S pomocou prírody! ako predchádzať suchu!

06.07.2022

Voda je poklad, ktorý by sme si mali vážiť, inak čoskoro bolestne zistíme, aký je jej nedostatok. Každý rok dostávame z rôznych kútov sveta informácie o veľkých suchách, ktoré ničia úrodu a spôsobujú úhyn mnohých rastlinných a živočíšnych druhov. Suchá sú jednou z hlavných príčin rozsiahlych požiarov, ktoré spaľujú tie najkrajšie kúty zeme.

Zaujíma vás, čo môžete urobiť pre svoju planétu? Ako rešpektovať vodu a rozumne ju využívať, aby sme predišli suchu? Zdá sa, že táto otázka sa najmä začiatkom leta stáva mimoriadne dôležitou.

Naši špecialisti, ktorí sa ponáhľajú odpovedať na všetky tieto otázky, pripravili niekoľko mimoriadne jednoduchých spôsobov, ako ušetriť vodu, ktoré určite pomôžu predchádzať suchu.

 

Záhradné zavlažovanie- Merkury Market

 


V tomto článku:

1. Čo je to vlastne sucho?

2. Ekonomické polievanie – použite retenčné nádrže!

3. Hydratujte hlavou!

4. Zvážte systém kvapkovej závlahy

5. Ako predchádzať suchu pri záhradkárskych prácach? Toto stále stojí za zapamätanie!

6. Rybník v záhrade - spojenec prirodzeného zadržiavania vody



 

Čo je to vlastne sucho?

Aby som zopakoval slová IMWM, sucho je nepretržitý jav regionálneho rozsahu a znamená dostupnosť vody pod priemerom za určitých prírodných podmienok. Sucho sa nazýva nielen extrémnymi javmi, ale aj všetkými javmi, ktoré sa vyskytujú, keď je pre daný región menej dostupná voda. Vzhľadom na meteorologické a klimatické podmienky, poľnohospodárske problémy, hydrologické pomery a ekonomické vplyvy sa rozlišujú tieto štádiá vývoja sucha:

  • meteorologické sucho, definované ako obdobie trvajúce spravidla mesiace až roky, v ktorom prítok vlahy do danej oblasti klesne pod normálnu úroveň za daných klimatických vlhkých podmienok,

  • poľnohospodárske sucho, definované ako obdobie, v ktorom pôdna vlhkosť nestačí na uspokojenie potrieb vody pre rastliny a na vykonávanie bežného poľnohospodárskeho hospodárenia,

  • hydrologické sucho, súvisiace s obdobím, kedy prietoky v riekach klesajú pod priemerný prietok a v prípade dlhotrvajúceho meteorologického sucha je pozorované výrazné zníženie úrovne depozície podzemných vôd,

  • sucho v ekonomickom zmysle, vyplývajúce z vyššie uvedených fyzikálnych procesov a súvisiace s ekonomickými otázkami v oblasti ľudskej činnosti postihnutej suchom.

Hoci vedci a environmentalisti už desaťročia varujú pred negatívnymi dôsledkami klimatických zmien a silným skleníkovým efektom, ich hlas je počuť až v posledných rokoch. Dôsledky sucha, ktoré čoraz častejšie postihuje aj Poľsko, začali pociťovať nielen ľudia v poľnohospodárstve či priemysle, ale veľmi často aj bežní občania. Poľské vody v Krakove realizujú sériu komplexných štúdií, ktoré majú dať odpoveď na túto najdôležitejšiu otázku, ako účinne predchádzať javom sucha.

Skúsme sa zamyslieť nad tým, ako môže bežný občan čeliť suchu?

Aj keď sa zdá, že na snahe jednotlivca príliš nezáleží, stojí za to pripomenúť, že kvapka vyhĺbi skalu! Ak každý vynaloží vlastné úsilie, všetko bude mať merateľný účinok a pomôže vyriešiť problém sucha.

Tu sú najjednoduchšie spôsoby, ktoré môže väčšina z nás ľahko uviesť do praxe.

 

Záhradné domčeky- Merkury Market

 

Ekonomické polievanie – použite retenčné nádrže!

Každý, kto je šťastným majiteľom domácej záhrady alebo rekreačného pozemku, vie, aké dôležité je počas leta správne zavlažovať rastliny. Žiaľ, z roka na rok sú obdobia dlhotrvajúcich horúčav a nedostatku zrážok čoraz častejšie. Počas tejto doby ratujeme pestované rastliny, zeleninu a ovocie správnym zavlažovaním.

