieť rozlúčiť. Bohatosť vzorov a farieb zaručuje požadovaný konečný výsledok a splní očakávania aj tých najnáročnejších zákazníkov.

 

Obklady- Merkury Market

 

Samolepiace obklady a dlažby do kúpeľní a kuchýň

Ak hľadáte štýlovú dekoráciu do kuchyne či kúpeľne, samolepiace dlaždice sú skvelou voľbou. Ak máte pochybnosti, či je kuchyňa a kúpeľňa vhodná na použitie dyhy, odpovedáme - áno. A o tom niet pochýb. Budú fungovať ako ozdoba na stenách kúpeľne a kuchyne.

Niektorí ich využívajú aj ako dekoračný prvok pri renovácii starého nábytku – obložením jednotlivých prvkov vzorovanými dlaždicami. Alebo ako dekoračný prvok do obývačiek. Ako je znázornené na fotografii nižšie.

 


 

Inšpirujte sa!

 

Štýlové a módne aranžácie so stoličkami. Aké vybrať do kuchyne, obývacej izby, jedálne?


Ako rezať keramické dlaždice ručne


Veľkoformátová dlažba – veľký formát, ešte väčšie možnosti

Späť