Podlahy, ktoré nás potešia v roku 2024

10.04.2024

V roku 2024 sú drevené podlahy stále jedným z najžiadanejších riešení v interiérovom dizajne. Ich nadčasová elegancia, prirodzený šarm a odolnosť ich robí obľúbenými v rôznych štýloch interiérového dizajnu. Poďme zistiť, aké trendy a novinky súvisiace s drevenými podlahami nás môžu tento rok potešiť.

Drevo na podlahu je nielen jedinečná farba, ale aj vzor. Zaujímavé je, že jedinečný môže byť aj spôsob jeho usporiadania. Prírodné drevené podlahy potešia každého práve z tohto dôvodu. Rôzne typy drevených podláh môžu ponúknuť veľa a moderné technológie robia z výberu dreva na podlahu čoraz funkčnejšiu možnosť.

Podlahy, ktoré nás potešia v roku 2024


V tomto článku:

1. Módne vzory podláh z rôznych druhov dreva

2. Prírodné odtiene na módnej podlahe vďaka moderným technológiám

3. Drevená podlaha do izby - ekologicky a s rozumom

4. Výhody použitia podláh z prírodného dreva



Módne vzory podláh z rôznych druhov dreva

Jedným z hlavných trendov sú rôznorodé vzory a aranžmány drevených podlahových dosiek. V roku 2024 interiéroví dizajnéri čoraz viac využívajú zmesi rôznych druhov dreva a vytvárajú jedinečné vzory a aranžmány, ktoré dodávajú miestnostiam individuálny charakter. Kombinácia svetlých a tmavých tónov dreva v podobe geometrických vzorov alebo klasickej rybej kosti môže dodať podlahe jedinečný vzhľad.

Dizajn drevených podláh, ktorý je stále módny

Pokladanie drevených podláh sa môže stať umením, najmä ak zvolíme nezvyčajné alebo zaujímavé vzory. Tento rok, tak ako po minulé roky, dominuje vzor rybej kosti. Ide o atraktívne a oživujúce riešenie pre kladenie panelov a dosiek. Do obľuby sa vracajú aj štvorcové diamanty a krakovské pruhy. Ukladanie drevených podláh v geometrických vzoroch stále vytvára dokonalé pozadie pre rôzne štýly interiérového dizajnu.

Dubové, jaseňové a borovicové podlahy

Dubové drevené podlahy sú stále synonymom odolnosti a elegancie. Tmavé dosky majú určité čaro, ktorému je ťažké odolať. Jaseňové a borovicové dosky sú o niečo svetlejšie, ale aj lacnejšie. V prípade drevených podláh je v roku 2024 veľká pozornosť venovaná aj tmavým podlahám z exotického dreva.

Biela drevená podlaha do kuchyne a obývačky - módne podlahy 2024

Výber dreva pre vašu drevenú podlahu a výber dizajnu nie je všetko, čo rok 2024 ponúka, pokiaľ ide o tento prírodný povrch. Za pozornosť stojí hit tejto sezóny, teda biela drevená podlaha. Prírodné drevené podlahy natreté bielou farbou sú dokonalým podkladom pre svetlé aranžmány, ktoré budú pôsobiť dojmom priestrannosti a ľahkosti. Biely povrch drevenej podlahy sa môže stať základom pre moderný aranžmán alebo klasické, útulné riešenie.

Módne vzory podláh z rôznych druhov dreva

Prírodné odtiene na módnej podlahe vďaka moderným technológiám

Ďalším fascinujúcim trendom sú technologické novinky vo výrobe drevených podláh. V roku 2024 čoraz viac spoločností využíva pokročilé technológie na zvýšenie životnosti a odolnosti podláh voči poškodeniu. Použitie špeciálnych ochranných náterov, ktoré zabraňujú poškriabaniu, škvrnám a UV žiareniu, umožňuje drevu zachovať si svoju prirodzenú krásu po mnoho rokov.

Týmto spôsobom si vinylové panely opäť získali obľubu, rýchlo nahradili laminované panely a teraz konkurujú dreveným podlahám.

Ďalším aspektom, ktorý nás môže v roku 2024 potešiť, je rôznorodosť farieb dreva. Okrem klasických odtieňov, ako je dubová hnedá alebo popolavá zlatá, existuje viac nezvyčajných možností. Obľubu si získavajú tmavé, exotické dreviny ako wenge alebo palisander, ktoré dodávajú interiéru eleganciu a luxus. Tmavé drevené podlahy sú vhodné najmä do moderných interiérov. Svetlá drevená podlaha do izby vyzerá skvele v klasických aranžmánoch. Rustikálny štýl sa dá ľahko dosiahnuť položením širokých podlahových dosiek, zatiaľ čo škandinávske podlahy a panely rybej kosti sú možnosti, ktoré sú vyrobené z mierne tenších dosiek.

Podlaha s podlahovým kúrením – akú podlahu si vybrať?

Informácie o drevených podlahách spred niekoľkých rokov uvádzali, že drevené dosky nie sú príliš vhodné na podlahové kúrenie. Na podlahové kúrenie sa preto kládla len dlažba. Moderné technológie však umožňujú položiť drevené podlahy s podlahovým kúrením. Vďaka tomu je povrch drevenej podlahy nielen krásny, ale aj teplý. Netreba sa preto uchyľovať k dlažbe imutujúcej drevo.

Drevené podlahy s podlahovým kúrením – áno či nie?

