Postarajte sa o zdravý spánok vyberte si ten najlepší vrchný matrac do postele!

17.09.2022

Zdravý spánok je dôležitou záležitosťou – správny spánok zabezpečí vášmu telu plnohodnotný odpočinok, zregeneruje energiu a každé ráno vás prebudí svieži a pripravení na útrapy nastávajúceho dňa. Pre dobrý spánok sú najdôležitejšie: pohodlný matrac, stabilný rám postele a pružný rošt postele. Často však matrac časom prestane mať svoje vlastnosti, no jeho výmena môže byť náročná.

V takýchto situáciách sa používajú vrchné matrace.

 

Vrchné matrace- Merkury Market

 


V tomto článku:

1. Čo je to vlastne vrchný - doplnkový matrac?

2. Kedy sa používa tvrdý vrchný matrac?

3. Kedy sa používa mäkký vrchný matrac?

4. Ako podložka na matrac zlepšuje komfort spánku?

5. Prečo by alergici mali používať vrchný matrac?

6. Ako si vybrať dobrý doplnkový matrac?

7. Aké matrace sú k dispozícii?



 

Čo je to vlastne vrchný - doplnkový matrac?

Vrchný doplnkový matrac je výrobok, ktorý vyzerá ako veľmi tenký matrac. Matrac s vrchným matracom zabezpečuje v prvom rade rovnosť plochy na spanie a vďaka vhodnej tvrdosti či mäkkosti dokáže patrične meniť vlastnosti hlavného matraca.

Vrchný matrac sa najčastejšie vyrába z peny termo elastickej alebo latexovej peny, používa sa aj pena s vysokou elasticitou. Dokáže poskytnúť vyšší komfort spánku, vhodne zvolený doplnkový matrac vyrovná plochu na spanie a premení nepohodlnú posteľ na pohodlnú spánkovú zónu.

Výhodou vrchných matracov je ich nízka cena a možnosť rýchlej zmeny vlastností hlavného matraca. Vrchné matrace sú skvelým riešením aj pre už nepohodlné rozkladacie sedačky, rohové sedačky alebo pohovky.

Čalúnený nábytok môže byť časom menej pohodlný, najmä keď na ňom spíte každý deň. V takýchto situáciách sa nás podložky a vrchné matrace ponáhľajú zachrániť. Zabezpečia väčší komfort spánku a pohodlie nočného odpočinku. Nápad ich kúpy určite stojí za zváženie v prípade bytov na prenájom, kde nechcete príliš investovať do zariadenia bytu, ale chcete získať pohodlné miesto na spanie.

 

Kedy sa používa tvrdý vrchný matrac?

Tvrdý vrchný matrac je výrobok, ktorý sa ukladá na hlavný matrac, aby nielen vyrovnal plochu na spanie, ale aj zvýšil pevnosť. Tvrdosť hlavného matraca sa môže časom znižovať, takže umiestnenie vrchného matraca pomôže tieto vlastnosti získať späť a spánok bude opäť príjemný.

Termoelastická pena alebo vysokoelastická pena, z ktorej sú vrchné matrace vyrobené, dokáže efektívne zvýšiť tvrdosť dlho kupovaného základného matraca. Pohodlie spánku sa obnoví rýchlejšie a za oveľa lacnejšie náklady ako s novým hlavným matracom.

 

Kedy sa používa mäkký vrchný matrac?

Rovnako ako pri zvyšovaní tuhosti je možné na zvýšenie mäkkosti použiť aj vrchnú vrstvu matraca. Príliš tvrdý základný matrac je pre niektorých ľudí zlou kvalitou spánku, preto bude pohodlným riešením vrchný matrac. Vďaka správne zvolenému povrchovému matracu bude spánok príjemnejší.

Vďaka vrchnej časti matraca umiestnenej na príliš tvrdom povrchu bude hlavný matrac lepšie vyhovovať potrebám spiaceho človeka. To je ideálne najmä pre deti, keď je hlavný matrac pre nich príliš tvrdý, no v blízkej budúcnosti môžu byť príliš mäkké hlavné matrace pre vyššie a staršie deti nepohodlné.

 

Ako podložka na matrac zlepšuje komfort spánku?

