Oddychová zóna v obývačke – zistite čo v nej nemôže chýbať

11.09.2022

Obývacia izba je miestnosť, kde nielen prijímame hostí alebo organizujeme večierky, ale aj miesto, kde chcú členovia domácnosti každý deň relaxovať a oddychovať. V obývačke je nepochybne najdôležitejšia oddychová zóna a práve jej treba venovať najväčšiu pozornosť pri plánovaní usporiadania tohto interiéru.

V tomto článku vám prezradíme, ako zariadiť obývačku tak, aby jej oddychová zóna poskytovala maximálne pohodlie členom domácnosti a očarila vás a vašich hostí aj po estetickej stránke!

 

Pohovky - Merkury Market

 


V tomto článku:

1. Ako funkčne oddeliť zóny v obývačke?

2. Na čo si dať pozor pri zariaďovaní oddychovej zóny v obývačke?

3. Farby v oddychovej zóne

4. Ako si vybrať ten správny nábytok do obývačky?

5. Usporiadanie oddychovej zóny - kávové stolíky

6. Osvetlenie

7. Funkčné doplnky - vankúše a deky



 

Ako funkčne oddeliť zóny v obývačke?

Vo väčšine obytných miestností rozdelenie do zón spočíva v oddelení jedálenskej a oddychovej časti. Rozdelenie priestoru závisí vo veľkej miere od veľkosti vášho bytu a samotnej obývačky a od toho, koľko zón sa vám do vášho priestoru zmestí. Najlepším spôsobom, ako vytvoriť rozdelenie, je vymedziť samostatné zóny pomocou vhodného nábytku, ktorý im bude priradený podľa ich funkcie.

Venujte pozornosť tomu, aby ste sa mohli voľne pohybovať medzi rôznymi zónami v miestnosti. Ak chcete, aby váš oddychový priestor bol miestom, ktoré vám poskytne pocit súkromia, už pri jeho plánovaní dbajte na to, aby miesto, kde sa bude nachádzať, bolo čo najďalej od ostatných zón, najmä od najčastejšie využívanej komunikácie doma.

 

Sedacie súpravy- Merkury Market

 

Na čo si dať pozor pri zariaďovaní oddychovej zóny v obývačke?

Oddychová zóna je nielen centrálna, ale aj najdôležitejšia v obývacej izbe. Pri zariaďovaní obývačky treba usporiadanie oddychovej časti prispôsobiť predovšetkým vlastným potrebám, očakávaniam a záujmom. Niektorí obmedzia ideálne miesto na oddych, priestor kde sa nachádza mäkké kreslo a televízor, pre iných bude oddychovou zónou kreslo s domácou knižnicou na dosah a nájdu sa aj takí, pre ktorých je nemožné relaxovať bez krbu v dome.

Usporiadanie oddychovej zóny do značnej miery závisí od počtu členov domácnosti, ktorí ju využívajú. V prípade dvoj- až trojčlennej rodiny môže stačiť súprava zložená z pohodlnej sedačky a kresla. Ak je vaša rodina väčšia, obývačke bude určite dominovať sedenie vybavené pohodlným čalúneným nábytkom.

Pri plánovaní zariaďovania obývačky voľte rozmiestnenie nábytku tak, aby čas relaxu, pozerania televízie, oddychu vo vašom obľúbenom kresle, či podriemkávania nebol ničím rušený. Je dobré, aby bol nábytok sústredený okolo konkrétneho bodu, napríklad okolo miesta, kde je televízor, kávový stolík, konferenčný stolík alebo blízko krbu.

 

Farby v oddychovej zóne

Pri zariaďovaní oddychovej zóny stojí za zváženie farebnosť obývačky s maľovanými stenami. Biela, spojená s estetikou a pokojom, bude v obývačke vždy pôsobiť dobre. Skvelou voľbou budú aj prírodné farby prírody ako béžová, hnedá, zelená a modrá. Šedé sú stále veľmi módne, pretože tvoria krásne pozadie pre farebný nábytok a doplnky.

 

Ako si vybrať ten správny nábytok do obývačky?

Ak chcete zariadiť oddychovú zónu v obývacej izbe, musíte sa postarať o pohodlnú sedaciu súpravu, ktorá poskytuje ideálne podmienky pre odpočinok a relaxáciu. Pohodlný nábytok a premyslené usporiadanie zohrávajú kľúčovú úlohu pri zariaďovaní obývačky. Moderná obývačka nie je len o oddychu, ale musí byť aj reprezentatívna, a preto by mal byť nábytok pohodlný, funkčný a estetický.

