Predsieň pripravená na zimu

24.01.2023

Predsieň je prvá miestnosť, ktorú uvidíte, keď vstúpite do domu alebo bytu. Práve tu sa prezúvajú topánky, vešajú kabáty či odkladajú mokré dáždniky. Predsieň by preto mala byť praktickým, funkčným a pohodlným interiérom, ale aj estetickým – má predsa potešiť hostí a členov domácnosti a povzbudiť ich, aby išli dnu do domu.

Počas celého roka by sa mala predsieň meniť tak, ako sa mení počasie a teplota za oknom. A v zime, keď vonku mrzne a sneží, by mala predsieň poskytnúť miesto na odloženie vlhkých búnd a mokrých topánok. Miestnosť by preto mala obsahovať všetky prvky, ktoré vám umožnia sušiť oblečenie a obuv a zároveň ochránia zvyšok domu pred škvrnami a vlhkosťou. Ako teda pripraviť predsieň pred zimou, aby bola čo najfunkčnejšia? Pozrite sa s nami!

 

Vešiaky do predsiene

 


V tomto článku:

1. Ako pripraviť predsieň na zimné dni?

2. Ako sa starať o povrch podlahy?

3. Ako chrániť nábytok pred vlhkosťou?

4. Prečo sa oplatí mať v predsieni vešiaky?

5. Kam dať mokré topánky?

6. A čo dáždniky?



 

Ako pripraviť predsieň na zimné dni?

Estetika a funkčnosť sú dôležité v celom dome, ale starostlivosť o tieto dva prvky začína už od predsiene. Pekne zariadená predsieň bude nielen krásne vyzerať, ale umožní obyvateľom udržiavať poriadok.

Praktický nábytok, ktorý tu nájdete, poskytne priestor na topánky, vrchné oblečenie, doplnky a príslušenstvo. Počas zimy je obzvlášť dôležité, aby sa predsieň stala bariérou proti nízkym teplotám, vlhkosti a nečistotám usadeným snehom a vodou. Oplatí sa preto postarať sa o dobrú povrchovú úpravu podlahy a stien, tak aby sa ochránil nábytok pred vlhkosťou a pripraviť úložný priestor a miesto pre veci, ktoré budú vlhké alebo mokré.

Zima - je to ročné obdobie, kedy je prirodzené svetlo veľmi obmedzené. Z tohto dôvodu je potrebné zabezpečiť dobré osvetlenie chodby, aby jej používanie nespôsobovalo ťažkosti. Vybavte interiér stropným svietidlom alebo nástennými svietidlami. Pekná, plne osvetlená miestnosť bude pôsobiť teplo a určite sa stane mimoriadne praktickou a pohodlnou na používanie.

Vhodne zariadený interiér predsiene sa postará nielen o estetiku, ale aj o patričnú úroveň zdravia. Vysušená obuv a bundy totiž svojim majiteľom lepšie poslúžia bez toho, aby ich vystavovali chorobám.

 

Predsieň pripravená na zimu

 

Ako sa starať o povrch podlahy?

Kvôli nečistotám a vlhkosti by mal byť povrch podlahy v predsieni vyrobený z vodeodolných materiálov s vysokou odolnosťou proti oderu. Gresové dlaždice sú na to ideálne. Povrchová úprava dlaždíc sa mimoriadne ľahko čistí a vodeodolnosť dlaždíc je skvelá. S takýmto povrchom sa budú ľahšie udržiavať v čistote.

O niečo menej populárnym, ale rovnako zaujímavým riešením budú vinylové panely. Táto odolná povrchová úprava je odolnejšia voči vlhkosti a poškriabaniu ako laminát, a preto sa vinylové podlahy s väčšou pravdepodobnosťou kladú tam, kde sa vždy môže niečo rozliať alebo zašpiniť. Používajú sa v predsieni, ale aj v kúpeľni a kuchyni.

Pri nákupe panelov dbajte na to, aby išlo o kvalitné výrobky. Nie vždy je však možné položiť novú podlahu. Pred zimou tiež nie je potrebné míňať peniaze na generálnu rekonštrukciu predsiene. Aj keď má vaša predsieň mäkšiu podlahu, môžete ju pripraviť na zimné podmienky. V prvom rade ju dôkladne očistite.

Ak máte parkety z prírodných dosiek, dbajte na správne naolejovanie a vyleštenie, aby vlhkosť pre ne nebola taká nebezpečná. Na ostatné podlahy poslúžia tradičné rohožky, ktoré budú schopné zbierať veľkú časť vlhkosti a piesku, prachu a nečistôt z topánok. Dbajte na pravidelné čistenie a sušenie rohožiek a ak je podlaha v chodbe naozaj chúlostivá, bude dobré kúpiť rohožky s gumou, ktorá bude izolovať vlhkosť od podlahy. Umiestnite rohožku pred vchodové dvere.

