Oplatí sa kúpiť biokrb?

11.10.2023

Jesenné a zimné večery sú chladné a každý hľadá príjemný spôsob, ako sa zahriať. Investujeme do ústredného a podlahového vykurovania, no občas nám chýba atmosferické teplo, ktoré poskytuje živý oheň. To je dôvod, prečo sú krby inštalované v domácnostiach. Bohužiaľ, nie každý byt je vhodný na inštaláciu tradičného krbu a nie každý si takéto riešenie môže dovoliť. Mali by ste sa v takejto situácii vzdať myšlienky pozerať sa do plameňov? Nie nevyhnutne! Praktické a ekologické krby - biokrby - sú možnosťou, ktorá stojí za zváženie a rozhodne sa jej netreba báť.
Problematika kúpy biokrbu je témou, ktorá vyvoláva mnohé polemiky a úvahy, či už z estetických, ekologických a praktických dôvodov. Výber biokrbu zahŕňa niekoľko dôležitých otázok, ktoré stojí za to dôkladne zvážiť pred konečným rozhodnutím. V tomto článku uvedieme všetky pre a proti pri kúpe biokrbu, pozrieme sa na výhody a nevýhody biokrbov, ako aj na doplňujúce záležitosti týkajúce sa týchto produktov.

Oplatí sa kúpiť biokrb?


V tomto článku:

1. Čo je to vlastne biokrb?

2. Oplatí sa investovať do krbov na bioetanol? Výhody biokrbu

3. Oplatí sa mať biokrb? Nevýhody biokrbov

4. Pre koho sú biokrby najvhodnejšie?

5. Oplatí sa mať biokrb? - súhrn



Čo je to vlastne biokrb?

Biokrb je zariadenie, ktoré je alternatívou k tradičným krbom na drevo alebo plyn. Ide o riešenie, ktoré sa stáva čoraz obľúbenejším pre svoje početné výhody, no má aj určité obmedzenia.
Krby na bioetanol môžu mať rôzne podoby. Obľúbené sú závesné biokrby, ktoré sa montujú na steny. Najjednoduchšie na stavbu sú voľne stojace biokrby, ktoré možno umiestniť hoci aj na komodu v spálni alebo konferenčný stolík v obývačke. Ak chceme mať čo najbližšiu alternatívu k tradičnému krbu na drevo, určite si prezrite portálové biokrby, ktorých krásna forma vás môže naozaj potešiť
Pri kúpe biokrbov nezabúdajte na vhodné príslušenstvo k biokrbom.

Čo je to vlastne biokrb?

Oplatí sa investovať do krbov na bioetanol? Výhody biokrbu

Jedným z hlavných argumentov pre kúpu biokrbu je jeho ekologická šetrnosť. Biokrby fungujú na biopalivo, najčastejšie na báze etanolu. Je to palivo rastlinného pôvodu, ktoré pri spaľovaní uvoľňuje iba oxid uhličitý a vodnú paru. Neobsahuje škodlivé látky ako dym či popol, vďaka čomu sú biokrby v porovnaní s tradičnými krbmi ekologickejšie. Okrem toho spaľovanie etanolu nevyžaduje komín ani vetranie, čo uľahčuje inštaláciu a prevádzku biokrbov.
Ďalším argumentom v prospech krbov na bioetanol je ich elegantný a moderný dizajn. Biokrby sú dostupné v rôznych tvaroch, veľkostiach a štýloch, čo vám umožňuje prispôsobiť si ich dizajnu vášho interiéru. Môžu byť dekoratívnym aj funkčným prvkom, ktorý vytvára útulnú atmosféru v miestnosti. Netreba stavať komín tiež umožňuje umiestniť biokrb kdekoľvek voľnejšie.
Pozornosť sa oplatí venovať aj nákladom na biokrb. Samotné zariadenie nie je extrémne drahé, veľké modely biokrbov budú drahšie ako menšie, no ich cena je určite nižšia ako v prípade klasického krbu.