Tu prichádza na rad prvé riešenie – retenčná nádrž – nádrž na dažďovú vodu. Slúži na zachytávanie a skladovanie – aj na pomerne dlhú dobu – dažďovej vody. Dažďová voda zhromaždená v nádrži je ideálna na záhradné zavlažovanie záhonov, kvetov a kríkov v záhrade.

Dažďovú vodu v nádrži ľahko zachytáva každý z nás. Nie je to mimoriadne náročná úloha. Často sa nádrže umiestňujú v blízkosti záhradných domčekov alebo altánkov, kde je uskladnená záhradná technika a náradie ako napájadlá či vedrá. S ich pomocou ľahko zavlažíte každé lôžko. Za zmienku stojí, že nádrž môže byť vybavená aj praktickým ponorným čerpadlom, ktoré uľahčuje polievanie.

 

Záhradné zavlažovanie- Merkury Market

 

Hydratujte hlavou!

Aj keď dažďovú vodu zbierate, oplatí sa ju využiť optimálnym spôsobom – znížiť jej spotrebu na minimum. Myslite na čas zavlažovania a vyberte si optimálny čas. Zavlažovanie plodín v nesprávny čas môže viesť k situácii, keď sa voda veľmi rýchlo vyparí, bez toho, aby to prospelo rastlinám.

Pre ekonomické zalievanie je ideálna skorá ranná alebo neskorá večerná zálievka. Je dobré dbať aj na samotný spôsob zálievky – časté zavlažovanie malým množstvom vody je oveľa prospešnejšie a účinnejšie ako intenzívna zálievka v dlhších intervaloch. Menšia spotreba vody je malým krokom k zlepšeniu stavu vodného hospodárstva.

Pamätajte! Nikdy nepoužívajte na polievanie pitnú vodu najvyššej kvality! Pomôžete tak dlhodobo vyhnúť sa následkom sucha.

 

Zvážte systém kvapkovej závlahy

Kvapková závlaha je inovatívne riešenie, vďaka ktorému budú všetky záhradné rastliny rovnomerne a pravidelne zavlažované s minimálnou spotrebou vody. Všetko, čo musíte urobiť, je spojiť prvky konštrukcie a naprogramovať nastavenia zavlažovania. Súpravy dostupné v záhradkárskych predajniach umožňujú vytvorenie funkčného zavlažovacieho systému na balkóne, terase aj v záhrade.

 

Záhradné zavlažovanie- Merkury Market

 

Ako predchádzať suchu pri záhradkárskych prácach? Toto stále stojí za zapamätanie!

Zmena zavlažovacieho systému, zachytávanie dažďovej vody či prezieravejšie plánovanie úrody sú len príklady riešení, ktoré môžete zaviesť vo svojej domácnosti. Ak sa pýtate, ako predchádzať suchu a iným environmentálnym problémom, navrhujeme, čo ešte stojí za pozornosť!

Mulčovanie rastlín je dobré pre hospodárenie s vodou! Ak chcete, aby si vaše okrasné rastliny udržali vlahu dlhšie aj napriek vysokej okolitej teplote či intenzívnemu slnečnému žiareniu, určite použite mulčovanie. Pomocou kôry či drevnej štiepky záhon zatraktívnite, ale aj spomalíte proces odparovania vody z povrchu zeme.

Ďalšou výhodou dekoratívnej podstielky je, že podporuje boj proti burine - semienka či zárodky, ktoré prináša vietor alebo domáce a voľne žijúce zvieratá, sa nebudú môcť v zemi zakoreniť tak ľahko ako predtým. Okrem toho stojí za to obnoviť kríky a stredopoľné stromy, ktoré znižujú výpar a zvyšujú hladinu vody, ako aj vysádzať stromy pôvodných druhov na hraniciach polí, čím sa podporuje prirodzené zadržiavanie.

 

Záhradné jazierka- Merkury Market

 

Rybník v záhrade - spojenec prirodzeného zadržiavania vody

Všade tam, kde v lete hladina spodnej vody prudko klesá, prídu vhod domové jazierka a rybníky. Tieto umelé nádrže sa môžu stať skutočným spojencom človeka a účinne predchádzať následkom sucha.

Zaujímavosťou je, že jazierko zohráva veľmi dôležitú úlohu ako ekotón – prechodová zóna medzi dvoma ekosystémami. Má pozitívny vplyv na rastliny v okolí a prispieva aj k vysokej biodiverzite v okolí jazierka.

 


 

Inšpirujte sa!

 

Aký je návod pri výbere záhradného nábytku?


Módne fasádne dlaždice - rady


Detské ihrisko nemusí byť drahé - pozrite si naše nápady

Späť