Retro a vintage nábytok – aké sú ich vlastnosti?

02.07.2024

Vintage štýl je jedinečný spôsob aranžovania a dekorácie, ktorý čerpá inšpiráciu z minulosti, zvyčajne z 20. až 80. rokov 20. storočia. K charakteristikám vintage štýlu patrí nostalgický návrat k estetike a prvkom typickým pre danú dobu. Nie je to len spôsob aranžovania interiérov alebo štýlu oblečenia, ale aj spôsob, ako vyjadriť osobný vkus a fascináciu históriou. Vintage prvky zahŕňajú rôzne aspekty, ako je nábytok, látky, doplnky, farby a vzory, ktoré odkazujú na konkrétne éry.

Retro štýl je dizajnový koncept, ktorý odkazuje na inšpiráciu a obnovu prvkov charakteristických pre konkrétne obdobia z minulosti, najmä pre 50., 60., 70. a 80. roky 20. storočia. Na rozdiel od vintage štýlu, ktorý sa spája skôr s autentickými predmetmi z daného obdobia, domov v retro štýle je súčasnou reprodukciou, interpretáciou alebo moderným odkazom na estetiku minulých rokov. Niečo „retro“ môžeme nazvať ako predmety súčasného dizajnu, odkazujúce na staré štýly, tak aj autentické produkty z minulosti, ktoré si zachovávajú svoje pôvodné črty.

Retro a vintage nábytok – aké sú ich vlastnosti?


V tomto článku:

1. Retro ako trend v nábytku. Energia farieb a jedinečný retro dizajn nábytku

2. Drevený nábytok s dušou, ktorý vás prenesie v čase a priestore

3. Vintage upcycling. Vintage štýl s moderným nádychom alebo retro dizajn?



Retro ako trend v nábytku. Energia farieb a jedinečný retro dizajn nábytku

Retro štýl charakterizujú výrazné farby a dynamické formy. Nábytok v tomto štýle má často jednoduché geometrické línie a jeho dizajn je plný elánu a energie. Pre toto obdobie sú charakteristické zakrivené tvary, kónické nohy a pútavé farebné kombinácie. Retro nábytku dominujú pestré farby ako červená, oranžová a tyrkysová. Klasické odtiene hnedej a béžovej dokonale ladia s intenzívnymi farbami a vytvárajú tak harmonický celok. Za pozornosť stoja charakteristické vzory, často abstraktné a geometrické, ktoré dodávajú nábytku osobitý charakter.

Retro štýl je tiež forma, ktorá je často mimoriadne zmyselná a výrazná. Pre toto obdobie sú charakteristické stoličky so zaoblenými operadlami, nábytok s vlnitými prednými časťami a nezvyčajné tvary. Prvky retro štýlu sú založené na detailoch, akými sú chrómové prvky, plastické dekorácie alebo klasické gombíkové úchyty.

Ako dosiahnuť retro štýl v interiérovom dizajne?

Ako základné farby interiéru zvoľte pastelové odtiene, charakteristické pre túto dobu. Vyberte si nábytok v retro štýle s jemnými dekoráciami a charakteristickými tvarmi. Drevené podlahy, vzorované látky v podobe závesov či vankúšov a tapety s geometrickými vzormi sú kľúčovými dekoratívnymi prvkami, ktoré dodajú interiéru jedinečný retro charakter.

Retro ako trend v nábytku. Energia farieb a jedinečný retro dizajn nábytku

Drevený nábytok s dušou, ktorý vás prenesie v čase a priestore

Vintage nábytok je nielen prvkom interiérového dizajnu, ale aj jedinečnou cestou späť v čase, objavovaním kúzla a charakteru nábytku z dávnych čias. Vyznačujú sa určitými jedinečnými vlastnosťami, ktoré im dodávajú jedinečný charakter a zanechávajú trvalý dojem. Drevený nábytok je typický pre vintage štýl. Vyrobené z masívneho dreva, často ručne vyrezávané. Drevené stolíky, komody a šatníkové skrine s bohatým zdobením sú odkazom na vintage štýl.