Oplatí sa mať biokrb? Nevýhody biokrbov

Pri výbere biokrbu sa však oplatí brať do úvahy aj určité otázky odporcov tohto riešenia. V prvom rade môžu byť prevádzkové náklady biokrbu vyššie ako v prípade klasického krbu. Biopalivo, aj keď je ekologické, je v porovnaní s drevom pomerne drahé.
Navyše biokrby neposkytujú rovnakú účinnosť vykurovania ako krby na drevo alebo plyn, čo môže byť dôležité v chladnejších obdobiach roka. 
Vykuruje byt biokrb? Biokrby sú skôr prvky navodzujúce romantickú atmosféru, biokrb kúri príliš slabo na to, aby bol hlavným zdrojom tepla a základom vykurovania. Vykurovanie biokrbom bude teda veľmi neefektívne.
Je tiež potrebné pripomenúť, že biokrby vyžarujú teplo priamo do miestnosti a nie cez komín, čo môže ovplyvniť vlhkosť vzduchu v miestnosti. V prípade nedostatočného vetrania to môže viesť k nadmernému vysušovaniu vzduchu. Preto je dôležité správne naplánovať inštaláciu biokrbu a zabezpečiť správne vetranie.

Oplatí sa investovať do krbov na bioetanol? Výhody biokrbu

Pre koho sú biokrby najvhodnejšie?

Biokrby sú inovatívnym riešením, ktoré môže byť atraktívne pre rôzne skupiny ľudí, no existujú určité kategórie ľudí, pre ktoré môžu byť biokrby obzvlášť vhodné. Biokrby sa vyznačujú elegantným a minimalistickým dizajnom, ktorý dokonale zapadne do moderných interiérov. Ľudia, ktorí si potrpia na dekoráciu svojho domova a hľadajú jedinečné riešenia interiérového dizajnu, môžu v biokrboch nájsť atraktívny dekoratívny prvok.
Biokrby fungujú na biopalivo, ktoré je rastlinného pôvodu a pri spaľovaní uvoľňuje iba oxid uhličitý a vodnú paru. Pre tých, ktorí chcú znížiť svoj dopad na životné prostredie, sú biokrby ekologickejšou alternatívou k tradičným krbom na drevo alebo plyn.
Jednou z najväčších výhod biokrbov je, že nevyžadujú komín ani špeciálnu inštaláciu. Preto sú ideálnym riešením pre obyvateľov bytov či domov, ktoré nemajú klasický komín. Biokrby sa používajú pomerne jednoducho, čo ocenia ľudia, ktorí majú radi jednoduché riešenia. Vyžadujú len naplnenie horáka biopalivom a zapálenie. Nie je potrebné skladovať drevo ani prevádzkovať zložité vykurovacie systémy.
Biokrby sú tiché a nevytvárajú hluk, na rozdiel od niektorých vykurovacích systémov, ako sú pece na pelety alebo ventilačné systémy. Pre tých, ktorí si cenia pokoj a pohodu, môžu byť biokrby tým správnym riešením.
Biokrby sú ideálne na vytvorenie útulnej krbovej atmosféry bez toho, aby museli vytvárať veľa tepla. Pre ľudí, ktorí radi relaxujú pri ohni, môžu byť biokrby výbornou voľbou aj v teplejších mesiacoch.

Oplatí sa mať biokrb? - súhrn

Konečná voľba pri kúpe biokrbu závisí od mnohých faktorov, ako sú estetické preferencie, ekologické hodnoty, rozpočet a dostupnosť biopaliva. Ak nám záleží na modernom dizajne a ekologickom prístupe k vykurovaniu miestností, biokrb môže byť atraktívnou možnosťou. Stojí však za to starostlivo analyzovať všetky výhody a nevýhody. Biokrby sú zaujímavé zariadenia. Biokrb bude nepochybne jedinečnou možnosťou vybavenia a oplatí sa ho kúpiť.

Späť