Sedacia súprava musí byť prispôsobená vašim očakávaniam. Ak máte radi spánok uprostred dňa alebo potrebujete z času na čas niekoho prenocovať, skvelým riešením bude výber nábytku s funkciou spánku, prípadne s úložným priestorom na uloženie ďalšej posteľnej bielizne. Ak si pri relaxe radi natiahnete nohy, vyberte si pohodlné leňošky. Dobrým riešením budú aj kreslá s podnožkou.

Pri výbere nábytku má veľký význam aj štýl, akým chcete obývačku zariadiť. Do malých obývačiek si s úspechom vyberiete sedaciu súpravu so štíhlymi vysokými nohami, čalúnenou ľahkými tkaninami s jednotnou textúrou. Použitím kontrastných doplnkov vytvoríte v interiéri pozitívnu náladu.

Vo veľkých priestoroch si môžete vybrať nábytok v podobe masívnych rohových sedacích súprav alebo sedacích súprav so širokými bokmi a operadlami. Veľký, tmavý kus nábytku môže byť pútavým ústredným bodom v obývacej izbe.

Obývačka je interiér, v ktorom bude krásne vyzerať nielen rohová sedačka s funkciou spánku. Dekor môžete zatraktívniť výberom relaxačného kresla so zaujímavou farbou.

 

Usporiadanie oddychovej zóny - kávové stolíky

Nábytok ako kávové stolíky a konferenčné stolíky má tiež veľký význam pri zariaďovaní interiéru obývačky a jej oddychovej časti. Pri výbere toho správneho spomedzi produktov pamätajte na to, že stôl by mal byť asi o 2 cm nižší ako sedadlo. Vďaka tomu rohová sedačka alebo pohovka so stolom vytvorí pohodlné miesto na odpočinok.

Ak máte v obývačke k dispozícii dostatok miesta, pouvažujte aj nad pomocným stolíkom. Obzvlášť dobre poslúži pri umiestnení v blízkosti pohodlného kresla s opierkou na nohy. Ľahko naň položíte šálku čaju alebo knihu. Originálnym riešením budú aj špeciálne poťahy umiestnené na opierkach sedacích súprav alebo pohoviek v malom kútiku na sedenie.

 

Sedacie súpravy- Merkury Market

 

Osvetlenie

Pri zariaďovaní oddychovej zóny dbajte na to, aby bola dokonale osvetlená. Dôležité je využiť nielen jeden hlavný zdroj svetla, ale obohatiť interiér aj o doplnkové osvetlenie. Vybuduje atmosféru upraveného priestoru a pomôže aj k prehľadnejšiemu označeniu jednotlivých zón v obývačke. Na vytvorenie romantickej atmosféry môžete vedľa pohovky nainštalovať nástenné svietidlá. Plochu kresla je vhodné obohatiť o stojacie lampy.

 

Funkčné doplnky - vankúše a deky

Pri zariaďovaní oddychovej zóny nezabudnite, že príslušenstvo je veľmi dôležité. Aby bol priestor na sedenie a oddych vo vašej obývačke pohodlnejší, vyberte si tie správne dekorácie, ktoré vám a poskytnú nielen dodatočnú oporu a pohodlie, ale ktoré sú aj krásne na pohľad. Túto časť obývačky sa oplatí obohatiť o dekoračné vankúše, prikrývky či koberčeky. Vankúše na pohovke alebo kresle určite dodajú zariadeniu obývačky ďalšiu dekoráciu.

Pri výbere vankúšov do obývačky sa oplatí dodržiavať zásadu dopĺňania farieb. Je to pre Vás možnosť ako získať harmonickú kombináciu, ktorá vytvorí koherentný celok. Farby môžete zladiť s farbou dekorácií miestnosti alebo závesov. Môžu kontrastovať s farbou nábytku a vytvárať tak zaujímavé farebné akcenty, alebo môžu byť rovnakej farby a rôznych štruktúr.

Veľmi módne sú aj deky prehodené cez operadlo kresla či pohovky. Do toho ako doplnok interiéru obývačky a jej oddychovej zóny môžete použiť módne koše z drôtu alebo morskej trávy. Koberce a prikrývky zabalené v rolkách sa do takejto obývačky budú ideálne hodiť.

 


 

Inšpirujte sa!

 

Ako zariadiť obývaciu izbu v industriálnom štýle? Spoznajte naše nápady na usporiadanie obývacej izby pomocou nábytku HUD IV!


Ako obnoviť drevené panely? Aké nástroje a prípravky použiť? Odborná rada


Každodenná dekorácia stola v obývacej izbe - inšpirácie

Späť