Špičkové matrace zabezpečujú vysoký komfort odpočinku nielen pri zmene tvrdosti alebo mäkkosti matraca. Úpravou miesta na spanie vďaka matracom sa zrovná aj ich plocha na spanie.

Vyrovnávacie matrace nemusia byť hrubé, ukladajú sa na základný matrac. Takýmto podložkovým matracom je latexový penový matrac a termoelastický matrac, uložený na posteli výrazne nemení svoj tvar, ale vyrovnáva povrch. Vďaka tomu takýto snímateľný poťah v podobe malého matraca poskytne pevnú oporu chrbtici a telu.

 

Prečo by alergici mali používať vrchný matrac?

Používať doplnkový matrac by mali aj ľudia, ktorí sa sťažujú na alergie . Dobre zvolený typ a veľkosť matraca zabezpečí príjemný a zdravý spánok alergikom. Skvelým riešením budú vrchné matrace – vyberte si model, ktorý je vyrobený z hypoalergénnych vlákien, vďaka ktorým sa na vrchných matracoch nebudú hromadiť alergény. Výrazne zníži aj vývoj roztočov. Vďaka doplnkovým matracom je jednoduchšie postarať sa o spánkovú hygienu.

Tenký vrchný matrac z termoelastickej peny, polyuretánovej peny alebo vysoko elastickej peny preto patrí medzi veľmi praktické výrobky. Ich antialergické vlastnosti zabezpečia vysoký komfort spánku pre alergikov. Pri antialergických vrchných matracoch je obzvlášť dôležité zvoliť správnu veľkosť matraca tak, aby pokrývala celý základný matrac. Tá poskytne telu stabilnú oporu a tým zaistí vysoký komfort spánku bez obáv, že sa vám v spánku bude zle dýchať.

 

Ako si vybrať dobrý doplnkový matrac?

Ak máte pocit, že pocit tvrdosti po ležaní na starom matraci je príliš malý, investujte do vrchného matraca, ktorý tvrdosť zvýši. To isté platí, keď váš matrac nie je dostatočne mäkký – pre kvalitný spánok je dobré kúpiť mäkký vrchný matrac.

Pri výbere matraca by ste nemali zabudnúť zvoliť správnu dĺžku a šírku matraca. Najlepšie je prispôsobiť tieto veľkosti veľkosti základného matraca, ktorý už máte. Vďaka tomu bude jednoduchšie vybrať si ten správny produkt, prispôsobený individuálnym potrebám.

Zaujímavými produktmi v kategórii vrchných matracov budú určite matrace z pamäťovej peny, ktoré sa dokonale zladia s tvarom tela a zaisťujú vysoký komfort nočného odpočinku.

Odnímateľný poťah, povrchové matrace a podložky na matrac výrazne zlepšia komfort počas spánku najmä v situáciách, keď nechcete míňať veľa peňazí za nové produkty. Ide teda o ideálnu možnosť aj v prenajatom byte, kde vybavená posteľ nemusí byť veľmi pohodlná a je dobré si ju prispôsobiť svojim potrebám.

Vysokokvalitné výrobky vydržia dlhšie, preto sa oplatí vybrať si renomované spoločnosti.

 

Aké matrace sú k dispozícii?

V našom internetovom obchode Merkury Market si môžete zakúpiť povrchový matrac, ktorý bude mať správnu veľkosť a pomôže vám dosiahnuť požadovanú tvrdosť alebo mäkkosť miesta na spanie. Správne vybraný snímateľný poťah je zaručenou zmenou tvrdosti, a zároveň- skvelou voľbou pre starý matrac alebo nepohodlnú rozkladaciu pohovku.

V ponukách pre Vás nájdete aj produkty, ktoré sú prispôsobené aj potrebám alergikov. Hypoalergénne vrchné matrace zaisťujú vysoký komfort odpočinku. Toto riešenie sa určite oplatí zvážiť, keď sa posteľ stáva nepohodlnou.

 


 

Inšpirujte sa!!!

 

Aký matrac zvoliť? Typy matracov a ich prispôsobenie


Ako zariadiť obývaciu izbu v industriálnom štýle? Spoznajte naše nápady na usporiadanie obývacej izby pomocou nábytku HUD IV!


Matrac pre deti – aký vybrať? Riaďte sa týmito 5 faktormi

Späť