 

Ako chrániť nábytok pred vlhkosťou?

Nábytok v predsieni tvoria najmä šatníkové skrine, botníky a skrine so zrkadlom. Vzhľadom na to, že sú vystavené nečistotám a vlhkosti, mali by byť vyrobené z kvalitných materiálov. Nábytok je však dobré pred zimou poriadne pripraviť, aby odolal útrapám chladných mesiacov.

Pred začiatkom zimnej sezóny je dobré skrine vyvetrať a vyčistiť. Zvláštnu pozornosť venujte upratovaniu skriniek na topánky, ktoré majú vo vnútri zvyčajne veľa prachu a nečistôt. V zime sa špinavá a mokrá obuv a oblečenie často umiestňujú do skríň a šatníkov, preto sa oplatí zabezpečiť ochranu interiérov pred vlhkosťou. Dobre poslúžia vodeodolné podložky a špeciálne vložky do poličiek na topánky, ktoré zbierajú vlhkosť a čiastočky nečistôt.

Najlepšou ochranou však bude pamätať na to, aby ste mokré veci nezatvárali do skriniek. Bez správnej cirkulácie vlhkosť nebude správne odvádzať a môže poškodiť váš nábytok. Nezabudnite si preto oblečenie a obuv pred uložením do skríň a šatníkov dobre vysušiť.

 

Ako sa starať o povrch podlahy?

 

Prečo sa oplatí mať v predsieni vešiaky?

V každej predsieni by mal byť úložný priestor na zavesenie vecí, ktoré sa používajú každý deň. Praktický vešiak do predsiene je mimoriadne funkčný kus nábytku. Môžete si vybrať modely, ktoré stoja na podlahe alebo visia na stenách. Stojanové vešiaky zaberajú o niečo viac miesta, takže nebudú fungovať v byte, kde je priechod malý. Pre malú chodbu je lepšie umiestniť vešiak na stenu.

Prítomnosť vešiaka je naozaj dôležitá. Tieto položky vám umožňujú zavesiť vrchné oblečenie, čo je obzvlášť dôležité, keď sú bundy mokré. Mokré oblečenie sa bude môcť sušiť na vešiaku, môžete ho bez obáv odložiť do skríň.

Vešiaky sú dôležite aj pri častom používaní bundy, preto musia byť vždy po ruke. V blízkosti dverí sa oplatí umiestniť vešiak, aby zavesenie bundy nezabralo veľa času. Skriňa môže byť vybavená aj praktickými vešiakmi, závesné vešiaky je možné zavesiť aj na skriňu na jednu z jej viditeľných a prístupných strán alebo aj na dvere.

 

Kam dať mokré topánky?

Rohožka je schopná absorbovať pomerne veľa vlhkosti, ktorá sa prenáša zvonku do predsiene a tak aj do domu či bytu. Počas krátkeho státia na rohožke sa však z topánok nepodarí odtiecť všetka voda, preto by si mokré topánky mali nájsť miesto na vysušenie ešte pred vložením do skrinky.

Dobre poslúžia odkvapkávače topánok, ktoré možno jednoducho umiestniť k stene, alebo v prípade ak je topánok veľa, umiestniť na špeciálne police. Takýmto odkvapkávačom môže byť vybavená aj skriňa alebo šatník - zima vďaka nim, nebude taká strašná.

Nezabudnite, že mokré topánky nedávajte do uzavretej skrine alebo šatníka, pretože vlhkosť môže poškodiť vnútro nábytku. Topánky je najlepšie nechať uschnúť a až potom odložiť. Ak má botník sedák, rozhodne nedávajte mokré topánky na látku- zvyčajne materiály nie sú tak odolné voči vlhkosti ako napríklad povrch odkvapkávača.

 

Kam dať mokré topánky?

 

A čo dáždniky?

Posledným často problematickým prvkom v predsieni budú dáždniky. Počas jesenných a zimných dní je návrat domov s dáždnikom zaručený žblnkotom vody. Môžete sa tomu však vyhnúť. Inšpiráciu hľadajte v dekoračných doplnkoch, kde nájdete nádoby na dáždniky alebo stojanové vešiaky, ktoré majú ďalšie držiaky na dáždniky.

Takéto výrobky môžu byť veľmi jednoduché alebo ich dizajn môže naznačovať umeleckejší charakter. Položky budú užitočné v predsieni. Umiestnite ich vedľa vešiaka alebo skrine. Nádoby zbierajú nielen vodu, ale aj prach, preto nezabúdajte na pravidelné čistenie.

 


 

Inšpirujte sa!

 

Ako udržať poriadok v predsieni? zistite...


Usporiadanie malej predsiene - nápady, ktoré sa oplatí použiť


Ako usporiadať poriadok v malej predsieni?

Späť