Najväčšie chyby pri zariaďovaní bytu

24.01.2024

Zdobenie vášho bytu môže byť vzrušujúcim procesom, ktorý vám umožní vyjadriť svoju kreativitu a urobiť každú izbu útulnejšou a krásnejšou. Niekedy však robíme chyby, ktoré môžu ovplyvniť výsledný efekt dekorácie. Stojí za to vyhnúť sa týmto bežným chybám, aby ste dosiahli harmonický vzhľad a vytvorili funkčný interiér.

V tomto článku si rozoberieme najväčšie chyby pri zariaďovaní bytu a ako sa im vyhnúť. Bežným chybám pri zariaďovaní interiéru sa dá ľahko vyhnúť a vďaka tomu bude celá úprava atraktívna, príjemná a poteší návštevníkov.

Najväčšie chyby pri zariaďovaní bytu


V tomto článku:

1. Príliš veľa farieb na výber

2. Nadmerné vyplnenie priestoru

3. Ignorovanie úlohy osvetlenia v interiéri

4. Príliš malý alebo príliš veľký nábytok

5. Nedbalosť z hľadiska funkčnosti

6. Nesprávne zavesenie obrazov a nástenných dekorácií

7. Nedostatok konzistentnosti štýlu



Príliš veľa farieb na výber

Jednou z najčastejších chýb je výber príliš veľkého množstva farieb v jednej miestnosti. To môže viesť k dojmu chaosu a neporiadku. Namiesto toho sa odporúča zvoliť harmonickú farebnú paletu, ktorá vytvára konzistenciu v celom interiéri. Na pridanie hĺbky a variácie môžete použiť rôzne odtiene rovnakých farieb. Je však dobré zvoliť jednu alebo dve dominantné farby a usporiadať okolo nich celú miestnosť.

Príliš veľa farieb je častou chybou pri zariaďovaní bytu. Ďalším problémom je kombinovanie úplne nekompatibilných farieb, napríklad červenej farby stien s fľaškovo zelenou pohovky. Takéto chyby v dizajne interiéru spôsobujú, že izby sú chaotické a nepríjemné na pohľad.

Na kombinovanie farieb by ste mali pamätať nielen pri dokončovacích prácach a zariaďovaní miestnosti, ale aj neskôr, keď meníte dekorácie alebo mierne upravujete aranžmán. Nakupovanie nových prvkov treba dôkladne zvážiť – farby nových dekorácií či nového zariadenia interiéru by sa nemali príliš líšiť od toho, čo už v izbe máme.

Pestrofarebný interiérový dizajn dokáže rozbiť monotónnosť interiéru, no interiéry vo viacerých farbách sú oveľa náročnejšie na usporiadanie.

Pri výbere farieb je mimoriadne dôležité starostlivo naplánovať usporiadanie bytu. Nedostatok plánu, unáhlené činy a nepremyslené rozhodnutia môžu vniesť do miestností chaos.

Príliš veľa farieb na výber

Nadmerné vyplnenie priestoru

Príliš veľa nábytku a dekorácií môže spôsobiť, že miestnosť bude preplnená a klaustrofóbna. Toto sú časté chyby pri zariaďovaní bytu. Je dôležité nájsť rovnováhu medzi funkčnosťou a estetikou. Rozhodujúci je optimálny priestor na pohyb a dostatočný úložný priestor.

Prílišné zapĺňanie priestoru je určite jednou z chýb, ktorých by sme sa mali vyvarovať. Takéto chyby pri zdobení vyvolávajú nielen dojem chaosu, ale znižujú aj funkčnosť interiérového dizajnu. V preplnenej miestnosti je ťažké pohybovať sa. Príliš veľa dekorácií, vybavenia a príliš veľa doplnkov sú aranžérske chyby, ktoré môžu znížiť nielen estetiku, ale aj funkčnosť.

Unáhlené nákupy dekorácií môžu viesť k nespokojnosti s efektom. Pred nákupmi sa zamyslime nad tým, aké dekorácie sa nám naozaj hodia do interiéru. Skúsme sa vyhnúť impulzívnym nákupom. Nepremyslené nákupy sú častou chybou pri zariaďovaní interiéru. V dôsledku takéhoto konania môže byť funkčný dizajn interiéru vážne narušený.

Problémom je nadmerné nakupovanie dekorácií, no chybou pri zdobení je aj zdobenie okolo nevzhľadných predmetov. Skúsme upriamiť zraky návštevníkov na zaujímavé prvky, napríklad dekoratívnu vázu na stole.