Klasické tvary a proporcie sú charakteristické pre vintage štýl, dodávajú nábytku eleganciu a robia ho nadčasovým. Vintage nábytok často kombinuje rôzne štýly a eklektické tvary. Kombinácie prvkov, ako sú štýly nôh a ozdobné detaily, vytvárajú originálne kompozície, ktoré dodávajú interiéru jedinečný charakter. Keď už hovoríme o dekoráciách, je to tiež dôležitý prvok tohto štýlu. Jemné rezby, frézovanie, ale aj zdobené úchytky a čelá skriniek im dodávajú individuálny charakter. Práve tieto detaily robia vintage nábytok jedinečným.

Základnými farbami vintage nábytku sú často tlmené odtiene ako béžová, biela alebo pastelové. Navyše, plynutie času, viditeľné na povrchu dreva, dodáva nábytku autentický charakter a naznačuje jeho históriu a minulosť. V súčasnosti vintage nábytok dokonale ladí s modernými interiérmi, dodáva im charakter a teplo. Zručné porovnanie týchto dvoch svetov vám umožňuje vytvoriť súvislý priestor plný kontrastov.

Ako získať vintage obývačku?

Ak chcete vo svojom interiéri dosiahnuť vintage štýl, použite teplé a tlmené interiérové ​​farby, akými sú béžová, hnedá alebo pastelová. Vyberte si nábytok s klasickým tvarom a jemnými dekoráciami. Vintage podlahy v drevených tónoch dodajú interiéru autentický charakter. Vintage tapety s jemnými vzormi vytvoria nostalgickú atmosféru. Vintage doplnky ako zrkadlá v zlatých rámoch alebo starostlivo zdobený porcelán sú čerešničkou na torte, ktorá dopĺňa štýlový aranžmán.

Drevený nábytok s dušou, ktorý vás prenesie v čase a priestore

Vintage upcycling. Vintage štýl s moderným nádychom alebo retro dizajn?

Renovácia nábytku je skvelý spôsob, ako vytvoriť módny, no zároveň jedinečný priestor. Je to viac ako móda – je to umenie dať nábytku druhý život a harmonicky spojiť minulosť so súčasnosťou. Renovácia nábytku je cesta späť v čase, kde drevené police či príborníky dostávajú nový lesk a zároveň naďalej slúžia svojej funkcii. Moderný nábytok sa často spája s hromadnou výrobou. Vintage byt alebo retro dom má svoje pravidlá. Nábytok sa vyznačuje originálnym dizajnom, ktorý je typický pre tieto doby. Nábytok Shabby chic je nielen praktickým osviežením interiéru, ale aj výrazom individuálneho prístupu k dizajnu. Je to umenie, ktorého výsledkom je krásny, jedinečný kus nábytku.

Inšpirujúce nápady na renováciu. Nový vzhľad, nový život pre starý nábytok

Existuje mnoho kreatívnych nápadov na obnovenie nábytku a jeho začlenenie do moderných interiérov. Môžete sa rozhodnúť vymaľovať nábytok v živých, módnych farbách, čím vytvoríte pútavý kontrast. Ďalšou myšlienkou je použitie techniky starnutia, ktorá dáva nábytku charakter. Pridanie nových, originálnych úchytiek alebo dekorácií je ďalším spôsobom, ako dosiahnuť jedinečnú metamorfózu. Ďalším zaujímavým trendom je čalúnenie nábytku v nevšedných látkach alebo vzoroch, čím nábytok vynikne a dodá mu individuálny štýl. Renovácia nábytku nie je len o osviežení vzhľadu, ale aj o príležitosti prejaviť svoju kreativitu a vytvoriť jedinečné interiérové ​​prvky.

Späť