Pri drevených podlahách a podlahovom kúrení má stále veľa ľudí pochybnosti. Ale nebojte sa – výrobcovia drevených podláh pripravujú čoraz viac návrhov takýchto riešení. Dôležité je však použiť ohrev vody, nie elektrický ohrev a uistiť sa, že výrobca podlahy, ktorú si vyberieme, ju odporúča na podlahové kúrenie.

Vodotesné podlahy z prírodného dreva

Drevené podlahy dominujú v obývačkách, jedálňach a spálňach, no v roku 2024 ich zavedieme aj do kuchýň a kúpeľní, teda na miesta, kde by sa drevu zdanlivo nemalo dariť. Najnovšie informácie o drevených podlahách a úsilie výrobcov znamenajú, že sme schopní kúpiť vodeodolné podlahy z prírodného dreva, ktoré skvele fungujú aj v kúpeľniach. Dobre chránené drevené podlahy môžu nahradiť keramickú dlažbu.

Ochrana drevenej podlahy pred vodou je vhodnou povrchovou úpravou podlahy. Dobre zvolený olej alebo lak zachová krásu vašej drevenej podlahy dlhšie.

Prírodné odtiene na módnej podlahe vďaka moderným technológiám

Drevená podlaha do izby - ekologicky a s rozumom

Rastúce ekologické povedomie spotrebiteľov znamená, že čoraz viac ľudí si vyberá drevo z trvalo udržateľných zdrojov. Drevo s certifikátom FSC (Forest Stewardship Council) a ďalšie certifikačné systémy sa stávajú populárnou voľbou v záujme ochrany životného prostredia. Nie sú to len trendy, ale aj vyjadrenie záujmu o našu planétu a budúce generácie.

Aj v roku 2024 máme možnosť pozorovať nárast záujmu o drevo ako recyklovanú surovinu. Stále viac dizajnérov experimentuje s obnovou a opätovným použitím dreva z rôznych zdrojov a vytvára jedinečné podlahy s históriou a charakterom. Tento prístup zodpovedá myšlienke trvalo udržateľného dizajnu, ktorý kladie dôraz na znižovanie spotreby prírodných zdrojov.

Inovatívny dizajn, elegantné podlahy a udržateľnosť – to všetko sa dá spojiť výberom drevených podláh.

Barlinecká doska - oplati sa vyberat drevenu podlahu?

Podlahové dosky z prírodného dreva zahŕňajú dosky Barlinek. Vysoká kvalita, uvedomelý výber popredného výrobcu, estetika a odolnosť sú charakteristické vlastnosti týchto produktov, ktoré dokonale zapadajú do moderného štýlu ekologických alternatív podlahových dosiek. Tento rok kraľuje ekológia a rozhodne sa oplatí tomuto trendu podľahnúť.

Interiérové ​​trendy 2024 - podlahy z prírodného dreva

Rôzne typy drevených podláh sú úžasné. Klasická drevená podlaha sa vracia do obľuby aj preto, že je ekologická a možno ju každých pár rokov obnoviť, čím sa predĺži jej životnosť. Toto riešenie nie je v móde len tento rok – záujem o drevené podlahy očakávame aj v nasledujúcich rokoch.

Odolné podlahy sú drevené podlahy. Olejované a lakované podlahy budú preto možnosťou na dlhé roky. Elegantné podlahy je možné renovovať každých pár rokov, čím sa predlžuje ich životnosť. Dodržiavanie odporúčanej starostlivosti o podlahu tiež predĺži ochranu vašich drevených podláh. Moderné podlahy si dlho zachovávajú krásnu farbu a frekvencia starostlivosti o podlahu nie je taká vysoká. Nižšie vám povieme viac o tom, ako čistiť drevenú podlahu.

Drevená podlaha do izby - ekologicky a s rozumom

Výhody použitia podláh z prírodného dreva

Krásne povrchové úpravy drevených podláh znamenajú estetiku, odolnosť a funkčnosť. O jedinečnom charaktere drevenej podlahy nemožno pochybovať, preto sa rozhodne oplatí zvoliť drevenú podlahu. Klasická drevená podlaha je tiež investíciou na roky a zaujímavé vzory drevených podláh poskytnú dokonalé pozadie mnohým aranžmánom.

Ako čistiť drevenú podlahu?

Olejované drevené podlahy a lakované drevené podlahy by sa mali riadne čistiť. Dbajme na pravidelné vysávanie a umývanie podláh. Všetko, čo potrebujete, je voda a jemný čistiaci prostriedok, ale uistite sa, že mop alebo handrička sú z vody dobre vyžmýkané. Môžete použiť aj špeciálne prípravky určené na drevené podlahy, ktoré dopomôžu k ich lesku a dlhšiemu zachovaniu ich krásy.

Stručne povedané, drevené podlahy si v roku 2024 nielen udržia svoju pozíciu klasiky interiérového dizajnu, ale sa aj vyvíjajú prostredníctvom inovácií. Drevené dosky sa stávajú synonymom útulnosti, ale aj luxusu, ako aj odolnosti a vysokej estetiky. Na podlahy z dreva si môžeme vybrať dub, jaseň, buk alebo exotické drevo. Drevená podlaha olejovaná alebo lakovaná – dôležitá je aj konečná úprava drevených podláh.

Krása drevenej podlahy teší a nič nenasvedčuje tomu, že tento trend pominie, takže tohtoročné podlahové novinky budú aktuálne aj pre najbližšie sezóny.

Späť