Nadmerné vyplnenie priestoru

Ignorovanie úlohy osvetlenia v interiéri

Osvetlenie má veľký význam pre atmosféru v miestnosti. Chybou je, že nevenujeme dostatočnú pozornosť rôznym typom vnútorného osvetlenia, ako je všeobecné osvetlenie, pracovné osvetlenie a dekoratívne osvetlenie. Vyplatí sa zabezpečiť rôznorodosť svetelných zdrojov a prispôsobiť ich funkciám danej oblasti.

Každá izba by mala mať stropné svietidlo, ktoré bude hlavným zdrojom svetla v interiérovom dizajne. Častou chybou pri zariaďovaní bytu je použitie tohto svetelného zdroja ako jediného prvku osvetlenia interiéru. Vtedy je stropné svietidlo veľmi silné a príliš intenzívne osvetľuje celú miestnosť. Je vhodnejšie zvoliť žiarovku alebo lampu s jemnejším svetlom a ak potrebujeme výkonnejšie osvetlenie na prácu, mali by sme zvoliť účelové osvetlenie, ktoré dosiahneme pomocou bodových svietidiel, stojacích svietidiel, podlahových svietidiel alebo závesných svietidiel. Dodatočne sa postarajme o atmosférické dekoratívne osvetlenie, ktoré dodá interiéru charakter.

Osvetlenie miestností nie je len o svietidlách, nezabúdajme ani na prirodzené svetlo. Ak sú izby malé, je lepšie nezakrývať okná žalúziami a ťažkými závesmi. Prirodzené vnútorné osvetlenie by sa malo využívať naplno. Zavesenie ťažkých hrubých záclon a zatiahnutie žalúzií sú časté chyby pri zariaďovaní bytu.

Ignorovanie úlohy osvetlenia v interiéri

Príliš malý alebo príliš veľký nábytok

Výber nábytku nesprávnej veľkosti môže narušiť proporcie v miestnosti. Príliš veľký nábytok môže zmenšiť priestor, zatiaľ čo príliš malý nábytok môže spôsobiť, že bude prázdny a nevyužitý. Dôležité je zladiť nábytok s veľkosťou miestnosti.

Tieto chyby usporiadania nie je ľahké odhaliť. Pri kúpe nábytku v predajni nábytku alebo cez internet je často ťažké určiť presné rozmery a posúdiť vyplnenie priestoru. Programy interiérového dizajnu vám môžu pomôcť. Bezplatný online program interiérového dizajnu nájdete aj na našej webovej stránke. S jeho pomocou bude jednoduchšie správne usporiadať všetky prvky.

Nedbalosť z hľadiska funkčnosti

Zdobenie by nemalo byť len otázkou estetiky. Musíme brať do úvahy aj funkčnosť. Dbajme na to, aby dekorácie a nábytok vyhovovali našim potrebám a životnému štýlu. Niektoré dekorácie sú možno krásne, no na každodenné použitie nepraktické.

Nefunkčnosť a nákup nepraktického vybavenia sú časté chyby pri zariaďovaní bytu. Takéto chyby v usporiadaní bytu robia niektoré položky zbytočnými, takže sa dodatočne kupuje viac funkčných prvkov. To zase vedie k neporiadku v byte a o tejto chybe v domácnostiach sme už hovorili o niečo vyššie.

Príliš malý alebo príliš veľký nábytok

Nesprávne zavesenie obrazov a nástenných dekorácií

Zavesiť obrazy a dekorácie na steny je umenie. Chybou je, že sú zavesené príliš vysoko, príliš nízko alebo nie na správnych miestach. Nezabudnite na vhodnú výšku a rovnováhu medzi prvkami na stene.

Nedostatok konzistentnosti štýlu

Ďalšou chybou v interiérovom dizajne je miešanie rôznych dekoratívnych štýlov bez zachovania konzistencie. Dôležité je vybrať si jeden hlavný štýl alebo viacero doplnkových a držať sa ho dôsledne v celom byte. Vďaka tomu vznikne estetický dizajn interiéru. Pre oko bude príjemnejšie aj ucelené usporiadanie.

Mali by sme sa takýmto chybám absolútne vyhýbať? Miešanie štýlov môže spôsobiť chaos, ale niektoré štýly interiérového dizajnu sú veľmi podobné a môžu koexistovať. Dôležité však je, aby to celé pôsobilo esteticky a lahodilo oku. Minimalistické štýly interiérového dizajnu preto nemožno nájsť v klasických, bohato zariadených izbách.

Týmto chybám sa treba vyvarovať najmä pri zariaďovaní multifunkčných miestností, napríklad kuchyne spojenej s obývačkou. Aj keď niektoré miestnosti majú rôzne funkcie, v takýchto prípadoch by mali byť usporiadané vždy v rovnakom štýle.

Späť